Kylmää kyytiä – Turun saunat ja talviuntipaikat

Rappusilta reippaasti veteen ja – ihan pirun kylmää! Kädet kauhovat jäätävässä vedessä ja kaikkialla kihelmöi, kunnes on ihan pakko päästä pois. Mutta sitten lämpöaalto valtaa koko kropan. Miten mahtava fiilis!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Onko olemassa ihanampaa tunnetta kuin avannon ja saunan jälkeinen kokovartaloeuforia?

Talviuinti on loistava osoitus suomalaisesta hulluudesta. Se edustaa hyvin sitä kuuluisaa sisua, jota pohjoisissa suonissamme virtaa. Me emme pelkää kastautua jäähän leikattuun koloon ja sysimustaan veteen, itse asiassa jopa nautimme siitä. Janoamme sitä!

Jäätävästä vedestä riennämme toisen hullun harrastuksen pariin: hikoilemaan pieneen huoneeseen, mitä myös saunaksi kutsutaan. Hulluudesta viis, paahtavat löylyt jäisten pulahtelujen välissä suorastaan kruunaavat koko homman.

Sillä oikeasti, onko olemassa ihanampaa tunnetta kuin avannon ja saunan jälkeinen kokovartaloeuforia? Ei, ei ole.

Talviuinti on siis ihanaa, okei okei. Mutta miksi?

Luultavasti selitysten listalla ovat avantouinnin terveysvaikutukset, joita löytyy yllättävän paljon. Osa on tutkittua tietoa, osa pikemminkin kansanperinnettä ja jokaisen yksilöllisiä tuntemuksia.

  • Hyvä olo – Talviuinti lisää onnellisuushormonien, kuten dopamiinin ja endorfiinin tuotantoa. (Olisiko tässä vastaus siihen, miksi suomalaiset ovat niin onnellista kansaa?)
  • Kiihdyttää aineenvaihduntaa – Aktivoi ruskeaa rasvaa ja saa kuona-aineet liikkeelle.
  • Virkistää – Kuin heittäisi jääkylmää vettä kasvoille, mutta kokovartalo-versiona.
  • Auttaa kipuihin – Kylmähoito lievittää kipua ja rentouttaa lihaksia.
  • ZZZZZZ - Unen laatu paranee.

Turun seudun talviuintipaikkoja:

Savusaunaa, turvehoitoja ja paljuja

Eikö hyytävä vesi houkuttele sitten yhtään? Tosifanien avantohehkutuksesta huolimatta kaikki eivät lämpene tälle hyytävälle harrastukselle. Älä turhaan kiduta itseäsi, pelkkään saunaankin on ihan ok mennä!

Villa Järvelä

Littoistenjärven rannalla pääsee avannon ohella myös lämpimään paljuun. Luksus! Jos kaipaa maksimaalista rentoutumiskokemusta, arkisin Villa Järvelässä voi verrytellä joogatunnin, jumpan tai äänimaljarentoutuksen parissa ennen pulikointia.

Herrankukkaro

Usko tai älä, vain puolen tunnin päästä Turun keskustasta sijaitsee tervantuoksuinen virkistyskeidas. Herrankukkarossa järjestetään kaikille avoimia saunatapahtumia ympäri vuoden, vaikka yleensä paikka on vain ryhmien käyttöön.

Saaristomeren rannalla myrskylyhtyjen loisteessa todellakin on tunnelma kohdillaan. Täällä voi vetää rentoutumisöverit maailman suurimmassa maasavusaunassa tai lämminvesialtaissa ja huipentaa illan saaristolaispöydän herkuilla.

Villa Wolax

Kuusiston saaren kärjessä sijaitseva merenrantahuvila Villa Wolax on kaikin puolin idyllinen paikka. Varsinkin talvisaikaan se on oikea saunojan paratiisi, joten ei liene mikään ihme, että Villa Wolaxin saunaperjantait ovat nousseet suureen suosioon. 

Saunaperjantaisin tarjolla on kunnon löylyt puusaunassa, uintia, porealtaassa rentoutumista sekä herkullinen buffee. Saunaperjantait alkavat taas joulukuussa 13.12. ja 27.12. ja jatkuvat jälleen alkuvuodesta 2020. Tapahtumat ovat avoimia kaikille.

Forum Sauna

Jos haluaa mennä pelkästään saunomaan, niin sekin onnistuu – jopa ilman, että täytyy karata kauas Turun keskustasta. Forum Saunassa on naisten ja miesten yleiset saunat joka perjantai klo 15–18.

Vinkki: yhdistä saunakäyntiin Forum Saunassa vaikka kuppaus-, iilimato-, tai turvehoito. Perus saunavuorosta muotoutuu hetkessä astetta mielenkiintoisempi. Perjantaisin saunassa on myös kylvettäjä, jolta voi tilata pesupalvelua.

Porukalla parasta

Kaikista kivointa talviuinti on hyvässä seurassa. Kaappaa siis mukaan kaveri tai kaks ja suuntaa rentoutumaan tämän ihanan puuhan pariin.

Muutenkin Turun talviuntipaikoilla tuntuu olevan rento ilmapiiri. Parasta tässä touhussa onkin jakaa intohimo lajiin muiden samankaltaisten tyyppien kanssa. Porukalla lauteilla istuskellessa hyvä olo virtaa ja läppä lentää, ja laiturilla toisia kannustetaan. Yhteisöllisyys on vahvasti läsnä.

Vinkki: Saaronniemen Saukoilla on oma Kylmärinki-jengi. Mukana on naisia ja miehiä, jotka juoksevat pikku lenkin tiistaisin ja torstaisin ennen avantoon ja saunaan menoa. Lenkkarit jalassa, vähissä vaatteissa. Aika kiva!

Tovereita löytyy varmasti, kun lähtee rohkeasti juttusille. Ajan kuluessa tutuista kasvoista saattaa muodostua vahingossakin se oma vakkariporukka. Ehkä perustatte oman talviuinti-jenginne ja alatte treenaamaan Talviuinnin SM-kisoihin? Ei yhtään pöllömpi idea.

Teksti Jemina Sormunen
Kuvat Visit Turku, Villa Järvelä ja Turun Avantouimarit

Julkaistu | Päivitetty