20+ foodien ruokareissutärppiä Turkuun

Onko sinullakin tänä syksynä erityinen elämysten nälkä? Lähde Turkuun syömään hyvin ja nauttimaan, vaikkapa ihan vaan siksi että voit.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Nyt kun vastuulliseen kotimaanmatkailuun taas rohkaistaan, on aika lähteä tukemaan turkulaisia ravintolayrittäjiä. Joo, tämä on juuri sellainen tilaisuus, jossa voit aidosti ottaa vähän hyväntekijän roolia samalla kun nautit sydämesi kyllyydestä turkulaisten loistavista safkoista ja mainioista viineistä. Tulkaa porukalla ja viipykää vaikka useampi päivä – täällä on majapaikkoja!   

*Huomio! Jotta kotimaanmatkailu olisi turvallista hauskanpidosta tinkimättä, tarkistathan vielä jokaisen kohteen sivuilta omat ohjeistukset ja erityisjärjestelyt.* 

Matkamotiiviksi sopivia ravintoloita

Kakolanruusu kukoistaa holveissa, joissa ennen säilytettiin vankien omaisuutta lusimisen aikana. Turun ravintolakentän komeetan, Erik Mansikan, järjestyksessä toinen paikka on monen paikallisen mielestä ihan ykkönen. Näennäisen simppeli, rouhea ruoka tehdään usein avotulella, ja se maistuu. Kolme sanaa sinulle: tilatkaa Kakolan pidot

Kaskis on Turun kulinaarinen polttopiste, nou daudibaudi. Edellä mainitun Erik Mansikan vetämä taskukokoinen paraatipaikka avautui uudistettuna heinäkuussa. Käyhän testaamassa!  

Smör on Turun ravintoloista ehkä lähimpänä klassista fine diningia, vaikkei sielläkään kyllä harrasteta ylimääräistä jäykistelyä. Skandinaavista, sesongin mukaista ruokaa tunnelmallisissa kiviholveissa, kyytipojaksi mainiot viinit ja huomaavainen palvelu.

Ludun vanhaan maalikauppaan toteutettu interiööri on yksi Turun makoisimpia. Kekseliäs keittiö edustaa modernia eurooppalaista keittotaitoa skandinaavisella kierteellä. 

Hügge kuuluu uuden aallon paikkoihin, joissa kasvisruoka ja kulinarismi kohtaavat mukavissa merkeissä. Sijainti Turun the ravintola-aukiona tunnetun Vähätorin laidalla täydentää mainion paketin.

Nooa toimii Aurajoen vierasvenesatamassa ja houkuttelee siten myös hyvän päälle ymmärtäviä veneilijöitä. Kannattaa tänne kyllä kävellä keskustastakin – alle pari kilsaa –, sillä Nooan kattoterassi on kaupungin kivoimpia paikkoja istua kaunista kesäiltaa.

Pinella on Suomen vanhin edelleen toimiva ravintola, mutta ei se mikään ruokamuseo ole. Keväällä uudistuneella listalla on mukavasti viittauksia aasiaan, ja isoa pehmeäsohvaista kesäterassia komistavat Suomen toiseksi kuuluisimmat pylväät (heti Eduskuntatalon jälkeen, tietty).

Roster houkuttelee sinut tuomiokirkon taakse, Turun vanhan kaupungin mukulakivettyyn pyhimpään. Rennossa ravintolassa on luvassa muhkeita makuja ja modattuja klassikkoja Kari Aihisen keittiöstä. 

Gustavo on Läntisen Rantakadun viimeinen ravintola ennen Tuomiokirkkosiltaa, ja saattaa sijaintinsa vuoksi jäädä vähän katveeseen. Gustavo kannattaa kuitenkin tietää, koska viinit ja Välimeri. Ja tietysti se mahtava pizza.

Sergio’s on neljän turkulaistuneen italialaisen ravintola, joka sekin keulii mielettömällä pizzalla ja itse maahantuomillaan viineillä, Italiastapa tietenkin. Bonusta sijainnista Aurajokirannan pittoreskeimmassa puutalossa. 

E. Ekblom tunnetaan loistavana drinkki- ja viinipaikkana, mutta hyvä on keittiökin. Sinne siis, kun haluat koukuttavan kokemuksen keskellä kauneinta jokirantaa. 

Mitä muuta Turussa voi tehdä kuin syödä?

  • Food Walk -kortti saattaa aiheuttaa myös kävelyä, mutta energiatasot pysynevät kohdillaan: Visit Turun kortti ketjuttaa makoisasti viisi Food Walk -nimikkoannosta keskustan eri ravintoloissa.  

  • Kauppahalli on ravinnut kaupunkilaisia jo vuodesta 1896, eikä merkkejä aseman heikkenemisestä näy – päinvastoin. Käy katsomassa, mitä turkulaiset kauppiaat ovat keksineet, ja nauti paikan päällä vaikka loistava lounas. Sisäpiirin vinkki: Herkkunuotta.

  • S/s Ukkopekka on 80-vuotias höyrylaiva, joka kesäaikaan kuljettaa illallisvieraita Aurajoelta Loistokarin saarelle. Matkalla Airistolle vedetään napaan ihanat saaristolaisalkupalat, ja pääruoka nousee hiiligrillistä saarella. Illan viimeistelevät nostalgiset laituritanssit. Mitä luulet, saatko luvan?

  • Walo Rooftop Bar kuuluu Turun uudempiin kujeisiin. Hotelli Wiklundin katolle viime kesäksi avautunut baari tarjoaa komeat näkymät vanhan kaupungin ylle. Hyvä paikka illan ensi drinkeille – miksei viimeisillekin.  

Turun Pursiseuran ravintola on perinteisesti ollut hyvä, mutta nyt se on myös maailmankuulu. Syy tähän on lystikäs ja yllättävä. 

Tarina alkoi, kun Netflix etsi tuottamaansa Restaurants on the Edge -sarjaan ravintolaa nimenomaan Suomesta. Visit Finlandin ja Visit Turun avulla löytyi Ruissalon Maininki , jolla oli uudet omistajat mutta ehkä vähän vanha meininki.

Mitä perinteikäs pursiseuran ravintola kävi läpi, se kannattaa katsastaa itse. Mukana menossa mm. symppis ravintoloitsijapariskunta Turo ja Marina, turkulainen designduo Saana ja Olli, Tonfisk Designin Brian Keaney sekä energinen amerikkalainen kuvausryhmä aurinkoisen leveine hymyineen.

Mutta hei, totta joka ylisana! Varaa pöytä ja maista itse: ruissalonmaininki.fi

Hotelleja herkuttelijoiden makuun

  • Turun Seurahuone on uudenkarhea putiikkihotelli, joka sopii nautinnolliseen ruokareissuun kuin voi saaristolaisleivälle. Keskeinen sijainti tarjoaa kävelymatkan kaikkiin tarinamme ravintoloihin. Omasta takaa mm. hyvä aamiainen ja brunssi Gunnarissa. 
  • Hotel Centro on aito ja alkuperäinen perhehotelli, jonka sijainti kivenheiton päässä Turun torilta ei voisi olla keskeisempi.
  • Scandic Plaza edustaa Erik Bryggmanin alkuperäistä funkkisarkkitehtuuria kävelykadun varrella.
  • Scandic Julia on Turun hotelleista lähin, kun puhutaan mainiona ravintolakeskittymänä tunnetun Vähätorin ravintoloista.
  • Radisson Blu Marina Palacesta moni tykkää, ovathan sen jokinäkymät niin komeat kuin Turussa olla ja saattaa.
  • Original Sokos Hotel Kupittaa avataan vasta heinäkuun alusta, mutta pitäisikö kokeilla tuoreeltaan? Helsingin juna tuo suoraan perille, ja lähellä ovat niin Kupittaanpuisto kuin Hämeenkadun mainot ravintolat.  

Ja jos näistä ei mikään just natsaa, niin lisää Turun hotelleja ja muita majapaikkoja löydät täältä.

Teksti Liina Komi. Kuvat Jemina Sormunen.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?