Turussa tapahtuu ympäri vuoden.

Tästä löydät ajankohtaiset ilot ja menot, joista kannattaa juuri nyt innostua. Mene, koe, näe!

Merellinen Kesätori

Forum Marinumin edustalle on koottu toiminnallinen Kesätori, joka tarjoaa monenlaista tekemistä, ideoita saaristomatkailuun sekä lähiseudun tuottajien herkullisia ruokamatkamuistoja. Kesätorilla on tarjolla viikoittain vaihtuvaa ohjelmaa kymmenen kesäviikon ajan. Heinäkuun viikonloppuina Kesätorilla on myös mahdollisuus tutustua lähiseudun tuottajien herkullisiin ruokamatkamuistoihin. Kesätori on toteutettu osana merikeskuskokonaisuutta.

Keskiaikaiset markkinat

Keskiaikaiset markkinat on Turun Vanhalla Suurtorilla järjestettävä Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma. Keskiaikaisen Turun sydämessä toritunnelman luovat markkinakojujen rivistöt, joissa koti- ja ulkomaiset myyjät kauppaavat käsityötuotteita sekä keskiaikaisia herkkuja. Työnäytösalueella voit ihastella käsityöläisten taidonnäytteitä. Keskiaikaiset markkinat tarjoavat viihdettä koko perheelle!

Keskiajan Turku

Keskiajan Turku -kaupunkitapahtuma järjestetään taas 1.–4.7.2021. Ohjelmakokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutustua menneeseen muu muassa opastuskierrosten ja esitysten avulla. Keskiajan Turku -tapahtumassa ovat mukana Aboa Vetus & Ars Nova, Rohan Tallit, Turun linna, Keskiaikaiset Markkinat ja Turun tuomiokirkko.

Archipelago Sea Jazz

Archipelago Sea Jazz on ainutlaatuinen neljän festivaalin sarja, joka kutsuu saariston intiimiin tunnelmaan ja huippumusiikin pariin kesällä 2021. Merellinen festivaalikokonaisuus kokoaa jazzin ystävät tunnelmoimaan Kemiönsaareen, Korppooseen, Turun Ruissalon Telakalle sekä Maarianhaminaan. Maailmanluokan jazzia sekä saariston romantiikkaa: sitä on Archipelago Sea Jazz.

Turun Linnan Turnajaiset

Näyttävien taistelulajien sikermä saapuu Turkuun jo kuudetta kertaa avoimen mestaruuskilpailun muodossa 15.–18.7. upeissa puitteissa historiallisella Turun linnalla. Kilpailijoita hevosineen saapuu ympäri maailman kisaamaan voitosta. Kilpailulajeina ovat myös pitkämiekka ja buhurt, ja samassa yhteydessä käydään lajien suomenmestaruuskisat. Kilpailun ajaksi linna herää täyteen eloon teemoitettujen kierrosten ja mahtavan ohjelman myötä. Alueelle nousee ajan henkeen sopivien myyjien alue, josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Myös monenmoista ajan henkeen sopivaa ruokaa on tarjolla nälkäisille kilpailuvieraille alueella. Taistelualueelle ja markkina-alueelle on yleisöllä vapaa pääsy.

LieveILMIÖ Rettig

Uusi minifestivaali LieveILMIÖ järjestetään Rettigin vanhan tupakkatehtaan sisäpihalla 15.–18.7.2021. Rettigin tupakkatehtaan miljöö tarjoaa upeat puitteet uudelle kaupunkitapahtumalle ja avaa yleisölle aiemmin suljetun sopukan Turun vanhakaupungin sydämessä. Festivaalin ja pihajuhlien tunnelmaa yhdistelevä tapahtuma tarjoilee neljän päivän aikana ILMIÖ-festivaalille ominaiseen tapaan mielenkiintoista vaihtoehtomusiikkia ja monitaidetta terävällä otteella.

Ladies European Tour

Heinäkuussa Ruissalon Auragolfissa on jännittävät paikat, sillä golfin naisten Euroopan kiertueen koh-teena on Turku. Kiertue on ollut Suomessa viimeksi 10 vuotta sitten, joten Aura Golfilla on suuri kunnia isännöidä tätä maailmankuulua suurkilpailua. Palkintosummana on 200 000 euroa, vastaavana promoottorina toimii Suomen Golfliitto, ja pelaajia saapuu paikalle 126. Tätä spektaakkelia et halua missata.

Swan European Regatta

Aurajoen rannoille kannattaa hakeutua 21.–25.7, sillä silloin Turussa voi aistia todellista purjehduskilpailun tunnelmaa, kun Swan purjeveneet kerääntyvät kilpailemaan nopeudestaan. Swan on nimensä mukaisesti purjeveneiden joutsen, ja samalla suomalaisen veneenrakennustaidon ylpeydenaihe. Pie-tarsaaressa Nautorin veneveistämössä valmistetaan ylväitä ja ylellisiä kaunottaria, jotka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Swan Regatta kokoaa Euroopan Swaneja yhteen kilpailemaan joka toinen vuosi, ja tänä vuonna Turku isännöi kilpailua.

Down By The Laituri

Down By The Laituri -kaupunkifestivaali kasvaa ja kehittyy! Tuomiokirkkotorin kulttuurihistorialliselle alueelle rakentuvat entistäkin laadukkaammat ja korkeatasoisemmat puitteet, joissa paikalle saapuvan yleisön on mahdollista viettää rentoja ja musiikin täyteisiä festivaalipäiviä. Artistikattaus on monipuolinen ja nimekäs. Lisäksi tarjolla on huippulaadukkaat ravintolapalvelut ja esillä mielenkiintoista taidetta.

Challenge Turku

Challenge Turku tuo kansainvälisen triathlonkilpailun Turkuun ja Aurajoen ikoniseen jokirantaan. Vaikka kilpailu kokoaa maailmanluokan triathlonammattilaisia ja suomalaisia kärkinimiä kilpailemaan voitosta, on Challenge Turku myös koko perheen urheilutapahtuma. Osallistumisen kynnys on matala, sillä matkoja löytyy kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille!

Kesärauha

Kesärauha on turkulainen vaihtoehto- ja indiemusiikin festivaali, joka järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti elokuussa 6.–8.8.2021 Turun Linnanpuistossa. Vuonna 2019 debyyttinsä tehnyt Kesärauha lunasti heti kättelyssä paikkansa yhtenä Turun ja Suomen keskeisimmistä vaihtoehtomusiikin festivaaleista. Kesärauhassa 2021 nähdään niin ulkomaisia kuin kotimaisia huippuluokan artisteja, joihin lukeutuvat mm. Mew, Supergrass, Alma, Magenta Skycode, Vesta, Ruusut, Maustetytöt ja lähes 50 muuta esiintyjää.

Vegånia

Turun Vanhalla Suurtorilla kuhisee 6.–7.8, kun Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia tutustuttaa hyvän mielen ruokaan. Vegånia tarjoaa vegaanista ruokaa kaikille, olipa sitten kyseessä sekaani tai vegaani. Ruokatori on kaikille avoin. Tule nauttimaan tunnelmasta! Tapahtuma järjestetään yhdessä Ølfestin kanssa.

Ølfest

Turun Vanhalla Suurtorilla kuhisee 6.–7.8., kun Ølfest kerää pienpanimot yhteen nauttimaan oluen-huurteisesta kesäviikonlopusta. Ølfest fuusioi perinteistä saksalaista Biergatenia, sekä moderneja pienpanimoja uniikkioluineen. Kaikki pääsevät ilmaiseksi alueelle, ja anniskelu tapahtuu hauskalla tavalla Ølfest anniskelulasista, johon voi ostaa huurteisia. Tämä elämys sopii mainiosti olut-fanien lisäksi kaikille muillekin elokuisen illan nautintoa hakeville, sillä valikoimissa on myös siidereitä ja alkoholittomia juomia. Tapahtuma järjestetään yhdessä Vegånian kanssa.

Turun musiikkijuhlat

Turun musiikkijuhlat tuo Turkuun kansainvälisiä ja kotimaisia klassisen musiikin huippunimiä. Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä klassisen musiikin festivaaleista.

Taiteiden yö

Jo tunnetuksi noussut Turun Taiteiden yö ihastuttaa kaupunkilaisia jälleen tänä kesänä. 12.8 taidekentän toimijat levittäytyvät ympäri Turkua ja järjestävät monipuolista ohjelmaa, josta voi nauttia niin ulkona kuin sisätiloissakin. Tämä on matalan kynnyksen tilaisuus kaikille, jotka haluavat helposti sisällyttää hieman kulttuuria arki-iltaansa. Taiteiden yötä rakastavat kaiken ikäiset! Illan tapahtumia, tilaisuuksia ja näyttelyitä voi katsoa jo etukäteen ja valita, mihin haluaa osallistua. Hyvä vaihtoehto on myös kävellä ympäri keskustaa ja aistia taidetta kaikissa muodoissaan. Mikä sinua kiinnostaisi: kenties konsertit, teatteri, taidenäyttelyt vai työpajat? Vaihtoehtoja on lukuisia.

Suuret Oluet & Pienet Panimot

Suuret Oluet & Pienet Panimot on perinteinen suomalainen olutfestivaali, jonka päätähtinä loistavat kotimaiset pienpanimot. Turkuun tämä iloinen oluttapahtuma rantautuu tänä kesänä jo seitsemättä kertaa. Maistuisiko huurteinen? Mikäs sen parempaa kuin kylmä olut kädessä ja ympärillä rento kesäinen tunnelma. Juomavalikoima on laaja, tule valitsemaan lempparisi.

Huoneiden kirja

Astu talon kokoiseen teokseen! Satapäinen taiteilijajoukko muuttaa Huoneiden kirja -suurteoksellaan tyhjillään olevan labyrinttimaisen talon ennenkokemattomaksi elämykseksi. Immersiiviseen, monitaiteiseen ja -aistiseen esitykseen kävellään sisään. Teos pohjaa Saila Susiluodon samannimiseen runoteokseen. Esitykset Turun Kivipainossa, Ursininkatu 6.

Aura Fest

Jo yhdettätoista kertaa järjestettävä Aura Fest juhlitaan tulevana kesänä 13.–14.8.2021 tuttuun tapaan upeassa Turun Kupittaanpuistossa. Luvassa on jälleen tasokas artistikattaus keskellä kauneinta Turkua. Ensimmäiset artistijulkaisut ovat Sanni, Gasellit, Elastinen, Stig, Gettomasa, Mikael Gabriel, Petri Nygård, Reino Nordin ja Spekti. Festivaalialue sijaitsee kävelymatkan päässä Turun keskustasta, palveluiden keskiössä. Heittäydy mukaan Aura Festin tunnelmaan ja anna fiiliksen viedä! Tapahtuma on K18.

Itäharjun ajot

Jos sinulta löytyy vanha auto tai moottoripyörä, kannattaa 22.8 lähteä cruisailemaan Itäharjulle. Osallistuminen on maksutonta ja kaikki teemaan sopivat autot vuosimallilla 1972 tai sitä vanhemmat, voivat ilmoittautua mukaan. Ajojen historia ulottuu vuoteen 1955, jolloin tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Turun Moottoriseuran toimesta.

Turku Animated Film Festival

Turku Animated Film Festival, tuttavallisemmin TAFF, on mitä hurmaavin kansainvälinen animaatioelokuvafestivaali. Luvassa on jälleen lumoavia lyhytanimaationäytöksiä ja roppakaupalla kansainvälistä festivaalitunnelmaa.

TFO:n Luontosinfonia

28.9 on tarjolla nautintoa kaikille aisteille, kun Luontosinfonia esitetään Forum marinumin edustalla ulkoimakonserttina. Luontosinfonia on Turun filharmonisen orkesterin ainutlaatuinen musiikkiesitys, joka hivelee samalla näköaistia, sillä se esitetään elokuvan muodossa. Kyseessä on dokumentaarinen luontokuvaus, ylistyksenä Suomen upealle luonnolle. Orkesteria johtaa Erkki Lasonpalo, ja lavalla nähdään myös yksi Suomen arvostetuimmista esiintyjistä, Aili Ikonen. Elokuvan on ohjannut Marko Röhr. Luontosinfonia on osa Itämerenpäivä tapahtumaa.

Itämeripäivä

Itämeripäivää vietetään 26.8 monien mielenkiintoisten tapahtumien parissa. Itämeripäivän tapahtumat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia laidasta laitaan, joihin osallistuminen on pääasiassa ilmaista. Kiinnostaisiko esimerkiksi luovan kirjoittamisen työpaja, jossa muistellaan ja maistellaan meren sekä elämän suolaa? Vai kenties jokin kierros, näyttely tai keskustelu? Vaiko Luontosinfonia ulkoilmakon-sertti? Itämerimenu tai joukkopulahdus? Itämerihetkistä on moneksi.

FightBack Run

FightBack Run on entisen huippu-urheilijan Pekka Hyysalon järjestämä juoksutapahtuma. FightBack Run juostaan syyskuun ensimmäisenä lauantaina Aurajoen rantamilla. Vuonna 2020 tapahtuma järjestetään etäyhteydellä. Lähde striimin välityksellä seuraamaan, kun Pekka Hyysalo kiertää Aurajokirannan reitin. Matkan varrella yllätyksiä.

Turun päivä

Turun päivän viikonloppuna Turku täyttyy tapahtumista! Turun päivää on vietetty vuodesta 1961 lähtien monipuolisella ohjelmalla, joka huipentuu perinteeksi muodostuneeseen ilotulitukseen Samppalinnanmäellä klo 21. Vuonna 2020 Turun päivää vietetään sunnuntaina 20. syyskuuta. Viikonlopun ohjelmasta löytyy tarjontaa niin musiikista, tanssista, urheilusta kuin historiasta kiinnostuneille turkulaisille.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat

Koe taianomainen joulutunnelma Turun Vanhalla Suurtorilla neljänä viikonloppuna 28.‒29.11., 5.‒6.12., 12.‒13.12. ja 19.‒20.12.2020 klo 11–17. Vanhan Suurtorin joulumarkkinoiden perinteinen tunnelma, jouluiset tuoksut, sadut, tanssi, musiikki ja notkuvat myyntipöydät kutsuvat koko perheen viihtymään.

Ruisrock

Ruisrock 2021 on jouduttu valitettavasti perumaan koronavirustilanteen vuoksi. Festivaali juhlitaan seuraavan kerran 8.–10.7.2022 Turun Ruissalossa.