Kesäpäivä Naantalissa pienellä budjetilla x 12

Naantali on kesällä parhaimmillaan, joten lähde ihmeessä käymään. Kaiken kivan ei kuitenkaan tarvitse olla kallista – Naantalissa on ihanaa myös pienellä budjetilla. Nappaa tästä kivat ja edulliset ideat kesäpäivään Naantalissa!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Naantalissa lomailee jopa itse tasavallan presidenttipari, joten mikset sinäkin?

Naantali kuuluu heittämällä Suomen ihanimpien pikkukaupunkien listan kärkeen. Sitä kutsutaan myös Suomen lomapääkaupungiksi, ja ihan kyllä syystäkin. Jopa itse tasavallan presidenttipari lomailee Naantalissa – joten mikset sinäkin?

Saulin ja Jennin luo et valitettavasti pääse kahville, mutta onneksi supersöpö kesäkaupunki tarjoaa paljon muutakin uniikkia koettavaa. Rahaakaan ei tarvitse tuhlata tolkuttomasti, sillä tekemistä löytyy edullisesti tai parhaimmillaan jopa ilmaiseksi.

 • Ihan vaan kävelylle – Naantalia kannattaa tutkia kävellen, joten käyskentele kepeästi minne mieli tekee ja missä näyttää kauniilta. Ehdoton ihanuus on Rantaraitti, josta löydät just ne naantalimaisen mainiot merimaisemat, vierasvenesataman venerivistöt ja rannan kutsuvat terassit. Jäätelö kouraan ja ihailemaan.
   
 • Pusuttele Rakkaudenpolulla – Rakkaudenpolulle naantalilaiset neidot hiippailivat venäläisten upseerien kanssa kuhertelemaan 1800-luvulla. Myöhemmin polun varrelle rakennettiin myös pussailukopeiksi kutsuttuja paviljonkeja, mutta niitä ei harmi kyllä enää ole. Ulkoilureitin varrella voi toki silti vaihtaa pusun tai pari.
 • Piipahda piknikille – Naantalissa kiireettömyys on se juttu, joten nauti kesäpäivästä piknikin merkeissä. Tuo omat eväät tai nappaa herkut vaikka jostain kivan oloisesta ravintolasta tai kahvilasta. Kuparivuoren kallioilta aukeaa Naantalin parhaat maisemat, ja myös Naantalin kirkon Kirkkopuisto on mukava paikka istuskella ja imeä itseensä Naantalin ihanuutta. Heinäkuussa piknikkiä piristävät myös ilmaiset Kirkkopuisto soi -konsertit.
   
 • Lähde risteilylle – Merellisyys on ehdottomasti Naantalin parhaimpia puolia. Sen ytimeen pääset kivasti erilaisilla risteilyillä. Lähde tunnelmalliselle iltaristeilylle Naantalin edustalle, hyppää höyrylaivan kyytiin tai ota saaristo vastaan komean perinnepurjelaivan kannella.
   
 • Nautiskele Nunnalahdella – Soma Nunnalahden uimaranta löytyy ihan Naantalin kirkon ja vanhan kaupungin kupeesta. Rannalla kelpaa paistatella päivää sen kuuluisan Naantalin auringon alla ja seikkailla vuokrattavilla soutuveneillä ja sup-laudoilla. Mikäli mieli tekee pikkuisen luksuksempaa pulikointia, ota suunnaksi Naantalin Kylpylän kuohut.
   
 • Retkelle Kailon saarelle – Suurin osa Kailon saaresta on muumiperheen asuttamaa, mutta osa siitä on yleistä ulkoilualuetta. Saarelta löytyy nuotiopaikkoja, uimaranta sekä tennis- ja lentopallokentät. Parhaimmillaan voit kuulla teemapuistosta kajahtavaa muumimusaa.
 • Kierrokselle Kultarantaan – Naantalin oma mini-Versailles on kaupungin päänähtävyys syystäkin. Vinkki: Kultarannan puutarhaan voi tutustua veloituksetta perjantai-iltaisin.

  Jos haluat yksityiskohtaisemman visiitin muotopuutarhan muhkeisiin muotoihin, huvimajoihin, tuhansiin ruusuihin ja muihin hienouksiin, varaa paikka opastetulle kierrokselle. Hinta ei paha: aikuisilta 13 € ja lapsilta vain 5 €.

Lähde opastetulle kierrokselle – Ota kulttuurilomasta kaikki irti ja osallistu opastetulle kierrokselle. Mielenkiintoisia tarinoita ja historiallisia paikkoja pääsee kokemaan pienestä maksusta, mikä ei kaada kukkaroa. Tässä pari suosikkia:

Naantalin vanhan kaupungin opastettu kävelykierros

Keskiaikaisen luostarikirkon salat -kierros Naantalin kirkossa

 

Trumputtaja ja iltavesper kuulostaa etäisesti joltain komediaelokuvan nimeltä, mutta sitä se ei ole. Kyseessä on naantalilainen kesäperinne, joka muistuttaa Naantalin luostariajan rukoushetkestä.

Kesällä joka ilta klo 20 Iltavesper-trumpettisoolo kajahtaa kirkontornista kaupungin ylle. Iltavesper soitetaan luostarikirkon tornista kolmesti kolmeen eri ilmansuuntaan: presidentille, kaupungille ja merelle.

Vesperinsoittoa edeltää Trumputtajan rummutus ja iltahuuto, jossa asukkaita kehotetaan päättämään päivän askareet ja rauhoittumaan illanviettoon. Rummutusta voi seurata Kaivohuoneen kulmalla, rantakioskin kohdalla sekä Presidentinlaiturilla. 

 • Lähde kalaan – Jos taskusta löytyy kalastuslupa, Ukkopekan silta on hyvä kalaspotti. Mikäs siinä virvelöidessä mahtavissa Airiston maisemissa. Tiesitkö, että silta on saanut nimensä Suomen tasavallan kolmannen presidentin P. E. Svinhufvudin lempinimestä Ukko-Pekka? Aika symppis.

 • Vuokraa pyörä ja polje seikkailulle – Vuokraa pyörä Visit Naantalista ja tutustu nähtävyyksiin sekä luontokohteisiin satulan selästä. Polkaise pikainen pyrähdys lähistöllä tai heitä 1–3 päivän pyörälenkki Saariston Pienellä Rengastiellä.

 • Maisteluannoksia pienellä budjetilla – Kesällä 28.6–10.7. ruokatapahtuma Smaku rantautuu jälleen Naantaliin. Tapahtuman aikana voi kierrellä omassa tahdissa maistelemassa paikallisia makuja Naantalin ravintoloissa ja kahviloissa. Smaku-annokset ovat 5 ja 7 € luokkaa, joten syömään pääsee hyvinkin edullisesti.

 • Yövy Lintulan Pikkukodeissa – Jos päivä ei millään riitä, jää ihmeessä yöksi. Vanhan kaupungin uniikeissa majoituskohteissa, kuten Lintulan Pikkukotien pihapiirissä, tunnelma on juuri niin ihanaa miltä kuulostaakin. 

Teksti Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh ja Visit Naantali. Kuvat Visit Naantali.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?