Näe ja koe Salo x 6

Kaikki haluavat nyt Saloon, eikä ihme. Teijon kansallispuistossa sielu lepää, ja Rannikkoreitti on jokaisen pyöräilijän unelma. Kotimaan matkailua parhaimmillaan!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Bar Bizarre

Baarin terassin etelän rannoista muistuttava aurinkovarjo antaa jo viitettä Bizarren veikeästä tyylistä. Sisällä baarissa eteen avautuu näkymä, johon kuvittelisi ennemmin törmäävänsä Karibialla kuin Salossa. Bizarre on kivasti kansainvälinen, mutta kotoisasti salolainen. Sisustus on hauska yhdistelmä värikästä taidetta, etnisyyttä ja kierrätystä.

Ravintolan puolella liikutaan samoissa tunnelmissa mantereelta toiselle: menussa maistuu Italia ja seinillä komeilee afrikkalaisia valokuvia. Asiakaskunta on yhtä iloista kuin itse paikkakin – tänne tullaan rennosti hengaamaan ja viihtymään.

2Putiikki Bizarre

Bizarre on valloittavan persoonallinen ja värejä pursuava pieni myymälä Salossa. Putiikista löytyy uniikkeja aarteita kauniista suomalaisista saippuoista afrikkalaisiin mekkoihin. Basaarimainen tunnelma on paikan valttikortti – valikoimaa voisi koluta vaikka kuinka.

Bizarren yhteydessä toimii myös Salon Taidelainaamo, jonka teoksia voi vuokrata vaikka kotiin. Kiva ajatus! Mikäli teet mullistavan taidelöydön, niin ei hätää – teoksen voi ostaa myös ikiomaksi. Mieleenpainuvan myymäläkierroksen jälkeen voi piipahtaa alakerran Bar Bizarressa ja nauttia jatkuvasta etnisestä tunnelmasta drinkin kera.

3Mathildedal

Teijon kansallispuiston kainalosta löytyy aito yllätys: kuvankaunis kylä, jossa kuuluisuuksia ovat alpakat ja oman panimon olut. Mathildedal on punamultataloja, ruukkirakennuksia, historiaa ja uniikkeja makuelämyksiä käsintehdystä suklaasta juureen leivottuun leipään. 

Visiitti vanhaan ruukkikylään on kuin aikamatka entisajan käsityöläiselämään – tai sitten retki Helsingin Kallioon AD 2019. Erityistä kyllä, Mathildedalista on kehittymässä artesaani-ilmiö ja uuden ajan kyläyhteisö, johon muutetaan Helsingistä urbaaniangstia pakoon. Mainioin tuloksin!

4Salon Iltatori

Joka torstai kesäkuusta elokuun loppuun Salon Iltatori täyttää Salon torin sadoilla tori- ja kirpputorimyyjillä, tuhansilla ihmisillä ja iloisella puheensorinalla. Yhtäkkiä kaikki haluavat Saloon! Paikalle saapuvat niin naapurikuntien asukkaat kuin seudun kesämökkeilijätkin. Ihmisvilinä myyntipaikkojen, torikahvioiden ja kirppiskojujen keskellä yllättää todellakin.

Myyntikojujen tarjontaa tutkiessaan voi melkeinpä todeta, että mitä Salon Iltatorilta ei saa, ei luultavasti tarvitse. Illan kruunaa tunnetun kotimaisen artistin ilmainen keikka keskellä toria. Iltatorin järjestää Suvisalo ry.

5Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuiston kauneuden edessä kaupunkilainen hiljenee. Matildajärvessä lipuu soutuvene ja rannassa molskii joukko lapsia. Kaipaako tässä edes ulkomaille, kun Suomessa on näin upeita paikkoja?

Teijon kansallispuistossa ympärivuotisesta retkeilystä on tehty valtavan sujuvaa. Hyvät on polut ja opasteet, ja paikkoja telttailuun sekä tulentekoon on useita. Parhaiten paikan päälle porhaltaa autolla: matkaa Salosta kertyy 20 kilometriä ja Turusta 80 kilometriä.

6Salon Rannikkoreitti

Suomen luonnosta kannattaa nyt lähteä nauttimaan pyörän selästä käsin. Salon keskustasta starttaava monipuolinen Rannikkoreitti Teijon kansallispuiston ja kolmen ruukkikylän kautta kulkee pitkin saaristoa ja metsää ja jopa meriteitse.

Innokkain syklijä vetäisee koko reilun 170 kilometrin lenkin, mutta myös lyhyempiin päiväretkiin mahtuu paljon nähtävää. Kun reidet huutavat taukoa, voi pysähtyä ihastuttaviin ruukki- ja rannikkokyliin, tankata energiaa paikallisissa ruokapaikoissa tai pulahtaa luonnon vesissä.

Julkaistu | Päivitetty