Viisi vastuullisen matkailijan vinkkiä Turun seudulle

Vastuullisen matkailun edistäminen Turun seudulla on yksi Visit Turun avaintehtävistä. Miten jokainen meistä voi vaikuttaa oman reissunsa vastuullisuuteen?

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1. Suosi julkista liikennettä

Kohteeseen matkustaminen tuottaa tyypillisesti leijonanosan matkan ympäristövaikutuksista, joten sillä on väliä, millä tulet Turkuun. Suosi mahdollisuuksien mukaan junia ja busseja.

Kun olet Turussa, kokeile liikkumista ilman moottoreita. Turun keskusta on varsin kompakti, joten kävely ja pyöräily ovat toimivia tapoja tutustua kaupunkiin. Turun seudun joukkoliikenteestä huolehtiva Föli  tarjoaa edullista kyytiä niin paikallisbusseilla, kaupunkipyörillä kuin kahdella paikallisvesibussillakin

Koska matkailun vastuullisuus ei ole pelkkää ympäristöystävällisyyttä, tulee vinkkeihin tässä kohtaa pieni mutta. Niin kauan kuin koronapandemia edellyttää ylimääräistä etäisyyttä muihin, on henkilöautolla liikkuminen ihan fiksua tartuntojen vähentämiseksi.

Ja sitten vielä: jos mielessäsi kävi, että on vastuullisinta jättää matkustamatta, niin siihen väitämme vastaan. Paikalliset matkailualan yritykset ovat pandemian vuoksi pulassa, mutta palveluja käyttämällä voimme pelastaa niiden tulevaisuuden.

2. Mieti miten majoitut

Jos mahdollista, valitse hotelli tai muu majapaikka, jonka toiminnan vastuullisuus on todennettu sertifikaatilla. 

Kun käyt huoneeseesi taloksi, seuraa samoja viisauksia kuin kotona. Turkulainen hanavesi on hyvää, et tarvitse pullovettä. Suihku on parempi kuin kylpy. Lyhyt suihku on parempi kuin pitkä suihku. Samaa pyyhettä ja samoja vuodevaatteita voi käyttää monta kertaa – niin epäilemättä teet myös kotona.

Hotellin runsas aamiaisbuffet saa veden kielelle, mutta älä lapa lautaselle enempää kuin aiot syödä. Ruokahävikistä on hyvä pyrkiä eroon niin ekologisista kuin taloudellisistakin syistä.

Noutopöydässä kannattaa tutustua erityisesti lähituottajien herkkuihin: fiksu matkailija on kiinnostunut paikallisesta ruokakulttuurista. Ja kasvisruokaa kannattaa kannattaa – se vähentää ruokailusi ympäristökuormitusta. Kun mielesi tekee lihaa, suosittelemme lähellä tuotettua.

3. Kiinnostu kulttuurista

Oleskelusta Turussa kannattaa ottaa kaikki irti. Paikalliset, joihin toisinaan kuulee pilke silmäkulmassa viitattavan åboriginaaleina (Turun ruotsinkielisen nimen Åbo mukaan), rakastavat kotikaupunkiaan ja pitävät yllä persoonallisia paikallisia tapoja. 

Jos haluat eläytyä turkulaisuuteen toviksi, voit kokeilla esimerkiksi ruokaostoksia vanhassa Kauppahallissa, arkisen menon seuraamista torikahvilasta käsin, “yksiä” Aurajoen ravintolalaivoilla tai pitkää sunnuntaikävelyä eli paseerua jokirannassa. 

4. Älä jätä jälkiä

Turun seudulla on huikeita luontokohteita, joista yksi on ylitse muiden. Noin 40 000 saaren ja luodon Turun saaristo on maailman suurin saarten lukumäärällä mitattuna. Saarista monille pääsee siltojen, lossien, lauttojen yhteysalusten sekä erilaisten saaristoristeilyjen avulla. Suosittelemme lämpimästi että menet, mutta mene vastuullisesti.

Kun liikut luonnossa, älä jätä käynnistäsi jälkiä. Marjoja ja sieniä saa suomalaisen jokamiehenoikeuden nojalla kerätä muualta kuin pihoilta tai viljelyksiltä, mutta tulta ei saa tehdä muualla kuin kuin luontoreittien laavuilla ja nuotiopaikoilla. Jokamiehenoikeuksiin kuuluu myös leiriytyminen paikoille, joilla se ei ketään häiritse.

Kun poistut, vie roskat mennessäsi. Älä ota mukaan mitään paikkaan kuuluvaa – esimerkiksi harvinaista kasvia tai kiveä keskiaikaisista raunioista. Ihan totta, näitäkin on kuulemma joskus matkailijoiden matkaan lähtenyt.

5. Panosta paikalliseen

Valistunut matkailija lukee ympäristöään ystävällisellä katseella ja antaa arvoa paikallisille erityispiirteille. Turussa näihin kuuluvat muun muassa tasokas ja monipuolinen ravintotarjonta, yksilölliset paikalliset designputiikit sekä pienet yksityiset palvelutuottajat.

Jo pieneen lähilomaan kuuluu tyypillisesti jopa kymmeniä kulutuspäätöksiä. Tee ne pienten ja paikallisten toimijoiden hyväksi, niin autat säilyttämään Turun sellaisena kuin se on. Ihanana.

Vastuullisuus voi tänään tuntua trendiltä, mutta tulevaisuudessa se on matkailualalla ainoa mahdollinen toimintatapa. Se on sinun ansiotasi, rakas matkailija, koska haluat valita vain vastuullisia kohteita ja palveluja. Eikö niin?

 Mutta miten tunnistat matkakohteen, joka vannoo vastuullisuuden nimeen?

Visit Finland on luonut avuksesi Sustainable Travel Finland -ohjelman ja merkin, joka sitouttaa ja kouluttaa suomalaisia matkailualueita ja -yrityksiä vastuullisuuteen. Sustainable Travel Finland -merkki kokoaa sateenvarjon lailla yhteen jo olemassa olevia kestävän matkailun sertifikaatteja, kuten Ekokompassin tai Joutsenmerkin. Visit Finlandin hyväksymä sertifikaatti on matkailijalle luotettava viesti vastuullisuudesta.

Visit Turku on vahvasti mukana Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelmassa. Meillä vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tarjoamamme vastuullisesti tuotettuja matka- ja retkipaketteja. Vastuullista matkailua tukevat myös Visit Turun opastetut Walk-kävelykierrokset, joiden aikana voi tutustua kaupunkiin jalkaisin. Kannustamme myös paikallisia matkailualan toimijoita vastuullisuuden polulle, jolla jokaisella – pienelläkin – askeleella on merkitystä. Vain siten maailman upein saaristo- ja kulttuurikaupunki Turku voi olla aidosti vastuullinen matkakohde.

LUE LISÄÄ KESTÄVÄN MATKAILUN SERTIFIKAATEISTA » 

LUE LISÄÄ VISIT FINLANDIN SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND -OHJELMASTA »

Teksti Liina Komi ja Merja Kallikari. Kuvat Jemina Sormunen ja Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?