Saariston talvi kolmella tapaa

Kun kesäkausi päättyy, Turun saariston luonne muuttuu. Ei huonompaan suuntaan, erilaiseen vain. Syksyn pimeisiin ja talven pakkasiin rauhoittuvassa saaristossa rauhoittuu itsekin. Tutustu myös saaristokuntien tapahtumatarjontaan, joka joulunaikaan on ihanan runsasta.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saariston joulu

Turun saariston jouluperinteet ovat saaneet runsaasti vaikutteita Ruotsista, onhan alue vahvasti ruotsinkielistä. Tunnelma tuo mieleen Astrid Lindgrenin lastenkirjat, ja sehän ei ole ollenkaan huono juttu. Va söt!

Lähde tänä vuonna retkelle saariston joulunaikaan; esimerkiksi joulupöydät katetaan vieraille monessa tunnelmallisessa paikassa. Tarjolla on saaristolaista lähiruokaa, johon kuuluu perinteisten laatikoiden ja kinkun lisäksi paljon kalaa. Täällä se melkein ui Saaristomerestä suoraan pöytään. 

Joulupöytiä löydät näistä paikoista:

 • Söderlångvikin kartano on Kemiönsaaren huikeimpia yllätyksiä jo miljöönä. Mediamoguli ja mesenaatti Amos Andersonin entisillä tiluksilla nautitaan Café Vivanin joulupöytäkattauksista 30.11., 1.12., 5.12., 6.12., 14.12. ja 15.12.
 • Labbnäsin Lomakodin joulupöytä katetaan 11.12.2019 vanhan pappilan tiloihin keskelle kaunista luontoa. ​​​​​​​     
 • Nauvossa olet tervetullut myös paikallisten pikkujouluihin! Nagu Hembygdens väl r.f. yhdistää joulupöydän, tanssit ja saaristolaispikkujoulun Framnäsissä 29.11.2019. Hyvästä menosta ja tanssimusiikista vastaa Mats Bergmans.


Useilla Turun saariston paikkakunnilla järjestetään myös perinteisiä joulumarkkinoita. Käy nauttimassa tunnelmasta ja tekemässä hyviä jouluostoksia paikallisilta pientuottajilta vaikkapa näissä paikoissa: 

 • Vanhan Malmin Joulumarkkinat Paraisilla 14.12.2019 klo 12–16 
 • Nauvon Jouluspektaakkeli 21.12.2019 klo 10–13, Bed & Breakfast Grännäs 
 • Taalintehtaan joulumarkkinat 15.12.2019 klo 11–14
 • Västanfjärdin joulumarkkinat Rauniossa 29.11.2019 klo 17–20
 • Oskarin markkinat 30.11.2019 klo 12–15 Sagalundin museossa ja klo 11–14 Wrethallassa, Kemiössä
 • Joulukatu Kemiön koulukeskuksessa 14.12.2019 klo 11–14


Muita perinteisiä joulunajan tapahtumia saaristossa ovat mm. joulukonsertit ja -tanssit.

 • Rosalan Viikinkikeskuksessa tunnelmoidaan Kauneimpien joululaulujen parissa 14.12.2019 klo 16-17.30. Ennen konserttia voi nauttia glögit museomyymälässä klo 14–16 ja tutustua saariston viikinkiaikaiseen historiaan.
 • Tanssittaako? Poikkea joulutansseihin Nauvon Framnäsissä 25.12. klo 21.

Muita kiinnostavia tapahtumia saaristossa ovat mm:

 • MÖrkÖ-festivaali 16.11.2019

Upea pimeysfestivaali, joka järjestetään Kemiönsaarella Sagalundin museossa vuoden pimeimpänä hetkenä. Festivaalilla tunnelmoidaan ammattilaisten sekä asukkaiden tekemiä valotaideteoksia.

 • FIX Filmfestival 8.–9.2.2020

Kemiönsaaren omat elokuvafestivaalit järjestetään helmikuun toisena viikonloppuna joka vuosi. Kaksi päivää täynnä mahtavia elokuvia Villa Landessa!

Mitäs muuta kivaa saaristossa tapahtuu?
​​​​​​​
​​​​​​​Kurkkaa Kemiönsaaren tapahtumakalenteri täältä
Kurkkaa Paraisten tapahtumakalenteri täältä.

Saariston talvi perheen kanssa

Vuokraa mökki saaristosta ja tuo perheesi lomalle rutiineista. Kun kukaan ei ole muutamaan päivään menossa töihin, tarhaan, kouluun, treeneihin, vanhempainiltaan tai edes kauppaan, paljastuu perheenjäsenistä unohdettuja puolia. Lautapeli saattaa olla päivän kohokohta – ellei se sitten ole avantouinti suoraan mökkisaunasta tai retkiluistelu meren jäällä. Oispa aina tällasta!

Laajin mökkivalikoima Turun saaristossa löytyy osoitteesta suomensaaristovaraus.fi. Sieltä löydät niin uudenkarheita ja perusteellisesti varusteltuja talvimökkejä kuin idyllisiä villoja ja vielä idyllisempiä mummonmökkejäkin. Ja esimerkiksi Taalintehtaalla sijaitseva Villa Lillan yhdistää parhaat puolet näistä kaikista. Se on 300-vuotias (!), täysin kunnostettu hirsirunkoinen puuhuvila merinäkymillä – kymmenelle hengelle. Vahva suositus! 

Jos nautitte syys- tai talvilomasta mieluummin monipuolisessa saaristohotellissa, kokeilkaa Saaristolakylpylä Kasnäsin palveluja. Hotellihuoneista avautuu upeat näkymät suoraan Saaristomerelle. Ja kuten nimi kertoo, täällä uidaan lämpimissä altaissa, mikä on monien lasten lempipuuhaa. 

Perinteistä maalaisympäristöä tarjoaa Hotelli Stallbacken, joka toimii vanhalla rusthollitilalla Nauvossa. Hotellin yhteydessä on myös Bed & Breakfast Grännas, jossa vieraat majoittuvat idylliseen vanhaan pehtoorin taloon. Stallbacken tunnetaan myös hyvästä ruoasta ja kivoista juhlatiloista – laita korvan taakse jos on jotain isompaa tiedossa! 

 • Saaristomerellä on 40.000 saarta!

  Saaristomeri on Itämeren merialue, joka rajoittuu idässä Turkuun, lännessä Ahvenanmaahan, etelässä Bengskärin majakkaan ja pohjoisessa Selkämereen. Saaristomerellä on noin 40.000 saarta ja luotoa, mikä tekee siitä maailman monilukuisimman saariston. Paikallisten ja veneilijöiden puheissa alueeseen viitataan usein yksinkertaisesti Turun saaristona.

  Vaikka Turun saaristo on maailmanluokan luontokohde, se on pääsääntöisesti säästynyt massaturismin ongelmilta kuten tungos, roska ja katoava autenttisuus. Veneilijät rakastavat Saaristomerta, sen idyllisiä vierassatamia, paikallista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja rauhallisia poukamia. Myös pyöräilijät ovat löytäneet saariston, reitteinään mm. Saariston Rengastie sekä Rannikkoreitti

Ulkoilijan ja urheilijan saaristo

Jos talvisää suosii, Turun saaristossa on maailman parhaat retkiluistelujäät ja loistavat puitteet talvikalastukseen. Kemiönsaaren ja Paraisten luontopolut kutsuvat vaeltamaan ympäri vuoden, eivät suinkaan yksinomaan kesäaikaan. Tutustu Kemiönsaaren reittivaihtoehtoihin tästä ja Paraisten reittivaihtoehtoihin tästä

​​​​​​​Sään salliessa löydät saaristosta upeita hiihtoreittejä sekä maalta että mereltä. Kun lumitilanne ei suosi hiihtoa luonnonlumilla, pääset ladun makuun Paimion Finnfoam Paipissa. Hiihtoputkessa on 700 metrin lenkki ja aina loistavat voiteluolosuhteet. Suksivuokraamo löytyy, samoin sauna.

​​​​​​​Saunoista puheen ollen, joistakin saariston saunoista pääsee avantoon. Moni säännöllisesti avannossa käyvä ylistää harrastuksen positiivista vaikutusta mielialaan ja stressinhallintaan – kiinnostaisiko kokeilla? Turun saaristossa talviuinti onnistuu ainakin Kemiönsaaren Labbnäsissä ja Nauvon Vierassatamassa.

​​​​​​​Avantouintimahdollisuus on loka–huhtikuussa myös Turun saariston saarista ehkä kuuluisimmalla: Ruissalossa. Saaronniemen sauna lämpiää talviuimareille neljästi viikossa (tiistaina ja torstaina klo 15–19.45 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 12–17).

Jutun yhteistyökumppanina Parainen ja Kemiönsaari.
Teksti Liina Komi. Kuvat Parainen ja Kemiönsaari sekä Lillan Housing

Julkaistu | Päivitetty