Musiikkitapahtumia x 6

Jaa sivu

Turusta ovat kotoisin niin Suomen vanhin klassisen musiikin festivaali kuin Suomen vanhimmat rockfestaritkin.

1Ruisrock

Ruissalon kansanpuistossa järjestettävä Ruisrock on Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali. Suosiosta kertoo, että lippukauppa käy kuumana jo ennen lopullisen ohjelman julkistamista.

Musiikin lisäksi Ruisrockissa nautitaan taiteesta – vuosien varrella festarilla on voinut kohdata muun muassa jättikokoisen yksisarvisen, ballerinoja ja korkeuksiin kohoavan pinkin flamingon. Olennainen osa festaria on myös laadukas ruoka, ja hyvät viinit kuuluvat tarjontaan siinä missä kylmä olut ja raikkaat drinkitkin.

Olet sitten kokenut kävijä tai ensimmäistä kertaa menossa, Ruisrockin legendaarinen auringonlasku on nähtävä. Uita varpaita meressä samalla kun seuraat Rantalavan keikkaa, ja muista vilkuttaa ohi seilaaville ruotsinlaivoille!

2Kuninkaantien muusikot

Kuninkaantien muusikot on turkulainen barokkiorkesteri ja kuoro, joka on nimetty vanhan Bergenistä Pietariin Turunkin kautta kulkevan postireitin mukaan; soittajat asuvat enemmän tai vähemmän Kuninkaantien varrella. Kokoonpanon ohjelmistossa on tunnettuja mestariteoksia, mutta myös eurooppalaisia ja kotimaisia teosharvinaisuuksia, ja instrumentteihin kuuluvat myös historialliset periodisoittimet. Kuninkaantien muusikoiden yksityisestä esiintymisestä on nauttinut Ruotsin kuningasparikin.

Huippukokoonpanon kymmenes juhlavuosi starttaa 6.1.2019 Turun tuomiokirkossa G. P. da Palestrinan renessanssimessulla Missa sine nomine. Harvinaisen kuuntelukokemuksen tuo kaikkien pyhien litania, joka kaikuu myös Vatikaanissa aina ennen Paavin valintaa.

3Key Ensemblen joulukonsertti Martinkirkossa

Key Ensemble on kaikkialla kiitetty ja tukevasti palkittu turkulaiskuoro, joka tunnetaan täyteläisestä a cappella -soundistaan ja innovatiivisesta ohjelmistostaan. 

Nyt Key Ensemble on pyöräyttänyt joululevyn akustiikastaan ylistetyssä Martinkirkossa ja myös konsertoi siellä 16.12.2018. Ole paikalla – luvassa on kohottava elämys, jonka päätteeksi Martinmäeltä kajahtaa yhdessä yleisön kanssa Maa on niin kaunis.

4Turun filharmoninen orkesteri

Turku on kulttuurin kehto, joten käy järkeen että Suomen vanhin ja maailman vanhimpiin kuuluva orkesteri on turkulaista alkuperää. Turun filharmonisen orkesterin edeltäjä, Turun Soitannollinen Seura, perustettiin jo vuonna 1790. Filharmonikkojen ylikapellimestarina toimii legendaarinen Leif Segerstam kevätkauden 2019 loppuun asti. Päävierailija 2017–2019 on liettualaissyntyinen kapellimestari ja tähtiviulisti Julian Rachlin.  

Turun filharmonisen orkesterin kotipaikka on Turun konserttitalo, Suomen ensimmäinen konserttikäyttöön suunniteltu ja rakennettu sali. Filharmonikkojen naminamiohjelmaan kannattaa tutustua alla olevasta linkistä.

5Turun musiikkijuhlat

Dynaamivaihteluiden kaikuja Turun linnassa ja intiimejä konsertteja turkulaisissa kulttuurikodeissa — Suomen vanhin musiikkijuhla luo melkoisia kicksejä kun sävelet lähtevät resonoimaan kuulijan soluissa. 

Turun musiikkijuhlat järjestetään 8.–22.8.2019 jo 60. kerran – nyt ensimmäistä kertaa uuden taiteellisen johtajan, Klaus Mäkelän, johdolla. Maineikkaissa pidoissa Suomen ja maailman klassisen musiikin huiput jakavat musiikin euforiaa kymmenissä konserteissa. Ajantasaiset ohjelmatiedot löydät tapahtuman omilta sivuilta.

www

6Dom Oratorio Tuomiokirkossa

Marraskuu tuo Turun tuomiokirkkoon 24.11. kello 19 ainutkertaisen kantaesityksen, joka esittää kansallispyhätön yli 700 vuotta jatkuneen tarinan musiikin muodossa. 

Dom Oratorio on virolaisen säveltäjän Urmas Sisaskin sävellys, johon on kirjoittanut libreton turkulainen kirjailija Harri Raitis. Esityksen vaikuttavaan kokoonpanoon kuuluu mm. useita kuoroja ja solisteja, ja käytössä ovat myös kirkon molemmat urut – sekä Tuomiokirkon kellot! Kertojana Valtteri Roiha.

Julkaistu | Päivitetty