Syksyinen viikonloppu Turusta Ahvenanmaalle

Jos et ole vielä kokenut syksyä Ahvenanmaalla, ota tämä merkkinä. Onneksi Turusta on lyhyt matka Ahvenanmaalle, ja Viking Line kulkee reittiä päivittäin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Idyllistä pikkukaupunkimeininkiä, kukoistavaa ruokakulttuuria ja sadonkorjuun makuja.

Meillä olisi ehdotus: mitä jos lähtisit viettämään pientä syyslomaa Ahvenanmaalle? 

Ahvenanmaa on syksyllä vieläkin ihanampi. Ei hajuakaan miten se on mahdollista, mutta kun päivät lyhenee, tunnelma sen kuin paranee. 
​​​​​​​
Idyllistä pikkukaupunkimeininkiä, kukoistavaa ruokakulttuuria ja sadonkorjuun makuja. Sekä lukuisten seikkailujen saaristo, joka keimailee ruskan eri väreissä. Heräsikö kiinnostus? Hyvä, jatka lukemista.

Reissukaverina Viking Line

Ankea arki-ahdistus kääntyy aika nopeasti lomamoodiin, kun laiva lähtee satamasta kohti Maarianhaminaa. Matka Turusta Maarianhaminaan kestää vähän yli 5 tuntia, joten Viking Linen kyydissä on aikaa relata ja remuta. 

Mitä viidessä tunnissahan ehtii tehdä? No vaikka mitä. Vähän shoppailla, istuskella kiireettömästi ja tuijotella merimaisemia, ehkä poiketa lasten kanssa vähän leikkimässä. Ja tietenkin vetäytyä spa-osastolle hakemaan hemmottelua.

Ja tietenkin SYÖDÄ. Hyvin syöminen on laivalla luonnollisesti se paras osuus, eikös? Herkuttelijoille vinkkinä, että Viking Linen syysbuffet on nyt kova juttu. Pöytä on katettu täyteen mereneläviä, riista- ja sieniruokia sekä muita viettelevän syksyisiä makuja. Näitä pääsee mutustelemaan Amorellalla, Gracella ja Gabriellalla 17.11. asti.

Mitä siellä Ahvenanmaalla kannattaa sitten tehdä? Tässä muutamia ideoita.

Nämä odottavat Ahvenanmaalla


Kastelholman linna
Ahvenanmaan ainoassa keskiaikaisessa linnassa täytyy ehdottomasti käydä. Hieman rapistuneessa mutta edelleen vaikuttavassa linnassa on majaillut itse Kustaa Vaasa ja Suomen herttua Juhana III. Kyllä lähtee mielikuvitus laukkaamaan. Lapset pääsevät myös metsästämään aarrearkkuja ja sovittamaan linnanneidon ja -herran asusteita. 

Linnan vieressä on myös vankilamuseo Vita Björn sekä ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jossa voi tutustua 1800-luvun talonpoikien elämään. Punaiset rakennukset, omenapuut ja lampaat ovat tunnelmallinen miljöö syksyllä.

Bomarsundin linnoitus
Bomarsundin linnoitus on jäänyt historiaan Ahvenanmaan suurimpana sotilaallisena rakennuksena. Venäjän vallan aikana rakennetun valtavan linnoituksen alueella on kiva käyskennellä ja tutustua punatiilisiin raunioihin sekä jykeviin kanuunoihin. Aika hieno mesta.

Mariebadin kylpylä
Vaikka kesä menikin jo, uintiunelmat toteutuvat silti. Mariebadin kylpylän seikkailualtaissa riittää riemua lapsiperheille, siitä pitää huolen mm. yli 65-metrinen vesiliukumäki ja muut varsin vauhdikkaat vesileikit. Kolealla syyssäällä on myös melkoisen tunnelmallista uiskennella ulkoaltaassa tai pulahtaa jopa meressä. 

Ulkoilua ja aktiviteetteja

Löydä luontoon
Syksystä kannattaa nauttia tietenkin ulkona, joten painu patikoimaan ja ota tutkintaan Ahvenanmaan lukuisat luontopolut ja vaikuttavat vaellusreitit. Niitä löytyy ilahduttavan erilaisia, ja monipuolinen maasto vaihtuu hienosti kalliorannoista niittyihin, metsään ja suomaisemiin. Pienimmätkin perheenjäsenet saa houkuteltua mukaan seikkailemaan, kun suuntaatte vaikka Trollstigenin peikkopolulle.

Fisuja nappaamaan
Kalastusvehkeet kannattaa pakata mukaan, sillä viuhuu se virveli kesäkauden jälkeenkin. Syksy on mm. ahvenen, hauen ja meritaimenen kalastukselle otollista aikaa. Ja hei, vaikka kala ei nappaisi, upeissa maisemissa kelpaa silti hengailla.

Merelle meloen kuin ois jo
Ahvenanmaan tuhannet saaret ja luodot tarjoavat loputtomasti nähtävää. Vuokraa alle kajakki ja melo pitkin poukamia ja pikkusaaria. Tai löydä ihan ulkosaaristoon asti. Aika houkutteleva idea myös viipyä yön yli ja telttailla saaressa.

Fillaroi kohti saaristoa
Vaikka nähtävyyksiä on helppo kiertää ihan kävellen, pyörä parantaa mahdollisuuksia päästä upeisiin paikkoihin. Uskaltaudu rohkeasti myös Maarianhaminan keskustan ulkopuolelle ja seuraa kiemurtelevia saaristoteitä lumoaviin maisemiin. Esimerkiksi ihanalle Järsön saarelle. 

 

  • Maarianhaminan Merikorttelin punaiset rakennukset ja merellinen miljöö on täydellinen postikorttimaisema. Ahvenanmaata parhaimmillaan.

  • Esplanade: Länsisatamasta Itäsatamaan ulottuva lehmusten reunustama puistokatu.

  • Museoon? Kurkkaa ainakin nämä: Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo ja Ahvenanmaan taidemuseo.

  • Kahvilakierros ja Ahvenanmaan pannukakun metsästys.

  • Sefyr järjestää erilaisia meriretkiä saaristoon. Kiinnostaisiko vaikka hyljesafari, retki Märketin majakkasaarelle tai Signilskärin lintuasema? Myös omia toiveita otetaan vastaan.

  • Torggatan: söpö kävelykatu, jonka varrella on putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita.

  • Myös frisbeegolf on Ahvenanmaalla kova juttu. Ratoja löytyy hienoista paikoista, jopa saarilta. Kiekkoja voi vuokrata vaikka Visit Ålandin matkailuneuvonnasta.

Missä ollaan yötä?

Joko löytyi tekemistä? Kiva juttu, sitten vaan matkaa varaamaan. Jossain varmaan ollaan yötäkin? Helpota hommaa ja varaa samalla kerralla sekä laivamatkat että yöpaikka. Tässä inspiraationa muutama Viking Linen valmis hotellipaketti Ahvenanmaalle.

Viking Linen perhepaketti Mariebadiin
Viking Linen perhepaketti Mariebadiin sisältää kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle laivamatkat Turusta, yöpymisen Park Alandia Hotellissa, aamiaisen ja 3 h lipun Mariebadin kylpylään.

Viking Linen kalastuspaketti
Viking Linelta löytyy myös valmiita kalastuspaketteja, joihin kuuluu kätevästi kalareissun tarvittavat ainekset: matkat, majoitus, vene ja kalastuskortti. 

Ville Vikingin perhepaketti
Viking Linen perhepaketti sisältää kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle laivamatkat Turusta, yöpymisen Park Alandia Hotellin Ville Viking -huoneessa ja aamiaisen. 

Lisää majoitusvaihtoehtoja tyylikkäistä hotelleista saaristomökkeihin ja kotoisiin B&B-paikkoihin löydät Visit Ålandin sivuilta.

Teksti Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Visit Åland ja Viking Line
.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?