Nelikko ja satumaisen Silja-laivan seikkailu

Suloinen sunnuntai Baltic Princess -laivalla, matkalla kohti Turun satamaa muttei onneksi vielä moneen tuntiin perillä. Peppi, Valo, Eetu ja Niklas pääsivät erittäin erityiselle laivakierrokselle, jollaiselle kukaan ei tavallisesti pääse (mutta kaikki voivat lukea jutun).

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Ketkä?

Peppi. 9-vuotias koululainen Naantalista. Asuu melkein maalla, tykkää kun kotona on lemmikkinä kanoja. Harrastukset telinevoimistelu ja cheergym, erityisenä intohimona tanssi.  

Valo. 6-vuotias eskarilainen, jota helposti luulee vähän isommaksi, koska Valo on pitkä ja fiksu. Pepin pikkuveli. Erityistä: kotona on seitsemät portaat.

Eetu. 8-vuotias koululainen Turusta. Harrastuksina futis, partio ja kitaransoitto. Tekee kaiken yhdessä Niklaksen kanssa, paitsi kitaratunnit. Aikoo myöhemmin poliisiksi. 

Niklas. Eetun paras kaveri ja luokkakaveri. Harrastaa jalkapalloa ja partsaa Eetun kanssa ja ilman Eetua painia. Laivareissun tuloksena tulevaisuuden toiveammatti kapteeni. 

Missä?

Tämä juttu tapahtui Baltic Princess -laivalla eräänä kauniina sunnuntaina. Lapsiryhmän oppaana toimi Siljan Nina Honkaranta. Tutustumiskohteiksi oli valikoitu laivan parhaita paikkoja buffetpöydästä komentosillan kautta konehuoneeseen ja edelleen Silja Land -leikkihuoneeseen. Mukana menossa myös Harri Hylje ja Muumi!  

1. Tankit täyteen Grande Buffetissa

Kuten parhaissa seikkailuissa aina, keskeisessä roolissa olivat hyvät eväät. Kun kattaus avattiin, lapsiryhmä kirmasi buffetsaliin ensimmäisten joukossa. Hyvä idea! Ikkunapöydän sai valita vapaasti, jonoista ei ollut tietoakaan, ja pöytien herkulliset ruoka-asetelmat olivat kauniita kuin vasta satanut lumi.

​​​​​​​Tarjolla oli hyvää, freesiä ruokaa perinteisistä lihapullista sillin ja sushisalaatin kautta kasvispöytään, joka sai vegaanikuvaajankin silmät loistamaan. Kasviksia oli pöydässä ilahduttavan monessa modernissa muodossa muutenkin, ja esimerkiksi aasialaiset ja katukeittiövaikutteet takasivat makujen monipuolisuuden.

​​​​​​​Lapset löysivät pöydistä hyvät eväät. Valo sai mielin määrin herkkuaan silliä, muille maistuivat perinteiset lasten suosikit savulohesta nakkeihin ja perunamuusiin. Buffetin huippu oli pehmiskone, josta jokainen lapsi sai pursottaa itselleen jäätelöannoksen sitten kun vanhempien määräämä annos kunnon ruokaa oli syöty.  

2. Kapteeni käskee komentosillalla

Valtava laiva on ihmeellinen, mielikuvitusta kiehtova jättiläinen. Kuten ingressissä lupailtiin, neljä sankariamme pääsivät kuvausten ja jutunteon merkeissä myös paikkoihin, joihin Baltic Princessin matkustajilla ei tavallisesti ole mitään asiaa.

Ensin Nina vei ryhmän laivan komentosillalle. Siellä vastassa oli Baltic Princessin kapteeni Juha Rossi kultanappisessa takissaan, auktoriteettia huokuen. Vastassa oli myös huikea näkymä ulos näköalaikkunoista. 

Maailman kauneimmaksikin kutsuttu Turun saaristo avautui komentosillan korkeudelta ihan kuin tarjottimelle. Kymmenistä tuhansista saarista koostuvan saariston mittasuhteet voi näin ylhäältä jotenkin hahmottaa. Laivaväylä, joka merenpinnan tasossa vaikuttaa valtavan leveältä, näyttää näin korkealta itse asiassa puikkelehtivan saarien välissä kuin pujottelurata. 

​​​​​​​* Vinkki! Komentosillalle ei pääse laivalla vierailemaan oikeastaan kukaan koskaan, mutta laivan ylimmältä matkustajakannelta on ihan vastaavat näkymät. Säänmukaiset varusteet päälle ja katselemaan! Esimerkiksi Ruissalon huvilat ja karun kaunis ulkosaaristo kannattaa nähdä kannelta aina kun on laivalla.

Komentosiltavierailun kunniaksi lapset saivat tehdä kapteenille kysymyksiä. Laidasta laitaan niitä sitten tulikin.

​​​​​​​Niklas (istuen tuolilla): Saako tällä tuolilla istua?
Juha Rossi: Se on kapteenin tuoli, mutta istu vaan. Voit kertoa meidän kahdelle perämiehelle, miltä siinä tuntuu istua, sillä he eivät saa istua kapteenin tuolilla.

Valo: Pelkäätkö vettä?
Juha Rossi: En pelkää. Itse asiassa pidän vedestä kovasti, ja merestä pidän erityisesti.

Peppi: Onko totta että kapteeni ei nuku?
Juha Rossi: Kapteenit ovat ihmisiä, joten he kyllä tarvitsevat unta. Mutta kun laiva kulkee, työvuorossa on aina kapteeni, joka ei nuku vuoronsa aikana.

Eetu: Mitä laivan tankkiin laitetaan?
Juha Rossi: Rikitöntä raskaan polttoöljyn ja dieselin sekoitusta, joka on tehty nimenomaan tähän tarkoitukseen. Periaatteessa laiva kulkisi kyllä samalla dieselillä kuin autotkin.

Niklas: Oletko kyllästynyt näihin saariin?
Juha Rossi: En usko että se on mahdollista. Monilla ihmisillä on kotonaan maisematauluja, joita he katselevat mielellään vuodesta toiseen. Meillä täällä komentosillalla näkyy elävä taulu, joka on jokaisena päivänä vähän erilainen.  

3. Kukaan ei kohella konehuoneessa

Seuraavaksi Nina vei nelikon konehuoneeseen, jossa vierailtiin oikeastaan kahdessa osassa. Konehuoneen valvomo oli täynnä näyttöjä ja nappuloita, ja ihmisiäkin oli monta.

– Täällä vierailijoiden tärkein sääntö on, että pysytään ainakin metrin päässä pöydästä, komentaa toinen konemestari Eero Karislahti lapsiryhmää ja jatkaa:

– Näistä pöydistä käsin hallitaan ihan koko laivan tekniikkaa moottoreista ilmanvaihtoon ja sähköihin. Kaiken pitää toimia, ja sen varmistamisessa on iso vastuu.

Seuraavaksi lapset saivat vielä kurkistaa varsinaiseen konehuoneeseen, jonka jylinä tuntui hampaissa asti ja meteli oli kuulosuojaimista huolimatta kova.

Johtopäätös: Isolla laivalla on iso moottori (ja Baltc Princessilla neljä).

4. Hiki pintaan Silja Landissa

Seuraavaksi siirryttiin ohjelman vapaamuotoiseen viihdeosuuteen eli suomeksi mentiin leikkimään. Sitä varten Baltic Princessilla on oma lastenmaailma Silja Land, joka muuttaessaan hiljattain viitoskannelle sai isommat tilat ja ihan uudet pelit ja vehkeet.

Värikkään leikkihuoneen varustelu varmistaa lasten laivareissun onnistumisen tilanteessa kuin tilanteessa. Pleikkarit, pallomeri, liukumäki ja runsaat lelut sekä piirustusvälineet ovat klassikoita, mutta Silja haluaa tarjota matkustajille myös aina jotain uutta.  

Lasten maailmassa oli selvästi uusi kuningas: digitaalinen peliseinä nimeltään iWall. Se laittoi nelikon hyppimään aina hikeen asti.

iWall-seinällä nelikon suosikki oli kiistatta parkour-peli, jossa lattialla liikkuen saattoi suorittaa huiman seikkailun digitaalisen kaupungin katoilla.

Niklas pääsi radan loppuun asti. Kommenttia?

– Hirvee hiki!

  • Summer Center 2019 – mukana menossa Angry Birdsin Red!

    Tänä kesänä Harri Hylje tuo Siljan laivoille uuden ystävänsä, Angry Birdsin Redin. Tervetuloa mukaan menoon, uusi leikkisä kaveri!

    Kesän aikana Harri Hylje ja Red pitävät yhdessä hauskaa muiden lomailijoiden kanssa – ystävyyden laivalla ei kukaan jää yksin. Red ja kumppanit valloittavat myös Siljan Summer Center
    -leikkimaailman kesän ajaksi. Angry Birds -teema näkyy niin Summer Centerin sisustuksessa kuin peleissäkin.

Värikkään leikkihuoneen varustelu varmistaa lasten laivareissun onnistumisen tilanteessa kuin tilanteessa.

5. Halit Muumin ja Harri Hylkeen kanssa

Jopa iso tokaluokkalainen sulaa, kun tapaa satuhahmon livenä. Laivaseikkailun loppuhuipennuksena nelikko pääsi yksityistapaamiseen sekä Muumin että Siljan oman Harri Hylkeen kanssa. Molempia oli kuulemma yhtä pehmeä halata.

– Varsinkin pienemmille lapsille se, että risteilyllä näkee aina tutut hahmot on aivan uskomattoman tärkeää, kertoo Nina Honkaranta ja jatkaa:

​​​​​​​– Muumit ovat meillä viikonloppuisin ja loma-aikoina, ja Harri Hylkeen tapaa joka risteilyllä. Muutenkin Siljalla on lapsille paljon omaa ohjelmaa, sillä meistä on tosi tärkeää luoda lapsille se huippufiilis, kun pääsee perheen kanssa laivalle. Sehän on parasta mitä voi olla!

Lisätiedot ja varaukset

Jutun yhteistyökumppanina Tallink Silja.
Teksti Liina Komi. Kuvat ja video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty