Lokakuun menovinkit Turkuun x 15

Lokakuun menovinkit kokoaa ajankohtaiset menot ja ilot Turkuun. Katso vinkit ja löydä tekemistä!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Turun taidemuseo: Royal Salute 1.10.2021 – 9.1.2022

Turun taidemuseon syysnäyttely Royal Salute esittelee vaikuttavan kattauksen ruotsalaista ja ulkomaista taidetta viiden vuosisadan ajalta aina 1500-luvun alkupuolelta lähtien. Näyttelyn perustana ovat Ruotsin hovin kokoelmat, josta löytyy niin maalauksia, veistoksia kuin keramiikkaakin. Mukana myös vähemmän pönäköitä valokuvia kuningasperheen jäsenistä. 

Kuvat: Turun taidemuseo/Royal Salute. Johan Johnsen: Punaisella nauhalla ripustettu kukka-asetelma. Mikale Jansson: Victoria, Ruotsin kruununprinsessa. Hans Gedda: Kaarle XVI Kustaan vasen käsi.

2Grus Grus Teatteri & Turun Kaupunginteatteri: Nainen katoaa 1.–30.10.

Lokakuun pimeisiin iltoihin sopii täydellisesti pieni psykedeelinen trilleri. Nainen katoaa epäselvissä olosuhteissa, ja katoamisesta ilmoittaneen miehen todellisuus horjuu. Mysteerin ainekset ovat pian kasassa – ja katsoja aika jännässä paikassa.

Nainen katoaa -esityksen tuottaa palkittu turkulainen Grus Grus Teatteri yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa. Ensi-ilta 1.10. Turun Kaupunginteatterissa.

3Turun kirjamessut & Turun Ruoka- ja Viinimessut 1.–3.10.

Samalle viikonlopulle osuu sopivasti kaksi mahtavaa messutapahtumaa Turun Messukeskuksessa. Turun Kirjamessujen teemana on tällä kertaa musiikki ja auditiivinen kulttuuri, kun taas puolestaan Turun Ruoka- ja Viinimessuilla nostetaan pöydälle monta mielenkiintoista aihetta ruokamatkamuistoista suomalaisen oluen historiaan. Ja tietenkin hörpitään ja haukataan kaikkea supermakoisaa.

4Kierrokset Kakolassa 2.–23.10.

Suosituilla Kakolanmäen kierroksilla pääsee tutustumaan Kakolan karujen kundien arkeen ja vankilan historiaan oikein perusteellisesti. Hurjien tarinoiden vuoksi kierrosta ei suositella alle 12-vuotiaille.

Lokakuun kierrokset Kakolassa:
La 2.10. klo 12-14
Su 9.10. klo 12-14
La 16.10. klo 14-16
La 23.10. klo 10-12

Eipä hätää, myös lapsiystävällisempi versio löytyy! Koko perheen kierroksilla ollaan ulkona, kurkitaan jännittäviä pakopaikkoja ja kuullaan huikeita tarinoita telkien takaa. Nämä tarinat sopivat mukavasti perheen pienimmillekin. 

Koko perheen kierrokset Kakolassa:
Pe 15.10. klo 14-15
Su 17.10. klo 13-14

5Tonttu-ukon aarrepaja 3.10.

Kiehtova Turun linna on monelle lapselle aikamoinen seikkailupaikka. Lokakuussa kannattaa osallistua hilpeän hauskaan Tonttu-ukon aarrepajaan 3.10. klo 12–15. Mahtava mahdollisuus tutustua Turun linnan Tonttu-ukkoon ja samalla vähän muihinkin tonttuihin haltijatontuista saunatonttuihin. Tarinoiden lomassa tehdään myös oma kotiovi omalle kotitontulle.

6Kansallinen korvapuustipäivä 4.10.

Eihän näin makeaa juhlapäivää voi olla juhlimatta. Täydellinen syy suunnata pullalle, vaikka eihän pullan syömiselle mitään erikoisempia syitä tarvitsekaan. Suuntaa pullanhakureissusi lähileipomoon tai johonkin Turun ihanista kahviloista. Mistä saa parhaat pullat?

7Sibbe Live! -konsertit 6.–27.10.

Sehän olisi taas Sibeliusmuseon Sibbe live! -keskiviikkokonserttisarjan aika. Lokakuussa nautitaan klassisista sävelistä, kamarimusiikkia ja upean kanteleduon ilottelusta. 

6.10. Sibbe Live: Klassinen keskiviikko
13.10. Sibbe Live: Ua-hoi! -Musiikkia 118 kielellä
20.10. Sibbe Live: Kamarimusiikki-ilta
27.10. Sibbe Live: Klassinen keskiviikko


8Ajankohtaiset näyttelyt WAMissa

Spektri 8.10.2021–9.1.2022
Kuudentoista eri taiteilijan teoksista muodostuva Spektri kuvaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Osa taiteilijoista esiintyy teoksissa itse ja käsittelee henkilökohtaisia identiteettikysymyksiä.

Patricia Domínguez: Green Irises 15.10.–12.12.2021
WAMx:ään levittäytyvä installaatio Green Irises on kuin kybertekniikan alttari, jonka tyylissä yhdistyvät scifi ja etnografinen surrealismi.  

​​​​​​​Kuvat: Riikka Hyvonen: Jeezus Striker. Patricia Domínguez: Tecnologias de encantamiento. 

9Viking Linen teemaristeilyt 9.–10.10.

Lokakuussa Viking Linen kyydissä voi päästä lipumaan Turusta risteilytunnelmiin ysärihittien tahdissa sekä viskin ystävien parissa. 

Ysärin kuninkaalliset Viking Gracella 9.10.
Ysärifanien ykkösristeilyllä ysärimusa jytää aamusta iltaan. Pieleen ei voi mennä, jos hittejä on tykittämässä legendaarinen Günther, Waldo's People sekä DJ Oku Luukkainen.

Viskimessut Viking Gracella 9.–10.10.
Viskifiilistelijöiden iloksi Viking Gracen kyydissä saadaan viihtyä taas viskimessujen parissa. Mukana juomaharvinaisuuksia, VIP Shopping -tilaisuus, kiinnostavia maahantuojia ja tislaamoja.

10Opastettuja kävelykierroksia lokakuussa

Paheiden Turku 9.10. klo 13 ja 20.10. klo 18
Mihin kaikkiin synteihin turkulaiset ovat vuosisatojen saatossa sortuneet? No vaikka mihin. Lähde ottamaan selvää enstisaikojen syntisestä kaupunkielämästä.  

Eläinten Turku 14.10. klo 13
Tiesitkö, että Aurajoessa on uinut hirvi? Entä miten Turun eläintensuojelijan työhön liittyvät pingviinit? Eläinystävien suosikkikierros pureutuu tarinoihin kaupungin eläimellisestä menosta.

Salaperäinen Turku 16.10. ja 30.10. klo 13
Salaperäisen kiehtovalla kävelykierroksella tutustutaan tarinoihin Turun oudoista sattumuksista sekä kadonneista tai unohdetuista paikoista ja ihmisistä. 

Koko perheen salaperäinen Turku 12.10. ja 13.10. klo 13.
Koko perheen kierroksella saa kuulla mielenkiintoisia tarinoita parantavista yrteistä, ryöstöstä Amerikan malliin, noituudesta ja hurjasta tulipalosta. 

Rauhallisuuden poluilla -hautausmaakävely 30.10 klo 18
Rauhallisuuden poluilla -kävelykierroksella kuljetaan tunnelmallisella Skanssin hautausmaalla  ja kerrotaan juhlapyhien merkityksestä hautausmaalla, taiteeseen liittyvistä perinteistä sekä nautitaan hautausmaan tunnelmasta.

Osta liput kierrokselle kätevästi ennakkoon Kiss my Turun verkkokaupasta alla olevasta linkistä.

11Galleriatärppejä lokakuulle


Makasiini Contemporary
10.10. asti Daisy Parris

Galleria Joella

6.–31.10. Markku Hakuri ja Kenneth Weckmann

Turun Taidehalli
8.10.–7.11. Rainer Paananen | Sound of Alchemy
8.10.–7.11. Anna Hyrkkänen | Laajentunut todellisuus

Titanik
30.9.–3.10. Milka Luhtaniemi
8.–31.10. Laura Dahlberg
8.–31.10. Henna-Riikka Halonen
8.–31.10. Nayab Ikram
8.–31.10. Balance & Mild

12Aavameren täysikuumelonta 20.10.

Ajattelitko, että melontakausi on jo ohi? Ehei kuule! Lokakuussa 20.10. ja marraskuussa 19.11. on mahdollisuus osallistua Aavameren opastetuille täysikuumelontaretkille. Lähde testaamaan, miltä saaristo näyttää pimenevässä syysillassa ja täysikuun loisteessa. Aiempaa melomiskokemustakaan ei tarvita.

Kuva: Aavameri

13Flame Jazz 10 years! 30.10.

Näihin jazzintäyteisissä 10-vuotisjuhlissa luukutetaan jazzia aamusta iltaan. Päivään mahtuu 10 eri konserttia Turun keskustassa, ja mukaan voi osallistua yhden konsertin taktiikalla tai vaikka koko päivän synttäripassilla. Passi kannattaa ottaa, jos mieli tekee herkutella musan lisäksi jazzbrunssilla Aboa Vetus Ars Novan kahvilassa sekä synttäripäivällisellä Tiirikkalassa. 

Kurkkaa kaikki tapahtuman huippuartistit ja keikat tapahtuman sivuilta!

14Sibelius-museo: Ruisrock 1970 – Miten kaikki alkoi

Ikävä Ruisrockia? Helpota pahinta festarikaipuuta ja käy fiilistelemässä Ruissi-nostalgiaa Ruisrock 1970 – Miten kaikki alkoi -näyttelyssä Sibelius-museossa. Näyttely on esillä vielä 30.10. asti esitellen turkulaisen klassikkofestarin tunnelmia yli 50 vuoden takaa.

15Talviuinti tavaksi

Talviuintikausi on reippaasti jo käynnistynyt Turun seudulla, ja sekös on mahtavaa. Jos tätä hyytävän virkistävää puuhaa et ole vielä tänä syksynä ehtinyt aloittaa, ota tämä merkkinä. Turun seudulta löytyy monta mukavaa paikkaa saunoa, uida ja rentoutua. Lue lisää artikkelistamme: Turun seudun saunat ja talviuintipaikat

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?