Miten pääsee maailman kauneimpaan Turun saaristoon?

Eipä Välimeressäkään varsinaista vikaa ole, mutta vielä isompi ihme paistattelee päivää ihan tuossa Turun edustalla. Yli 40 000 saaren ja luodon Saaristomerta sanotaan muun muassa maailman kauneimmaksi. Mene, ylläty ja ihastu!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Turun saaristoon pääsee lukuisilla tavoilla, eikä läheskään kaikkiin tarvita venettä. Asutuille saarille vie siltoja, losseja ja lauttoja. Yhteysalukset liikennöivät aikataulujen mukaan omilla reiteillään. Erilaisia saaristoristeilyjä lähtee mm. Turusta. Turun lähisaaristoon Ruissaloon ja Hirvensaloon pääsee myös seutuliikenteen Fölin vesibussilla toukokuusta alkaen. 

Muutama hieno reitti saaristossa

Pyhän Olavin merireitti – Tuhat vuotta sitten viikinkikuningas Olavi matkusti nykyisissä Pohjoismaissa levittämässä kristinuskoa ja  rakentamassa kirkkoja. Kuolemansa jälkeen hänet julistettiin pyhimykseksi. 

Usko tai älä, mutta Pyhän Olavin mukaan nimetty historiallinen pyhiinvaellusreitti antaa hienot puitteet myös maallisemmalle vaellukselle. Turun tuomiokirkolta lähtevä reitti kulkee Turun saariston ja Ahvenanmaan kautta aina Norjan Trondheimiin asti. Reittiä ei tietenkään tarvitse suorittaa alusta loppuun – valitse mieluinen siivu ja nauti rauhassa saaristolaismaisemista palveluineen taivaallisen matkan varrella.

Saariston Rengastie  – Saariston ympäri kiertävällä reitillä on pituutta noin 250 kilometriä, ja matkan varrella riittää siltoja, saaria, losseja, lauttoja, kyliä, kirkkoja, punatupia, uimarantoja, majapaikkoja ja hyvää ruokaa. Mitä muuta ihminen tarvitsee? Juu, fillarin. Ja sopivasti aikaa. Autolla rykäiset koko lenkin vaikka päivässä, mutta kenellä on kiire näissä maisemissa?

Saariston Pieni Rengastie – Jos vähän vähempi riittää, niin Pieni Rengastie on reilut sata kilometriä. Mantereen puolella Pieni Rengastie kulkee samaa reittiä kuin Saariston Rengastie, mutta Saaristomerellä oikaistaan Seilin saaren kautta Nauvosta Rymättylään. Seili on muuten ihme paikka: 1600-luvulta alkaen sinne karkotettiin spitaalisia, jotka saivat viedä sinne mantereelta mukanaan laudat omaa ruumisarkkua varten. Kun spitaali eli lepra hävisi, saarelle alettiin laivata muita hylkiöitä kuten irtolaisia ja "hulluja".

Lukuvinkki: Jos haluat aikamatkan Seiliin, lue Katja Kallion Yön kantaja. Sopeutumattoman Amandan sydämeenkäyvä tarina sijoittuu pääosin Seiliin ja Turkuun, aikaan jolloin ruodussa pysyminen oli varsinkin naiselle kaikki kaikessa.

Rannikkoreitti – Parisataa kilometriä luonnon ja kulttuurin parhautta pyöräilyreitillä, joka kulkee myös Kemiönsaaren maisemissa. Matkan verralle osuu mm. kolme kansallispuistoa ja neljä ruukkikylää Taalintehtaasta Teijoon, Kirjakkalaan ja Mathildedaliin.

Rannikkoreitin huikaisevimmaksi osuudeksi mainitaan usein merellinen matka Kemiönsaaren Kasnäsistä Hankoon. Se kulkee vesillä ja houkuttelee poikkeamaan matkanvarren kohteissa Rosalan viikinkikylästä Örön linnakesaareen ja Begtskärin majakkaan. Ennen Kasnäsiä Kemiönsaarella kannattaa piipahtaa ainakin mesenaatti Amos Ardersonin rakentamalla Söderlångvikin kartanolla ja tsaari Aleksanteri lll:n aikoinaan rakastamalla Högsåran saarella. Se on pääsaarelta pikkuruisen lauttamatkan päässä ja epäilemättä visiitin arvoinen jo Farmors Cafén vuoksi.   

Eurovelo 10 – Eurovelo-reitit ovat pyöräilyharrastajille suunniteltuja, upeita maisemia ja nähtävyyksiä esitteleviä reittejä eri puolilla Eurooppaa. Yksi niistä, numero 10, kiertää koko Itämeren ja seurailee osan matkasta myös Saaristomeren rantoja yhtä matkaa ihanaisen Rannikkoreitin kanssa.  

Muita pyöräreittejä saaristossa – No niin, sitä ihanaa tietä riittää! Katso tästä, minne suunnata polkupyörän kanssa. Tutustu purjelaivojen historiaan Västanfjärdissä, herkuttele Högsårassa, polkaise Dragsfjärdenin ympäri tai tee aikamatka viikinkien Hiittisiin ja Rosalaan. 

Luontopolkuja saaristossa – Ympäri saaristoa on kymmenittäin luontopolkuja, joiden varrella on usein myös kosolti kulttuuria ja historiaa. Poluista lyhyimmät tepastelet vaikka taaperoiden kanssa, pisimmillä saavutat jo aidon vaellusfiiliksen kaukana kavalasta maailmasta. Katso Kemiönsaaren luontopolut kootusti tästä ja Paraisten luontopolut tästä.

Onni olkoon omanasi – ja muun voit sitten vuokrata

10bikes  – Sinun ei tarvitse ostaa pyörää, kun haluat pyöräretkelle Turun saaristoon. Aivan mainio paikallinen pikku palveluyritys vuokraa Turussa sähköpyöriä sekä maastoon että maantielle. 10bikes muuten järjestää myös pyöräsafareita Turussa ja lähialueilla, esimerkiksi Pyhän Olavin merireitin maisemissa.   


Katve – Loistava uutinen satunnaisille retkeilijöille: myös retkeilyvarusteet voi nyt vuokrata. Katveelta saat aina uudenkarheat varusteet valmiiksi huollettuina, ja sortimentti käsittää tarvittaessa kaiken teltasta retkikeittimeen. Kaikki on valmiiksi rinkkaan pakattuna – itse otat mukaan vain retkiruoat ja vaatteet. 

Teksti Liina Komi. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Kim Allen-Mersh, Visit Turku ja Visit Kemiönsaari.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?