Aurajokirannan ÅBC – Turun terassit, jokilaivat, puistot ja piknikpaikat

Kaikki virtaa, sanoi Herakleitos. Jos turkulaisilta kysytään, niin eniten virtaa Aurajoki, ja kesäinen elämä virtaa sen rannoilla. Liity joukkoon ja nauti jokilaivoista, terasseista, puistoista ja piknikeistä. Nappaa tästä vinkit Aurajokirannan kivoimpiin tekemisiin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Aloitetaan kliseellä: Aurajokiranta on turkulaisten olohuone. 

Sohvat tosin on korvattu puistonpenkeillä ja vihreillä nurmilla, ja telkkari on korvattu elävällä jokinäkymällä ynnä mukavan näköisillä turkulaisilla. Näissä maisemissa kelpaa ladata akut siihen vuodenaikaan, jonka nimeäkään ei juuri nyt viitsi muistaa. 

Kesäisessä jokirannassa on hauska ihan vaan katsella, mutta voi siellä muutakin tehdä. 

Lue eteenpäin, seuraa lista Aurajokirannan monista mahdollisuuksista.

Terassitärppejä Turussa

Aurajoki on akseli, jonka ympärillä Turku pyörii. Akselin perinteiset kaksi napaa ovat Turun tuomiokirkko ja Turun linna, joiden väliselle jokirannan osuudelle iso osa Turun parhauksista sijoittuu. Tämä pätee suurin piirtein myös terasseihin, jotka alkavat Kirkkopuistosta ja jatkuvat aina Telakkarantaan asti.

Tiedä ainakin nämä:

Kirkkopuiston terassi – Jo viime kesän hitti oli koronaturvallinen yhteisterassi, joka tänäkin kesänä kokoaa Tuomiokirkon edustan mukulakiville ja viereiseen puistoon joukon mainioiden turkulaisten tekijöiden pop-up-keittiöitä. Jo touko–kesäkuussa täältä saa aasialaista katuruokaa, pizzaa ja tacoja. Heinä–elokuussa haukkaat kiinni Kuorin paratiisillisiin vegeherkkuihin, Karun kauniisiin japanilaisiin makupaloihin ja Tiirikkalan burgereihin. 

Grädda – Uusi tuttavuus Piispankadulla, Tuomiokirkon ja Aurajoen välissä, lupaa klassista keittiötä modernilla otteella. Huippua, että tämä ihana talo on bisneksissä taas.    

Pinella – Suomen vanhin ravintola tunnetaan jämerästä pylväiköstä, joka pitelee ryhdissä yhtä Turun perinteikkäimmistä terdeistä. Menussa mukana herkullinen tujaus Aasiaa. Poikkea myös Puupinellan puolella – siellä yllytämme tilaamaan cocktailin tai mocktailin.

Vähätorin terassit – Turun epävirallinen ravintola-aukio, Vähätori, kokoaa yhteen ympäröivien ravintoloiden terassit. Nättinä päivänä vallitsee mannermainen tunnelma, eli vähän kuin olisi ulkomailla. Kun kävelet Vähätorilta Läntistä Rantakatua Aurajoen alajuoksun suuntaan, huomaat että ravintoloiden ja terassien helminauha vain jatkuu. Gustavo, Tiirikkala, Mami, Hügge, Tårget, E. Ekblom, Smör, Tintå, Oobu, Grill it!, Sergio’s, Nooa – kunpa voisi olla koko ajan nälkä!

Jokilaivat – Aurajokiranta vilisee kelluvia terasseja eli ravintolalaivoja, jotka eivät ole lähdössä minnekään. Hyppää kannelle ja nauti virvoke. Jutustele ystäville ja miksei uusillekin tuttavuuksille. Toista seuraavalla jokilaivalla.  

Vulcanin terassi – Telakkarantaan, vastapäätä merikeskus Forum Marinumia ja purjelaiva Suomen Joutsenta, on rakenteilla Vulcanin jokiuimala. Sen valmistumista odotellessa voi istahtaa pop-up-yhteisterassille, joka avautuu kesäkuussa 2021. Kolmea ravintolakonttia isännöivät Vulcan, Grotesk ja BAÅ. Tsekkaa myös uudenkarhea Crane 22. Rouhean tyylikäs ravintola toimii valtavan satamanosturin juurella.

Vilvoittele välillä

Käykö jokirannan kesä jo liiankin kuumana? Vilvoittele välillä, tässä ideoita: 

Låna-piknikvene – Vuokraa Vähätorin rannasta näppärä pikku sähkövene ja lähde kaverien kanssa ajelulle Aurajoelle. On heti vähän vilpoisempaa, ja vesilintuperspektiivistä näet koko Turun aivan uudesta kulmasta. 

Samppalinnan maauimala – Aurajokirannan tuntumasta löytyy turkulaisten suosikkiuimala, jossa kelpaa käydä virkistymässä. Muutama vuosi sitten perinpohjaisesti rempattu maauimala on Abel Sandelinin linjakasta arkkitehtuuria vuodelta 1955.

Kymmenen metriä korkea hyppytorni Samppalinnanmäen päällä antaa huikeat näkymät Turun yli, mutta tornista pitäisi sitten kyllä poistua hyppäämällä altaaseen. Muuten takanasi hyppyvuoroa jonottavat alakoululaiset pitävät sinua nössönä.

Aboa Vetus Ars Nova – Tässä Turun historiaa ja nykytaidetta esittelevässä kaksoismuseossa pääset muutaman metrin maan alle tutustumaan keskiaikaisen Turun katuihin. Kuin olisi viileässä kellarissa, ah. Ylemmissä kerroksissa on parasta nykytaidetta Suomesta ja maailmalta – käy katsomassa kesän näyttely museon laajoista ja laadukkaista omista kokoelmista.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo – Tutustu lääkinnän varhaisempiin vaiheisiin ja nauti pannukahvit pikkukupista Apteekkimuseon kahvilassa. Ihanan suojaisa sisäpiha on Turun pidetyin salaisuus.

Wäinö Aaltosen museo – Nykytaidetta Aurajokirannassa. Tänä kesänä WAMin ilmastoiduissa huoneissa esittäytyy keramiikan grand old lady viileästä pohjoisesta. Anu Pentikin Alussa oli siemen WAMissa 4.6.–19.9. 

Forum Marinum ja Merikeskuksen kesätori – Valtakunnallinen merikeskus uudistuu kesäksi 2021, kun Turun ihanaiseen saaristoon kekseliäästi ja toiminnallisesti tutustuttava 40000+ -näyttely avautuu pysyväksi osaksi kokonaisuutta.

Myös Forum Marinumin pihalla on kivaa uutta: Merikeskuksen kesätori. Sieltä ostat Turun ja lähiseudun tuottajien herkullisia ruokamatkamuistoja ja nappaat parhaat vinkit saaristomatkailuun. Lomakaudella kesätorilla on runsaasti vaihtuvaa ohjelmaa myös lapsille, esimerkiksi Korpoströmin saaristokeskuksen vieraileva Junnulabra. Kesätorilla tavataan kello 18 asti joka päivä.

Turun linna – Tässäpä rakennus, joka tuskin koskaan lämpenee liikaa. Inhimillisen turhamaisuuden historiaan heittäytyvä Vanitas-näyttely on varsin viileä sekin. 

Puistoja joissa syntyy muistoja

Turku on verrattoman vehreä kaupunki, jossa luonto ja kulttuuri kohtaavat varsinkin vanhoissa romanttisissa puistoissa. Suunnilleen koko keskusta-alueen Aurajokiranta itse asiassa kuuluukin kulttuurikokonaisuuteen nimeltä Kansalliset kaupunkipuistot. Kansallisia kaupunkipuistoja on Suomessa tällä hetkellä kymmenessä kaupungissa. 

Hae eväät vaikka vanhasta Kauppahallista ja lähde kamujen kanssa puistoon piknikille, tässä parhaita paikkoja:

Turun linnan puisto – Turun linnan ympärillä on pieni puisto, joka on idyllinen kohde eväsretkelle. Takapihalta saa parhaat kuvakulmat piknikposeerauksiin Turun linnan tornin kanssa.    

Samppalinnanpuisto – Suosittu hengailupuisto samalla mäellä Samppalinnan maauimalan kanssa. Felix Nylundin Äiti ja lapsi -patsaalta on hyvät näkymät Aurajoen ja kaupungin ylle. 

Vartiovuorenpuisto – Tämän puiston tunnistat maamerkkinä toimivasta tähtitornista. Sitä kohti ja vihreälle nurmelle. Kaunis, arvokas, historiallinen ja tykätty oleilupuisto tämäkin. Vartiovuorenmäeltä löytyy muuten myös Turun kesäteatteri ja Luostarinmäen käsityöläismuseo, jonka noin 30 vanhaa asuintaloa säästyivät liekeiltä kuin ihmeen kaupalla Turun palossa 1827.

Kupittaanpuisto – Suomen vanhin ja laajin kaupunkipuisto perustettiin vuonna 1820, mutta Kupittaan lähteellä  on kastettu turkulaisia kristinuskoon jo 1000-luvulla. Nyt täällä on lasten Seikkailupuisto, Kupittaan maauimala, Veritas-stadion, yleisurheiluhalli, keilahalli, koirapuisto, BMX-rata, liikennepuisto ja mitä kaikkea. Vihreää nurmea ja vanhojen puiden katvetta riittää, joten viltin kanssa tänne vaan ja eväskori mukaan.  

Ottaisitko kuitenkin sen hotellin, kun näissä voi mennä useampi päivä?

Tutustu Turun seudun hotelleihin ja majoitusvaihtoehtoihin tästä.

Teksti Liina Komi. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Terri Vahtera, Jemina Sormunen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?