Poimintoja Turun tapahtumakesästä x 10

Jaossa muutama mainio tapahtumatärppi Suomen ihanimpaan kesäkaupunkiin. Turun tapahtumakesä on kuitenkin sen verran tuhti setti, ettei tässä ole läheskään kaikkea. Näillä uusilla ja vanhoilla tuttavuuksilla pääset kuitenkin hyvään alkuun.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1FINFRINGE

Fringe-festivaali on esittävän taiteen kansainvälinen liike, jonka nimissä järjestetään erilaisia sykähdyttäviä tapahtumia ympäri maailmaa. Kuulostaako kutkuttavalta? Hyvä, sillä tänä keväänä festivaali on saapumassa ihan ekaa kertaa Turkuun! Kolmipäiväisen festivaalin aikana (10.–12.5.2019) Turun keskustassa kuhisee kuin sirkuksessa konsanaan, kun kansainväliset monilahjakkuudet pistävät pystyyn esityksiään ympäri kaupunkia.

Mielenkiintoiset showt saavat uteliaisuuden väkisinkin heräämään: kiinnostaisiko esimerkiksi tutustua venäläiseen stand-uppiin, italialaiseen teatteriin tai sveitsiläiseen miimikko-esitykseen? Super vau!

Tutustu ohjelmaan ja esityspaikkoihin tarkemmin alla olevan linkin kautta.

WWW

2Pax Navis

Veneilykausi startataan Turussa Saaristomeren suojelua ja vastuullista vesillä liikkumista edustavassa tapahtumassa (23.5.2019). Pax Navikselle lähtee kyllä iso peukku – me turkulaiset nimittäin tykätään meidän Saaristomerestä, ja vastuullinen veneily on aina hot. Tapahtumapaikkana tälle merihenkiselle tilaisuudelle toimii viehättävän urbaani Ruissalon Telakka, josta on muodostunut varsin eläväinen tapahtumamiljöö. Julkisten lisäksi telakalle voi lipua myös näppärästi omalla veneellä tai Fölin vesibussikyydillä. Jätte kivå!

3Aurajoen Wauhtiajot

Kesäkuussa (15.6.2019) Turun ydinkeskustan valtaa nostalgian tuntu, kun 1920–1960-lukujen klassikkoveneet päräyttävät tulille komean näytösajon Aurajoessa. Ai että, täällä mahonki kiiltää ja vauhti hurmaa! Urheilullisille pikaveneille suunnattu tapahtuma on oikea turkulainen klassikko: ensimmäisen kerran Aurajoen Wauhtiajot nimittäin nähtiin Turussa vuonna 1951. Vuosien hiljaiselon jälkeen kun tarpeeksi kinuttiin, kisat pyörähtivät turkulaisten iloksi taas käyntiin vuonna 2006.

Vinkki! Jotta et varmasti ohita yhtäkään harvinaista herkkupaattia, pystytä kisakatsomosi Kirjastosillan ja Teatterisillan väliselle alueelle.

4Keskiaikaiset markkinat

Keskiaikaisten markkinoiden (27.–30.6.2019) hulinan keskellä tuntuu, kuin ottaisi aikamatkan suoraan keskiaikaisen Turun ytimeen. Vanha Suurtori toimii mainiona markkinamiljöönä, jossa fiilis on kuin tavallinen arkipäivä torilla 1400-luvulla. Sepät takovat miekkoja, kauppiaat esittelevät parhaimpia saaliitaan merten takaa ja käsityöläiset puuhastelevat askareidensa parissa. Paikan päältä löytyy aina mielenkiintoista pällisteltävää, maisteltavaa ja tutkittavaa. Ota itsestäsi kuva jalkapuussa ja kokeile perinteistä markkinaherkkua, kaalinlehteen käärittyä makkaraa.

5Turun linnan turnajaiset

Kesäisin Turun linnan pihamaa muuttuu historialliseksi taistelukentäksi, kun Turun linnan turnajaiset (11.–14.7.2019) saapuvat kaupunkiin. Utelias yleisö pääsee seuraamaan vierestä, kun haarniskoidut ritarit ottavat mittaa toisistaan ja suorittavat tehtäviä peitset ja keihäät viuhuen. Tarjolla on harvinaista herkkua aidoista entisaikojen taistelulajeista, aidot haarniskat ja suojavarusteet mukaan lukien. Säännötkin noudattavat ihan niitä alkuperäisiä. Meno on siis täysin autenttista – paitsi ettei kukaan kuole, heh.

Laji näyttää haastavalta, välillä vähän rajultakin. Hommaa ei yhtään helpota, että haarniskojen sisällä lämpö nousee helposti yli 70 °C. Huh! Jos meno tuntuu liian hurjalta, voi ritarikulttuuriin ja taistelujen maailmaan uppoutua myös linnassa opastettujen kierrosten ja muun ohjelman parissa.

6Airisto Classic Regatta

Heinäkuussa purjehdushifistelijöitä hemmotellaan, kun komeat purjeveneet täyttävät Ruissalon Telakan laiturit heinäkuiseksi viikonlopuksi (18.–20.7.2019). Miellyttävää silmänruokaa ja purjehduskenkiä ainakin riittää, mutta pääpointtina on oikeastaan kolmipäiväinen purjehduskisa, Airisto Classic Regatta. Kiihkeä koitos on osa isompaa kokonaisuutta, Baltic Classic Masters -purjehduskisoja. Varoitus: veneilykuumeen riski on tapahtumassa suuri. Emme ole vastuussa tapahtuman hurmiossa tehdyistä venekaupoista.

7Turku Food & Wine Festival

Turku food & Wine Festival on kyllä paikkansa ansainnut Turun tapahtumakesässä. Kuten nimestä arvata saattaa, näillä festareilla syödään ja juodaan hyvin – ja sehän kuulostaa erittäin hyvältä. Nyt kolmatta kertaa järjestettävä Turku Food & Wine Festival rantautuu tänä vuonna Forum Marinumin pihamaalle heinäkuun loppumetreillä (25.–27.7.2019).

Voit huoletta ottaa lungisti, kun kaupungin nimekkäimmät keittiövelhot taikovat eteesi mielettömiä herkkuannoksia. Siihen valkkaat sitten kyytipojaksi raikkaan viinin, käsintehdyn siiderin tai lähialueen pienpanimon spessuoluen. Tai vaikka pari.

8SHIFT Business Festival

SHIFT Business Festival (29.–30.8.2019) on samaan aikaan vähän nörtti, mutta silti älyttömän cool tapahtuma. SHIFT kokoaa yhteen tuhansia tulevaisuus- ja teknologiaorientoituneita yritysvaikuttajia niin suomesta kuin ulkomailtakin jakamaan ajatuksiaan ja ideoitaan. Tänä vuonna tapahtuma ottaa paikkansa Ruissalon Tapahtumatelakalla, jossa on luvassa aimo annos inspiraatiota ja mahdollisuuksia – niistä huippupuhujista nyt puhumattakaan.

Mutta odotas: bisnespainotteisesta sisällöstä huolimatta SHIFT:issä on myös aitoa festarifiilistä. Hulppeat koristelut, vetävä musiikki ja överit taide-installaatiot ovat hyvä osoitus siitä, ettei yritystapahtumankaan tarvitse olla tylsää pönötystä.

9Muinaistulien yö

Muinaistulien yötä vietetään perinteen mukaan elokuun viimeisenä lauantaina (31.8.2019). Ilmassa on päättyvän kesän haikeutta, mutta myös jotain taianomaista. Tulia sytytetään pitkin Itämeren rannikkoa symboloimaan Itämeren maiden yhtenäisyyttä ja muistuttamaan mereen liittyvästä historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Tapahtuma linkittyy myös elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettäviin Venetsialaisiin, jotka tunnetaan veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlana. Juhlahumua siis koko viikonloppu.

Muinaistulien yötä juhlistetaan pitkin Turun aluetta ja saaristoa, ja ainakin Naantalissa Muinaistulien yöstä on rakennettu loppukesän huipennusta. Tällöin kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan liikkua vesillä, sillä tulet ovat melko upea näky mereltä.

10Elokuvapäivä

Turkua kutsutaan hellyyttävästi Suomen Pariisiksi, mutta kaupungin mainion leffamaineen huomioiden Turku ansaitsee paikkansa myös Suomen Hollywoodina. Mikäpä sen parempi tapa pitää yllä tätä mainetta kuin järjestämällä tapahtuma, jolloin koko kaupunki muuttuu elokuvien näyttämöiksi.

Elokuvapäivän nerokkuus piilee siinä, että kuka vain voi järjestää elokuvanäytöksen. Leffoja voi katsella Turun ravintoloissa, kirjastoissa, baareissa tai jonkun entuudestaan tuntemattoman tyypin kotisohvalla. Tai pystyttää oman leffakatsomon yleisölle! Elokuvapäivää vietetään kahdesti vuodessa, ja seuraava on syyskuun alussa (8.9.2019).

WWW

Julkaistu | Päivitetty