Kesän kivat tapahtumatärpit Turkuun x 21

Heinä- ja elokuussa Turussa tapahtuu toden teolla. Festareita, kulttuuria, keskiaikaa, makuja, urheilua – historiallisessa tai merellisessä miljöössä. Merkkaa menotärpit kalenteriin ja juokse!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Keskiaikaiset markkinat 1.–4.7.

No johan on markkinat! Turun Vanhalle Suurtorille tupsahtava saattaa mennä pähkinöiksi pussihousuista, keskiaikaisista herkuista, markkinakojuista ja ylenmäärin riehakkaasta menosta. Keskiaikaiset markkinat on kaikkea tätä eli tuhti aikamatka Turun toreille. Työnäytösalueella voit todeta, että kyllä ennenkin osattiin – ainakin käsitöiden salat.

Huom! Keskiaikaisten markkinoiden portit aukeavat vain ennakkoon ilmoittautuneille, joten nopeasti nyt: ilmoittautuminen on jo käynnissä. Ei kuitenkaan hätää, jos et ehdi tai pääse paikan päälle. Keskiaikaisten markkinoiden markkinatori ja ohjelma on nimittäin kaikille nähtävillä verkossa, joten klikkaa ihmeessä virtuaaliselle markkinatorille.

2Turun linnan Turnajaiset 15.–18.7.

Turun linnaa lähestyvä hieraisee heinäkuussa silmiään – onko keskiaika tullut takaisin? Kyllä, pariksi päiväksi. Turun linnan turnajaiset on miekkojen ja puisten peitsien kalsketta, taitolajeja, kavioiden kopsetta ja kiiltäviä haarniskoja. 

Turnajaisissa ratkotaan keskiaikaisten lajien mestaruuksia, ja kilpailijoita hevosineen saapuu ympäri maailman mittelemään voitosta. Paljastus: kyseessä on elokuvissakin nähtyjä huimia taisteluita hevosen selästä. Ja haarniskassa – totta kai. 

3Ladies European Tour 15.–17.7.

Golfin naisten pääkiertueen kilpailu palaa Suomeen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Nähdäänkö Aura Golfissa Ruissalon tammien alla kenties hole in one? Ainakin erittäin kovatasoisia swingejä ja putteja sekä taistelua palkintopotista. Maisematkin ovat erittäin jees. Gant Ladies Open on takuuvarma tärppi golfiin hurahtaneille, mutta viihdyttää myös muita.

4Swan European Regatta 21.–25.7.

Onko täydellisempää paikkaa purjehduskisalle kuin Turun saaristo? No eipä, ja siksi Swan European Regatta rantautuu Turkuun ja Saaristomerelle, jonka pikkusaaret, luodot ja karit tuovat sopivan lisämausteen navigointiin. Nyt ei ole kyseessä pienet jollat, vaan ihka aidot purjeveneet, joilla on seilattu jopa maailmanympäri. Joutsenregatan purjeveneitä näkyy ainakin Aurajoen alajuoksulla laiturissa ja kisan aikana pitkin merta.

5Naantalin Unikeonpäivät 25.–27.7.

Naantalissa Unikeonpäivää on vietetty ainakin 1880-luvulta lähtien heittämällä pyjamaan piiloutunut aamu-uninen mereen. Niin tapahtuu myös tänä vuonna, kun Naantalin Unikeonpäivät tarjoaa Valtakunnan Viralliselle Unikeolle märän herätyksen heti aamuseiskalta. Kuka mätkähtää mereen? Se selviää paikan päällä. 

Muutakin ohjelmaa on luvassa, kuten Unikeon herätyskulkue, lasten pukukilpailu sekä erilaisia esityksiä. Myös Muumimaailman asukkaat piipahtavat paikalla. 

6Vegånia 26.7–8.8.

Turku ehti taas ensin – nimittäin järkätä Suomen ensimmäisen vegaanisen ruokafestarin. Tänä vuonna Vegånian superihanat vegeherkut löytyvät katukojujen sijaan ravintoloiden ruokalistoilta. Olit sitten sekaani, vegaani tai fleksaaja, tarjolla on uusia makuja ja inspiraatiota vakkarisafkojen rinnalle.

7DBTL 29.–31.7.

DBTL eli Down By The Laituri on nuorekas kolmekymppinen, sillä maisemanvaihdos ja vaihtuvat artistit ovat pitäneet tämän turkulaisen festariklassikon vetreässä vedossa. Nyt toista kertaa Turun Tuomiokirkkotorilla ja Brahenpuistossa rokkaavaa ja poppaava DBTL on alusta asti luottanut liutaan kotimaisia lemppareita – niin nytkin. 

Lauri Tähkä, Eppu Normaali, JVG, Apulanta, Vesala... Näyttää siltä, että kolmen päivän ranneke on tosiasia. Juontajina häärivät Turun omat sohvaperunat Osku ja Juhani, jes!

Kuvat: Valtteri Hentilä / DBTL

8Turku Sea Jazz 30.–31.7.

Upouudessa tapahtumassa selviää, miten soljuva jazz sulautuu Ruissalon Telakan merelliseen miljööseen. No tietty täydellisesti. Turku Sea Jazzin aaltoileva musiikki ja meri ovat varmasti yksi kesän kivoimmista komboista, ja esiintyjälistakin on varsin pätevä. Turku Sea Jazz on osa neljän festivaalin sarjaa, Archipelago Sea Jazzia. 

Jos jazzkipinä roihahti, seilaa myös muihin merellisiin jazzeihin Kemiönsaareen, Korppooseen sekä Maarianhaminaan.

9Challenge Turku 31.7.–1.8.

Uintia, pyöräilyä ja juoksua – tätä on luvassa, kun Challenge Turku mittaa triathlonistien päivän kunnon. Aurajoessa harvemmin näkee ketään polskimassa, eikä varsinkaan uimassa kilpaa, joten jo siksi kannattaa tulla katsomaan tai jopa kisaamaan.

10Ølfest 6.–7.8.

Turun Vanhan Suurtorin Ølfest laittaa suut maltaisiksi ja tekee pienpanimo-oluet tutuiksi. Kaikki pääsevät ilmaiseksi alueelle, ja anniskelu tapahtuu hauskalla tavalla Ølfest-anniskelulasista, johon voi ostaa huurteisia. Tarjolla myös siidereitä, alkoholittomia herkkuja sekä ihanaa elokuista iltatunnelmaa.

11Kesärauha 6.–8.8.

Kesärauha on uudempi festarituttavuus, mutta tullut jäädäkseen. Onneksi, sillä festariskenessä on ollut Kesärauhan kokoinen aukko vaihtoehto- ja indiemusiikille. Kun kuitenkin haluat tietää, niin lavalle nousee esimerkiksi sunnuntaina ainakin Vesta, Gettomasa, Litku Klemetti... Sepä hyvä, sillä sunnuntaille on vielä kivasti lippuja jäljellä!

Tapahtumasta tekee erityisen myös historiallinen miljöö: tänä vuonna se on poikkeuksellisesti Turun linnan Linnanpuisto. Täällä napatut festarikuvat keräävät varmasti sydämiä somessa, kuten edellisinä vuosina tapahtuman vaikuttaessa Vanhalla Suurtorilla – joka toimii tapahtuman näyttämönä taas kesällä 2022.

12Naantali Sunfest 6.–7.8.

Naantali Sunfest on napannut esiintyjiksi Haloo Helsingin ja Antti Tuiskun. Näistä on moni haaveillu ihan vain pikkaisen. Elokuinen festari Naantalin nätissä Kirkkopuistossa on pelkkää aurinkoa, merta ja mukavaa meininkiä.  

13Turun musiikkijuhlat 7.–18.8.

Turun musiikkijuhlat, on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali – ikää enenmmän kuin Ruisrockilla! Vuodesta 1960 soinut klassisen musiikin kaupunkifestari kasaa elokuussa erittäinkin korkeatasoisia kansainvälisiä ja kotimaisia musiikin mestareita Turkuun. Orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia, ulkoilmatapahtumia sekä koko perheen konsertteja – musiikkijuhlilla on jokaiselle korvalle jotakin.

14Taiteiden yö 12.8.

Taiteiden yö tuo kaduilla kivaa karnevaalimenoa. Tapahtumia on myös kuppiloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa – oikeastaan kaikkialla. Kivointa: ei pelkästään katselua, vaan myös osallistumista. Löydä itsesi (ja toivottavasti muutakin kuin kaksi vasenta jalkaa) vaikka tanssin pyörteistä tai ylläty ohi pyyhältävästä performanssista. Musiikki, kirjallisuus, kuvataide, näyttämötaide sekä makuja – Taiteiden yö yllättää ainakin näillä. 

15Suuret Oluet & Pienet Panimot 12.–14.8.

Ihastu IPAan, lepertele lagerille – Suuret Oluet & Pienet Panimot tuo huulille huurteisia yli 20 panimosta. Elokuun erikoisen tunnelmalliset illat, Vanha Suurtori ja Porthaninpuisto ovat omiaan uusien makututtavuuksien kohtaamiselle. Mallasviikset ja mainio tunnelma ovat taatut.

16Huoneiden kirja 13.–29.8.

Saisiko olla samalla kertaa runoutta, teatteria, tanssia, musiikkia, visuaalisia taiteita ja tunne, ettei ihan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu? Huoneiden kirja on kutkuttava monitaiteellinen teos ja kunnon kulttuuripläjäys, johon astutaan sisään. Ihan oikeasti! Tätä on luvassa, kun taiteilijajoukko muuttaa tyhjillään olevan rakennuksen pihapiireineen monitaiteiseksi ja -aistiseksi spektaakkeliksi.

Esitykset Turun Kivipainossa, Ursininkatu 6.

17Aura Fest 13.–14.8.

Vehreä Kupittaanpuisto on aina kiva paikka, mutta erityisesti elokuun Aura Festin aikaan. Viihteestä vastaa aikamoinen nippu kotimaisia konkareita terästettynä ulkomaan upeilla artisteilla. Luvassa on Elastista, Stigiä, Gaselleita, Alan Walkeria ja Robin Schulzia. Ja tietysti rentoa puistotunnelmaa ja hyvää musaa. Mitäpä siihen lisättävää. 

18Paavo Nurmi Marathon 20.–21.8.

Turkulaisen juoksijalegendan nimikkotapahtumassa on sopivia matkoja kaikille. Maratonin lisäksi Aurajoen rannoilla ja Turun historiallisissa paikoissa voi laittaa tossua toisen eteen minimaratonilla, puolimaratonilla tai vitosen ja kympin lenkeillä. Tai tule kannustusjoukkoihin hakemaan kipinää ensi vuodelle.

19Itäharjun ajot 22.8.

Itäharjun ajot kunnioittaa samannimistä takavuosien suosikkitapahtumaa, jonka tunnetuin voittaja oli legendaarinen ratamoottoripyöräilijä Jarno “Paroni” Saarinen – turkulainen, kuinkas muutenkaan. Nyt retrot autot ja moottoripyörät päristelevät Itäharjun teillä silkasta ajamisen riemusta. Pientareilta voit bongata värikkäitä menopelejä, joita ei ihan joka päivä tule liikenteessä vastaan. 

20TFO:n Luontosinfonia ja Itämeripäivä 26.8.

Kolahtivatko Järven ja Metsän tarinat, mutta et ehtinyt leffateatteriin lumoutumaan Luontosinfoniasta? Nyt on mahdollisuus kuulla leffan valloittava äänimaailma livenä, TFO:n Luontosinfoniassa. Aurajokiranta, Turun filharmonisen orkesterin mahtipontinen soitto sekä screenillä Suomen luonto koko kauneudessaan. Kylmikset ovat taatut. 

Forum Marinumin tapahtuma on osa Itämeripäivää. Luontosinfoniaa ennen on kivaa ohjelmaa, kuten luontoaiheinen paneelikeskustelu sekä kokkikilpailu.

21Naantalin Luostaripäivät 27.–29.8.

Tiesitkö, että Naantalissa on ollut keskiajalla birgittalaisluostari? Tämä ja paljon muita keskiaikaisia tärppejä paljastuu Naantalin kesän uutuustapahtumassa, Luostaripäivillä. Suuntaa Naantalin vanhan kaupungin ja kirkon ympäristöön, ja ylläty kuinka keskiaika tekee comebackin kolmeksi päiväksi. Laulua, luentoja ja tanssia – ainakin näitä saa fiilistellä Luostaripäivillä. 

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?