Mitäs Pariisista – onhan meillä Turku

Pariisi on peruttu ja Roomakin jää väliin? Jos kaupunkilomasuunnitelmat menivät muusiksi pandemian pyörteissä, lähde Turkuun. Se on silkkaa kaupunkikulttuuria koko paikka.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kukkuloita kuin Roomassa

Turku on seitsemän kukkulan kaupunki kuten Roomakin. Niistä jokaisella on jotain kulttuurisesti kiinnostavaa, joten lähde vuorten valloitukseen. 

Kakolanmäki – Turun kuumin mäki juuri nyt. Vielä 2000-luvun alussa mäellä toimi Suomen kuuluisin vankila. Nyt Kakolanmäki on auki kaikille, ja sinne vie Funikulaari. Kannattaa käydä: toiminnassa jo ravintola Kakolanruusu, Kakola Brewing Company, Frukt Coffee Roasters sekä Bageri Å. Myös Hotel Kakolan entiset eristyssellit ovat avanneet kalteriovensa vieraille, ja myöhemmin mäelle avautuu kylpylä.    

Samppalinnanmäki – Tämän mäen tunnistat vanhasta tuulimyllystä. Kun käyskentelet Urheilupuiston läpi, tulet vielä Samppalinnan maauimalalle. Se on Abel Sandelinin linjakasta arkkitehtuuria vuodelta 1955. 

Kerttulinmäki – Käy ja kauhistu: Turun muinaisella hirttokukkulalla on taiteilija Esko Hillilän Teloituspaikan muistomerkki vuodelta 1991. Viereistä koulua on muuten käynyt presidentti Mauno Koivisto.

Yliopistonmäki – Turun yliopiston pääkallopaikka. Kävelyreitiksi kannattaa valita Koskenniemenkadun portaat, jotka nousevat mäelle Turun tuomiokirkon takaa. Ilmassa tuntunee vahva akateeminen pohjavire.

Vartiovuorenmäki – Mäen huipulle on ammoin sytytelty tulia merkiksi lähestyvästä vihollisesta. Nyt täällä on yksi turkulaisten lempipuistoista sekä Carl Ludvig Engelin piirtämä tähtitorni vuodelta 1819.

Puolalanmäki – Taidemuseonmäkenäkin tunnetun kukkulan maamerkki on Turun taidemuseo. Syksyn tärppi on Birger Kaipiainen, jonka näyttely on auki 17.1.21 asti.

Aninkaistenmäki – Käy Maariankatu 2:n kohdalla päivittelemässä katuun upotettua laattaa, joka merkkaa vuoden 1827 Turun palon alkamispaikan. Siinä kävi sitten tosi pahasti, ja jäljellä on hyvin vähän Turkua ajalta ennen paloa. 

Siltoja kuin Pariisissa

Aurajoen 11 siltaa ja jokirannan kuvaukselliset näkymät ovat antaneet aihetta rinnastaa Turun Pariisiin. Koronakeväänä 2020 Turku esitti Pariisia Zaida Bergrothin elokuvassa Tove. Lokakuussa 2020 Tove Janssonin ihana elämänkertaelokuva on jo teattereissa. Mene katsomaan ja arvioi itse, onko Pariisi Ranskan Turku vai que.

Niin tai näin, muista ostaa Varför Paris, vi har ju Åbo -kassi. Sen ja paljon muuta Turku-designia saat vaikkapa ihanasta PUFFISTA

Mitäs muuta bongailtavaa Aurajoen rannoilta löytyy?

Makasiini Contemporary – Turun uusin galleria esittelee nykytaiteen tähtiä Suomesta ja maailmalta. Makoisat tilat hiljan kunnostetussa Maaherran makasiinissa, ihan Tuomiokirkon takana.

Turun Taidehalli – Turun Taiteilijaseuran ja Valokuvakeskus Perin yhteinen galleria Vanhalla Suurtorilla. Bongaa samalla Brinkkalan talon parveke, jolta Turku julistaa joulurauhan.

Aboa Vetus & Ars Nova – Ei museo vaan kaksoismuseo, jossa on esillä sekä nykytaidetta että arkeologisissa kaivauksissa löydettyjä Turun keskiaikaisia katuja. 

Galleria Titanik – Kokeellisen ja ei-kaupallisen taiteen galleria on Turun vanhin nykytaiteelle omistettu paikka. 

Apteekkimuseo – Hykerryttävää rekvisiittaa lääketieteen varhaisemmilta vuosilta, yhdessä jokirannan vanhimmista rakennuksista.    

Galleria Joella – Taidegrafiikkaan erikoistunut galleria Teatterisillan pielessä.    

Wäinö Aaltosen museo – Turkulaisen modernistin nimikkomuseo avaa lokakuussa berliiniläisen Rosa Barban ensimmäisen soolonäyttelyn Suomessa. Touched by the Same Breath of Air avoinna 9.10.2020–10.1.2021.  

Forum Marinum – Merikeskuksen edustalla voit bongata muun muassa ikonisen museolaiva Suomen Joutsenen

Turun linna – Tekee vaikutuksen jo matkan päästä, mutta älä jätä siihen. Sisällä on melkein 800 vuoden edestä historiaa.

Ruokaa kuin paratiisissa

Turun ravintolatarjonta on viime vuosina noussut uudelle tasolle toisensa jälkeen. Ainakin seuraavilla ravintoloilla on osuutta asiaan.

Gustavo – Hyvä ihme näitä Välimeren makuja. Ja itse maahantuotuja viinejä. Vahva ja lämmin suositus.

Mami – Vähätorin klassikko, jolla on epäilemättä ollut lusikkansa sopassa Turun nostamisessa erinomaiseksi ruokakaupungiksi. 

Pinella – Suomen vanhin ravintola keskellä Turun vanhaakaupunkia. Menussa aavistus aasiaa ja edustalla Suomen toiseksi kuuluisimmat pylväät heti Eduskuntatalon jälkeen. 

Hügge – Kasvisruokaa kulinaristeille Vähätorilla. Todellakin menet jos tyylilaji kiinnostaa. 

Kuori – Uraauurtava, suorastaan tarunhohtoinen vegetaivas Turun itäisessä keskustassa. Varsinkaan tätä et kyllä jätä väliin.  

Tiirikkala – Anniskelukahvila talossa, joka on aiemmin ollut muun muassa halkovaja ja Artekin myymälä. Sisäpiirin vinkki: sunnuntaibrunssi.   

Smör – Hipoo perinteistä fine dining -kokemusta, mutta turkulaisittain ilman turhaa jäykistelyä ja posketonta laskua. 

Roster – Rempseät tilat Tuomiokirkon takana ja hyvää kekseliästä ruokaa Kari Aihisen keittiöstä.  

Tintå – Kuvakaappaus juuri siitä pariisimaisimmasta kohtaa Aurajokirantaa. Yleensä täynnä, mikä on tunnetusti pätevä syy hivuttautua sekaan.

Karu – Mitä parhainta japanilaista. Sushin lisäksi kannattaa testata teriyakiribsejä. Ja niitä muita ruokalajeja.

KaskisErik Mansikan taskukokoinen paraatipaikka elämysruokailuun. Realismin hengessä menusta löytyy annokset nimeltä Kani I ja Kani II. Varaa pöytä ajoissa tai varaudu syömään jotain muuta.

Ludu – Vanhan maalikaupan makoisa interiööri kohtaa eurooppalaisen keittiön kekseliäällä kierteellä. 

Kakolanruusu – Uuteen elämään vankilavuosien jäljiltä heräävän Kakolanmäen huippuravintola on rouhea ja simppeli mutta huippulaadukas.  

Muutama valikoitu hotelli

Hotel Kakola – Turun uusin hotelli vanhassa vankilassa. Sinuna yöpyisin täällä, sillä niin tekivät myös Isontalon Antti ja Rannanjärvi, Volvo Markkasesta puhumattakaan.

Turun Seurahuone – Uudenkarhea tyylikäs putiikkihotelli ihan keskustassa.  

Marina Palace – Hiikkari mitkä jokinäkymät, ja muutenkin kaikki kohdallaan.

Ja jos näistä mikään ei just natsannut, lisää hotelleja löydät täältä.

Teksti Liina Komi. Kuvat Jemina Sormunen, Kim Allen-Mersh, Hotel Kakola ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?