Turun saariston talvi: uhka vai mahdollisuus?

Jaa sivu

Turun saaristossa näkee kesällä kaikki ja talvella ei ketään – aika eksoottista itse asiassa. Lähde eräoppaan kanssa kalaan tai talvimelontaretkelle, tai testaa pelastuspukukelluntaa. Takuulla yllätyt.

Turun saaristo on Euroopan laajin ja maailman monilukuisin saaristo, ja turkulaiset sanovat sitä myös maailman kauneimmaksi. Tämän jutun pointtina on todistaa, että saaristo on hyvä myös kylmänä. 

Itse asiassa saaristoluonto kannattaa kokea nimenomaan vilkkaan kesäkauden ulkopuolella kun missään ei ole ketään. Avara luonto on hiljaa, mutta hiljaisuus on varsin puhuttelevaa. Avoinna olevissa Bed & Breakfast -paikoissa ja hotelleissa on tilaa, ja hintataso on huomattavasti alempi kuin kesällä.

Eräoppaan kanssa saat enemmän irti

Vaikka kiinnostusta olisi, kaupunkilainen ei välttämättä tiedä miten luonnossa liikutaan. Mistä lähdetään, mihin mennään, mitä laitetaan päälle, mitä otetaan mukaan? Mitä jos eksyy?

Kaikkeen löytyy ohjeet netistä, mutta tässä on vielä parempi idea: kerää sopiva porukka ja varaa eräopas. Kokeneen oppaan kanssa saatte päivästä enemmän irti myös siinä tapauksessa että luonnossa liikkuminen on tuttua. Vähän sama kuin taiteen kanssa; taustatieto on puolet elämystä.

Paitsi patikoimalla, saaristoluonnossa voi usein talvikaudellakin liikkua purjehtimalla tai melomalla, jäätilanteesta riippuen. Talvimelontaretkiä järjestää mm. Nagu Sea Kayak Nauvossa. 

Kemiönsaarelainen eräopas- ja aktiviteettiyritys NaturEffect taas tarjoaa opastettua ohjelmaa metsässä sekä mahdollisuuden yöpyä puussa, Tentsile-riipputeltan suojissa. Onhan tämä jo bucket-listalla? 

  • 40.000 saaren Saaristomeri

    Saaristomeri on Itämeren merialue, joka rajoittuu idässä Turkuun, lännessä Ahvenanmaahan, etelässä Bengskärin majakkaan ja pohjoisessa Selkämereen. Saaristomerellä on noin 40.000 saarta ja luotoa, mikä tekee siitä maailman monilukuisimman saariston. Paikallisten ja veneilijöiden puheissa alueeseen viitataan usein yksinkertaisesti Turun saaristona.

    Vaikka Turun saaristo on maailmanluokan luontokohde, se on pääsääntöisesti säästynyt massaturismin ongelmilta kuten tungos, roska ja katoava autenttisuus. Veneilijät rakastavat Saaristomerta, sen idyllisiä vierassatamia, paikallista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja rauhallisia poukamia. Myös pyöräilijät ovat löytäneet saariston, reitteinään mm. Saariston Rengastie sekä vuoden 2018 uutuus, Rannikkoreitti

Testaa talvikalastus

“Oikein valituilla paikoilla saalista tulee jokseenkin varmasti. Päivän huippukohta voi olla itse ongittujen kalojen valmistus ateriaksi nuotiolla.”

Yksi suosituimmista tekemisistä eräoppaan kanssa on talvikalastus, jota on helppo lähteä kokeilemaan vaikkei tietäisi asiasta mitään. Kaikki välineet pilkkihaalareita myöten saa tarvittaessa lainaksi, ja opas vie apajille. Oikein valituilla paikoilla saalista tulee jokseenkin varmasti. Päivän huippukohta voi olla itse ongittujen kalojen valmistus ateriaksi nuotiolla.

Joskus kalastus tapasi olla miesten harrastus, mutta kiinnostus lisääntyy naisten parissa. Hyvä niin, sillä talvikalastuksessa yhdistyvät luonto, läsnäolo ja lähiruoka aika ideaalisella tavalla.

Opastettuja kalareissuja voi tilata Suomen Saaristovaraukselta mm. Leidit kalaan -teemalla. 

Kaikki Saaristovarauksen talvipalvelut löydät täältä.

Joskus kalastus tapasi olla miesten harrastus, mutta kiinnostus lisääntyy naisten parissa. Hyvä niin, sillä talvikalastuksessa yhdistyvät luonto, läsnäolo ja lähiruoka aika ideaalisella tavalla.

Jotain äksöniä

Jos et aio rauhoittua pilkille, voit mennä jäihin myös itse. Esimerkiksi Airisto Spa järjestää ryhmille pelastuspukukelluntaa. Puhtaan hauskuuden lisäksi kellunta antaa mahdollisuuden harjoitella jäällä liikkujille tuiki tarpeellisia taitoja kuten turvallista jäihin putoamista sekä sieltä nousemista.

Kellunta aloitetaan pukemalla omien lämpimien vaatteiden päälle täysin kuivana pitävät pelastuspuvut hanskoineen ja sukkineen. Sitten – plumps – ohjaajan johdolla hyiseen veteen ihmettelemään uutta olotilaa. Kelluminen jäisessä vedessä, itse kuivana ja lämpimänä, saa aikaan epätodellisen painottoman tunteen. Samaan aikaan varusteissa liikkuminen tuntuu hassun kömpelöltä.

Airisto Spa järjestää jäällä monenlaisia aktiviteetteja hyvinkin huimapäisistä varovaisen vauhdikkaisiin. Kelkkasafarit, ilmatyynyajelut, mönkijäralli sekä vetovarjolla liito moottorikelkan perässä tuovat moottorit jäälle. Jos tahdot kuulla hiljaisuuden, kokeile vaikkapa retkiluistimia tai kitesurfingia.

Missä täällä kannattaa syödä?

Vaikka Turun saaristo hiljenee talveksi, osa ravintoloista on auki ympäri vuoden. Tässä muutama paikallinen vinkki:

Ravintola Hjalmars toimii Korppoon keskustassa, vuonna 1935 rakennetussa talossa nimeltä "Pirtulinna" – talon rakennuttaja Hjalmari Mäkelä teki omaisuutensa salakuljetuksella. Nyt konstailemattomassa miljöössä syödään konstailematonta mutta hyvää ruokaa. Myös B&B-majoitusta löytyy.   

Nauvon kirkonkylällä on kesällä erittäin vilkasta – ja talvella sitten taas ei. Maukkaat ruoat saa kuitenkin parista paikasta: rennon pubimaisesta Naffusta ja ranskalaista keittiötä saaristolaisittain tulkitsevasta L'Escalesta. L'Escalen läpikotaisin vanhaa maailmaa edustava viinilista lupaa aina jotain spesiaalia myös viiniharrastajalle. 

Paraisilla, vain kivenheiton päässä vierassatamasta, puolestaan toimii Kamu. Siellä kokataan modernia simppeliä ruokaa kauden raaka-aineista, mielellään lähituottajien aineksista. Annos nimeltä "Sesongin kalaa" kuulostaa juuri siltä miltä annoksen Turun saaristossa pitää kuulostaa.

Kasnäsissa, aivan kylpylähotellin vierestä, löytyy eteenkin kalaherkuistaan tunnettu ravintola Kasnäs Paviljong. Talvisin vieraita saapuu kaukaakin nauttimaan saaristohenkisestä kalapöydästä, ja moni jää viikonlopuksi nauttimaan saaristosta.

Saariston ehkä yllätyksellisin ruokapaikka on Ravintola Kansakoulu ja Majatalo Brännbodassa. Tämä Kemiönsaaren hipsterlandia tarjoaa lähiruokaa ja kattaa pöydän kierrätyshengessä. Päivän kala on aina suoraan verkosta. Majatalossa on nimensä mukaisesti mahdollisuus myös majailla ympäristössä, jossa kaupunkiarki unohtuu.

Jutun yhteistyökumppanina Parainen ja Kemiönsaari.
Teksti Liina Komi. Kuvat Parainen ja Kemiönsaari.

Julkaistu | Päivitetty