Syksyn tapahtumatärpit Naantaliin

Naantalin syksyyn ja loppukesään mahtuu monta kiinnostavaa tapahtumaa kummituskierroksista keskiaikaan ja kulttuuriin. Lue 6 menovinkkiä!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Vaikka Naantali onkin ylivoimaisesti ihanin kesällä, kannattaa kaupungissa poiketa syksymmälläkin. Loppukesän ja syksyn myötä Naantalissa ja lähiseudulla tapahtuu nimittäin kaikenlaista kutkuttavaa. Kesä ehkä loppuu, mutta tekeminen ei. Tässä tulee 6 kiinnostavaa menovinkkiä!

Moikkaa mini-Versaillesta

Kultarannan puutarha on Naantalin oma aarre. 100-vuotias puutarhakaunotar on kerrassaan komea nähtävyys, mutta ihmekö tuo, kun puhutaan yhdestä Suomen parhaiten säilyneistä arkkitehtonisista muotopuutarhoista. Jäikö visiitti kesällä välistä? Vielä ehdit käydä ennen kuin pränikästi parturoidut pusikot, huvimajat, vesialtaat ja ruusutarhat painuvat talviunille.

Opastetut kierrokset jatkuvat vielä 5.9. asti tiistaista sunnuntaihin, joten lähde tutustumaan oppaan johdolla puutarhan erikoisuuksiin. Liput kannattaa ostaa ennakkoon netistä, jotta pääset varmasti mukaan.

Perjantai-iltaisin puutarhaan voi tutustua omatoimisesti ilman pääsymaksua 1.10. asti.

Kultarannan puutarhan kierrokset

Vai haluaisitko päästä puutarhaan yksityiselle kierrokselle? Varaa yksityisopastus vaikka omalle kaveriporukallesi tai kullallesi.

Yksityisopastus Kultarannan puutarhassa

Maaginen loppukesän huipennus

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään perinteisesti Muinaistulien yötä. Ilmassa on jo päättyvän kesän haikeutta, mutta myös jotain taianomaista. Tätä loppukesän huipennusta kannattaa ehdottomasti saapua ihailemaan Naantaliin. 

Tulia sytytetään pitkin Itämeren rannikkoa symboloimaan Itämeren maiden yhtenäisyyttä ja muistuttamaan mereen liittyvästä historiasta sekä kulttuuriperinnöstä. Tapahtuma linkittyy myös elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettäviin Venetsialaisiin, jotka tunnetaan veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlana. 

Muinaistulien yönä kokkoja voi bongata pitkin Turun seutua ja saaristoa. Iso suositus olla liikkeellä myös vesillä, sillä tunnelmalliset tulet ovat upea näky mereltä.

Muinaistulien yö

Paluu keskiajalle

Samalle elokuun viimeiselle viikonlopulle Muinaistulien yön kanssa osuu toinenkin tapahtuma: Naantalin Luostaripäivät. Vanhan luostarikaupungin keskiaikainen historia tarinoineen herää henkiin viikonlopun ajaksi 27.–29.8. 

Tapahtumaviikonlopulle on luvassa mahtava satsi kaikkea keskiaikaista kivaa. Mitä olisivatkaan Luostaripäivät ilman keskiaikaista musiikkia, muotinäytöstä tai miekkailuesitystä? Tapahtuman aikana on myös hyvät mahdollisuudet tutustua paremmin Naantalin luostarikirkkoon ja sen monivaiheiseen historiaan.

Lapsiakaan ei ole unohdettu, sillä viihdettä on järkätty perinneleikeistä keskiaikaisiin nahkakäsitöihin sekä kepparirataan. Lauantaina kannattaa olla paikan päällä iltaan asti, kun päivä huipentuu näyttävään tuliesitykseen!

Naantalin Luostaripäivät

Marskin kotiinpaluu

Louhisaaren kartanolinna Naantalin liepeillä Askaisissa on vaikuttava näky niin sisältä kuin ulkoakin. Hulppeaan barokkilinnaan mahtuu aikamoinen kasa historiaa ja maineikkaita sukuja – parhaiten kartanolinna tunnetaankin itse C.G.E. Mannerheimin synnyinkotina. 

Kesän jälkeen Louhisaaressa ei enää järjestetä yleisökierroksia, mutta syyskuussa kartanolinnan pääsee kokemaan huikean Mannerheim-monologin kautta.

Jos kaipailet syksylle kulttuuria, tänne kannattaa ostaa lippu ja sassiin. Oivaltavasti Marskin vaiherikasta elämää syväluotaavan monologissa nähdään Mannerheimina näyttelijä Petri Rajala

Esitykset järjestetään syyskuussa lauantaisin 25.9. asti.

Mannerheim-monologi Louhisaaressa

Uskotko kummituksiin?

Louhisaaren kartanolinnan historiaan liittyy myös vähän jännempi puoli. Oletko kuullut kertomuksia oudoista askeleista, aavemaisista koputuksista ja mystisesti paikkaansa vaihtavista esineistä? Huh. 

Lokakuu Louhisaaressa tarkoittaakin vain yhtä asiaa: suosittuja Louhisaaren kummituskierroksia

Karmaisevan kiehtovilla Louhisaaren kummituskierroksilla 1.10.– 6.11. hiivitään hämärässä syysillassa oppaan perässä kartanon eri kolkissa. Pääset tutustumaan kartanon tarinoihin, joita ei peruskierroksella todellakaan kerrota. Niin, ja muutama kummituskin saattaa kierroksella esiintyä (ikäraja on muuten K15). Uskallatko lähteä mukaan?

Liput kannattaa ostaa melkoisen nopsaan, sillä ne myydään joka vuosi loppuun!

Louhisaaren kummituskierrokset

Valoa syksyyn

Tänä vuonna valovoimainen Lux Gratiae -tapahtuma säihkyy jo kymmenettä kertaa Naantalissa. Tapahtumaa vietetään perinteiseen tapaan lokakuun lopulla 29.–31.10. kesäajan vaihtuessa talviaikaan. 

Marraskuun tuloa ei murjoteta, päinvastoin. Monipuolinen tapahtumaviikonloppu tuo iloa, valoa ja virkistystä pimenevän syksyn keskelle erilaisilla taide- ja kulttuurinautinnoilla. Ohjelmaa on tarjolla koko viikonlopun ajan. Lähde viihtymään konserttiin, taidenäyttelyyn tai vaikka kävelyretkelle syksyiseen Naantaliin. 

Paikan päällä pörrätessä voit myös bongata Naantalin kirkon hienosti valaistun julkisivun. Valoteos syttyy jo 21.10.

Lux Gratiae Naantalissa

Teksti Jemina Sormunen. Video Visit Naantali ja Kim Allen-Mersh. Kuvat Visit Naantali.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?