Kulttuurin kivat erikoiset x 6

Haluatko lokeroida ja tulla lokeroiduksi? No et. Kiehtovia kulttuuritapahtumia ja -toimijoita löytyy Turusta kirjava kasa. Tutustu ja ihastu!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Kirjan talo

Kiinnostaisiko pop up -kirjakauppa, luovuustreenit tai kirjoittajakurssi? Tätä ja kaikkea muuta turkulainen Kirjan talo tarjoaa. Kenelle? No ihan kaikille!

Kirjan talo on tiiviisti mukana luomassa Turun omaleimaista kirjallisuuden, lavarunon, lausunnan ja monitaiteellisin vahvistuksin kuplivaa skeneä. Sen kautta voi löytää vaikkapa uuden luovan harrastuksen, samanhenkisiä tyyppejä tai kehittävää ohjelmaa työporukalle. Kirjan Talo on myös mukana järjestämässä kuukausittaista TkuÖpenMic -runoklubia Bar Ö:ssä. 

​​​​​​​Runsaaseen tarjontaan kannattaa sukeltaa tarkemmin Kirjan talon omilla sivuilla.

2Keskiaikaiset markkinat

​​​​​​​​​​​​​​Keskiaikaisten markkinoiden hulinan keskellä tuntuu kuin ottaisi aikamatkan suoraan keskiaikaisen Turun ytimeen. 

Vanha Suurtori toimii mainiona markkinamiljöönä, jossa fiilis on kuin tavallinen arkipäivä torilla 1400-luvulla. Sepät takovat miekkoja, kauppiaat esittelevät parhaimpia saaliitaan merten takaa ja käsityöläiset puuhastelevat askareidensa parissa.

Paikan päältä löytyy joka vuosi mielenkiintoista ihmeteltävää, maisteltavaa ja tutkittavaa. Kokeile ainakin perinteistä markkinaherkkua, kaalinlehteen käärittyä makkaraa!

3Saaristo-ooppera

Ihan vaan vinkkinä: joskus sitä kannattaa löytää itsensä oopperasta. Saaristo-ooppera on oopperalaulaja Päivi Nisulan perustama pieni oopperaseurue. Eli juuri sellainen mukavan intiimi ja matalan kynnyksen vaihtoehto tutustua oopperan maailmaan. (Ja huomata, miten huikea juttu ooppera oikeastaan onkaan.)

Saaristo-oopperan upeissa teoksissa yhdistellään taidokkaasti oopperaa ja teatteria. Esityksiä järjestetään vaihtelevasti Turun seudulla ja muualla Länsi-Suomen alueella, joten tsiigaile ajankohtainen ohjelmisto sivuilta!

Kuvat: Robert Seger & Matti Vahtera

4New Performance Turku Festival

Tuntuuko performanssitaide vielä vähän vieraalta tuttavuudelta? Onneksi New Performance Turku Festival (3.–6.9.2020) ​​​​​​​on helppo ja kiva tapa tutustua sen kiehtovaan maailmaan.

Festivaali niputtaa yhteen mielenkiintoisia taiteilijoita, näkökulmia ja kohtaamisia ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Performanssitaide on taiteenlajina valtavan monialainen, ja täällä siitä saa aika hyvän puraisun. Spesiaalin vivahteen tuo myös se, että suurin osa esityksistä on luotu juuri tätä tapahtumaa varten.

Festivaali on maksuton ja soveltuu kaiken ikäisille, joten rohkeasti vaan tutkimaan!

Kuvat: Jussi Virkkumaa

5Konstrundan

Kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Arja Maarit Puhakan piharakennuksessa Paraisilla seinää koristaa suuri piirrosteos, joka on syntynyt taiteilijan nimeämällä vapaan viivan tekniikalla. Vintiltä löytyy maalauksia, ja taidetta näkyy eri muodoissa pihan jokaisessa kolkassa. 

Taide on osa jokaisen elämää, mutta moniko on tutustunut paikkoihin, joissa se syntyy? Konstrundan avaa kerran vuodessa ovet eri taitelijoiden työhuoneisiin, jolloin kuka tahansa voi käydä kurkistamassa miltä taiteilijaelämä oikeasti näyttää. Tapahtuma on syyskuussa (12.–13.9.2020) – katso avoimet ateljeet Konstrundanin verkkosivuilta.

6Elokuvapäivä

Turkua kutsutaan hellyyttävästi Suomen Pariisiksi, mutta kaupungin mainion leffamaineen huomioiden Turku ansaitsee paikkansa myös Suomen Hollywoodina. Mikäpä sen parempi tapa pitää yllä tätä mainetta kuin järjestämällä tapahtuma, jolloin koko kaupunki muuttuu elokuvien näyttämöiksi. 

Elokuvapäivän nerokkuus piilee siinä, että kuka vain voi järjestää elokuvanäytöksen. Leffoja voi katsella Turun ravintoloissa, kirjastoissa, baareissa tai jonkun entuudestaan tuntemattoman tyypin kotisohvalla. Tai pystyttää oman leffakatsomon yleisölle!

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?