Museoita Turussa x 8

Jaa sivu

Turun museot ja näyttelyt vievät aikamatkoille ja ideoiden ihmemaahan. Hyppele isoista instituutioista intiimeihin yksityismuseoihin – ja varaudu vaikuttumaan.

1Aboa Vetus & Ars Nova

Turku on siitä poikkeuksellinen kaupunki, että maan kaivaminen keskustan tuntumassa johtaa helposti arkeologisiin toimenpiteisiin. Näin kävi myös 1990-luvulla, kun Rettigin palatsia alettiin remontoida nykytaiteen museoksi. 

Eihän siitä pelkkää nykytaiteen museota tullut – tuli todella kiva kaksoismuseo, jossa voi tutustua sekä keskiaikaisen Turun alkuperäisiin kortteleihin että kuvataiteen herkkupaloihin. Aboa Vetus & Ars Novan kokonaisuuteen kuuluvat myös M Kitchen & Café ja mainio museokauppa.

2Luostarinmäen käsityöläismuseo

Kun Turku 4. syyskuuta vuonna 1827 roihahti tuleen porvari Hellmannin asunnosta alkaen, oli kaupungista vuorokauden kuluttua palanut tuhkaksi kolme neljäsosaa. Yksi ani harvoista säilyneistä kaupunginosista oli Luostarinmäen puutaloalue, jota nyt saadaan ihailla parin sadan vuoden takaisista ajoista kertovana miljöömuseona Turun itäisessä keskustassa.

Luostarinmäen alkuperäisillä paikoillaan seisovat rakennukset kuuluivat aikoinaan vähävaraisille perheille. Kierros entisajan natisevien kotien ja työnäytöksissä esiintyvien käsityöläisten lomassa saa hetkeksi unohtamaan, että eletään 2010-luvulla.

3Turun linna

Aurajoen suulla seisova yli 700 vuotta vanha Turun linna on yksi tunnetuimmista – ellei jopa tunnetuin – maamerkki Turussa. Rakennus on vaikuttava näky, mutta vaikuttavia ovat myös sen sisälleen kätkemät tarinat esimerkiksi Juhana Herttuan renessanssihovin elämästä. Ikivanhoissa, ahtaissa kivikäytävissä alkaa mielikuvitus helposti laukata. Ovatko kuopat ikkunalaudassa todella veljensä vankina olleen Eerikin XIV:n kyynärpään jäljet? Vahtivatko villikarhut tätä huonetta, siis ihan oikeasti? Onko sitä kuuluisaa Turun linnan näkymätöntä tonttua näkynyt?

Ota ihmeessä opastus – tai tutustu omatoimisesti Aikajana-näyttelyyn, joka esittelee linnan historiaa mukavan havainnollisesti.

4Wäinö Aaltosen Museo

Paavo Nurmen patsas tervehtii satunnaista matkailijaa käännyttäessä Auransillalta Itäiselle Rantakadulle. Maamerkki muistuttaa tekijästään, aikansa kuuluisimmasta kuvanveistäjästä Wäinö Aaltosesta. Tarina jatkuu edempänä samalla kadulla Wäinö Aaltosen museossa, jonka aulassa tulijaa odottaa Aaltosen yli nelimetrinen Suomen neito

Taiteilija osallistui itse myös vuonna 1967 valmistuneen museorakennuksen suunnitteluun, joten talo on kirjaimellisesti tehty taiteelle. Se näkyy ja tuntuu eri tiloissa.  Sisällä nähdään teoksia Aaltosen lahjoittamasta peruskokoelmasta sekä vaihtuvia nykytaiteen näyttelyjä – kurkkaa ajankohtainen tarjonta netistä.

5 Turun taidemuseo

Turun taidemuseon ihanan mahtipontisessa graniittilinnassa voi sukeltaa niin Schjerfbeckin ja Gallen-Kallelan maalaamiin kansallisaarteisiin kuin nykytaiteen rajattomuuteen. Sunnuntaiset yleisöopastukset sekä näyttelyjä taustoittavat asiantuntijoiden erikoisopastukset vievät yhä syvemmälle näyttäen asioita uusista näkövinkkeleistä.

Museon Café Victorissa tarjoillaan posliiniastioissa pöytiin vanhan maailman tapaan. Kahvilan viihtyisässä miljöössä nautitaan myös konserteista ja muusta yhdessäolosta. Olevat ja tulevat tapahtumat sekä näyttelyt kartoitat kätevimmin verkossa.

6Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Aurajokirannassa sijaitsevan vanhan punamultatalon ohi kävelee helposti, jos ei tiedä mikä aarre sisällä odottaa. Jos tietää ja astuu peremmälle, saapuu kuin toiseen maailmaan. Herrasväen elämää esittelevän Qwenselin porvaristalon tarina ulottuu 1600-luvulle, ja Apteekkimuseo tutustuttaa apteekkitoiminnan historiaan. Esillä on mielikuvitusta kiehtovaa esineistöä katossa roikkuvista yrteistä lasipurkkiin säilöttyyn sammakkoon.

Sisäpihalla toimii Cafe Qwensel, jossa poikkeaminen on kuin aikamatka menneisyyteen. Ihana idylli – vahva suositus.

7Mikaelinkirkko

Vuonna 1904 valmistuneen kirkon kansallisromanttisten saniaispiirrosten alla tuntee oman pienuutensa. Nämä linnamaiset uusgoottilaiset tornit ideoitiin parikymppisen arkkitehti Lars Sonckin piirustuspöydällä ja rakennettiin siihen missä Turun keskusta muuttuu Portsan puutalokaupunginosaksi.

Intiimimpää tunnelmaa löydät kahdesta pienemmästä kirkosta, joihin turistit eivät juuri eksy. Pyhän Katariinan kirkko on kappale keskiaikaa keskellä Turun ylioppilaskylää. Martinkirkko Martin kaupunginosassa edustaa 1930-luvun siirtymätyyliä klassismista funktionalismiin – kuin pala Italiaa Turussa!

8Forum Marinumin museolaivat

Suomen Joutsen on Turku-ikoni, jonka oikeasta sijoituspaikasta Aurajoella on aikanaan väännetty useaan otteeseen. Vaan ei enää, sillä historiallinen fregatti on nykyisin jokseenkin kaikkien mielestä kohdillaan Merikeskus Forum Marinumin edustalla. 

Suomen Joutsenen rinnalla Aurajoessa uivat mm. miinalaiva Keihässalmi sekä tykkivene Karjala. Museolaivojen joukkoon mahtuu myös erikoisempia pienaluksia, kuten ajokuntoinen höyryhinaaja 1800-luvulta sekä 1900-luvun lopun poliisi- ja ambulanssiveneet. Suurimmat alukset ovat avoinna yleisölle ainoastaan kesäaikaan. Esimakua Forum Marinumin monipuolisesta museolaivastosta ja sen olinpaikoista:

Julkaistu | Päivitetty