Kamera käy Turussa

Esittelyssä 22 Turun Instagram-tärppiä, joista esteetikko menee ihan pikseleiksi. Tule ja tähtäile.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Ah, Aurajoki x 5

Aurajoki, tuo Turun elintärkeä merisuoni. Ajan virta, jokilaivojen koti, kansallismaisema, turkulaisten Tiber. Tässä muutama tärppi paikoista, joissa Aurajoki on kuvauksellisimmillaan.​​​​​​​

1. Låna-veneet
Vuokraa Vähätorin rannasta idyllinen pikku sähkövene ja tähyile maukkaita uusia kuvakulmia joen "pohjalta". Hymyile – olet niin keskellä Turkua kuin olla ja pääsee. lanaturku.fi   

2. Föri
Mikä on oranssi ja rakastettu ja kulkee eestaas Aurajoen alajuoksulla? Yli 100-vuotias kaupunkilossi Förihän se. Jos rämisevä autenttisuus on juttusi, paukkaa tänne – saat neljän minuutin ilmaisen Aurajoki-risteilyn kaupan päälle.   

3. Jokilaivat
Aurajoen tarunhohtoinen ravintolalaivasto näyttää vaan niin kauniilta kesäyössä. Muista valvoa myöhään, niin saat tallennettua auringon nousunkin.

4. Kirjastosilta
​​​​​​​Vähänkin kauniimmalla valolla Kirjastosillan kupeessa on aina joku himokuvaaja virittelemässä jalustaa. Mene katsomaan, niin ymmärrät miksi.

5. Tervatorin ranta

Vain kivenheiton päässä Tuomiokirkkosillasta on paikka, jonka Google Maps tuntee Tervatorina. Lönnrotintie kulkee hetken puista kävelysiltaa ihan vesirajassa. Vastarannalla näkyy vehreyttä, vanhoja taloja ja Turun tuomiokirkon rauhallinen torni. Kuten jotkin alkuperäiskansat jo 1800-luvulla arvasivat, kameralla voi vangita sielun. Turun sielun. Juuri tässä paikassa se on ihan mahdollista.

 

 

 

 

 

 

 

Ruissalossa kannattaa käydä aina kun sattuu Turkuun – se ei todellakaan ole pelkkä Ruisrock-kohde. Kuvattavaa on paljon, esimerkiksi Kansanpuiston tuntumassa sijaitsevat vanhat villat, joiden arkkitehtuuri on silkkaa Huvikumpua ja värit suoraan wanhanajan jäätelöbaarin listalta.

Huviloista monella on rannassa oma uimahuone. Sata vuotta sitten nimittäin ei leiskautettu laiturilta mereen, vaan uiminen hoidettiin sivistyneesti kastautumalla uimahuoneen lattiassa olevassa aukossa.

Wanha, wanhempi, Turku x 5

Turun kaupungin historia alkaa 1200-luvulta, mikä on suomalaisittain melkomoista.  Yli 700-vuotiaita Turun linnaa ja Tuomiokirkkoa kelpaa aina kuvata, mutta on meillä muutakin kivasti patinoitunutta. 

1. Luostarin Välikatu
Mukulakiviä ja vuosisataisia vinoja seiniä kapeiden keskiaikakatujen reunoilla. Ei aina tarvitse mennä Tallinnaan tai Tukholmaan – saat samat vibat talteen myös Turun vanhasta kaupungista. Kuvaa samalla myös Vanha Suurtori ja joulurauhanjulistuksesta tuttu Brinkkalan talon parveke torin laidalla.

2. Koskenniemenkadun portaat
Tuomiokirkon takaa vievät mitä lumoavimmat portaat suoraan Yliopistonmäen huipulle. Käännätpä kameran minne tahansa, linssi suorastaan sumenee kulttuurihistoriasta ja akateemisista perinteistä. 

3. Luostarinmäen käsityöläismuseo
Noin 30 talon ulkomuseo on kuvaajalle uniikki paikka, sillä vastaavia miljöitä ei juuri ole jäljellä. Karismaattinen 1800-luvun alun kaupunginosa on toki esiintynyt myös elokuvissa, esimerkiksi Mika Kaurismäen Tyttökuninkaassa vuodelta 2015. turku.fi

4. Casagranden talo
Omnia Vincit Amor* 1588–1904, toteaa teksti Vähätorin laidalla seisovan talon seinässä. Kesäaikaan värikästä terassielämää ja kauniita turkulaisia vilisevän aukion ympärillä on monta Turun parhaisiin kuuluvaa ravintolaa. Vaikkapa tämä nimi kannattaa painaa mieleen: Ravintola Mami
*Rakkaus voittaa kaiken

5. Port Arthur eli Portsa
​​​​​​​
Suomen ihanin asuinpaikka? Kyllä kyllä. Portsa nousi voittajaksi vuonna 2001, kun Suomen paras kaupunginosa valittiin ensimmäistä kertaa. Merimiesten ja heidän muijiensa mukulakivetyt entiset kotikadut ovat nyt täynnä yhteisöllistä kaupunkielämää ja Suomen kauneimpia koteja ja sisäpihoja. Kävele ja katsele, mutta älä toki stalkkaa. Nää ihmiset nimittäin asuu täällä joka päivä.

Ihana Walo!

Turussa on yksi (1) kattobaari, ja se on Wiklundin uuden tavaratalo- ja hotellikombon katolla sijaitseva Walo Rooftop Bar.

 

 

Yhdeksännessä ja kymmenennessä kerroksessa toimiva kattobaari on melkeinpä pakollinen bongaus sekä kaupungissa kyläileville että turkulaisille. Paikallisia kiinnostaa erityisesti, miltä kuopalle kaivettu kauppatori näyttää lintuperspektii­vistä.

(Se näyttää isolta kuopalta.)

Yllätyksenä tulee monelle, miten toisenlaiselta Turku näyttää kuvakulmasta, josta kau­pun­kia ei ole koskaan ennen päässyt katsomaan. Käy katsomassa muiden kuvia ja ota itsekin hashtag käyttöön: #walorooftopbar

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Posankka
Ylioppilaskylän ja Caribian kylpylähotellin liepeillä on patsas, jossa idea possun ja ankan rakkauslapsesta tulee muoviksi. Kiitos siitä, taiteilija Alvar Gullichsen.

2. Päivänkakkara  
Rakastaa, ei rakasta? Jani Rättyän ja Antti Stöckellin hyperrealistinen jättikukka  Forum Marinumin edessä toimii loistavasti kuvissa. 

3. Tähtiin tähyävät
Myllysillan jokaisessa neljässä kupeessa patsastelee naivistinen ihmishahmo lorvailemassa turkulaisten penkeillä. Kari-Petteri Kakon teos suorastaan yllyttää yhteiskuviin.

4. Tapaaminen Turussa 1812
Poseeraa Venäjän keisarin ja Ruotsin kruununprinssin kanssa. Andrei Kovaltshukin patsas Kirjastosillan tuntumassa näyttää hyvinkin perinteikkäältä, mutta on itseasiassa vuodelta 2012. 

Silmänruokaa x 6

Viime vuosina Turku on kehittynyt ruokakaupunkina uudelle tasolle toisensa jälkeen. Paikalliset nauttivat ruokansa mieluiten syömällä sen, mutta tietty annoksesta saa kuvankin ottaa. Missä bongaat Turun kauneimmat kahvit, drinkit ja lautaset?

1. Café Qwensel
Ympärillä 1700-luku, kupissa latten sijaan pannukahvia. Turun ehkä parhaiten varjeltu salaisuus tunnetaan myös nimellä Apteekkimuseon kahvila. Paikka löytyy aivan keskustan keskustasta, jokirannan tuntumasta. cafeqwensel.fi 

2. Anniskelukahvila Tiirikkala
Sitten tiedoksesi Turun kuvatuin liiteri. Entisessä Artekin myymälässä ja vielä entisemmässä herrasväen halkovajassa toimii nyt hyvä ja kaunis Tiirikkala. Sisäpiirin vinkki: sunnuntaibrunssi. tiirikkala.fi

3. Kauppahalli 
Mene katsomaan, josko saisit tallennettua kamerallasi kappaleen kulinaristikaupunki Turun tunnelmaa. Hallirakennus vuodelta 1896 antaa puitteet, turkulaiset kauppiaat tekevät sisällön. kauppahalli.fi 

4. Kakolanruusu 
Rento mutta loistava ravintola Kakolanmäellä, jolla vielä vuosituhannen vaihteessa istuttiin kakkua. Rouhea vanha vankilamiljöö, mitä etevimmin sisustettu ravintolatila ja tietysti kattauskin kunnossa. Matka taittunee funikulaarilla, jota kutsutaan Turussa Funiksi. kakolanruusu.fi 

5. Pinella 
Suomen vanhin ravintola, muttei mikään ruokamuseo. Erityisesti Puupinellan puoli tihkuu hyvää valoa ja vanhaa taloa. Kauniita annoksia, hyviä drinkkejä, joen puolella
Turun komeimmat ja kuuluisimmat pylväät. pinella.fi

6. Café Art

Turun mahdollisesti instagrammatuin kohta on tietysti jokirannassa, paikassa jossa kaupungin parhaista baristoista tunnettu Café Art pitää kahvilakulttuuria korkealla. Jokirannan terassilla on kaikkea mitä Insta-parhauteen tarvitaan: pastelliväristen kivitalojen rivi, vanhojen puiden välistä siivilöityvä valo ja kaunis kuvio latten pinnassa.

Café Art on taidekahvila, joten sisällä kahvilan tiloissa on vaihtuvia näyttelyjä. Öljymaalauksen lisäksi – tai miksei vaihtoehtonakin – voit ostaa kotiinviemisiksi Turun Kahvipaahtimon omia paahtoja. cafeart.fi 

Teksti Liina Komi. Videot Kim Allen-Mersh. Kuvat Jemina Sormunen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?