Muumi-ilmiön jäljillä

Muumimaailma on Tove Jansson -fanien pyhiinvaelluskohde, jota saavutaan ihailemaan ympäri maailmaa. Mistä muumien maailmanlaajuinen suosio oikein johtuu, ja mitä muumit antavat eri ikäisille? Päätimme ottaa selvää.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Heinäkuinen aamupäivä Naantalissa on tukahduttavan kuuma. Hellelukemat eivät kuitenkaan näytä lannistavan menoa, Muumimaailman porteilla käy mukava kuhina. Odotellessani skannaan ympärilläni olevaa lapsiperheiden massaa ja bongaan pienehkön turistiryhmän japanilaisia. 

Niin, välillä sitä ihan unohtaa, että kyllä tänne tullaan yhtä lailla Tokiosta kuin Keravaltakin. Muumit eivät suinkaan ole pelkkä suomalaisten lasten iltasatu, vaan maailmanlaajuinen ilmiö, joka koskettaa niin lapsia kuin aikuisiakin. 

Aitoa fanikansaa

Kuljen uteliaana japanilaisten perässä kohti Muumitaloa ja bongaan heidän yltään monta muumiaiheista juttua: reppuja, T-paitoja, avaimenperiä. Aivan kuin kaikki olisivat pukeutuneet ainutlaatuista fanitapaamista varten. No – niinhän he ovatkin. 

 

 

Haluan ottaa selvää, mitä muumit japanilaisille merkitsevät. Lähestyn ryhmän tulkkia, Eri Sanoa, joka ystävällisesti lupautuu auttamaan. 

 

 

Eri valaisee minulle, että japanilaiset tuntevat kyllä muumit. Japanissa katsotaan muumianimaatioita ja luetaan muumikirjoja aivan kuten Suomessakin.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Hahmoihin ja heidän tarinoihinsa on helppo ihastua ja samaistua, Eri toteaa. 

Mutta muumi-ilmiölle on kuulemma mahdotonta sanoa vain yhtä syytä, sillä jokainen kokee muumit omalla tavallaan ja löytää niistä erilaisia asioita.

Miksi juuri muumit?

Janoan lisää tietoa, joten Eri auttaa minut nuoren pariskunnan juttusille. Nanase ja Ryoma ovat molemmat Muumimaailmassa ensimmäistä kertaa – ja vieläpä häämatkalla! 

"Inspiraatio tälle reissulle on saanut alkunsa Muumi-kirjoista."

Ryoma ei kuulemma niinkään välitä muumeista, mutta Nanase puolestaan fanittaa sekä muumeja että Tove Janssonia. Ryoma halusi kuitenkin ilahduttaa tuoretta vaimoaan, joten häämatkakohteeksi valikoitui lopulta Suomi. Mikä rakkaudenosoitus!

Nanase kertoo lukeneensa muumikirjoja ja tykästyneensä niihin. Hahmojen lisäksi Tove Janssonin kirjoihin kuvittama luonto, taivas ja metsä ihastuttavat häntä kovasti. Eli inspiraatio tälle reissulle on saanut alkunsa Muumi-kirjoista. Opin koko ajan lisää.

 

 

 

Seuraavat haastateltavani ovat ihastuttavat siskokset, Kimiko ja Akiko. Hekin ovat käymässä Muumimaailmassa ensimmäistä kertaa. Mitä he pitävät?

– Pidämme kovasti, molemmat nyökkäilevät.

 

 

 

 

 

Siskoksille muumit ovat erittäin tuttuja. Akiko on lukenut muumikirjoja omille lapsilleen, ja myös moni hänen ystävistään pitää muumeista. Sisarukset luettelevat minulle innoissaan lempihahmojaan Nuuskamuikkusesta Muumimammaan. 

Kimiko ja Akiko löytävät kirjoista kuitenkin paljon muutakin. Hahmoja ja heidän viisauksiaan ihaillaan, mutta rivien välistä välittyy myös Tove Janssonin syvempi sanoma ja ajatusmaailma, tapa tarkastella asioita. 

Supermimmi-Tove

Muumeista ei voi puhua ilman Tove Janssonia eikä Tove Janssonista ilman muumeja. Kaikki tänään jututtamani japanilaiset ovat tuoneet hänet esille. Taiteilija tuntuu olevan inspiraation ja ihailun kohde kaiken ikäisille. Eri vahvistaa, että Tove Jansson on Japanissa iso juttu.

– Moni tuntee hänet ja hänen työnsä ja osaa yhdistää Toven muumeihin, Eri kertoo. 

Luulin, että muumien fanitus liittyy Japanissa vain hahmojen söpöön ulkonäköön, mutta olin väärässä. Muumit ja Muumimaailma koetaan jollain tavalla tienä Toven ajatusmaailmaan, joka heijastelee japanilaisille tärkeitä arvoja. 

 

 

 

Perhekeskeisyys, suvaitsevaisuus ja tasavertaisuus ovat asioita, jotka yhdistävät suomalaisia ja japanilaisia. Muumimaailmassa siis tavataan aitojen arvojen äärellä.

  • Pakko saada: Moominworld Collection ja muut kivat

    Mitä olisikaan muumifanitus ilman kaikkia ihania muumituotteita? Siksi kaikkien muumifanien ykkösmesta Muumimaailmassa on ehdottomasti Nipsun Putiikki, jonka tarjonta ilahduttaa naprerosta aikuiseen. Muumituotteiden laaja kirjo on niin houkutteleva, ettei täältä ei meinaisi millään poistua. (Mutta eihän muumimukeja voi koskaan olla liikaa, ja kyllä mummille pitää ehdottomasti viedä tuliaisia!) 

    Vinkki! Nipsun putiikista kannattaa metsästää erityisesti super haluttuja Moominwold Collectionin tuotteita. Niitä on nimittäin saatavilla vain ja ainostaan Nipsun putiikista sekä vanhan Naantalin Muumimyymälästä. Muumimaailman omaan tuotesarjaan kuuluu asusteita, vaatteita, kodintekstiilejä ja paljon muuta mahtavaa. Ja eikun shoppailemaan!

LUE LISÄÄ JA OSTA LIPUT

Jutun yhteistyökumppanina Muumimaailma.
Teksti Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?