Taaperon kanssa Ruissalon kylpylään

Taaperoperheelle mieluinen matkakohde on lapsiystävällinen ja sopivan ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Pakkasimme kolmihenkisen perheemme autoon ja suuntasimme Turun Ruissaloon.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Turun Länsisataman jälkeen molemmin puolin tietä kasvavat lehtipuut muodostavat holvikaarikäytävän tien päälle. Pian tien vasemmalla puolella avautuu golfkenttä, joka houkuttelee viheriölle. Sitten navigaattori ilmoittaakin saapumisestamme Ruissalon Kylpylään.

​​​​​​​Euroopan kaupunkilomakohteiden jälkeen hotellihuoneemme tuntuu valtavalta. Taaperolle riittää konttauspinta-alaa ja huoneessa on lastensänky – ihana lupaus vanhemmille kunnon yöunista. Huoneemme kruunaa suuri parveke, jolta aukeaa näkymä venesatamaan.

Ilahduimme myös siitä, että kylpylässä tarjottiin lounaaksi siskonmakkarakeittoa, joka kuuluu varmaan jokaisen isoäidin bravuureihin. Lounaan jälkeen joimme kahvit terassilla ja nautimme lomamaisemastamme.  

Ruissalo tutuksi satulasta ja mereltä

Ruissaloon kannattaa tutustua polkupyörällä. Kylpylä vuokraa myös lastenistuimilla varustettuja könkeleitä, joten perheen pieninkin pääsee mukaan pyöräretkelle. Ilonkiljahduksista päätellen kyyti oli jännittävää! Reittejä löytyy asvaltoiduista pyöräteistä metsäpolkuihin, ja Ruissalo on itsessään täynnä kiinnostavia pysähdyspaikkoja kasvitieteellisestä puutarhasta kahviloihin.

Ruissalon Kylpylällä voi harrastaa monipuolisesti lentopallosta frisbeegolfiin, ja itse päätin vuokrata kanootin ja kokeilla melomista. Tukijoukkoni jäivät kannustamaan laiturille ja suuntasivat tämän jälkeen päiväunille. Oli hieno kokemus lillua kesäauringossa, ihastella luontoa ja olla hetken yksin ajatustensa kanssa. Aivan kylpylän läheisyydestä löytyi kallioita, joiden päälle kiipesin ihastelemaan aukeavaa merimaisemaa.

Vesileikkejä allasosastolla

Yksi tärkeä peruste matkalle Ruissaloon oli kylpylän allasosasto, sillä taaperomme nauttii polskimisesta jopa enemmän kuin vanhempansa. Ruissalon Kylpylän allasosasto koostuu kolmesta altaasta, joista kaksi on suurempia ja yksi pienempi. Iloksemme huomasimme, että altaan reunalla oli myös vesileluja.

Itse pulahdin myös mereen, jonne allasosastolta oli suora pääsy. Rauhallisessa poukamassa uiminen oli rentouttava kokemus. Ei ihme, että useampi lapsiperhe jakoi kanssani saman hetken. Aika kului huomaamatta. Pulikoimme yhteensä yli kaksi tuntia, mikä on meidän kaltaisellemme perheelle todella pitkä aika keskittyä yhteen asiaan. 

​​​​​​​Kylpylästä löytyy myös leikkitila, suljettu huone täynnä aarteita. Isänä pääsin helpolla, kun laskin taaperon liikennematolle ja seurasin sivusta, kuinka pieni löysi jatkuvasti uusia innostuksen aiheita.

Grillimakkaraa ja huurteinen olut

Kesäiltapaloja on moneen lähtöön, mutta harva voittaa avotulella hiillostettua makkaraa. Ruissalon Kylpylässä tämän nautinnon tyydyttää helposti, sillä pihalla pääsee paistamaan makkaraa sekä nuotiopaikalla että Grillikolo-huvimajassa. Jälkimmäisen vuokraan sisältyy myös salaatteja ja virvoitusjuomia. Siellä saimme nauttia omasta rauhasta ja avotulen tunnelmasta, mutta olimme silti aivan kylpylän palveluiden (lue: lastenhoitohuoneen) lähellä.

Joka toinen ilta minä luen Nalle Puhia ja silittelen jälkikasvumme uneen. Nyt kyseessä oli se toinen eli vaimoni vuoro. Sillä välin suunnistin läppärini kanssa kylpylän aulabaariin, tilasin oluen ja hakeuduin terassille. Ilta-aurinko kaunisti Ruissalon maisemat ympärilläni. Alapuolellani kylpylän vieraita pulahti mereen ja joutsenperhe etsi laiturin nokassa ravintoa. Lasissani oli kylmää lageria, eikä mieleni kaivannut muualle.

Ruissalossa on kauniita pitsihuviloita. Komea Villa Saaro on rakennettu 1850-luvulla, ja nykyisin sen yhteydessä toimii kahvila. Saaronniemestä löytyy myös leirintäalue, minigolfia, koirien uimapaikka ja grillikatoksia. Paikalle pääsee kaupunkibussilla Turusta, mikä ei vähennä virkistysalueen vetovoimaa paikallisten keskuudessa.

​​​​​​​Jatkoimme lenkkiä Honkapirtille, joka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä kylpylältä. Jalopuiden keskellä kulkeva reitti oli kauneinta Ruissaloa. JR14:n miehet rakensivat Honkapirtin jatkosodan aikana Vienan Karjalan ikihongista. Takassa paloi tuli, joka loi tilaan kotoisan tunnelman. Lounaaksi valitsimme paikan erikoisuuden eli hernerokan, joka sipulilla ja sinapilla höystettynä oli yhtä hyvää kuin muinoin intissä – ja jälkiruoaksi tietysti pannaria hillolla ja kermavaahdolla.

Vatsa täynnä päätimme suunnata iltapäiväksi Turkuun. Meitä ei huvittanut metsästää parkkipaikkaa vieraasta kaupungista, joten hyppäsimme kylpylän edestä kaupungin bussiin ja otimme suunnaksi Jokirannan.

Lisätiedot

Yhteistyökumppanina Ruissalon Kylpylä.
Teksti Teemu Siltanen. Kuvat ja video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty