Kengännauhabudjetilla Turussa x 7

No money, no problem. Mitä kivaa Turussa voi tehdä pikkurahalla, mutta saada osimoilleen tsiljoonan dollarin elämykset kotiin viemisiksi? Erittäin hyvä kysymys. Tässä pieni kokoelma halpoja plus ilmaisia vinkkejä kesäpäiväksi Turkuun.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Piknikille Kupittaanpuistoon

Vaikka Turun ravintolaskene hellii kurnivia kulinaristimasuja, aina on hyvä idea suunnata piknikille. Eväät voi pakata mukaan kotona tai napata vaikka mansikkarasian torilta ja suunnata lähipuistoon rennosti pötköttelemään. Puistossa kengät ja vaikka paidankin saa ottaa huoletta pois, mitä ravintolassa ehkä katsottaisiin vähän pahalla.

Kupittaanpuisto toimii aina. Suuren pinta-alan ansiosta vehreää tilaa riitää, joten muihin auringonpalvojiin ja puistohengailijoihin saa mukavasti vähän hajurakoa. Ja jos helle sattuu yllättämään, pulahdus Kupittaan maauimalassa on enemmän kuin kiva.
​​​​​​​
Maauimalan kertamaksu: Aikuiset 5,50 € ja lapset 4–16 v 3 €

2Culture Walk

Turusta löytyy niin paljon nähtävää, että koko kaupungin läpikatsaukseen vaadittaisiin vähintäänkin teleporttaustaidot. Koska emme ole vielä siinä pisteessä, on Culture Walk ratkaisu pulmaan.

Visit Turun ilmainen ja omatoiminen kävelyretki on jaettu fiksusti viiteen eri reittiin, joista jokainen tutustuttaa kolmeen eri kohteeseen. Uppoudu keskiaikaisiin tarinoihin, ihaile empire-tyylisiä taloja tai ota syväluotaava katsaus Vanhan Suurtorin alueeseen. Kaikkea löytyy. Tutustu kaikkiin reitteihin alla olevasta linkistä!

WWW

3Samppalinnan maauimala

Samppalinnan maauimala on turkulaisten kovassa kulutuksessa kesäisin. Jos uimarannalle ei jaksa lähteä, suuntaa keskustan virkistävään keitaaseen. Altaalle voi mennä hengaamaan muutenkin, sillä aurinkoa mahtuu ottamaan laajoilla auringonottotasanteilla ja nurmialueilla. Myös omia eväitä saa tuoda, joten pisteet siitä. (Alkoholijuomat täytyy jättää kotiin, sorry.)

Isossa 50 metrin altaassa on tilaa pulikoida, ja myös pikkutyypeille löytyy oma allas. Hyppytornikin kohoaa kutsuvasti kohti korkeuksia, jos uimareissuun kaipaa vähän äksöniä. Mukavan chilliä ajanviettoa pikkurahalla.

Kertamaksu: Aikuiset 5,50 € ja lapset 4–16 v 3 €

4Seikkailupuisto

Kun haluaa viihtyä vekaroiden kanssa helposti ja mukavasti Turussa, Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto eli Seikkis on varma nakki. Tämä temmeltäjien paratiisi kutsuu leikkimään ja liikkumaan vuodenajasta riippumatta, ja erilaisia leikki-, kiipeily- ja kikkailurakenteita on niin taaperoille kuin kouluikäisillekin. Kesäkuumalla voi viilentyä suihkusienen alla ja kahluualtaassa.

Pääsmaksuttoman ison leikkipuiston lisäksi Seikkiksessä on tarjolla lastenkulttuuritapahtumia kuten teatteriesityksiä, taidepajoja ja muskareita. Samalla reissulla kannattaa kurkata myös lintulammikko ja Liikennekaupunki toisella puolen Kupittaanpuistoa.

5Naapurustobongailua

Kävely on täysin ilmainen ja mitä mainioin tapa tutustua Turkuun. Fakta on kuitenkin se, että Turku on muutakin kuin pelkkää jokirantaa, joten poikkea rohkeasti vähän sivummalle tutkimaan kivoja asuinalueita. Suuntaa vaikka Marttiin ja Portsaan ihailemaan söpöjä pihoja, kotikatuja ja yleistä naapurustomeininkiä (siis hyvän maun rajoissa, älä ole stalkkeri). Täällä näkyy sitä oikeaa elämää, mikä tekee Turusta Turun. Muita kivoja haahuilureittejä: Tuomiokirkon alueelta kohti Tuomaansiltaa sekä Ruissalon huvilarivistöt. U-pe-aa!

6Edullista liikkumista

Turussa liikkuminen on tehty älyttömän helpoksi, mistä lompakko kiittää ja kumartaa. Föli-bussilla ja Föli-pyörällä matkat taittuvat superkätevästi ja edullisesti. Aito Turku-seikkailija hyppää myös Fölin vesibussin kyydissä Aurajoelta Ruissaloon. Kätevintä on ostaa Fölin 1 vrk matkailijalippu, joka kelpaa maksuvälineenä kaikissa edellä mainituissa kulkupeleissä (Föli-pyörään ostettava erillinen käyttöoikeus).

Nousu Funikulaarin kyydissä Kakolanmäelle on juuri nyt kova juttu. Kyytiin voi hypätä ihan ilmaiseksi, joten käy kokeilemassa ja somettamassa. Eikä tietenkään saa unohtaa mainiota Föriä, turkulaisten pikku kaupunkilauttaa! Ilmainen kyyti sekin, ja ehkä turkulaisinta ikinä.

Fölin kertalippu: 3 € (voimassa 2 h​​)
Matkailijalippu 1 vrk: 7 €

Föli-pyörän käyttöoikeus 24 h: 5 €
+ rajaton määrä lisämaksuttomia 30 minuutin matkoja. Lue lisää Fölin sivuilta.

WWW

7Kuhankuono ja Kurjenrahkan kansallispuisto

Kaipaatko retkelle? Nappaa eväät mukaan ja suhauta Föli-bussilla suoraan Kuhankuonolle Kurjenrahkan kansallispuistoon. Vähänkö hullua, että bussimatkan hinnalla pääsee niinkin helposti keskelle lumoavaa suoluontoa ja aarniometsää.

Luonnossa liikkuminen on kuitenkin mitä parhain ilmainen aktiviteetti, joten sitä kannattaa hyödyntää. Sitä paitsi, kunnon kansallispuiston monimuotoisessa luonnossa seikkailu on täysin eri asia kuin missä tahansa lähipusikossa ulkoilu. Pidä silmät auki, saatat bongata vaikka viirupöllön tai saukkopariskunnan.

Julkaistu | Päivitetty