Heinäkuun menovinkit Turkuun x 23

Huh hellettä! Viiletä pitkin heinäkuista Turkua – kerää kesän menovinkit mukaasi tästä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Viking Line: lastenohjelmaa laivoilla

Kesän ohjelma Viking Linen laivoilla on hupia täynnä. Viihdy Ville Vikingin ja leikinohjaajien johdolla, riehu ja remua Ville Viking Adventure Island -lastenmaailmassa, ja seuraa jännittävää ja näyttävää  Glow Circus -nukkemusikaalia. Kesälomaohjelman hauskuudet jatkuvat elokuuhun asti!

27.–9.7. Turku Craft Beer Park

Sihauta ja kippistä – mantra jota toistaa mielellään Turku Craft Beer Park -tapahtumassa Kirkkopuiston terassilla. Mukana ja maisteltavissa on lukuisia lähialueiden pienpanimo-oluita, joten paina puuta jokirannassa ja nosta malja kesähelteille huurteinen kourassa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

314.–17.7. Turun linnan turnajaiset

Älä jätä välistä, kun Turun linnan pihamaa muuttuu historialliseksi taistelukentäksi. Utelias yleisö pääsee seuraamaan vierestä, kun haarniskoidut ritarit ottavat mittaa toisistaan peitset ja keihäät viuhuen. 

4Kuralan Kylämäki: Emännän askareet & lauantaityöt

Kuralan Kylämäen maatilan pihapiiri täyttyy kesäisestä menosta. Keskiviikkoisin ja lauantaisin on maksuttomia aktiviteetteja, joihin on vapaa pääsy. 

Keskiviikkoisin Iso-Kohmossa klo 12–16

6.7. Valmistellaan rippijuhlia sillä sunnuntaina kesänuori ”pääsee edes!”
13.7. Keittiötarhan satoa ruokapöytään, pihan puolella Kankareen mamma keittää saippuaa
20.7. Pyykin pesua ja marjaherkkuja isoäidin ohjeilla
27.7. Mehumaija porisee, puhdas pyykki viimeistellään

Lauantaisin Kokeiluverstaalla klo 12–16
2.7. Kasvivärjäystä
9.7. Villasta, nokkoset ja niinistä langaksi
16.7. Kädet savessa!
23.7. Ajan kestävä keramiikka
30.7. Tuohi, koivujen kulta

513.7.–24.7. Logomon Terassikesä

Logomossa nautitaan kesästä. J Karjalainen starttaa varsinaisen tapahtumien ketjun Logomossa 13. heinäkuuta, jonka seurauksena lavalle nousee lähes kahden viikon päivittäin ajan kotimaan tähtiä, kuten Robin Packalen ja Younghearted. Lunasta paikkasi Logomon kesäterassille n-y-t!

615.7.–14.8. Asuntomessut Naantalissa

Naantalissa paistaa aina aurinko, ja varsinainen keskikesän aurinko vasta paistaakin Asuntomessujen rantautuessa Lounatuuleksi nimetylle  alueelle. Asuntojen lisäksi alueella kannattaa katsastaa myös artisti-illat, sillä lavalle nousee kotimaisia artisteja Edelmannista Irinaan.

Kuvat: Krista Keltanen

7Seikkiksen kesäohjelmaa

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto on kesän ihan ykkösmesta lapsiperheille. Leikkimään on aina kiva tulla, mutta lisäksi pitkin kesää järjestetään superkivaa tekemistä. Taidepajoissa tehdään fantasiahahmoja kierrätysmateriaaleista, askarrellaan käsinukkeja, muovaillaan savea ja ties mitä hauskaa. Puistotaitelijat ilahduttavat kohtaamisillaan leikkipuistoalueella, ja perjantaisin on lasten kirpputori. Tutustu ohjelmaan!

822.7.–23.7. ILMIÖ Rettig

Vanha Turku ja ihan ilmiömäiset festarit – kuulostaa hyvältä monessakin mielessä. ILMIÖ Rettig -festivaalit kokoavat kasaan laajan kattauksen kaikkea vaihtoehtoartisteista monitaiteeseen Rettigin vanhan tupakkatehtaan sekä Brinkkalan pihoilla. Ja mikä parasta, liputtomien ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään, sillä näille karkeloille on vapaa pääsy!

929.–30.7. Turku Sea Jazz 2022

Jazzia, hyvää ruokaa kera viinin ja Turun saariston suu, eli Forum Marinum – huokasit juuri ihastuksesta, eikö vain? Sujahda siis Archipelago Jazzin lippukaupoille pikapikaa, sillä tänä kesänä jazzin tahtiin svengataan saaristossa.

Kuvat: Aleks Talve​​​​​​​

10Jukupark

Kaipaatko aurinkoköllöttelyn kylkiäiseksi jotain vauhdikasta ja viileää? Esimerkiksi vesiliukumäkiä, kenties? Astetta viileämpää viiletystä pääset harrastelemaan Turun Jukuparkissa, missä vesiliukumäet kohoavat korkeuksiin ja aurinko helottaa mukavasti. Kesä kuivaa, minkä kesä kastaa!

11Opastettuja kierroksia Luostarinmäellä

Turun palolta säästyneen käsityöläisten puutalokorttelin historiaan ja tunnelmaan pääsee tutustumaan kesällä mielenkiintoisilla kierroksilla.
​​​​​​​
Tietovartit päivittäin 20.6.–28.8.

Tietovartit johdattelevat Luostarinmäen historiaan. Lähtö lippukassalta. Suomeksi klo 12 ja 15, englanniksi klo 11.

Elämää Luostarinmäellä -kierrokset 27.6.–28.8. keskiviikkoisin klo 16
Kierroksella tutustutaan 200 vuoden takaiseen kaupunkimiljööseen. Reitin varrella kuullaan Luostarinmäen elämästä ja arjesta.

Luostarinmäkeläisten matkassa -kierrokset 27.6.–28.8. sunnuntaisin klo 14
Kierroksella syvennytään Luostarinmäen uudistuneen näyttelyn kohokohtiin, alueen asukkaisiin ja heidän tarinoihinsa. Kierroksen sisältö vaihtuu viikoittain.

Arkeologien tietovartit 6.–29.7. ma–pe klo 11 ja 14
Lähde seuraamaan arkeologeja työssään! Arkeologit kertovat Luostarinmäellä tehtävistä kaivauksista ja arkeologin työstä. 

127.5.–31.12. Sibelius-museo: Pehr Kalm

Kasvillisuus valtaa kesällä Sibelius-museon, kun Pehr Kalmille omistettu näyttely täyttää museon tilat. 1700-luvulta tuttu tiedemies on suomalaisen agrikulttuurin pioneereja, josta muistuttaa museon pihalla seisova jylhä Pehr Kalmin tammi. Näyttelyä täydentävät kotimaisten nykytaiteilijoiden teokset. Jotain vanhaa, jotain uutta ja niin edelleen.

Näe myös: Turun yliopiston museologian opiskelijoiden näyttelyssä Soitinten kielillä pääset tutustumaan peräti neljään, toinen toistaan helpposoittoisempaan kielisoittimeen. Svengaa kuin hirvi – kohti Sibeliusmuseota siis!

Kuvat: Nawras Odda ja Heikki Räisänen​​​​​​​

13Flowpark

Kestääkö kanttisi korkeuksissa? Nosta kesäpäivän tunnelmat uusiin sfääreihin nousemalla Turun Flowparkin köysiradoille, jotka korkeimmillaan nousevat pariinkymmeneen metriin. Liaanihyppyjä, vaijeriliukuja, keinuja korkeuksissa… Köytettynä kohti korkeuksia ja kesän kuuminta seikkailua!

14Opastetut saaristoretket

Opastettu ryhmäretki – kuinka kiva tapa seikkailla Turun saaristossa! Olitpa sitten lähdössä itsekseen, pariskuntana, pienessä ryhmässä tai isommassa porukassa. Lue monipuoliset retkivinkkimme ja lähde seikkailulle kohti maailman kauneinta saaristoa ja sen parhaimpia paloja. 

15Taiteen talon heinäkuun tapahtumia

Rettigin vanhan tupakkatehtaan kiinteistössä toukokuussa ovensa avannut Taiteen talo kokoaa saman katon alle rikasta taide- ja kulttuurikuhinaa Turun Vanhankaupungin sydämeen. Kesällä ohjelmassa on vaikka mitä mielenkiintoista, kannattaa mennä kurkkimaan menoa.

17.6.–6.8. Christian Saldert: Verdens Gang / The Thought of the World
17.6.–5.7. Salla Tykkä: Power. Turun kaupungin taidekokoelmasta
19.6.–6.8. Hertta Kiiski: Hydra
4.7.–7.7. Luova kesä – kuvataiteen kesäkursseja aikuisille, Akryylimaalaus workshop ma–to klo 10–15
6.–26.7. ja 31.7.-10.8. Renja Leino: 20. kesäkuuta 2011. Turun kaupungin taidekokoelmasta
6.–17.7. Fimbul Taiteilijatalo ry: taiteilijoiden ryhmänäyttely
27.–30.7. Antti Oksanen: Ouroboros Nº1

Kuva: Jussi Virkkumaa

163.6.–13.8. Emma Teatteri & Turun kaupunginteatteri: Miestä näkyvissä

Jos kesäsi kaipaa komediaa, ota suunnaksi Naantalin Emma Teatteri, jonka kattaukseen kuuluu tänä kesänä hykerryttävä ja huutonauruunkin kirvoittava Miestä näkyvissä. Tragikoominen näytelmä yllättäen jätetyksi tulleesta Sirkusta pohjautuu Marja Kankaan samannimiseen romaaniin, ja Satu Rasilan dramatisoimana se toimii kesäteatterikomediana ihan kympisti. Miten erosta selviää? Voiko roolikokeiluista olla apua itsensä löytämisessä? Käy kokemassa takuuvarmat naurut Kailon kesäisellä saarella.

1715.6.–13.8.Samppalinnan Kesäteatteri: Mielensäpahoittaja

Kotimainen komedia turkulaisen tuulimyllyn juurella kuuluu kesään. Samppalinnan Kesäteatterin lavalla seikkailee tänä kesänä huipussa musiikkikomediassa Mielensäpahoittaja, Tuomas Kyrön menestysromaaneista tuttu hahmo ja ilmiö. Luvassa on tuttuja hittejä eri vuosikymmeniltä sekä kokonaan uusia sävellyksiä. Turun Sanomistakin on tullut huippuarvostelu!

1814.6.–19.8. Turun Kesäteatteri: Peter Pan

Syöksy kohti Mikä-Mikä-Maata Vartiovuorella! 14.6. alkaen klassikkotarina Peter Pan kietaisee sinut seurueinesi taian, musiikin ja tarinan pauloihin, siitä pitää huolen Tom Petäjän dramatisointi. Lähde mukaan musiikilliselle riemuretkelle ja löydä sisäinen lapsesi.

19Ajankohtaiset kävelykierrokset Turussa

Turun kesästä kannattaa nautiskella lähtemällä kiinnostavalle kävelykierrokselle. opastettujen kävelykierrosten tarjonta on kesäisin Turussa sitä paitsi runsaimmillaan. Ota selvää eri teemaisista kierroksista ja lompsi tutkimaan Turkua uudesta näkövinkkelistä.

205.7.–9.8. Turun Nuori Teatteri: MUSIIKKIHUPAILU TIKULLA SILMÄÄN

Jotain uutta, jotain vanhaa – eli siis Tikulla silmään! Turun Nuori Teatteri täyttää pyöreitä, jonka kunniaksi Uittamon lavalla nähdään tänä kesänä männävuosien parhaita paloja, joita höystetään uutukaisilla sketseillä – musiikkinumeroita unohtamatta.

Kuva Hilla Virta

212.6.–6.8. Linnateatteri: Fölin alta – päätön revyy päättäjistä

Nyt ei hypätä lankulta, vaan mennään ronskisti Fölin ali Ruissalon Tapahtumatelakalla. Humoristisesti turkulaisia päättäjiä herjaileva revyy esittelee esimerkiksi minkä laulun Pormestarit Areenalla mahtavat esittää – yleisön naurunremakan yli tietysti. Paikan päälle kannattaa tietenkin tulla Fölin vesibussilla.

2210.6.–28.8. Turun Taidemuseo: Moderni nainen

Miltä näyttää moderni nainen? Suomalaisten naistaiteilijoiden, kuten Thesleffin, Schjerfbeckin, Sesemannin ja Schaumanin näkemyksiä tästä pääset tarkastelemaan Turun taidemuseolla läpi koko kesän.

Tsekkaa myös:
10.6.–28.8. Studio: Katja Syrjä: Miss Veronica
10.6.–28.8. Pimiö: Liinu Grönlund & Okku Nuutilainen: Observe These Words

Ellen Thesleff: Omakuva
Helene Schjerfbeck: Saariston tyttö
Kansallisgalleria Ateneumin taidemuseo. Kuvat: Kansallisgalleria Yehia Eweis.

23Forum Marinum: Suomen Joutsen 120 V.

Kaikki laivaan! Suomen Joutsenen sekä sen museosisaruslaivojen kannet ovat auki maakravuille koko kesän. 120-vuotinen Suomen Joutsen on hulppea näky Aurajoella, ja se kannattaa kokea ihan livenä. Aluksella järjestetään myös koko perheen draamakierroksia sekä konsertteja. Laivan edustalla kannattaa olla kuulolla 29.7. klo 16, kun Turku Sea Jazz -tapahtuman avaa Suomen Joutsenen kannelta musisoitu ilmaiskonsertti.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?