Pinella – rakkaudesta ruokaan ja Turkuun

Hyviä uutisia, ihmiset! Ravintola Pinella on palannut juurilleen ja tarjoilee nyt ruokaa, jossa turkulainen nostalgia kohtaa pohjoismaisen nykykeittiön. Varaa pöytä ja vakuutu.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kaupungilla on kierrellyt juttua, että ikonisessa Pinellassa on jokusen etsikkovuoden jälkeen taas linjakas, mainio meininki. Pyysin luvan saada tulla maistelemaan ravintolan menun läpi. Se kävi. Pyysin saada ottaa mukaan kaksi ruoasta ja viinistä eniten ymmärtävää ystävääni. Sekin kävi.

Meidät ottivat huomaansa Pinellan ravintolapäällikkö Laura Vähätalo ja keittiömestari Teemu Juhola. Kuinkas sitten kävikään?

  • Lue lisää:
    Mikä Pinella?

    Turun vanhassa kaupungissa toimiva Pinella on Suomen vanhin ravintola ja  itseoikeutettu Turku-ikoni. Jo 1848 toimintansa aloittaneen klassikkopaikan vanhin osa, Puupinella, avautuu Porthaninpuistoon ja Vanhalle Suurtorille. Aurajoen puolella on Pinellan toinen sisäänkäynti, jota kehystää jykevä Pinellan pylväikkö.

    Vanhana paikkana Pinella on tietysti nähnyt monenlaista; ravintolassa ovat viihtyneet suomalaiset kulttuuripersoonat Topeliuksesta Runebergiin. Rakennuksen jokirannan puoleinen osa on ollut niin kalastajien verkkovarasto kuin Turun ensimmäinen ribs-ravintolakin. Ja Puupinella on siirretty paikoilleen noin sadan metrin päästä. Sen alkuperäisellä paikalla on nyt H.G. Porthanin patsas.    

Klassikoita ja eksperimenttejä

– Tämä viinilista näyttää hyvältä jo paperilla. Asiakasta ei aliarvioida, toteaa Terhi Karhu, testiryhmän viiniasiantuntija, ja jatkaa:

– Viiniharrastajiahan on nykyään paljon. Siksi hyvän klassikkovalikoiman rinnalla on aina kiva nähdä jotain vähän yllättävämpää, vaikka biodynaamisia viinejä tai pientuottajien persoonallisia tuotteita. Ja listalla on reilusti vaihtoehtoja laseittain, tykkään!

Tervetuliaiskuohuviinin (raikas ja moneen makuun sopiva prosecco Vigna Nuova Spumante Brut) aikana keittiöstä lennähtää pöytään laivueellinen alkupaloja: Jerusalem-soppaa, raakapihviä munalla, friteerattua kalaa remouladekastikkeella ja savustettua mätiä puikulaperunan kera.

Menussa mukana Pinellan klassikot

– Listalle on poimittu klassikkoruokia Pinellan omista vanhoista menuista, esittelee keittiömestari Juhola ja jatkaa:

– Esimerkiksi tuo Jerusalem-soppa on pehmeää maa-artisokkakeittoa vuoden 1888 listalta. Nykypäivän makuja ja rakennetta annokseen tuovat rapsakka vihreä omena, grillattu vuohenjuusto ja sitruunaverbena.     

Alkuruoista jokainen on tosi onnistunut, mutta potin korjaa yllättäjä.

Savumäti <3 puikula

– Savumätiannos on ihan huikea idea, ylistää Marika Aaltonen, porukan intohimoinen ruokaharrastaja ja ruokayrittäjä itsekin.

– Savustaminen taittaa mädin merellisyyttä ja pehmentää sen rakennetta kivasti. Ja täyteläinen puikulaperunamuusi siinä rinnalla, yhdistelmä hipoo täydellisyyttä.

 

  • Lue lisää:
    Menu silkkaa nostalgiaa: Pinellan klassinen kolmonen

    Tee makumatka Turun historiaan ja tilaa menukokonaisuus nimeltä Klassinen kolmonen. Setti alkaa maa-artisokkakeitolla vuodelta 1888, jatkuu pariloidulla vasikalla (1940) ja päättyy suolakaramellilla viimeisteltyyn omenapiirakkaan (1989).

    Jos upgreidaat Klassiseen vitoseen, saat maistella edellisten lisäksi raakapihvin munalla (1950) ja halstrattua lohta (1960).​​​​​​​

    Menujen hinnat 47 €/hlö ja 62 €/hlö. Hyvä idea varata etukäteen, varsinkin jos tulette isommalla porukalla!

Myös pöytään seuraavaksi saapuva kurpitsarisotto mozzarella- ja salvialisukkeineen saa korkeat ylistykset.

– Maistuu ihanasti kurpitsalta eikä vain parmesaanilta, niin kuin risoton kanssa välillä käy, kommentoi Marika ja kehuu myös keittiömestarin suolaustaidot.

Ennen jälkiruokia maistamme vielä palat halstrattua lohta (mehevää ja klassista) sekä hirveä (vatsat täynnä mutta riistaa ei jätetä).

Ja niistä jälkiruoista sen verran, että ei kannata jättää väliin. Meidän pöytä tykkäsi hulluna kiinanruusulla (!) viimeistellystä maitosuklaamousse-suklaakakku-mustaherukka-annoksesta, mutta myös raikas marjaposset ja suolakaramelli-omenapiirakka makeuttivat mallikkaasti.  

Mitäs oli laseissa?

Huippuhyvän aterian painikkeeksi maistelimme alun kuohuviinin ohella myös viittä muuta viiniä Pinellan monipuolisen kiinnostavaksi todetulta listalta.

Kalan ja kasvisruokien kyytipoikina toimivat valkoiset Johannisberger Riesling Trocken (Prinz Von Hessen, Saksa) ja Classic Organic Grüner Veltliner 2017 (Sepp Moser, Itävalta). Punaviinien makumaailmaa edustivat tyylikkäästi Toro Orot Crianza 2015 (Toresanas, tempranillo, Espanja) sekä Pinot Cuvée Gastronomie 2016 (Jean Perrier & Fils, pinot noir, Ranska).

Aterian viimeisteli makean herkullinen jälkiruokaviini Castello di Ama Vin Santo 2011 (Castello di Ama, malvasia bianca ja trebbiano, Italia). 

Vahva suositus

– Ammattilaisena kiinnitän aina huomiota menun suositusviineihin, sillä nappiin osuessaan viinivalinta nostaa aterian aivan uusiin sfääreihin, summaa Terhi ja jatkaa: 

–  Vahva viiniosaaminen on ravintolalle iso plussa, ja Pinellassa todellakin maistuu, että ruoan ja viinin yhdistämiseen on panostettu.​​​​​​​

Marika on samoilla linjoilla:
​​​​​​​
– Satavuotista ruokalistaa uudella twistillä – tätä Turun historiankirjoissa yli 170 vuotta haudutettua ravintolakonseptia ei kukaan muu voisi tehdä yhtä uskottavasti. Aloin jo miettiä, kenen kanssa ainakin aion seuraavaksi tänne tulla.

  • Lue lisää:
    Pinellan tapahtumakalenteri syksyllä 2019

    La 2.11. Pyhäinpäivän teemabrunssi 24 €
    Su 10.11. Isänpäivän juhlalounas 45 €, lapset 15 € 
    Pe 6.12. Itsenäisyyspäivän brunssi (buffet klo 11–16) 24 €, lapset 9,50 € 
    Ti 10.12. alkaen Joululounas arkisin 45 €, lapset 15 € 
    Ti 24.12. Joulurauhanjulistus, glögipannut kuumana Puupinellassa 
    Jouluaaton juhlalounaan (45 €) kattausajat klo 12, 12.30, 14.30 ja 15 
    Ti 31.12. Uuden Vuoden menu (kuusi ruokalajia, kattausajat 17 ja 20.30) 59 €  ​​​​​​​

Varaa pöytä ja maista itse:

Yhteistyökumppanina Sunborn.
Teksti Liina Komi. Video ja kuvat Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty