Sporttinen kaupunkiloma Turussa

Miksi valita kaupunkiloman ja sporttiloman väliltä, kun Turussa voi saada molemmat samassa paketissa? Lue vauhdikkaat lomavinkit!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Lomaan Turussa mahtuu kaupunkikulttuurin ja kulinarismin kujeiden rinnalle mainiosti myös ulkoilua ja treenailua. Mahdollisuuksia löytyy monenlaiseen sporttiseen menoon ulkoilupaikoista urheilusuorituksiin, pyöräilyreitteihin ja kulttuurikuntoiluun. Mitä kokeillaan ensin? Tässä tulee kasa vinkkejä!

Aavameri – Haluaisitko viettää kesäillan kajakissa tai meloa päiväretkelle saaristomaisemia ihailemaan? Aavameri järjestää mahtavia melontaretkiä saaristomerellä ja vuokraa kajakkeja omatoimisiin meriseikkailuihin.

Kesällä Aavameri on avannut myös Satavan saarelle Satava Kayak & SUP -toimipisteen. Melomisen ja suppailun jälkeen voi tankata evästä naapurin 50/50 Bistro & Puodissa.

Urheilupuisto – Jos etsit paikkaa urheilla Turun keskustassa, Paavo Nurmen stadion ja koko Urheilupuiston alue on turkulaisten suosikkeja. Stadionilla voi vetää kunnon treenin, ja puistosta löytyy sykettä nostattavaa settiä ulkokuntoilulaitteista koriskenttään ja frisbeegolfiin.

Turun seudun pyöräilyreitit – Hyppää pyörän selkään ja lähde kiertämään Turun seudun parhaita paikkoja. Polkaise itsesi vaikka Aurajoen alkulähteelle, idyllisiin maalaismaisemiin, tai historiallisiin helmiin. Näistä reiteistä on tullut kiitosta! Ai että, on se Turku vaan monipuolinen mesta.

​​​​​​10Bikes – Oletko kokeillut sähköpyörää? Vuokraa eFatbike tai sähköavusteinen retkipyörä päiväksi tai useammaksi ja suhauta pitkin poikin Turkua. 10Bikes järjestää myös tosi kivoja opastettuja sähköpyöräretkiä. Lähde vaikka saaristoon Pyhän Olavin merireittiä pitkin tai polje läpi Turun legendaaristen kukkuloiden.

Aurajoen pyhiinvaellusreitit – Tuomiokirkolta lähtee kaksi pyhiinvaellusreittiä, Helenan ja Pietarin polut, joita pitkin keskiajan pyhiinvaeltajat kulkivat matkallaan kirkosta toiseen. Vanhaa pyhiinvaellusreittiä pitkin kelpaa kulkea, olipa kysymys sitten uskonnollisesta elämyksestä, kulttuurikokemuksesta tai ihan puhtaasta liikunnan ilosta.

Samppalinnan maauimala – Samppalinnan maauimala on turkulaisten kovassa kulutuksessa kesäisin. Suuntaa keskustan virkistävään keitaaseen vaikka ulkoilun jälkeen. Isossa 50 metrin altaassa on tilaa pulikoida, ja hyppytorni tuo uimareissuun vähän lisää äksöniä.

Kulttuurikuntoilureitit – Kulttuurikuntoilussa yhdistyy näppärästi ulkoilu ja kulttuuri. Valitse mielenkiintoisin teema ja seuraa karttaa kulttuurikohteelta toiselle. Lähde ottamaan selvää vaikka Turun kaupunkitarinoista, löydä romanttisimmimat paikat tai tutustu karuihin 1600-luvun rikos- ja rangaistuspaikkoihin. Testaa kävellen tai pistä hölkäksi!

Lenkkeilyreittejä x 3

Karikon lenkki – Sporttiklassikko suoraan Suomen Turust. Kuntorata kiertää Turun Urheilupuiston ja Paavo Nurmen stadionin ympäri.

Jokiranta – Parhaita lenkkipaikkoja Turussa! Seuraa jokivartta Turun linnalle, ylitä joki ja jolkottele sieltä Tuomiokirkolle. Reitille osuu myös monia hyviä nähtävyyksiä.

Koroisten reitti – Tuomiokirkolta Aurajoen ylävirtaan Koroisten ristille ja takaisin. Koroistenniemeltä löytyy muinaisten raunioiden lisäksi melkoisen komiat maisemat Aurajoenlaakson yli.

Luontopolkuja x 4

Jos metsään tahdot mennä, tässä muutama luontodiggarin lempipaikka Turusta.

Littoistenjärvi – Viehättävä Littoistenjärven ympäristö Kaarinan ja Liedon rajalla on kiva pakopaikka. Söpö luontopolku kulkee järven rannalla, metsässä ja kävelyteillä. Vierestä löytyy myös pari lintutornia, uimaranta sekä Järvelän kosteikko.

Katariinanlaakson luontopolku – Turun ja Kaarinan rajamailla sijaitsevan luonnonsuojelualueen reitti mutkittelee pitkin rantakaislikkoa ja vanhojen jalopuiden lomassa Jos luontokaipuu on tosi kova, Katariinanlaaksosta voi jatkaa vielä Kaarinan puolelle Rauvolanlahdelle ja Vaarniemeen asti.

Pomponrahka – Turun lentokentän ja Runosmäen kupeessa sijaitseva luonnonsuojelualue vetää hiljaisuudessa lepäävällä suomaisemallaan stressilevelit alas. Pomponrahkan pitkospuureitti on tosi helppokulkuinen ja vain noin parin kilsan pituinen, joten kiukuttelevakin varhaisteini jaksaa sen laahustaa läpi.

Kuhankuonon retkeilyreitistö – Suhauta kätevästi Turusta Fölin bussilla keskelle lumoavaa suoluontoa ja natisevaa aarnimetsää. Kuhankuonolla voi suunnata vaikka Vaskijärven luonnonpuistoon, Kurjenrahkan kansallispuistoon tai Pukkipalon aarnimetsään.

Lue lisää Turun luontopoluista täältä

Kesän urheilutapahtumatärppi Turkuun x 2

Challenge Turku 31.7.–1.8.
Mieletön triathlontapahtuma kokoaa kotimaisia ja ulkomaisia triathlonin ammattilaisia ja harrastajia räpiköimään kilpaa Aurajoessa ja spurttaamaan pitkin jokivartta. Vauhdikasta showta kannattaa tulla seuraamaan ihan pelkästä uteliaisuudesta. Sen verran huimaa menoa se on!

Paavo Nurmi Marathon 20.–21.8.
Turun juoksijalegendan nimissä loikitaan jo 30. kerran perinteeksi muodostunut Paavo Nurmi Marathon, jossa yhteisöllisyys saa katsojankin haikailemaan lenkkareitaan. Matkoina 5 km, 10 km, puolimaraton, maraton ja lasten Minimarathon.

Hansakorttelin Juoksumessut

Paavo Nurmi Marathonin aikaan urheilujuhlan riemu rantautuu myös kauppakeskus Hansakortteliin, joten pistähän juoksuksi. Juoksumessut on juoksuvalmentaja Anni Liukan konseptoima tapahtuma, joka näkyy Annin Instagramissa koko viikon 16.–22.8. ja lisäksi Hansakorttelin Hansatorilla 20.–21.8. 

Inspiraatiota, innostavaa menoa sekä hyviä vinkkejä löytyy iso kasa ihan kaikenlaisille juoksijoille. Luvassa mm. eri sporttibändien tuote-esittelyjä, treenejä kehonhuollosta juoksutreffeihin sekä asiantuntijoiden puheenvuoroja harjoittelusta. Mukana on kaikki Hansakorttelin urheiluvälineliikkeet sekä muita kiinnostavia brändejä tuomassa kivasti kipinää juoksuun.

Psst! Hansakorttelissa järjestetään lippujahti viikolla 30. Jokaiseen Hansakorttelin liikkeeseen on piilotettu yksi Paavo Nurmi Marathonin juoksulippu, jonka löytäjä saa osallistua ilmaiseksi 5 km tai 10 km matkalle.

Sporttimatkailijan majoitusvinkki Turkuun

Radisson Blu Marina Palace – Tätä passelimpaa paraatipaikkaa majoitukselle saa hakea. Astu tyylikkään hotellin aulasta ulos ja vautsi vau, olet suoraan jokirannan sykkeessä. Tästä on helppo pyrähtää aamulenkille jokirantaa pitkin. Mukavana bonarina kaikki keskustan houkutukset (ja se kuuluisa Urheilupuistokin!) ovat ihan kivenheiton päässä.

Vähemmän hikisempi ja erittäin ok vaihtoehto on tsiigailla niitä jokimaisemia alakerran Grill it! Marinan terassilta. Mieluusti jokin drinkki tai purtava nokan edessä. 

Teksti Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Kim Allen-Mersh, Terri Vahtera, Sanna Keskinen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?