Lähiruokaa laineilla

Miksi lähteä maata edemmäs syömään? Me kysyisimme enemminkin MIKSI EI, sillä tänä päivänä Siljalla saa nauttia harvinaisen hyvästä ruoasta ja laadukkaista lähiraaka-aineista.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Ei keula, vaan laatu ja maku edellä

Tiesitkö, että Tallink Siljan laivojen ruokapöydissä voit törmätä paimiolaiseen tomaattiin, huittislaiseen kinkkuun ja pyhämaalaiseen silakkaan? Valkoisilla laivoilla pyritään suosimaan lähituottajien raaka-aineita ja valmistamaan ns. vastuullista ruokaa.

- Miksi roudata jotain toiselta puolelta maapalloa, jos sitä löytyy läheltä ja se pystytään toimittamaan? Tallink Siljan keittiöpäällikkö Riku Alho toteaa.

Mitä kannattaa pitää silmällä, jos haluaa valita lautaselleen lähiruokaa?

Laineiden lähiruoat

Joka päivä Siljan laivoille tuodaan tuoreita vihanneksia Alitalon puutarhasta Paimiosta. Vihannekset vaihtelevat aina tilauksen ja tarpeen mukaan. Niitä käytetään erimerkiksi wokeissa. 

 

 

Porsasta ja leikkeleitä pöytiin taas saapuu satakunnasta Kivikylän palvaamoilta Lapista ja Huittisista. Herkullisia lähileikkeleitä pääsee maistelemaan mm. laivan aamiaisella.

 

 

Herkkusuut taas voivat nauttia vuoden 2016 Suomen parhaaksi leipomoksi valitun MBakeryn kakuista, leivoksista ja kekseistä. 

Kun on Ruotsinlaivasta kyse, lähiruoka ei rajaudu vain Suomeen, sillä lähellä tuotettuja raaka-aineita lastataan laivaan myös Ruotsista. Esimerkiksi Ruotsista laivojen ruokapöytiin tulee paljon juustoja. Toki suomalaisiakin juustoja löytyy listalta.Turkulainen leipomo MBakery tunnetaan erityisesti värikkäistä ja persoonallisista kakuistaan ja leivoksistaan. Leipomon konditoriatuotteisiin ollaan Siljalla niin tyytyväisiä, että paikan leivoksia, keksejä ja kakkuja on tarjolla nykyisin jokaisella laivalla. Ei toisaalta mikään ihme, sillä leipomo on valittu Suomen parhaaksi leipomoksi, saman nimisessä tv-ohjelmassa vuonna 2015.

Jos et ole vielä tehnyt tuttavuutta MBakeryn herkkuihin, piipahda vaikka Piece of Cake -kahvilassa Turun kauppahallissa tai M Kitchenissä, joka toimii Turun ihanan Aboa Vetus & Ars Nova -museon yhteydessä.

Vastuullista kalaa melkein suoraan merestä

Kalapöydän kohdalle osuessa kannattaa kalastella silliä, katkarapuja ja silakkaa.

Tallink Siljan käyttämät katkaravut ja sillit ovat MSC-sertifioituja, eli taatusti kestävästi kalastettuja. Niitä voi siis nauttia hyvällä omalla tunnolla.

Silakkatuotteita taas rantautuu Siljalle Pyhämaan Ihamon kalastajakylästä. Kalastaja Vento on ollut pitkäaikainen yhteistyökumppani, joka valmistaa aina sesonkien mukaan tarjolle mm. erilaisia marinoituja silakoita. 

Eettistä otetta kehitetään Siljan kalaruoissa määrätietoisesti – ollaanhan Itämerellä. Syksyllä 2018 Silja sai ensimmäisenä laivayhtiönä MSC-sertifikaatin, joka on risteilijöille takuu kestävästä  ja vastuullisesta kalastuksesta.

– Olemme toteuttaneet projektin myös ruokahävikin vähentämiseksi yhteistyössä WWF:n kanssa, aluejohtaja Nina Honkarantakertoo ja jatkaa:

 – Sen tuloksena keittiöstämme saatetaan kantaa pöytään vaikkapa nollahävikkikalapyörykät, joiden valmistuksessa on hyödynnetty ihan koko kala.

Tutustu meihin ja varaa risteily:

Teksti Stina Frimodig. Kuvat ja video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?