Saariston talvi kolmella tapaa

Jaa sivu

Kun kesäkausi päättyy, Turun saariston luonne muuttuu. Ei huonompaan suuntaan, erilaiseen vain. Syksyn pimeisiin ja talven pakkasiin rauhoittuvassa saaristossa rauhoittuu itsekin. Tutustu myös saaristokuntien tapahtumatarjontaan, joka joulunaikaan on ihanan runsasta.

Saariston joulu

Turun saariston jouluperinteet ovat saaneet runsaasti vaikutteita Ruotsista, onhan alue vahvasti ruotsinkielistä. Tunnelma tuo mieleen Astrid Lingrenin lastenkirjat, ja sehän ei ole ollenkaan huono juttu. Va söt!

Lähde tänä vuonna retkelle saariston joulunaikaan; esimerkiksi joulupöydät katetaan vieraille monessa tunnelmallisessa paikassa. Tarjolla on saaristolaista lähiruokaa, johon kuuluu perinteisten laatikoiden ja kinkun lisäksi paljon kalaa. Täällä se melkein ui Saaristomerestä suoraan pöytään. 

Joulupöytiä löydät näistä paikoista:

 • Söderlångvikin kartano on Kemiönsaaren huikeimpia yllätyksiä jo miljöönä. Mediamoguli ja mesenaatti Amos Andersonin entisillä tiluksilla nautitaan joulunbuffetpöydästä 2., 7., 15. ja 16.12. Joulupäivällistä Söderlångvikissa tarjoillaan 1. ja 5.12.
 • Labbnäsin Lomakodin joulupöytä katetaan 23.11.2018 vanhan pappilan tiloihin keskelle kaunista luontoa. ​​​​​​​     
 • Nauvossa olet tervetullut myös paikallisten pikkujouluihin! Nauvon kotiseutuyhdistys yhdistää joulupöydän ja saaristolaispikkujoulun Framnäsissä 30.11.2018.     


​​​​​​​Useilla Turun saariston paikkakunnilla järjestetään myös perinteisiä joulumarkkinoita. Käy nauttimassa tunnelmasta ja tekemässä hyviä jouluostoksia paikallisilta pientuottajilta vaikkapa näissä paikoissa: 

 • Wanhan Malmin Joulumarkkinat Paraisilla 8.12.2018 klo 12–16 
 • Nauvon Jouluspektaakkeli 15.12.2018 
 • Joulutunnelmaa Tjudan koulussa, Lähipuodissa ja Hildan talleilla 8.12.2018
 • Taalintehtaan joulumarkkinat 16.12.2018
 • Road Cafe Yttiksen joulumarkkinat Kärrassa 25.11.2018


​​​​​​​Muita perinteisiä joulunajan tapahtumia saaristossa ovat mm. joulukonsertit

 • Kulttuurikeskus Villa Landen Suuri joulukonsertti 24.11.2018
 • Ruotsin oma laululintu Sanna Nielsen 29.11. Paraisilla (Sarlinska Skolan) ja 30.11. Kemiössä (Villa Lande)  
 • Myös Rosalan Viikinkikeskuksessa tunnelmoidaan Kauneimpien joululaulujen parissa 8.12.2018 klo 16-17.30. Ohessa voi tutustua myös saariston viikinkiaikaiseen historiaan. 


​​​​​​​Kurkkaa Kemiönsaaren tapahtumakalenteri täältä
Kurkkaa Paraisten tapahtumakalenteri täältä.

Saariston talvi perheen kanssa

Vuokraa mökki saaristosta ja tuo perheesi lomalle rutiineista. Kun kukaan ei ole muutamaan päivään menossa töihin, tarhaan, kouluun, treeneihin, vanhempainiltaan tai edes kauppaan, paljastuu perheenjäsenistä unohdettuja puolia. Lautapeli saattaa olla päivän kohokohta – ellei se sitten ole avantouinti suoraan mökkisaunasta tai retkiluistelu meren jäällä. Oispa aina tällasta!

Laajin mökkivalikoima Turun saaristossa löytyy osoitteesta suomensaaristovaraus.fi. Sieltä löydät niin uudenkarheita ja perusteellisesti varusteltuja talvimökkejä kuin idyllisiä villoja ja vielä idyllisempiä mummonmökkejäkin. Ja esimerkiksi Taalintehtaalla sijaitseva Villa Lillan yhdistää parhaat puolet näistä kaikista. Se on 300-vuotias (!), täysin kunnostettu hirsirunkoinen puuhuvila merinäkymillä – kymmenelle hengelle. Vahva suositus! 

Jos nautitte syys- tai talvilomasta mieluummin monipuolisessa saaristohotellissa, kokeilkaa Saaristolakylpylä Kasnäsin palveluja. Kuten nimi kertoo, täällä uidaan lämpimissä altaissa, mikä on monien lasten lempipuuhaa. Asua voi hotellihuoneen vaihtoehtona myös rantamökissä, jossa on kivasti omaa rauhaa ja näkymät suoraan Saaristomerelle. 

Perinteistä maalaisympäristöä tarjoaa Hotelli Stallbacken, joka toimii vanhalla rusthollitilalla Nauvossa. Hotellin yhteydessä on myös Bed & Breakfast Grännas, jossa vieraat majoittuvat idylliseen vanhaan pehtoorin taloon. Stallbacken tunnetaan myös hyvästä ruoasta ja kivoista juhlatiloista – laita korvan taakse jos on jotain isompaa tiedossa! 

 • Saaristomerellä on 40.000 saarta!

  Saaristomeri on Itämeren merialue, joka rajoittuu idässä Turkuun, lännessä Ahvenanmaahan, etelässä Bengskärin majakkaan ja pohjoisessa Selkämereen. Saaristomerellä on noin 40.000 saarta ja luotoa, mikä tekee siitä maailman monilukuisimman saariston. Paikallisten ja veneilijöiden puheissa alueeseen viitataan usein yksinkertaisesti Turun saaristona.

  Vaikka Turun saaristo on maailmanluokan luontokohde, se on pääsääntöisesti säästynyt massaturismin ongelmilta kuten tungos, roska ja katoava autenttisuus. Veneilijät rakastavat Saaristomerta, sen idyllisiä vierassatamia, paikallista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja rauhallisia poukamia. Myös pyöräilijät ovat löytäneet saariston, reitteinään mm. Saariston Rengastie sekä vuoden 2018 uutuus, Rannikkoreitti

Ulkoilijan ja urheilijan saaristo

Jos talvisää suosii, Turun saaristossa on maailman parhaat retkiluistelujäät ja loistavat puitteet talvikalastukseen. Kemiönsaaren ja Paraisten luontopolut kutsuvat vaeltamaan ympäri vuoden, eivät suinkaan yksinomaan kesäaikaan. Tutustu Kemiönsaaren reittivaihtoehtoihin tästä ja Paraisten reittivaihtoehtoihin tästä

​​​​​​​Sään salliessa löydät saaristosta upeita hiihtoreittejä sekä maalta että mereltä. Kun lumitilanne ei suosi hiihtoa luonnonlumilla, pääset ladun makuun Paimion Finnfoam Paipissa. Hiihtoputkessa on 700 metrin lenkki ja aina loistavat voiteluolosuhteet. Suksivuokraamo löytyy, samoin sauna.

​​​​​​​Saunoista puheen ollen, joistakin saariston saunoista pääsee avantoon. Moni säännöllisesti avannossa käyvä ylistää harrastuksen positiivista vaikutusta mielialaan ja stressinhallintaan – kiinnostaisiko kokeilla? Turun saaristossa talviuinti onnistuu ainakin Kemiönsaaren Labbnäsissä ja Nauvon Vierassatamassa.

​​​​​​​Avantouintimahdollisuus on loka–huhtikuussa myös Turun saariston saarista ehkä kuuluisimmalla: Ruissalossa. Saaronniemen sauna lämpiää talviuimareille neljästi viikossa (tiistaina ja torstaina klo 15–19.45 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 12–17).

​​​​​​​Btw, talvella 2019 myös talviuinnin SM-kisat järjestetään Turussa. Sopivasti karnevalistisen tapahtuman areenana on itse Aurajoki, Jokisataman vierasvenealue ravintola Nooan edustalla. Paikalle odotetaan noin tuhatta talviturkkinsa lopullisesti kadottanutta, ja 25 metrin rata uidaan joko kilpaa, ilman aikaa tai viestijoukkueena. 

Jutun yhteistyökumppanina Parainen ja Kemiönsaari.
Teksti Liina Komi. Kuvat Parainen ja Kemiönsaari sekä Lillan Housing.

Julkaistu | Päivitetty