Syyskuun menotärpit Turkuun x 8

Turun vilkkaan tapahtumakesän jälkeen luulisi menon hiljentyvän, mutta ei sinne päinkään, pölö. Tsekkaapa tästä, mitä kaikkea kivaa Turussa tapahtuu syyskuussa!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Turku Food & Art Festival

Kiinnosteleeko taide? Maistuuko ruoka? No kiva! Mutta mitä jos taiteilijoiden sekä keittiömestareiden taidonnäytteistä voisikin nauttia samalla kerralla? Juuri siksi Turku Food & Art Festival (5.–8.9.) on ihan täykky. Samalla festarilla kun pääsee hellimään niin suuta, silmiä ja mieltä.

Odotamme hillittömiä makunautintoja suoraan huippukokkien ja baarimestarien kätösistä sekä kutkuttavaan taideohjelmaan uppoutumista. Elikkä missä? No Ruissalon Tapahtumatelakalla, tietty. Maistele, siemaile ja fiilistele.

©​​​​​​​Food & Art Festival, Julius Konttinen

2FightBack Run

FightBack Run (7.9.) on takuulla Turun hyväntuulisin juoksutapahtuma, joka kerää vuosittain satoja innokkaita osallistujia mukaansa. Eikä pelkästään urheilun, vaan myös hyväntekeväisyyden takia. FightBack Run on nimittäin entisen freestylehiihtäjän Pekka Hyysalon järjestämä hyväntekeväisyystempaus, jonka tuotoilla tuetaan Hyysalon luotsaamaa FightBack -toimintaa.

Tekosyitä osallistumiselle on vaikea keksiä, varsinkin kun veikeä Hyysalo jolkottelee mukana tsemppaamassa. Homma on selkeä: 2,7 km reitin saa kiertää niin monesti kuin viidessä tunnissa ehtii. Mutta ei paineita, tässä kisassa tärkeintä on hyvä fiilis!

WWW

3Konstrundan

Kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Arja Maarit Puhakan piharakennuksessa Paraisilla seinää koristaa suuri piirrosteos, joka on syntynyt taiteilijan nimeämällä vapaan viivan tekniikalla. Vintiltä löytyy maalauksia, ja taidetta näkyy eri muodoissa pihan jokaisessa kolkassa.

Taide on osa jokaisen elämää, mutta moniko on tutustunut paikkoihin, joissa se syntyy? Konstrundan (7.–8.9.) avaa kerran vuodessa ovet eri taitelijoiden työhuoneisiin, jolloin kuka tahansa voi käydä kurkistamassa miltä taiteilijaelämä oikeasti näyttää. Katso avoimet ateljeet Konstrundanin verkkosivuilta.

WWW

4Elokuvapäivä

Turkua kutsutaan hellyyttävästi Suomen Pariisiksi, mutta kaupungin mainion leffamaineen huomioiden Turku ansaitsee paikkansa myös Suomen Hollywoodina. Mikäpä sen parempi tapa pitää yllä tätä mainetta kuin järjestämällä tapahtuma, jolloin koko kaupunki muuttuu elokuvien näyttämöiksi. Elokuvapäivää vietetään kahdesti vuodessa, ja seuraava on 7.9.​​​​​​​

Elokuvapäivän nerokkuus piilee siinä, että kuka vain voi järjestää elokuvanäytöksen. Leffoja voi katsella Turun ravintoloissa, kirjastoissa, baareissa tai jonkun entuudestaan tuntemattoman tyypin kotisohvalla. Tai pystyttää oman leffakatsomon yleisölle!

WWW

5Teatterissa nyt x 2

Syyskuussa ajanviettopaikan suunta on selkeä: teatteriin! Nyt on nimittäin aika kovat setit luvassa. Syksyn yksi kiinnostavin tulokas on ihanimmista ihanin Amélie, jonka lumoavaan mielikuvitusmaailmaan pääsee uppoutumaan musikaalin muodossa.

Syksyllä saa ensi-iltansa myös muuan toinen maineikas tarina: Kalevala. Uusi sovitus tästä huimasta seikkailusta taruhahmoineen ja kansanrunoineen on yhdistelmä musiikkiteatteria, animoituja esineitä ja nukkehahmoja. No kiinnostaa!

Amélie-musikaalin ensi-ilta Turun kaupungintetatterissa 13.9.
​​​​​​​Kalevalan ensi-ilta Åbo Svenska Teaterissa 19.9.

6Turun päivä

Vaikka Turussa asuville jokainen päivä on juhlapäivä, kyllä rakkaalle kotikaupungille täytyy järjestää ihan oma juhlapäivä. Turun päivänä 15.9. kaupunki täyttyy kaikenlaisesta spessusta ohjelmasta. (Osa hulinoista käynnistyy jo lauantaina 14.9., mutta sunnuntai on se pääpäivä.)

PM-raveissa on huippu-urheilun makua ja koko perheelle suunnattua ohjelmaa. Moni paikka avaa ovensa yleisölle sunnuntaina. Esimerkiksi Turun keskuspalolaitokselle ja Pyhän hengen kappeliin pääsee visiitille, ja myös moniin museoihin on vapaa pääsy.

Kannattaa siis lähteä pyörimään keskustaan ja tutkimaan juhlapäivän huippua (ja ilmaista) tarjontaa. Turku best!

WWW

7Flame Jazz Cruise

Alun perin Flame Jazz kehitettiin Turku 2011 Euroopan Kulttuuripääkaupunki -vuoden jazzhankkeeksi, ja siitähän sitten sai alkunsa Turun korkeatasoisen ja maineikkaan jazzkulttuurin kukoistus.

Syntisen smootheja jazzsoundeja tarjoava konserttisarja huipentuu syyskuussa, kun keikkapaikaksi vaihtuukin risteilyalus. Flame Jazz Cruise (21.9.) kyyditsee jazzin elämäntapanautiskelijat vuorokauden pituiselle jazzfestivaalille merelle, ja se on sitten menoa se. Jazz + Saaristomeren maisemat = onko täydellisempää komboa?

WWW

8Agilityn MM-kisat

Syyskuussa (19.–22.9.) Gatorade Center täyttyy varsin vauhdikkaasta menosta, kun Turku isännöi tänä vuonna Agilityn MM-kisoja. Mikään perus temppukerho ei suinkaan ole kyseessä, sillä FCI:n MM-kilpailut ovat agilityn arvostetuin ja kovatasoisin kilpailutapahtuma. Edessä on tiivis neljän päivän kisaputki, ja osallistujia on tulossa jopa 40 eri maasta. Jännää!

Menit sitten urheilun tai ihan vaan söpöjen koirien vuoksi, täällä on mahdotonta olla tympeällä tuulella.

Julkaistu | Päivitetty