Kuvataiteen Turku

Turku tarjoaa kokoisekseen kaupungiksi hämmästyttävän laajan kattauksen museoita ja gallerioita. Lähde katsastamaan syksyn 2020 satoa – kompaktissa kaupungissa ehdit nähdä paljon jo päivässä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Turkua voi hyvällä syyllä tituleerata suomalaisen taideopetuksen kehdoksi. Suomen vanhin ammattimaiseen toimintaan kouluttanut kuvataideoppilaitos eli Turun Piirustuskoulu täyttää jo 190 vuotta. Sen toiminta jatkuu AMK:n Taideakatemian nimissä. Ei siis ihme, että kaupunki suorastaan pursuaa kuvataiteisiin liittyvää toimintaa museoista gallerioihin. 

Jos sinulla on mukavasti aikaa, tee taidekierros Turussa kävellen. Kompaktissa kaupungissa välimatkat ovat kohtuulliset, ja etappien välillä voit nauttia kaupunkikuvasta. Lounas väliin, päivän päätteeksi maukas illallinen, ja taidepäivä on taputeltu.

Keramiikan syksy

Turun siluettiin kuuluu Tuomiokirkon ja Vartiovuoren tähtitornin lisäksi olennaisesti Turun taidemuseo. Monumentaalinen kivilinna kohoaa Puolalanmäellä ja katselee kaupunkia suomalaisia kansallisaarteita pullollaan. Toisena kansallisgalleriana tunnettu Turun taidemuseo ei kuitenkaan ole vain historian vartija, vaan onnistuu myös yllättämään.

– Ideamme on törmäyttää yleisöjä. Se onnistuu, kun tarjoamme yhtä aikaa laajan kokoelmamme klassikoita ja esittelemme uusia virtauksia, sanoo taidemuseon museonjohtaja Kari Immonen

Perustilojen lisäksi taidemuseon Studio ja Pimiö -näyttelytilat ovat elämyksiä täynnä, unohtamatta klubi-iltoja ja indieartistien keikkoja.

Syksyllä suurta yleisöä kiinnostaa keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen laaja näyttely. Taiteilija on monille tutun Arabian Paratiisi-sarjan luoja. Rakastettuja ovat myös Kaipiaisen tuhlailevan eksoottinen fantasiamaailma ja luontoaiheet, kuten kuovi ja orvokki. Laaja näyttely koostuu pääosin kauppaneuvos Kyösti Kakkosen kokoelmaan kuuluvista teoksista.

Gallerioita kohti

Kartalta katsottuna galleriat ja museot muodostavat helmeilevän rimpsun joen ja ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä. Kaupallisesta näkökulmasta tälläkin on merkitystä. Vaikka museoita ja näyttelytiloja on paljon, yksityisiä gallerioita on vain pari. 

Makasiini Contemporary -galleriaa pitävä Frej Forsblom tietää mistä puhuu. 

– Gallerioiden maailma on raaka, Forsblom tuumii ja jatkaa: 

– Näyttelytahti on kova ja yleisö odottaa koko ajan uutta ja mielenkiintoista. Turku tarjoaa kuitenkin hyvät mahdollisuudet menestyä. 

Näyttelytilojen sijainti lähellä toisiaan on Forsblomin mielestä olennaista. Autottomuus, ruuhkattomuus ja muiden palveluiden läheisyys ovat taidematkaajalle tärkeitä asioita.

Turun Taidehalli edustaa uusinta pöhinää Turun taidekentällä. Kokonaisuus syntyi vuosi sitten, kun kaksi alueellista toimijaa eli Valokuvakeskus Peri ja Turun taiteilijaseura loivat itselleen näyttelytilan ja -talon, joka toimii Turun Vanhalla Raatihuoneella. 

– Kansainvälisten esikuviensa lailla Taidehalli on nykytaiteeseen keskittyvä instituutio, jolla ei ole omaa kokoelmaa, kertoo toiminnanjohtaja Anna Vuoria Valokuvakeskus Peri ry:stä.

– Taidehalli toimii aktiivisena kohtaamispaikkana taiteilijoille, symposiumeille ja työpajoille.

Taidehallin taustalla on pyrkimys vastata taidekentän muutostarpeeseen ja haluun uudistaa galleriakäytäntöjä. Taidehallista löytyy esimerkiksi digitaalinen työhuone, Perilab, joka toimii niin työhuoneena, kokoushuoneena kuin työpajanakin. Lisäksi Taidehallista löytyy taidelainaamopalveluita. 


Lue lisää täältä
@turuntaidehalli #turuntaidehalli

Turun taito on hyvä moodi

Piirtämisen taito on taiteen ytimessä. Silmän ja käden koordinaatio onkin ollut keskeistä taiteen opetuksessa varhaisista ajoista lähtien. Digitalisaation ja tietokoneistumisen myötä tämä ei ole enää niin selvää. 

Tästä on huolestunut arkkitehti Eric Adlercreutz, jonka luonnoksia ja piirustuksia esitellään Sibelius-museossa koko loppuvuoden 2020. Näyttely kertoo erityisesti arkkitehdin työn eri vaiheista ja Adlercreutzin intohimoisesta suhtautumisesta piirtämiseen. 

– Sibeliusmuseo on musiikkimuseo, mutta se on rakennuksena eräs Suomen 60-luvun modernismin omalaatuisimmista luomuksista. Siksi halusimme tehdä avauksen myös tähän suuntaan ja löytää uusia yleisöjä, sanoo museojohtaja Ulrika Grägg Åbo Akademin säätiöstä.  

Pitkistä perinteistä huolimatta Turussa on aina tehty nimenomaan nykytaidetta. Turun piirustuskoulun perillinen eli Turun taideakatemian taidekoulutus tuottaa lahjakkaita tulokkaita, jotka pääsevät esittelemään ideoitaan ja taitojaan verekseltään. Jokakeväinen NYTT-tapahtuma esittelee Taideakatemian opiskelijoiden töitä.

Sataman suunnalta löytyvä Köysiratagalleria on nuorta, rohkeaa ja kokeilevaa taidetta esittelevä näyttelytila. Kuvataideopintojen kannalta se on myös tärkeä osa oppimista ja opetustoimintaa, koska se toimii pääsääntöisesti kuvataiteen opiskelijoiden galleriana.

– Köysiratagalleria on merkittävä pedagoginen alusta, sanoo taiteilija ja Turku AMK:n kuvataiteen koulutuksen maalauksen opettaja Erika Adamsson.

 Täällä voi aidossa ympäristössä esitellä taiteellisia tuloksia.

Turun taito on kuvan taiteessa. Turun Taidemuseon johtaja Kari Immonen kuvailee sitä hyväksi moodiksi: 

– Turusta valmistuu paljon taiteilijoita, ja moni myös haluaa jäädä tänne. Se on tyytyväisyyttä ekosysteemiin ja mittakaava on sopivan oikea.

Turun taidemuseo

18.9.2020 – 17.1.2021 Birger Kaipiainen

18.9.–22.11.
Studio | Ahmed Al-Nawas & Minna Henriksson: Fake Star
Pimiö | SUPERFLEX: Western Rampart

Makasiini Contemporary

18.9.–11.10. Luis Olaso

Sibelius-museo

3.6.–31.12.2020 Eric Adlercreutz 

WAM

9.10.2020 – 10.1.2021 Rosa Barba 

WAMx

28.8.–1.11.2020 Elina Vainio
6.11.2020–31.1.2021 Ulrike Mohr

Turun Taidehalli​​​​​​​

9.10.–8.11.2020 Riikka Gröndahl: Absent Referent
9.10.–8.11.2020​​​​​​​ James Prevett & Berit Talpsepp-Jaanisoo: Ding Ting Ting
13.11.–20.12.2020 Essi Orpana: Such is the Silence

B-galleria

1.–18.10.2020 Fanny Varjo
Projektitila | Elina Helkala

22.10.–8.11.2020 Henna Nerg
Projektitila | Iiris Elena Rusi 

12.–29.11.2020 Riikka Kupsala
Projektitila | Venla Kivelä

3.–20.12.2020 Tiina Majabacka
Projektitila | Jose Salminen

Titanik

9.10.–1.11.2020 Lasse Juuti
6.–29.11.2020 Olli Keränen & Niina Tervo
11.–20.12.2020 Laura Jantunen

Galleria Joella

17.9.–11.10.2020 Juha Kärki
15.10.–8.11.2020 Matti Helenius
12.11.–6.12.2020 Jarkko Rantanen
10.12.–6.1.2020 Vesa Aaltonen

Köysiratagalleria

Ajankohtaiset näyttelyt löydät Köysiratagallerian Facebookista, täältä.

Aboa Vetus & Ars Nova

30.6.−8.11.2020
Ars Nova | Jorma Puranen: Museum Meditations
Takkahuone | Lili Haapala: Blues

Kansallista ja kansainvälistä

– Turun taide-elämän laadukkuus ja omaperäisyys ovat perua eri taiteilijajärjestöjen, taiteilijakollektiivien sekä kahden yliopiston ja neljän ammattikorkeakoulun tarjoamasta stimuloivasta ympäristöstä. 

Näin sanoo nuoren polven taiteentutkija, vastikään Roomasta stinpendiaattina palannut FT Asta Kihlman, joka tuntee tarkasti Turun taideskenen ja on itse perehtynyt visuaaliseen kulttuuriin ja queer-tutkimukseen. 

 

Yhtenä tärkeänä ilmiönä Kihlman nostaa jo 30 vuotta toimineen Hyäryllistä-kollektiivin, jonka peruja on nykyinen taiteilijavetoinen B-galleria

Kutomo on poikkitaiteellinen nykytaidetila, joka järjestää ympäri vuoden erilaisia esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Tiloissa toimiva EHKÄ-tuotanto mahdollistaa ja tuottaa uuden tanssin ja esitystaiteilijoiden, taiteilijaryhmien ja kollektiivien projekteja. 

Asta Kihlman muistuttaa, että turkulaiset taiteilijat tekevät aidosti laajaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä. Samoin on tarjonnan laita. WAMissa lokakuussa avautuvan saksalais-italialaisen Rosa Barban työt esittelevät installaatioiden kautta aineettomuutta ja materiaalisuutta. 

Titanikissa on vuodesta 2006 alkaen toiminut aktiivinen residenssiohjelma A.i.R, joka tuo kaupunkiin kuukaudeksi kerrallaan kansainvälisiä taiteilijoita. Vuonna 2013 residenssin painopistealueeksi määriteltiin äänitaide ja ohjelma onkin Suomessa laatuaan ensimmäinen. Titanik tarjoaa muutoinkin rohkeita ja kiinnostavia näyttelyitä peräperään.

Kansainvälisyyttä edustaa myös WAMx-gallerian tämän vuoden kuraattori, Berliinissä toimiva turkkilaissyntyinen Ece Pazarbaşı. Teemavuosi kehottaa pohtimaan, mitä me ihmiset oikeastaan olemme, ja mikä on paikkamme planeetalla. 

Teksti Rami Kangas. Video Oliver Webb. Kuvat Oliver Webb, Patrick Selin, Rauno Träskelin, Design museo, Makasiini Contemporary ja Matteo de Fina © Rosa Barba.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?