Syyskuun menovinkit Turkuun x 20

Tekemistä syyskuulle Turkuun? No täältä pesee. Lue lisää ja löydä menosi!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Syyskuu Turussa on täynnä tohinaa.

Aloitellaanko parilla tärkeimmällä? Syyskuun kohokohtiin kuuluu ehdottomasti koko kaupungin yhteinen juhlaviikonloppu 17.–18.9., kun samalle viikonlopulle osuu uuden Kauppatorin avajaiset sekä vuosittainen Turun päivä. Johan on juhlat!

Syyskuu Turussa on täynnä muutakin tohinaa. Menoihin mahtuu mukaan myös taidetta, Draculaa, salakäytäviä sekä leffamusiikkia. Mitä, missä, milloin? Se selviää tässä.

Turun uuden Kauppatorin avajaiset

No tätä on hei odotettu! Pitkään remontin alla ollut Kauppatori on kokenut massiivisen kasvojenkohotuksen, ja nyt ison kuopan tilalla keimailee tuliterä kaupunkilaisten kohtaamispaikka paviljonkeineen. Kauppatori ansaitsee tästä hyvästä pienet pippalot, ja sitähän on luvassa koko avajaisviikon edestä.

Virallista avajaisjuhlaa vietetään lauantaina 17.9. Kauppatorilla, ja kaikki on kutsuttu mukaan.

Päätapahtumassa on luvassa mm. pormestarin avajaispuhe sekä Aarni Häkkisen säveltämä avajaisfanfaari "Tois puol jokke" Turun filharmonisen orkesterin vaskikvintetin esittämänä. Menossa mukana myös Seikkailupuiston puistotaiteilijat, Turun Tähden -suurkonsertti huippuartisteineen, tulishow… Kyllä menoa riittää.

Avajaisviikon varrelle mahtuu monimuotoista ohjelmaa erilaisten teemojen ympärille kiedottuna:

Su 18.9. Saaristo- ja designmarkkinat

Ma 19.9. Senioreiden päivä

Ti 20.9. Järjestöjen päivä

Ke 21.9. Liikunnan päivä

To 22.9. Nuorten ja opiskelijoiden päivä

Pe 23.9. Keskustan suuri After Work -tapahtuma

La 24.9. Keskustan katumarkkinat
 

Lisätietoa Turun Kauppatorin avajaisviikon ohjelmasta

Turun päivä

Hurraa Turku! Kauppatorin avajaisten starttaama juhlahumu sen kuin jatkuu Turun päivänä 18.9. Mukana Turun päivän vietossa on tänä vuonna yli 90 tapahtumaa, eli nähtävää ja koettavaa löytyy monessa muodossa ympäri Turkua. Ehkä hyödynnät museoiden avoimia ovia, fiilistelet markkinahumua Vanhalla Suurtorilla ja uudella Kauppatorilla tai jännität Posankka Racea Aurajoessa.

Kuvat Jaska Poikonen.

Päivän päätteeksi Samppalinnanmäeltä posahtaa perinteisesti kaupungin ylle värikäs ilotulitus, jota kannattaa olla paikalla ihastelemassa koko perheen voimin.

Tutustu ohjelmaan Turun päivän sivuilla

Kuva Jaska Poikonen.

Muita syyskuun menovinkkejä

3.–25.9. Turun linnan Suljetut ovet -kierrokset ​​​​​​​
​​​​​​​Lähde kurkistamaan Turun linnan vähän erikoisempiin kolkkiin, joihin ei tavallisella museovisiitillä pääse. Mukana on ainakin salakäytävä, korkea länsitorni sekä linnan vanhin asuinhuone.

7.–18.9. Tehdasfestivaali Manifesti
Tehdasfestivaali Manifesti räjäyttää Manillan taidetehtaan jo 28. kerran värikkäällä ohjelmallaan moneksi päiväksi. Paikan päällä pääsee kokemaan kymmenen korkeatasoista ja kutkuttavaa esitystä nykytanssin, uuden sirkuksen ja kehollisen ilmaisun kotimaisilta huipputekijöiltä.

9.9. Turku Jazz Orchestra & Jussi Lampela: Jazz Noir 
Turku Jazz Orchestran Jazz Noir -levyn julkaisukonsertti Linnateatterissa vie kuulijan aikamatkalle 1940–1950-lukujen crime jazzin ja film noirin tummanpuhuviin maisemiin. Solisteina säväyttävä saksofonisti Jukka Perko ja taitava trumpetisti Jukka Eskola.

9.9.–25.9. TEHDAS Teatteri: Baby Judo
​​​​​​​Tässä kammottavalla tavalla hauskassa ja ainutlaatuisessa nykyteatteriesityksessä eri taiteenlajit sekoittuvat toisiinsa ja luovat jotakin ihan uutta. Inspiroivaa? Isosti. Pitäisikö mennä? Ehdottomasti.

15.–18.9. Kuralan Kylämäki: Esihistoria esille
Tapahtumassa katse kohdistetaan kauemmas menneisyyteen. Muinaistekniikan osaajien työnäytöksiä, asiantuntijaluentoja ja opastuksia muinaiseen Kuralan Kylämäkeen. 

Greta Hällfors-Sipilä, Keittiössä. Kuva Vesa Aaltonen.

Turun taidemuseon syyskuun näyttelyt

16.9. –13.11.2022 Umppa Niinivaara
Kuvanveistäjä Umppa Niinivaaran näyttelyssä rakukeramiikan veistokset käyvät vuoropuhelua toistensa ja ympäristönsä kanssa.

16.9. –13.11.2022 Marjolijn Dijkman
​​​​​​​Depth of Discharge -näyttely on visuaalinen spektaakkeli. Filmi on osa Dijkmanin laajempaa projektia ja teossarjaa, joka kuvaa, miten sähkö luonnontieteenä on liitetty 1700-luvulta lähtien valistuksen ihanteisiin.​​​​​​​
​​​​​​​
16.9.2022–15.1.2023 Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä
​​​​​​​
Taiteilijapariskunnan yhteinen elämä ja taide on kiehtova ja monia kysymyksiä nostattava aihe. Näyttelyssä pääsee kurkistamaan parin yhteiseen elämään lukuisten teosten kautta.

14.9.–26.11. Tanssiteatteri ERI: Carmen
ERI osaa kyllä tanssiteatterin salat. Carmen-tanssiteos on intohimoa ja kohtalon voimaa, jota siivittää Rodion Štšedrinin nerokas sovitus Bizet´n oopperasta. Carmenin roolissa tanssii Suomen kansallisbaletissa upean solistiuran tehnyt Anneke Lönnroth.

15.9.–31.12. Åbo Svenska Teater: Dracula
​​​​​​​Syksyn purevin tärppi: Åbo Svenska Teaterin tulkinta Bram Stokerin yli 120 vuotta vanhasta Dracula-klassikosta on musiikkia, draamaa ja teräviä kulmahampaita. 

16.9. klo 19 Key Ensemble: Islands
Kamarikuoro Key Ensemblen saaristoaiheinen konsertti Turun Betel-kirkossa. Tunnelmallisessa konsertissa luovitaan pohjoiseurooppalaisten säveltäjien teosten lomitse.

22.9.–12.11. Aurinkobaletti: Iwaoka – Lehtovaara – Malkki: Dysmorphic
Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin uutuusteos yhdistää taitavasti tanssia ja nukketeatteria. Esitys tuo näkyville kehonkuvan häiriöistä kärsivien kamppailun, jotta sen tuottama häpeä vähenisi ja tietoisuus siitä kasvaisi.

24.9.–11.12. Turun Nuori Teatteri: Viidakkokirja
Disneyn klassikoihin kuuluva tarina viidakossa eläinystäviensä kanssa elävästä Mowglista herää eloon Turun Nuoren Teatterin lavalla hurmaavan hauskana ja jännittävänä. Taattua koko perheen viihdettä.

28.9.–2.10. Hansailmiö Hansakorttelissa
Hansailmiö tulee taas, mikä tarkoittaa alennusmyyntien lisäksi korttelin täydeltä ohjelmaa ja kaupunkikulttuuria. Muutama poiminta:

  • Ke. 28.9. Paneelikeskustelu Turun uuden keskustan vetovoimaisuudesta sekä stand up -koomikko Tomi Haustolan roast-tyylinen Turku-show.
  • To 29.9. Livemusiikkia, taiteilijatapaamisia sekä Turun musiikkijuhlien tiimiä. Myös aika mehevä lippukisa!
  • Pe 30.9. Hansakorttelin afterworkeilla voi heittäytyä rennoksi DJ:n tai Basi Pilateksen tahdissa. P.S. turkulainen Kakola Brewing Company lanseeraa uuden sesonkioluen!
  • La 1.10. SpelmansFolk-tapahtumassa fiilistellään pelimannimusiikkia ja ikivihreitä kansansäveliä, ja Suomen kovin burgerimies Akseli Herlevi kokkailee koko kansan edessä Hansatorilla. Vinkki: Hansan Naughty BRGR -ravintolassa on saatavilla hävyttömän houkutteleva Kakola-kombo, johon kuuluu premiumburgerin kylkeen KBC:n uutuusbisse.
  • Su 2.10. Mineille menoa! Seikkailupuiston huikeassa unelmatalossa voi piirrellä seinille ja askarrella origameja. Lisäksi löytyy nukketeatteria sekä puistotaiteilijoita. Myös Moomin Shopissa pääsee piirtämään!

29.–30.9. John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset
Meneekö ihosi kananlihalle kuten Schindlerin listan tunteikkaasta viulumelodiasta, ET:n vauhdikkaasta pääteemasta vai kenties Harry Potterin velhomusiikista? Kannattaa tulla Turun Konserttitalolle kuuntelemaan säveltäjänero John Williamsin rakastetuimpia hittejä.

 

Taidenäyttelytärppejä:

Titanik
2.–25.9.
TYÖMAA-työryhmä: Lydia Toivanen, Andrei Bakharev, Hannu Seppälä ja Mari Kämäräinen
26.9.–2.10. Pihla Lehtinen

Turun Taidehalli
2.9.–2.10.
Artor Jesus Inkerö, Kristoffer Ala-Ketola, AJ Fusco & Valter Tornberg

Makasiini Contemporary 
16.9.–9.10. Iiu Susiraja
16.9.–9.10. Yuichiro Sato

Galleria Joella
24.8.–18.9. The Bison Footprint – Historical and emerging artists from Il Bisonte International School

P.S. Tsekkaa Turun Taidegraafikoiden syksyn kurssit Rettigin pajalla! Kursseille ei vaadita aiempaa kokemusta grafiikan tekemisestä.

Tutustu Turun Taidegraafikoiden kursseihin

Teksti Jemina Sormunen. Kuvat Terri Vahtera, Jemina Sormunen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?