Miten premiumhotelli toteutetaan?

Lue teksti

Jaa sivu

Turun hotellitarjonnassa on ollut persoonallisen putiikkihotellin mentävä aukko, jonka uusi Seurahuone täyttää helmikuusta 2019 alkaen. Pääsimme kuvaajan kanssa seuraamaan, miten premiumhotelli tehdään.

– Jos Hotelli Seurahuone olisi ihminen, se olisi sellainen cooli kummitäti, jolla on punaista huulipunaa ja nahkahousut ja aina jotain uutta ja ihanaa. Tämä superseurallinen tyyppi kutsuu paljon vieraita, järjestää mielettömät tarjoilut ja halaa lämpimästi sekä tullessa että lähtiessä, maalailee hotellijohtaja Sanna Byskata

Matkailumielessä odotus on, että erinomaisen ravintolabuumin generoinut Turku alkaa kiriä hotellitarjontaansa samalle tasolle.

Hänen vastuullaan on perustaa Turkuun uusi, ajanhenkinen ja rento premiumhotelli. Tehtävä on hauska mutta haastava, sillä tuleva Seurahuone näyttäytyy yhtenä kiinnostavimmista jutuista Turun hotellikentällä vähään aikaan. Matkailumielessä odotus on, että erinomaisen ravintolabuumin generoinut kaupunki alkaa kiriä hotellitarjontaansa samalle tasolle. 

Uuden Seurahuoneen takana on TOK, joka tämänkin projektin myötä virittelee koneistoaan vastaamaan modernin kuluttajan yhä yksilöllisempiin odotuksiin.  

– Isona toimijana meillä on verkostot kehitellä uudenlaisia konsepteja ja toteuttaa ne kunnolla, toteaa Sanna Byskata ja jatkaa: 

– Tämä on ollut hyvä tilaisuus kokeilla uudenlaisia yhteistyökuvioita erikoistuneiden suunnitteluyritysten kanssa. Esimerkiksi ravintolan ideoinnista on alusta asti vastannut Aki Wahlmanin Foody Allen. Sisustussuunnittelun takana on Jaakko Puro, suunnittelija mm. Lilla Robertsin ja Havenin ylistettyjen interiöörien takana.     

Seurahuoneen ravintolan ideoinnista on alusta asti vastannut Aki Wahlmanin Foody Allen. Tilasuunnittelun takana on Jaakko Puro, suunnittelija mm. Lilla Robertsin ja Havenin ylistettyjen interiöörien takana.

Kun Seurahuonetta alettiin suunnitella, tutkittiin tarkkaan ajassa liikkuvat trendit ja mietittiin, mitkä niistä ovat olennaisia tälle projektille. 

– Tulimme siihen tulokseen, että meille tärkeitä asioita ovat ainakin paikallisuus, vastuullisuus ja persoonallisuus, kertoo Sanna Byskata ja jatkaa:

"Staycation" eli miniloma kotikaupungissa on trendi maailmalta, johon Seurahuone tahtoo mukaan.

– Uusi Seurahuone on nimenomaan turkulainen hotelli. Haluamme, että meillä majoittuvalla ihmisella on koko vierailunsa ajan selvä tunne siitä että hän on Turussa eikä missään muualla. Lisäksi haluamme, että myös kaupunkilaiset tulevat meille vaikka viikonlopuksi. "Staycation" eli miniloma kotikaupungissa on trendi maailmalta, johon Seurahuone tahtoo mukaan.

Mikä Seurahuoneella sitten on turkulaista? Henkilökunta tietysti, se on paikallista ja välittää luontevaa turkulaista palvelukulttuuria muillekin. Ja Seurahuoneen talo on seissyt keskellä Turkua jo vuodesta 1928. Erik Bryggmanin piirtämä vanha arvokiinteistö antaa hotellille kauniit puitteet. 

Vaikka Seurahuone on hotellina ensisijaisesti Turussa vierailevien liike- ja vapaa-ajan matkailijoiden osoite, se ei kukoista ilman turkulaisten tukea.

– Ajattelemme ilman muuta niin, että turkulainen tykkäys on Seurahuoneen onnistumisen mittari. Kun kaupunkilaiset ottavat Seurahuoneen omakseen, se on helppo myydä muillekin. Turkulaisethan ovat kaikessa aika hyvään tottuneita, se ei ole mikään salaisuus.

Seurahuoneen kaupunkilaiset ja matkalaiset selkeimmin yhdistävä osa on tietysti ravintola. Seurahuoneella ravintolan nimi on Gunnar, ja Gunnar valmistautuu tuomaan jotain uutta kaupungin ruokakulttuuriin.

​​​​​​​– Se ei Turussa ole ihan helppoa, onhan täällä erittäin hyvä ravintolaskene ilman meitäkin, hymyilee Gunnarin vetäjä Sami Kivirinta mutta jatkaa:

– Koska tunnemme kaupungin ravintolakulttuurin, tiedämme myös mille on vielä tilaa. Niinpä tulemme Gunussa panostamaan niin sanottuun sosiaaliseen syömiseen. Meille sopii tulla isommallakin porukalla. Listalla on paljon jaettavaksi suunniteltuja annoksia, ja kellarista löytyy hyvä valikoima magnum- ja jerobeam-pulloja. Meininki on rentoa ja henkilökunnalla on aina jotain uutta tarjolla.  

– Toinen aivan keskeinen asia on tiiviit yhteydet paikallisiin tuottajiin ja kuluttajiin. Gunnarin kehittelyssä on alusta asti ollut apunamme kahdeksan paikallisen "kummin" porukka, jonka haimme kokoon somen välityksellä. Kummien roolina on tarjota paikallista näkemystä, ideoita ja asiakasnäkökulmaa ravintolan suunnitteluun. 

Erityisiä paikallisia tuottajakumppaneita Gunnarilla on kuusi. Esimerkiksi Sikkatalun lammastilalta Rymättylästä tulee lampaanmaitojäätelöä ja -jugurttia, ja mustien mehiläisten alkuperäishunajaa saadaan Tammirauman mehiläistilalta.

– Paikallisuus näkyy myös kattauksessa, johon esimerkiksi saadaan Terraviivan Gunnar-lautaset suoraan Kaskenmäestä. 

  • Lampaanmaitoherkkuja suoraan Rymättylästä

    Pienen mustan lampaan nimi on Gunnar, ja se juo maitoa tuttipullosta ravintolakummi Paula Stamin sylissä. Ollaan Sikkatalun lammastilalla Rymättylässä tutustumassa yhteen Seurahuoneen ravintola Gunnarin yhteistyökumppaneista.

    – Olen itse kasvissyöjä, joka ryhtyi lampuriksi siksi että markkinoilla olisi enemmän omat kriteerit täyttäviä tuotteita, kertoo tilan emäntä Katja Sikka ja jatkaa: 

    – Meillä eläimiä kohdellaan hyvin. Esimerkiksi karitsat saavat oman äitinsä maitoa ravinnoksi elämänsä ensimmäiset kaksi kuukautta. Useimmilla tiloilla tätä pidettäisiin sulana hulluutena, ja paras maito annettaisiin myyntiin eikä karitsoille.

    Sikkatalun tilalla ihmisillä on velvollisuuksia ja eläimillä on oikeuksia, ja tämä maistuu talon tuotteissa. Niitä tarjoillaan Seurahuoneella esimerkiksi aamiaispöydän lampaanmaitojugurttina sekä lampaanmaitojäätelönä, jota löytyy ravintola Gunnarin jälkiruokalistalta.     

Jos olet aito ja intohimoinen hotellihifistelijä, tiiraat valitsemassasi hotellissa ympäristöä silmä kovana. Onko bulkkiarkkitehtuuria vaiko kohta kohdalta suunniteltuja yksityiskohtia? Kaikki miljoonaan kertaan nähty vai jotain uutta ja erilaista? 

– Seurahuoneen suunnittelu lähti siitä, mitä Turku ansaitsee, sanoo Jaakko Puro ja summaa: 

– Lähdettiin tekemään hauskaa hotellia, jossa on mietitty enemmän asiakasta kuin siivoamista. Turusta puuttui eläväinen boutiquehotelli, ja tästä tulee juuri sellainen. 

Lisätiedot ja varaukset

Yhteistyökumppanina TOK.
Teksti Liina Komi. Kuvat ja video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty