Saariston talvi kolmella tapaa

Kun kesäkausi päättyy, Turun saariston luonne muuttuu. Ei huonompaan suuntaan, erilaiseen vain. Syksyn pimeisiin ja talven pakkasiin rauhoittuvassa saaristossa rauhoittuu itsekin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Saariston joulu

Turun saariston jouluperinteet ovat saaneet runsaasti vaikutteita Ruotsista, onhan alue vahvasti ruotsinkielistä. Tunnelma tuo mieleen Astrid Lindgrenin lastenkirjat, ja sehän ei ole ollenkaan huono juttu. Va söt!

Lähde tänä vuonna retkelle saariston joulunaikaan fiilistelemään erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi joulupöydät katetaan vieraille monessa tunnelmallisessa paikassa.

Joulupöytiä löydät näistä paikoista:

  • Villa Wolaxissa pääsee nautiskelemaan perinteisestä joululounaasta 11.12. tunnelmallisissa merimaisemissa.
  • Paraisten keskustan suloisessa Café Hallonbladissa herkutellaan pikkujoulubrunssilla 28.11. 
  • Sagalundin museokahvila Café Adèlen joulun pitopöydän kattaukset 19.–20.12. ja iltakattaukset 22.–23.12. 
  • Rosalan Viikinkikeskuksen upea joulupäivällinen ohjelmalla 19.12.

     

Muita perinteisiä joulunajan tapahtumia saaristossa ovat tietenkin joulukonsertit:


Useilla Turun saariston paikkakunnilla järjestetään myös perinteisiä joulumarkkinoita. Käy nauttimassa tunnelmasta ja tekemässä hyviä jouluostoksia paikallisilta pientuottajilta vaikkapa näissä paikoissa: 

Muita joulunajan tapahtumia saaristossa:

Saariston talvi perheen kanssa

Vuokraa mökki saaristosta ja tuo perheesi lomalle rutiineista. Kun kukaan ei ole muutamaan päivään menossa töihin, tarhaan, kouluun, treeneihin, vanhempainiltaan tai edes kauppaan, paljastuu perheenjäsenistä unohdettuja puolia.

Lautapeli saattaa olla päivän kohokohta – ellei se sitten ole avantouinti suoraan mökkisaunasta tai retkiluistelu meren jäällä. Oispa aina tällasta!

Laajin mökkivalikoima Turun saaristossa löytyy osoitteesta suomensaaristovaraus.fi. Sieltä löydät niin uudenkarheita ja perusteellisesti varusteltuja talvimökkejä kuin idyllisiä villoja ja vielä idyllisempiä mummonmökkejäkin.

Perinteistä maalaisympäristöä tarjoaa ainakin Hotelli Stallbacken, joka toimii vanhalla rusthollitilalla Nauvossa. Hotellin yhteydessä on myös Bed & Breakfast Grännas, jossa vieraat majoittuvat idylliseen vanhaan pehtoorin taloon.

Jos nautitte syys- tai talvilomasta mieluummin monipuolisessa saaristohotellissa, kokeilkaa Saaristolakylpylä Kasnäsin palveluja. Hotellihuoneista avautuu upeat näkymät suoraan Saaristomerelle. Ja kuten nimi kertoo, täällä uidaan lämpimissä altaissa, mikä on monien lasten lempipuuhaa. 

Saaristomeri on Itämeren merialue, joka rajoittuu idässä Turkuun, lännessä Ahvenanmaahan, etelässä Bengtskärin majakkaan ja pohjoisessa Selkämereen. Saaristomerellä on noin 40.000 saarta ja luotoa, mikä tekee siitä maailman monilukuisimman saariston. Paikallisten ja veneilijöiden puheissa alueeseen viitataan usein yksinkertaisesti Turun saaristona.

Vaikka Turun saaristo on maailmanluokan luontokohde, se on pääsääntöisesti säästynyt massaturismin ongelmilta kuten tungos, roska ja katoava autenttisuus. Veneilijät rakastavat Saaristomerta, sen idyllisiä vierassatamia, paikallista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja rauhallisia poukamia. Myös pyöräilijät ovat löytäneet saariston, reitteinään mm. Saariston Rengastie sekä Rannikkoreitti

Ulkoilijan ja urheilijan saaristo

Jos talvisää suosii, Turun saaristossa on maailman parhaat retkiluistelujäät ja loistavat puitteet talvikalastukseen. Kemiönsaaren ja Paraisten luontopolut kutsuvat vaeltamaan ympäri vuoden, eivät suinkaan yksinomaan kesäaikaan. Tutustu Kemiönsaaren reittivaihtoehtoihin tästä ja Paraisten reittivaihtoehtoihin tästä

Sään salliessa löydät saaristosta upeita hiihtoreittejä sekä maalta että mereltä. Kun lumitilanne ei suosi hiihtoa luonnonlumilla, pääset ladun makuun Paimion Finnfoam Paipissa. Hiihtoputkessa on 700 metrin lenkki ja aina loistavat voiteluolosuhteet. Suksivuokraamo löytyy, samoin sauna.

Saunoista puheen ollen, joistakin saariston saunoista pääsee avantoon. Moni säännöllisesti avannossa käyvä ylistää harrastuksen positiivista vaikutusta mielialaan ja stressinhallintaan – kiinnostaisiko kokeilla? Talvuiuntia järjestetään esimerkiksi Kemiönsaaren Labbnäsissa. Samoin kannattaa testata myös Villa Wolaxin suositut saunaperjantait.

Inspiroidu lisää saariston talvesta:

Jutun yhteistyökumppanina Parainen ja Kemiönsaari.
Teksti Liina Komi. Kuvat Parainen ja Kemiönsaari.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?