25+ vinkkiä kulttuurihifistelijän Turkuun

Kaipaatko kipeästi kaupunkilomaa ja maisemanvaihtoa? Lähde Turkuun. Ihan kuin ulkomailla olisi.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Turku on kaupunkilomaa kaipaavalle mitä täydellisin reissukohde. Suomen vanhimman kaupungin kätköistä löytyy kulttuurihifistelijälle vaikka mitä kivaa koluttavaa: museoita, gallerioita, kaupunkikulttuuria ja historiaa. Ja kun kylkeen lisätään mainiota majoitusta ja hyvin syömistä, nautinnollinen kaupunkiloma on valmis. Turkuun siitä!

*Jotta kulttuurilomasi olisi mahdollisimman antoisa ja onnistunut, tarkistathan vielä jokaisen kohteen sivuilta omat ohjeistukset ja erityisjärjestelyt. Kiitos!* ​​​​​​​

Kaupunkikulttuuria, kiitos!

Turku on rakennettu seitsemän kukkulan päälle, aivan kuten Roomakin, ja jokaiseen kukkulaan liittyy tavalla tai toisella kulttuuria ja historiaa.

Esimerkiksi Turun palon kerrotaan alkaneen Aninkaistenmäeltä, ja Kerttulinmäki tunnettiin keskiajalta 1700-luvulle saakka Hirttomäkenä. Kakolanmäen pahamaineisessa Kakolan vankilassa istuivat tuomiota aikoinaan pahimmat murhamiehet ja muut kelmit.

Onneksi kukkuloilla on nykyään paljon valoisampi maine ja meininki, jaiks.

 • Kiinnostuitko kukkuloista? 10Bikes järjestää opastettuja sähköpyöräkierroksia Turussa, ja 7 kukkulan kierros kulkee kautta juuri näiden Turun legendaaristen kukkuloiden. 
 • Kakola ennen ja nyt -kierroksilla pääsee tutustumaan Kakolan kutkuttavaan vankila-alueeseen ja kuulemaan stooreja vankien arjesta. Tämä on kova!
 • Visit Turun opastetut kävelykierrokset ovat näppärä tapa ottaa kaupunki haltuun. Esimerkiksi Löydä Vanha Turku -kierroksella pääsee sukeltamaan kivasti Turun historiaan, ja Riverside Walk kuljettaa pitkin Aurajoen rantaa ja sen nähtävyyksiä. Osta liput kävelykierroksille näppärästi etukäteen Kiss my Turun verkkokaupasta. Näin et joudu jonottamaan paikan päällä – etkä varsinkaan jää ilman. 

   
 • Digisuunnistusta Turussa

  Jos haluat ihailla Turun komeita paikkoja enemmänkin, ota haltuun Kiss my Turun digisuunnistus.

  Valittavana on kaksi eri reittiä: Turun palo ja Turun ovet. Homma on simppeli: seuraa kuvavihjeitä kännykästä ja yritä löytää niiden perusteella oikea paikka. Kun rasti on löytynyt, pääset etenemään seuraavalle. Hauskaa ajanvietettä ja näppärä tapa tutkia Turkua. 

  Lue vielä tarkemmat ohjeet ennen kuin aloitat pelaamaan: digisuunnistus.kissmyturku.fi  

  Huom! Digisuunnistus on käytettävissä ainoastaan mobiililaitteella.

Muutama museo ja vähän taidettakin

Sibelius-museo – Suomen monipuolisimmassa musiikkimuseossa voi kurkistaa Jean Sibeliuksen elämään ja tuotantoon sekä musiikin kuuntelun historiaan.

Ett Hem – Lähde aikamatkalle 1800- ja 1900-lukujen vaihteen porvariskotiin. Liikemies Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen kotimuseo on täynnä mielettömiä aarteita.

Turun linna – Yli 700 vuotta vanha linna on vaikuttava näky, ja vaikuttavia ovat myös sen sisälleen kätkemät tarinat. 

Turun tuomiokirkko –  Upea pala Turun historiaa, ja itse asiassa Suomen vanhin rakennus. Älä kuvaa pelkästään ulkopuolelta, kirkko on myös sisältä aivan jumalainen, kuten kansallispyhätölle sopii.

WAM – Kaupungin taidekokoelman teokset ja taiteilijat yhdistyvät sulavasti kansainvälisten nykytaiteen huippunimien kanssa. Nykytaiteen kokeilevia muotoja voi kohdata WAMx-näyttelytilassa. 

Turun Taidehalli – Turun Taiteilijaseuran ja Valokuvakeskus Perin ylläpitämä yhteisövetoinen taidekeskus tarjoaa herkullisia nykytaiteen näyttelyjä. Alakerrassa myös taidelainaamo. 

Titanik – Jokirannan salainen helmi! Titanikissa esitettävää nykytaidetta yhdistää  kokeellisuus ja ei-kaupallisuus. 

Turun taidemuseo – Turun taidemuseo kansallisaarteineen on oikea helmi. Studio ja Pimiö tuovat nähtäville kotimaisen ja ulkomaisen nykytaiteen kiinnostavimmat nimet ja virtaukset.

Galleria Joella – Upeaa taidegrafiikkaa, jota voi ihastella vaihtuvissa näyttelyissä sekä ostaa itselleen myymälän puolelta.

Aboa Vetus & Ars Nova – Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Rettigin palatsi taipuu erinomaiseksi nykytaiteen näyttämöksi. Kaksoismuseon alakerrasta löydät myös Turun keskiaikaiset rauniot. 

Psst! Hanki Museum Walk -kortti. Se on fiksu hommata, jos kiinnostavia museoita on must see -listallasi jonossa useampi. Yhdellä kortilla pääset kätevästi koluamaan läpi kaksitoista turkulaista museota kolmessa päivässä.

 

 • Turussa tapahtuu kesällä

  16.–19.7. Kansainväliset suurmarkkinat Aurajokirannassa

  23.–26.7. Airisto Classic Regatta Ruissalon Telakalla

  31.7.–1.8. AuraFest Kupittaanpuistossa 

  7.–8.8. Ølfest, turkulainen pienpanimofestivaali Vanhalla Suurtorilla

  11.8. Paavo Nurmi Games Paavo Nurmen stadionilla

  13.–16.8. Kalevan kisat Paavo Nurmen stadionilla

  13.–15.8. Suuret Oluet – Pienet Panimot Mannerheimin puistossa

  13.–16.8. Käsityöläismarkkinat Aurajokirannassa

  15.8. Colour Obstacle Rush Metsämäen raviradalla

  20.8. RunFest Kupittaanpuistossa

  20.–23.8. Turun Linnan Turnajaiset Linnanpuistossa

  21.–23.8. Veneet esillä Ruissalon telakalla

  21.8. Aurajoen Yöjuoksu 

   22.8. Paavo Nurmi Marathon

  26.–30.8. Turku Animated Film Festival (TAFF) Manillassa

 • Turun pääkirjasto – Ei mikään museo, mutta modernin arkkitehtuurin makupala sekä tärkeä osa Turun kaupunkikulttuuria. Sisäpihalta voit bongata myös Miina Äkkijyrkän suuren lehmäteoksen.

Makumatkalla jokirannassa

Kesäisin jokirantaa pitkin kävellessä tuntee kuplivaa iloa, kun näkee ihmisiä istumassa jokilaivoilla, terasseilla ja pitkin jokirannan nurmialueita. Moni toteaakin, että ihan kuin ulkomailla olisi.

Mene ja fiilistele.

 • di Trevi – Terassilla drinkkejä ja tapasvalikoimaa nautiskellessa pitää oikein miettiä, että ollaanko nyt Turussa vai Espanjassa.

 • Tårget – Todella hyvää ruokaa ja upeita drinkkejä. Plus ihana kesäterassi Turun virallisella ravintola-aukiolla, kuvankauniilla Vähätorilla.

 • Pinella – Suomen vanhin ravintola, mutta aina tuoreet kujeet. Kesämenu tarjoilee kiehtovia makuja Aasiasta. Testiin!

 • Panini – Laadukkaista raaka-aineista tunteella tehtyä ruokaa: rapeaa pizzaa, täyteläistä pastaa ja ystävien kanssa jaettuja antipasteja. 

 • Café Art – Pala pikku-Pariisia Aurajoen rannassa. Aika varmasti Turun kauneimmalla miljööllä siunattu kahvila.

  Lisää Turun kulinaristisia elämyksiä löydät täältä.

Yökylävinkki Turkuun x 3

Hotel Scandic Plaza – Tunnelmallinen majoituspaikka kävelykadun sykkeessä. Rakennus on Erik Bryggmanin suunnittelema funktionalismin helmi 1920-luvulta. 

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone – Turkulaisella designilla maustettu putiikkihotelli on takuuvarma ihastus. (Suljettuna vielä 31.7. asti, mutta varauksen voi tehdä vaikka heti.)

Original Sokos Hotel Kupittaa – Kupittaalle noussut moderni uutuushotelli on tämän hetken kutsuvin yökumppani. 

Lisää majoitusvaihtoehtoja? Klikkaa itsesi tänne.

Muista myös naapurit!

Myös Turun lähiseutu on pullollaan loistavia paikkoja ja nähtävyyksiä. Esimerkiksi Salossa on aivan upeita ruukkikyliä, Kaarinassa muinaiset Kuusiston linnanrauniot, Uudessakaupungissa miksaus merellisyyttä ja hienoja museoita, ja Raumalla odottaa vanha Rauma kaikkine ihanuuksineen. 

Kannattaa rohkeasti katsoa karttaa Turun keskustaa pidemmälle. Läheltä löytyy helppoja kohteita lyhyelle päiväretkelle kuin myös useamman päivän minilomalle. Hae inspiraatiota vaikka täältä.

Teksti Jemina Sormunen. Kuvat Terri Vahtera, Patrik Selin & Jemina Sormunen.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?