Maaliskuun parhaat x 8

Maaliskuussa turkulaiset kaivautuvat ulos koloistaan ja kaupunki alkaa valmistautua kevääseen. Lähde kävelyretkelle jokirantaan ja pysähdy fiilistelemään matkan varrelta löytyviä museoita, kahviloita ja ravintoloita. Niissäkin alkaa näkyä jo kevään merkkejä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Tiirikkala

Maaliskuisen jokirantaretkemme lähtöpaikka on tällä kertaa Vähätorin helmi, Tiirikkala. Jotta kävely ei tyssäisi heti alkuunsa, kannattaa Tiirikkalassa tankata evästä vaikka brunssin tai lounaan merkeissä. Täällä kahvi on hyvää – oikeastaan superhyvää – mutta emme tuomitse, jos viinilista houkuttelee enemmän. Kurkkaa hei myös ohjelmakalenteri, soittamassa ja laulamassa käy kiinnostavia tyyppejä ja kokoonpanoja!

Maaliskuun menovinkki on ruokatapahtuma Voillá! 15.–17.3. Silloin Tiirikkalassa koetaan korealaisia makuja niin ruoka- kuin juomapuolellakin. Vilkaise menu ravintolan sivuilta ja varaa paikkasi!

2Tårget

Tiirikkalasta otetaan pari askelta oikealle ja saavutaan heti seuraavaan kohteeseen, ravintola Tårgetin hellään syleilyyn. Täällä ruoka on aina hyvää ja fiilis kohdillaan, tuli sitten lounaalle tai illalliselle. Ja jos yhtään tekee mieli kunnon cocktailia, käänny henkilökunnan baaritaikureiden puoleen. Pian edessäsi nököttää uljas herkkudrinkki, joka on silmiä hivelevää somematskua parhaimmillaan.

Maaliskuun menovinkki on ehdottomasti Samppanjamessut 23.3. Tämä kuplivan pirteä tapahtuma oli viime keväänä todellinen suksee, joten liput kannattaa hankkia pikapuoliin! Lisäksi kaikille brunssifanaatikoille tiedoksi: Fontanan suosittu sunnuntaibrunssi tarjoillaan nykyään Tårgetissa.

3Café Art

Ja sitten seis! Café Artista on ehdottomasti napattava lämmittävät kahvit mukaan. Ihana taidekahvila on kuin pala Pariisia keskellä Turkua. Turun kahvipaahtimon vastapaahdetut blendit ovat kaikkien huulilla, ja baristat loihtivat erikoiskahveja taidolla. Eipä ihme, että Vuoden Barista -titteli on osunut Café Artiin jo seitsemän kertaa.

Seinät ovat täynnä taidetta ja vitriini pullollaan ihanuuksia – pitäisikö napata mukaan myös muhkea korvapuusti? Café Artin yksilöt ovat juuri sopivan meheviä sisältä, sellaisia kuin korvapuustin kuuluukin olla. Mutta otetaan nyt ne kahvit ainakin alkuun, matka on vasta aluillaan!

4Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Novan museokompleksissa viihtyy aina. Kulttuurinnälkä kannattaa herätellä alakerran M Kitchen & Cafessa muhkealla kakkusiivulla ja suunnata sitten tutkimaan maanalaisen Turun raunioita ja yläkerran taidekokoelmaa. Vinkki: pyörähdä myös aulan veikeässä museokaupassa hipelöimässä juuri uudistunutta valikoimaa. Varoituksen sana: niitä söpöjä postikortteja ja paikallisia designjuttuja on tosi vaikea vastustaa.

Maaliskuun mainio museotärppi on Kipaten kiltaan ja kontaten kotio -kierros pe 22.3., jossa otetaan katsaus turkulaisen juomakulttuurin kosteaan historiaan. Hauska kierros huipentuu Mathildedalin Kyläpanimon olut-tastingiin, mikä sopii mainiosti perjantai-iltaan.

5Funikulaari

Funiku…siis mikä? Tämä Turun joukkoliikenteen uusin menopeli on ehtinyt herättää paljon hilpeyttä ja huomiota sosiaalisessa mediassa. Kakolanmäelle populaa kyyditsevä rinnehissi on vähän kuin jokilautta Förin moderni serkku. Joku nerokas onkin jo hoksannut nimittää tätä uutukaista mäki-Föriksi. Käy testaamassa Funikulaaria ensimmäisten joukossa – reitti avautunee vielä maaliskuun aikana. Kulku on ilmainen ja esteetön, ja huipulla voi kuikuilla maisemia ja tutkiskella uudistunutta Kakolan aluetta.

6Nooa

Noniin, ja stoppi! Funikulaarin jälkeen edessä siintää toinen moderni pytinki: ravintola Nooa. Viimeisestä viinilasillisesta onkin kulunut jo tovi, eiköhän istuteta pyllyt penkkiin hetkeksi aikaa. Ja kas vain, uusi menukin on juuri sopivasti julkaistu.

Nooan skandinaavinen lasikeidas oikein kutsuu viipyilemään, varsinkin jos kauniita herkkuannoksia innostuu jakamaan vähän enemmänkin. Seinän kokoisista ikkunoista voi samalla ihailla kevääseen heräilevää jokirantaa, joka paistattelee maireana kevätauringossa. Jaetaanko vielä jälkkärit ennen jatkoa?

7Wäinö Aaltosen museo

Förillä joen yli ja nokka kohti kulttuuria. Wäinö Aaltosen nimeä kantavaan museoon on levollista eksyä hetkeksi inspiroitumaan. Aaltosen lahjoittama peruskokoelma on aina vetävä setti, mutta kevään ohjelmiston kuumin nimi näyttäisi olevan Salla Tykkä. Näyttely lupaa antaa kattavan läpileikkauksen kansainvälisestikin tunnetun taiteilijan video- ja valokuvatuotantoon. Houkuttelevaa, täytyypä googlata lisää tästä tyypistä.

Musiikkinautiskelijoita puolestaan ilahduttaa WAMin tiistaikonserttisarja, joka tarjoilee mojovan setin klassista ja uutta musiikkia joka tiistai. Voisiko tästä tehdä itselleen vaikka ihan viikoittaisenkin tavan?

8Pinella

Jokirantakierroksemme huipentuu illallisella ravintola Pinellassa, jonka historiallisen pylväikkörivistön tunnistaa jo kaukaa. Ajankohta Pinella-visiitille ei voisi olla parempi juuri nyt, sillä uudet tuulet puhaltavat niin ruokalistalla kuin keittiössäkin.

Juuri maaliskuun alussa korkatun Pinellan kevätmenun parissa pääsee fiilistelemään Pinellan värikästä historiaa. Menu on kiinnostava miksaus Pinellan menujen aarteita menneiltä vuosikymmeniltä, pienellä twistillä höystettynä. Lopuksi otetaan vielä suunta kohti yläkerran baaria – huhu kertoo, että täällä sekoitetaan kaupungin parhaat cocktailit. Siitä on otettava selvää.

Julkaistu | Päivitetty