Mistä on Turun kesä tehty?

Kokosimme yhteen kesän aktiviteetteja, tapahtumia ja muita kivoja ideoita. Lisää tästä kesän seikkailulistallesi Turun kesän huiput!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Turku on kesäkaupunkien kermaa, kuten varmasti tiedätkin. Kesä Turussa tarkoittaa ainakin sitä, että jokiranta kuhisee tunnelmaa, kaupunki täyttyy tapahtumista ja spontaanit seikkailut kutkuttavat. Tässä muutama kiva kohokohta, joita on ainakin syytä odottaa. 

Pari poimintaa kesän tapahtumista

10.–12.6. Kesärauha

Ota ihan rauhassa, Kesärauha tulee tänäkin vuonna. Turun tuorein vaihtoehto- ja indiemusiikin festari on ampaissut nopeasti suureen suosioon ja suomalaisten sydämiin, vaikka festareita on takana vasta kaksi. Syytä tietää: Kesärauha valittiin vuoden 2021 festivaaliksi, joten siitä voi päätellä aika hyvin kannattaako mennä vai ei.

Legendaarista Turun linnaa ympäröivä Linnanpuisto on festareille miljöönä ihan huippu. Vähän kuin tupsahtaisi keskiajalta suoraan keikalle. Tänä kesänä festarikokemus laajenee myös Turun linnan muurien sisäpuolelle uudella elektronisen musiikin lavalla, Elektrolinnalla.

Kuvat Jussi Virkkunen.
Kuva Lina Lohiluoto.

14.6. Paavo Nurmi Games

Suomen yleisurheilukesän tärkeimpiä tapahtumia. Paavo Nurmen stadionilla seurataan silmä kovana, kuka pärjää parhaiten tiukoissa lajeissa. P.S. Toinen tärkeä turkulaisen juoksijalegendan nimellä kulkeva tapahtuma Paavo Nurmi Marathon jolkotetaan 19.–20.8.

30.6.−3.7. Keskiaikaiset markkinat

Jos keskiaika kiehtoo sinuakin, Suomen suurimmassa keskiaika- ja muinaistapahtumassa Vanhalla Suurtorilla mieli uppoutuu mukavasti menneeseen kiehtovia markkinakojuja tutkien ja hauskoja esityksiä seuraten. 

8.–10.7. Ruisrock 

Vihdoin parin vuoden tauon jälkeen saa lompsia legendaarista via dolorosaa pitkin Ruissalon kansanpuiston avaraan syliin, kahlata meressä Rantalavan edustalla ja vilkutella ohi lipuville risteilijöille. Turun kesän tärkeimpiä kulmakiviä – uskallakin tehdä muita suunnitelmia. 

14.–17.7. Turun linnan turnajaiset

Älä jätä välistä, kun Turun linnan pihamaa muuttuu historialliseksi taistelukentäksi. Utelias yleisö pääsee seuraamaan vierestä, kun haarniskoidut ritarit ottavat mittaa toisistaan peitset ja keihäät viuhuen. 

15.7.–14.8. Asuntomessut Naantalissa

On hyvinkin mahdollista, että tänä kesänä sinuun iskee auringonpistoksen sijaan asuntokuume. Suositut Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Naantalissa, merellisen Luonnonmaan sylissä. Huijaa kaveri tai kumppani mukaan lupaamalla messuilun kylkeen vähän nautiskelua Naantalissa, niin siinä on kiva miniloma kasassa.

28.–30.7. Down by The Laituri 

DBTL kuuluu Turun kesään kuin hillo piispikseen. Kaupunkifestaria juhlitaan historiallisen hienoissa tunnelmissa Turun ytimessä Tuomiokirkkotorin ja viereisen Brahenpuiston alueella. Saa nähdä, millaiset showt vetää Earth, Wind & Fire sekä Village People.


29.–30.7. Turku Sea Jazz

Merellisen urbaani kaupunkifestivaali kattaa Merikeskus Forum Marinumin edustalle kuuman keikkakokoelman kansainvälisiä sekä kotimaisia jazztähtiä. Tapahtuma on osa Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaa, ja taustalla häärii kukas muukaan kuin Jazz City Turku.

Kuvat Aleks Talve.

Elokuun megaviikonloppu 12.–13.8. 

12.–13.8. Knotfest – Maailman tunnetuimpiin raskaan musiikin festivaaleihin lukeutuva Knotfest rantautuu elokuussa Turkuun. Kahden päivän kovan festarin päätähtenä on Slipknot ja kaverina vaikuttava kattaus raskaan musiikin järkäleitä Nightwishistä Lamb of Godiin.

12.–13.8. Aurafest – Elokuussa Kupittaanpuiston täyttää raikaava popitus ja iloinen festarikansa. Energinen Aura Fest on monelle usein kesäkauden päätös, jossa otetaan viimeisetkin ilot irti festarikesästä. Tee siis just niin.

14.8. Turku Touring Pyöräily – Varsinais-Suomen suurin pyörätapahtuma koittaa tänä vuonna jo 20. Kerran. Hyväntuulisesta tapahtumasta tykkää koko perhe, eikä mukaan vaadita minkäänlaista huippukuntoa. Kaikki pyöräilijät ovat tervetulleita pyöräilemään.

Huom! Varaudu jo ennakkoon, että kyseinen viikonloppu on Turun hotelleiden osalta jo täyteen buukattu.

 

 

15.–28.8. Turun musiikkijuhlat – Turun musiikkijuhlat tunnetaan taiteelliselta tasoltaan huikeana festivaalina, joka kantaa Suomeen klassisen musiikin kansainvälisiä tähtiä. Ohjelmisto pursuilee tänäkin vuonna musiikillista nannaa ooppera-aarioista Olavi Uusivirtaan.

 

Lasten kesähuiput

 8.6. Seikkiksen 40 v synttärit

Seikkiksessä juhlitaan kesäkuussa pyöreitä! Koko perheen seikkailuparatiisi on hauskuuttanut jo neljäkymmentä vuotta, ja synttärijuhlilla avataan Seikkiksen kesä. Luvassa ainakin ilmapalloja ja herkkuja, juhlavuoden biisin ensisoitto ja muuta yllätysohjelmaa.

Jukupark – Suomen huikein vesipuisto täynnä huvituksia löytyy aika varmasti monen lapsiperheen kesäsuunnitelmista. Jukuparkin interaktiivinen merirosvomaailma ja 16 vesiliukumäkeä pitävät ipanat kiireisinä muutaman tunnin. Sijaintikin on helppo, vain noin 3 km keskustasta.

Muuta kesäisen mukavaa

Jokirantahengailu – Turun kansallismaisema kuhisee porukkaa kesäisin iltamyöhään asti. Leiriydy piknikille tai kävele tunnelmallinen lenkki ympäri päästä päähän. Parasta on, että pitkin jokirantaa löytyy huiput museot, kahvilat, ravintolat ja terassit. Sekä tietenkin ikoniset jokilaivat.

Kirkkopuiston terassi – Kesän ajaksi Tuomiokirkkopuisto sekä -tori muuttuvat jälleen valtavaksi yhteisterassialueeksi. Historiallisen hienot puitteet terdelle, eipä siinä! Lähde lounaalle tai aftereille, tai hengaile yömyöhään fiilistellen livemusaa. 

Kesäpäivä Ruissalossa – Usko pois, hyvältä siellä näyttää myös Ruisrockin ulkopuolella. Omasta huvilasta unelmoimaan ja Saaronniemen uimarannalle makoilemaan tai SUP-lautailemaan. Kuuvannokka on tunnetusti auringonlaskujen katseluun loistava spotti. Parhaat tavat saapua: Fölin vesibussilla tai pyörällä.

Ruissalon Telakka – Fölin vesibussin yksi pysäkki on Ruissalon Telakalla, joten hylkää laiva ja fiilistele rosoisen coolin telakka-alueen tarjontaa. Ravintoloiden, merimaisemien ja veneiden lisäksi Tapahtumatelakalla pyörii kesäteatteria. Linnateatterin FÖLIN ALTA – päätön revyy on riemastuttava poliittinen satiiri turkulaisesta maailmanmenosta. 

Luostarinmäki – Museoalue aukeaa vihdoin 18.6. pitkän remontin jälkeen. Jälleennäkeminen tai ensivisiitti, ei väliä – mielenkiintoista historiaa henkivä museokortteli ihastuttaa varmasti. Kurkkaa käsityöläisten asunnot sekä verstaat ja jatka tunnelmointia museokahveille 1850-luvun puutaloon. 

Food Walk – Kesällä kuuluu herkutella, joten toteuta omatoiminen ravintolakierros ja käppäile pitkin jokirannan kesäisiä maisemia annokselta toiselle. Food Walk -kortilla herkuttelet viidessä Turun ravintolassa: ota alkupalat yhdessä paikkaa, pääruoka ja jälkkärit taas toisaalla. 

Turun Kauppatori – Enää Kauppatori ei ole iso kuoppa, vaan siellähän alkaa näyttää jo aika hyvältä. Mene ja katsasta tilanne. Torikojuista on kiva napata tuoreet mansikat, herneet ja muut herkut vaikka piknikille. Kesällä torille aukeaa myös uusi ravintola Agnes. Avajaisia ei ihan vielä päästä juhlimaan, ne huipentuvat Turun päivänä syyskuussa.  

Samppalinnan maauimala & Kupittaan maauimala – Maauimalat ovat turkulaisten kovassa kulutuksessa kesäisin. Suuntaa virkistäviin kesäkeitaisiin pulikoimaan ja köllöttelemään auringon alla. Samppiksessa hyppytorni tuo uimareissuun vähän lisää äksöniä, ja Kupittaan altaassa iso vesiliukumäki on pakko liukua vähintään kahdesti. Okei, viidesti. 

Samppalinnan maauimala aukeaa 11.5. ja Kupittaan maauimala 1.6.

Teksti Jemina Sormunen. Kuvat Terri Vahtera, Jussi Virkkumaa, Lina Lohiluoto, Aleks Talve ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?