Syyskuun menovinkit Turkuun x 16

Turun kirjava kulttuuri- ja tapahtumatarjonta piristää kivasti syyskuussa. Tässä 16 syytä nousta sohvalta.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Syyskuun jazzherkkuja

​​​​​​​11.9. Reiska Laine Quintet, Logomo
18.–19.9. Flame Jazz Cruise, Viking Line
25.9. Kristin Korb Trio, Åbo Svenska Teater

Kuva: Joshua Gross

2Key Ensemble: Alice is an Angel 2.9.

Syyskuussa kannattaa olla paikalla Turun VPK:n talolla, kun taidokas kamarikuoro Key Ensemble kokoontuu keikalle. Alice is an Angel -konsertti punoo yhteen kiehtovan musiikillisen kokonaisuuden, joka hakeutuu vaikeiden ja koskettavien aiheiden pariin. Mukaan on saatu kerättyä upea kattaus kotimaisia sekä ulkomaalaisia säveltäjätaitureita. 

3Hansailmiö Hansakorttelissa 2.–5.9.

2.9. Pop-up Heureka
Torstaina Hansatorilla viihdyttää yllätyksellinen tiedeshow Pop-up Heurekan muodossa. Show sopii ihan kaikenikäisille edistäen elinikäistä oppimista. Esitykset klo 14, 16 ja 18.

3.9 Kaupunkilaispaneelit & koko kaupungin After Work – tapahtuma
Perjantaina klo 13–17 Hansassa keskustellaan mielenkiintoisten vieraiden kera verkkokaupan ja kivijalkaliikkeiden yhteiselosta ja kaupunkikeskustojen elinvoimasta peräti neljän paneelikeskustelun kautta. Tämän jälkeen Thaliatorilla pistetään käyntiin after workit, jossa viihdyttää DJ Tabas sekä Samba Carioca sähäkällä sambaesityksellään.

4.9 Muotinäytös & Elokuvapäivä
Lauantaina voit bongata syksyn ihanimmat ideat Hansatorin muotinäytöksessä kello 12, 13.30 ja 15. Esityksen järjestää Marjo Sjöroos sekä Fashionteam, ja mukana on lähes kaikki Hansakorttelin muotiliikkeet – ja juontajana tyyliasiantuntija Sami Sykkö. Illalla Hansatori muuntautuu Elokuvapäivän kunniaksi kaupunkilaisten omaksi elokuvateatteriksi, ja ilmaisnäytöksessä nähdään klo 20.15 Bohemian Rhapsody. Ilmoittaudu näytökseen täällä.

5.9 Second Hand -päivä
Sunnuntaina klo 12–16 Hansassa puhutaan kierrätyksestä ja vastuullisesta kuluttamisesta. Stylisti Suzanna Gembege on koonnut valmiiksi kestäviä vintagevinkkejä, ja Sami Sykkö kiertää liikkeissä kokoamassa asukokonaisuuksia uutta ja vanhaa yhdistäen. Moniin liikkeisiin voi myös tuoda kierrätettäväksi omia vaatteita. Yhteistyökumppanina mukana turkulainen Fleamarket Finland.

Kuvat: Lauri Veijalainen ja Merja Yeung

4Suomalaisen elokuvan festivaali 2.−5.9.

Mikäli leffat ovat lähellä sydäntäsi, tämä festarihumu kiinnostaa varmasti. Syyskuinen Suomalaisen elokuvan festivaali tuo mukanaan Turkuun huipun annoksen kotimaista elokuvaa, lyhäreitä,  teemasarjoja sekä kourallisen mahtavia vieraita ja elokuvantekijöitä. Bonuksena myös mielenkiintoinen yönäytös, joiden sisältöä ei paljasteta etukäteen. 

5Turun Kaupunginteatteri

Tämä on ryöstö 10.9.–31.12.
Jos kaipaat piristystä syksylle, Turun Kaupunginteatterin Tämä on ryöstö läpäisee kirkkaasti tiukimmankin naurutestin. Timanttisessa komediassa kreisiltä menolta ei voi välttyä, kun lavalla koheltaa loistava näyttelijäkokoonpano ja kallisarvoinen timantti katoaa. Kukas sen sitten varastikaan? 

Kullervo 3.9.–31.12.
Vastapainona sitten vähän vakavampaa settiä. Aleksis Kiven klassikkohahmo Kullervo tarpoo ankeissa ajatuksissa, eikä mikään näytä pelastavan Kullervoa hänen mielensä sisäiseltä suolta. Esitys pohdiskelee, periytyykö viha, kuka meillä saa raivota ja milloin on liian myöhäistä muuttaa oma kohtalonsa. 

6New Performance Turku Festival 3.–5.9.

New Performance Turku Festivaalista on kasvanut Suomen suurin säännöllisesti järjestettävä performanssitaiteeseen keskittynyt festivaali. Ilahduttavan moniaistillinen ja isolla kädellä inspiroiva tapahtuma taiteilijoineen ja teoksineen jalkautuu erilaisiin lokaatioihin Turun keskustassa. Mene ja vaikutu! Huippu juttu, että Turussa järjestetään tällaista festaria.

Ai niin: suurin osa teoksista vaatii ennakkoilmoittautumisen. Tutustu siis ohjeisiin samalla kun selaat ohjelmistoa.

Kuvat: Jussi Virkkumaa

7Elokuvapäivä 4.9.

Syyskuussa Turun seudulla päästään taas nauttimaan maksuttomista elokuvanäytöksistä spessuissa leffamiljöissä. Elokuvapäivänä valkokankaita pystytetään tänä vuonna ainakin Seikkikseen, Hotel Kakolan kirkkoon, Turun pääkirjastoon sekä Suomen Joutsenen edustalle. Niin, ja vaikka mihin muuallekin. Kurkkaa Elokuvapäivän sivuilta kaikki näytökset ja buukkaa leffatreffit.

P.S. Katsomopaikkojen määrää on rajattu, jotta leffaan olisi turvallista tulla. Osaan näytöksistä tulee myös varata oma paikka ennakkoon. 

8FightBack Run 4.9.

Hyvää juoksufiilistä ja hyväntekeväisyyttä, no tänne kiitos! Syyskuussa spurtataan taas kerran yksi Turun hyväntuulisin juoksutapahtuma: FightBack Run. Pekka Hyysalon järjestämän hyväntekeväisyystempauksen tuotoilla tuetaan Hyysalon luotsaamaa FightBack -toimintaa. Tätä on kiva mennä myös katsomaan, vaikka ei itse juoksuun osallistuisikaan.

9Konstrundan 4.–5.9.

Mainion taidetapahtuman Konstrundanin aikaan on huippu mahdollisuus päästä kurkistamaan taitelijoiden työhuoneisiin. Katso avoimet ateljeet Konstrundanin sivuilta ja lähde ottamaan selvää, miltä se taiteilijaelämä eri puolilla Turun seutua oikein näyttää. Löysitkö jotain ihanaa? Tapahtuma on myös siitä erityisen kiva, että samalla on mahdollisuus ostaa taidetta kotiin suoraan taiteilijalta. 

10Turun linnan kierrokset 4.–26.9.

Suljetut ovet -kierrokset 4.–26.9.
​​​​​​​
Lähde kurkistamaan Turun linnan vähän erikoisempiin kolkkiin, joihin ei tavallisella museovisiitillä pääse. Mukana on ainakin salakäytävä, korkea länsitorni sekä linnan vanhin asuinhuone. Kierrokset lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11, 12, 13, 14 ja 15. (ei 19.9.) Liput ennakkoon! 

Turun linnan arkea ja juhlaa -kierrokset 4.–26.9.
Joskus on kiehtovaa uppoutua ajattelemaan Turun linnan entistä elämää. Miten siellä mahdettiin pärjätä? Lähde ottamaan selvää linnan arjesta, juhlista ja sodista. Kierrokset lauantaisin ja sunnuntaisin klo 16.30. (ei 19.9.)

11Tehdasfestivaali Manifesti 8.–22.9.

Turkulainen nykytanssiryhmä ja tanssiteatteri Aurinkobaletti saa syyskuussa vieraakseen Tehdasfestivaali Manifestin, joka räjäyttää Manillan taidetehtaan värikkäällä ohjelmallaan moneksi päiväksi. Paikan päällä pääsee kokemaan kaikkea kutkuttavaa tanssista kuvataiteeseen ja muihin esittäviin taiteisiin sekä mielenkiintoisiin vieraisiin. Inspiroivaa? Isosti. Pitäisikö mennä? Ehdottomasti. 

12Åbo Svenska Teater: Morbor Vanja 16.9.–31.12.

Syyskuussa Åbo Svenska Teaterissa saa ensi-iltansa uusi ja moninäkökulmainen sovitus Anton Tšehovin Morbror Vanjasta (Vanja-Eno). Melankoliaa ja huumoria hienosti yhdistelevä tarina on ylistys ihmiselle, joka haluaa tehdä työtä ja rakastaa, mutta ei aina voi haluamallaan tavalla ja haluamassaan järjestyksessä.

13Turun päivä 19.9.

Koko Turun yhteinen juhlapäivä kerää jälleen koko kaupungin täyteen juhlahumua, tapahtumia, avoimia ovia ja kulttuurijuttuja. Ainakin Vanhalla Suurtorilla on luvassa toritapahtuman tuntua toimipisteineen ja esiintymislavoineen, ja Kupittaan siirtolapuutarhaan pääsee tutustumaan oppaan kanssa. Päivän päätteeksi Samppalinnanmäeltä pamautetaan tietenkin perinteinen ilotulitus klo 21.

Katso Turunkalenterista kaikki mielenkiintoiset menotärpit.

Kuvat: Jaska Poikonen

14Taidenäyttelytärppejä syyskuulle

Ars Nova
9.6.−26.9. Sydän auki taiteelle. Niemistön kokoelma Turussa
9.6.−26.9. Guido van der Werve: Nummer veertien, home

Titanik 
3.–26.9. Kristiina Koskentola with guests from Eurasia
30.9.–3.10. Milka Luhtaniemi

Turun Taidehalli
3.9.–3.10. Sami Lukkarinen & Roope Mokka | Unelma ihmisestä
3.9.–3.10. Mikki Nordman | Enter: Pastoral
3.9.–3.10. Jonne Pitkänen & Eeva-Liisa Puhakka | Milky Way

Galleria Joella
5.9. asti Heli Penttinen
8.9.–3.10. Hannu Riikonen

15Musiikkia Sibelius-museossa

Syksyä piristää kivasti Sibelius-museon Sibbe live! -keskiviikkokonserttisarja (huom! aloitus siirtynyt 1.10.–1.12.) Viikoittain vaihtuvassa ohjelmassa on luvassa klassisen musiikin kaverina niin kamarimusiikkia, kansanmusiikkia kuin jazziakin. Aina klo 19. Tänne siis!

Musiikki-intoiljalle vielä toinenkin vinkki: kannattaa kurkata myös Musiikkia museossa -tuokiot, jotka järjestetään aina parillisten viikkojen torstaisin 23.9.–16.12. klo 14. 

16Aurinkobaletti: Minne kutsua Liza? 24.9.–16.10.

Maaliskuulta syyskuulle siirtynyt Minne kutsua Liza? kuulostaa niin houkuttelevan hienolta, ettei tätä kannata jättää välistä. Venäläisen huippukoreografi Sasha Pepeljajevin uutuusteos tarjoilee valikoiman vähemmän vakavia ohjeita, miten tanssin avulla hajotetaan ja luodaan maailman havainnoimisen keinoja.

Pepeljajev onkin tuttu konkari – taitava tyyppi on ehtinyt ohjata Aurinkobaletille jo monta kiiteltyä teosta. Tähänkään ei oletettavasti tarvitse pettyä. Lippukauppaan ja sassiin.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?