Parasta kesäkuussa x 9

Jos Turku olisi vuodenaika, se olisi ehdottomasti kesä. Listasimme tähän kesäkuun kootut ilot ja menot, joista kannattaa nyt innostua.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Båthuset

Ravintola Båthuset on Nauvon vierasvenesataman herkullinen uusi tuttavuus ja täydellinen syy lähteä päiväretkelle Nauvoon. Turkulaisen ravintola Nooan pikkusiskona tunnettu Båthuset jatkaa Nooan toimivaa otetta omannäköisellä beach house -tyylillään.

Båthusetissa voi luottaa siihen että lautaselta löytyy jotain hyvää, eikä vieressä kimmeltävä meri ole yhtään hullumpaa ruokaseuraa. Menu on pidetty kivan simppelinä burgereista salaatteihin, mutta mausta ei ole tingitty tippaakaan.

2Seikkisrock

Lasten oma rockfestivaali Seikkisrock (8.–9.6.2019) on kesän kovin juttu, ainakin jos perheen mineiltä kysytään. Kupittaan Seikkailupuistossa järkättävät kahden päivän festarit ovat kyllä sen verran hitti, että aikuiset nauttivat vähintään yhtä paljon kuin lapset.

Näillä festareilla lasten suosikkimusiikki on se juttu. Lavalla heilumassa voi bongata tuttuja hahmoja sekä jammailla ihan uusien tuttavuuksien tahtiin. Tänä kesänä pikkuista festarikansaa tanssittaa ja liikuttaa mm. legendaarinen lastenbändi Pellekaija Pum ja energinen kahden mimmin kokoonpano Sitku. Luvassa on nokkelia sanoituksia, vauhdikasta lavakarismaa ja hauskaa menoa leikin ja taiteen parissa.

3Bassi

Oletko jo testannut Bassin? Syksyllä 2018 avannut uutuusrafla pitää viehätystään yllä vahvasti. Bassin erikoisuuksia ovat kala- ja äyriäisherkut, jotka on tehty varta vasten jaettaviksi. Listan kuningas on runsas äyriäisvati – vaikuttava näky pöytään tullessaan! Mikäli merenelävät eivät nappaa, löytyy listalta myös liha- ja vegaaniannoksia.

Bassi on muuten saanut nimensä talon suunnitelleen arkkitehti Charles Bassin mukaan, ja myös ravintolan drinkit ovat Turussa vaikuttaneiden arkkitehtien nimikkoja. Viikonloppuisin kolmoskerroksesta löytyy Club Bassi baareineen ja tanssilattioineen. Talon katolta löytyvä terassi on kuin piste iin päällä. Sisäpihan puolelle aukeavaa terassia ei näe kadulle, joten moni ei piilopaikasta edes tiedä. Hyvä että sinä tiedät nyt, sillä kyseessä on täydellinen paikka suunnata jatkohengailemaan jokirannasta.

4Turun Taidehalli

Turun nykytaideskene laajeni alkuvuodesta 2019, kun Turun Taidehalli avautui Vanhalle Raatihuoneelle. Turun Taiteilijaseuran ja Valokuvakeskus Perin ylläpitämä yhteisövetoinen taidekeskus tarjoaa herkullisia nykytaiteen näyttelyjä sekä paljon muuta elämysohjelmaa. Täällä taide venyy jokaiseen suuntaan niin että paukkuu.

Oletko joskus miettinyt, miten kamera toimii? Camera obscura – elämyshuone sekä neulanreikäkameranäyttely avaavat kivasti valokuvan kehitystä ja sen historiaa. Camera obscura havainnollistaa hyvin, mitä linssi tekee ja miten kuva oikeastaan muodostuu. Vähän kuin astuisi kameran sisään. Ja hei, Turku on muutenkin valokuvan historiallinen kaupunki – onhan täällä otettu Suomen ensimmäinen valokuva!

Camera obscura -elämyshuone sekä neulanreikäkameranäyttely 20.6.–28.7.2019

5Paavo Nurmi Festivaali

Turun omalle juoksujumalalle omistettu festivaali tuo liikunnan riemut jokaisen ulottuville monen eri tapahtuman muodossa. Paavo Nurmi Gamesissa (11.6.2019) näet livenä ja läheltä, kuinka maailman yleisurheilukärki ottaa mittaa toisistaan legendan mukaan nimetyllä stadionilla. Aattona taas tähdätään omiin ennätyksiin junior- ja master-lajeissa. 

Paavon Sporttipäivänä (8.–9.6.2019) stadionille on vapaa pääsy kentän täyttyessä liikunnallisista elämyksistä lapsille.

6Neitsytperunafestivaali

Vuonna 1889 valmistuneessa koulurakennuksessa toimii tätä nykyä ravintolabaari ja Suomen suurin ravintolapanimo. Panimoravintola Koulu tarjoaa nostalgisten koulufiilisten lisäksi todella viihtyisän biergarten-henkisen terassipuiston, joka jää tietämättömältä helposti huomaamatta.

Kesäkuussa myös hilpeä Turun Neitsytperunafestivaali (14.–15.6. 2019) rantautuu jälleen Koulun terdelle. Jo 9. kertaa järjestettävällä pottu-festivaalilla ajetaan Suomen upean ja ainutlaatuisen varhaisperunan asiaa. Ai miten? No syömällä perunaruokia iloisessa seurassa ja letkeän ohjelman ryydittämänä, tietysti.

7Aurajoen Wauhtiajot

Kesäkuussa (15.6.2019) Turun ydinkeskustan valtaa nostalgian tuntu, kun 1920–1960-lukujen klassikkoveneet päräyttävät tulille komean näytösajon Aurajoessa. Ai että, täällä mahonki kiiltää ja vauhti hurmaa! Urheilullisille pikaveneille suunnattu tapahtuma on oikea turkulainen klassikko: ensimmäisen kerran Aurajoen Wauhtiajot nimittäin nähtiin Turussa vuonna 1951. Vuosien hiljaiselon jälkeen kun tarpeeksi kinuttiin, kisat pyörähtivät turkulaisten iloksi taas käyntiin vuonna 2006.

Vinkki! Jotta et varmasti ohita yhtäkään harvinaista herkkupaattia, pystytä kisakatsomosi Kirjastosillan ja Teatterisillan väliselle alueelle.

8Concours d’Elegance

Kuuleman mukaan suomalaisten klassikko- ja urheiluautoharrastajien joulu koittaa perinteisesti vajaa viikko ennen juhannusta. Kyse on siis Concours d’Elegancesta. Monimutkainen nimi vähän takeltelee suussa, mutta kyseessä on kotimaisen urheiluautokesän perinteikäs kauneuskilpailu.

Kakskerrassa Harjattulan kartanon tiluksilla (16.6.2019) järjestettävä häppeninki kerää paikalle vimosen päälle entisöityjä klassikkokaaroja, joiden fiilistelyyn uppoutuu ihan hetkessä. Tämä on vuosittaista namia kaikille innokkaille harrastelijoille. Tarjolla on myös ruokaa ja viiniä, ja taustalla rennosti soljuva live-jazz tuo varsin viihtyisän vivahduksen kesäpäivään. Vähän kuin puutarhajuhlissa olisi!

9Keskiaikaiset markkinat

Keskiaikaisten markkinoiden (27.–30.6.2019) hulinan keskellä tuntuu, kuin ottaisi aikamatkan suoraan keskiaikaisen Turun ytimeen. Vanha Suurtori toimii mainiona markkinamiljöönä, jossa fiilis on kuin tavallinen arkipäivä torilla 1400-luvulla. Sepät takovat miekkoja, kauppiaat esittelevät parhaimpia saaliitaan merten takaa ja käsityöläiset puuhastelevat askareidensa parissa.

Paikan päältä löytyy aina mielenkiintoista pällisteltävää, maisteltavaa ja tutkittavaa. Ota itsestäsi kuva jalkapuussa ja kokeile perinteistä markkinaherkkua, kaalinlehteen käärittyä makkaraa.

Julkaistu | Päivitetty