Elokuun menotärpit Turkuun x 9

Elokuussa Turussa mm. konsertoidaan Turun musiikkijuhlilla, valvotaan Taiteiden yössä ja spurtataan Paavo Nurmi Marathon. Vielä on kesää jäljellä ja mitä näitä kliseitä nyt onkaan. Tässä menotärppejä elokuulle, olepas hyvä!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Vegånia

Elokuun ensimmäinen viikonloppu on syytä pyhittää hyvin syömiselle. Vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia (2.–3.8.) vetää Turun Vanhan Suurtorin täyteen toinen toistaan houkuttelevimpia ruokakojuja ja nälkäistä jengiä jonottamaan suussa sulavaa safkaa. Tarjolla on freesiä lohturuokaa ja rehellistä mättöä – ja vieläpä ekologisesti tuotettua! Viime vuoden perusteella tänne on ihan pakko päästä uudestaan (annoskateus oli sen verran jäätävä).

Vinkki vitonen: Vanhalla Suurtorilla järjestetään samaan aikaan myös pienpanimo-oluiden tapahtuma Ølfest, joten juomapuolikin on kunnossa. Lisäksi viereisessä Porthanin puistossa on käynnissä  VØLUME -musiikkitapahtuma, joka kannattaa sekin tsekata.

2Turun musiikkijuhlat

Dynaamivaihteluiden kaikuja Turun linnassa ja intiimejä konsertteja turkulaisissa kulttuurikodeissa — Suomen vanhin musiikkijuhla luo melkoisia kicksejä kun sävelet lähtevät resonoimaan kuulijan soluissa.

Turun musiikkijuhlat järjestetään (8.–22.8.) jo 60. kerran – nyt ensimmäistä kertaa uuden taiteellisen johtajan, Klaus Mäkelän, johdolla. Maineikkaissa pidoissa Suomen ja maailman klassisen musiikin huiput jakavat musiikin euforiaa kymmenissä konserteissa. Ajantasaiset ohjelmatiedot löydät tapahtuman omilta sivuilta.

WWW

3Aura Fest

Elokuun alussa (9.–10.8.) Kupittaanpuiston täyttää raikaava musiikki ja iloinen festarikansa. Aura Fest on selvästi ottanut paikkansa Turun perinteikkäänä kesäkauden päätösfestivaalina, jossa otetaan viimeisetkin ilot irti kesästä. 

Vehreä Kupittaanpuisto on festarille verrattoman kiva miljöö, ja tarvittaessa keikkojen välissä voi huilata istumaan nurtsille ja puiden varjoon. Tänä vuonna puistoon saapuu vetäisemään keikkaa ainakin Gasellit, Pyhimys ja JVG. Eli ainakin jo pelkän rap-kattauksen perusteella voisi klikata itsensä suoraan lippukauppaan.

4Challenge Turku

Onko triathlon juttusi tai löytyykö lajiin ehkä ujoa kiinnostusta? Siinä tapauksessa Challenge Turku  (10.–11.8.) on erinomainen tilaisuus ottaa tuntumaa tähän ihastuttavan mielipuoliseen lajiin. Aktiivinen tapahtumaviikonloppu kokoaa kotimaisia ja ulkomaisia triathlonin ammattilaisia ja harrastajia räpiköimään kilpaa Aurajoessa ja spurttaamaan pitkin jokivartta.

Mikäli jo pelkkä ajatus saa kylmän hien nousemaan pintaan, kannattaa vauhdikasta showta tulla seuraamaan ihan pelkästä uteliaisuudesta. Sen verran huimaa menoa se on!

5Turun taiteiden yö

Turun taiteiden yö (15.8.) on yksi elokuun parhaimpia juttuja! Silloin kaikkialla keskustassa ja jokirannassa kuhisee kaikenlaista ohjelmaa. Mukana on mm. gallerioita, kauppoja, ravintoloita ja yleisön omia yllätyksiä. Lähde siis kiertelemään kaupungille ja nauti kukoistavasta kulttuuritarjonnasta, katutaiteesta ja esityksistä iltamyöhään asti.

Taiteiden yö järjestetään tänä vuonna jo 30. kerran, aikas huippua! Tapahtuma levittäytyy tällä kertaa myös entistä laajemmin katukuvaan, joten silmät kannattaa pitää auki missä ikinä pörrääkään.

Tutustu tarkempaan ohjelmaan tästä alta!

WWW

6Paavo Nurmi Marathon

Mikä olisikaan osuvampi päätös yhdeksänkertaisen olympiavoittaja Paavo Nurmen nimeä kantaville sporttifestivaaleille kuin perinteikäs maraton? Turussa varttuneen, junienkin perässä treenanneen “Lentävän suomalaisen” lailla voit haastaa itsesi täysimittaiseen rääkkiin tai saada uutta intoa lenkkeihin kympillä tai puolimaratonilla.

Yli 3000 juoksijan joukosta saa kunnon tsemppilatauksen makealla Aurajoen rantareitillä ja Ruissalon saaressa (17.8.). Basson jytke ja yhteisöllisyys saavat katsojankin haikailemaan lenkkareitaan. Lasten minimaratonilla tiivistyy juoksun hurmos: Jes, minä pystyin siihen!

7Alvar Aalto -viikko

Ei sua arkkitehtuuri kiinnostais? Alvar Aalto -viikko nimittäin iskee elokuun lopulla (23.8.–1.9.) Turkuun ja Paimioon. Mielenkiintoinen tapahtumaviikko sisältää mm. arkkitehtuuriin, muotoiluun ja asumiseen liittyviä kierroksia, luentoja, näyttelyjä ja muuta jänskää ohjelmaa.

Tapahtuman kautta saa aikas hyvän kokonaiskäsityksen vaikkapa siitä, miten funktionalismi alkujaan rantautui Suomeen ja miten Alvar Aallon kädenjälki näkyy Turun kaupunkikuvassa. Kuulostaa helposti puisevalta, mutta on oikeasti yllättävän kiehtovaa.

WWW

8SHIFT Business Festival

SHIFT Business Festival (29.–30.8.) on samaan aikaan vähän nörtti, mutta silti älyttömän cool tapahtuma. SHIFT kokoaa yhteen tuhansia tulevaisuus- ja teknologiaorientoituneita yritysvaikuttajia niin suomesta kuin ulkomailtakin jakamaan ajatuksiaan ja ideoitaan. Tänä vuonna tapahtuma ottaa paikkansa Ruissalon Tapahtumatelakalla, jossa on luvassa aimo annos inspiraatiota ja mahdollisuuksia – niistä huippupuhujista nyt puhumattakaan.

Mutta odotas: bisnespainotteisesta sisällöstä huolimatta SHIFT:issä on myös aitoa festarifiilistä. Hulppeat koristelut, vetävä musiikki ja överit taideinstallaatiot ovat hyvä osoitus siitä, ettei yritystapahtumankaan tarvitse olla tylsää pönötystä.

9Muinaistulien yö

Muinaistulien yötä vietetään perinteen mukaan elokuun viimeisenä lauantaina (31.8.). Ilmassa on päättyvän kesän haikeutta mutta myös jotain taianomaista. Tulia sytytetään pitkin Itämeren rannikkoa symboloimaan Itämeren maiden yhtenäisyyttä ja muistuttamaan mereen liittyvästä historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Tapahtuma linkittyy myös elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettäviin Venetsialaisiin, jotka tunnetaan veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlana. Juhlahumua siis koko viikonloppu.

Muinaistulien yötä juhlistetaan pitkin Turun aluetta ja saaristoa, ja ainakin Naantalissa Muinaistulien yöstä on rakennettu loppukesän huipennusta. Tällöin kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan liikkua vesillä, sillä tulet ovat melko upea näky mereltä.

WWW

Julkaistu | Päivitetty