Turussa tapahtuu ympäri vuoden.

Tästä löydät ajankohtaiset ilot ja menot, joista kannattaa juuri nyt innostua. Mene, koe, näe!

Itäharjun ajot

Jos sinulta löytyy vanha auto tai moottoripyörä, kannattaa 26.5. lähteä cruisailemaan Itäharjulle. Osallistuminen on maksutonta ja kaikki teemaan sopivat autot ja moottoripyörät vuosimallia 1980 tai sitä vanhemmat, voivat ilmoittautua mukaan. Ilmoittautumislomakkeen löydät sivulta www.Itaharjunajot.fi. Ajojen historia ulottuu vuoteen 1955, jolloin tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Turun Moottoriseuran toimesta. Voit osallistua myös katsojana, jos sopivaa ajopeliä ei tallista löydy. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Olohuone 306,4 km² -kaupunkitaidefestivaali

Olohuone 306,4 km² on vuosittainen kaupunkitaidetapahtuma, joka järjestetään kesäkuussa Turussa. Kaikille avoin ja eri taiteenaloja yhdistävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. Olohuone kannustaa ihmisiä osallistumaan taiteeseen ja näkemään asuinympäristönsä toisin.

Kesärauha

Kesärauha on turkulainen vaihtoehto- ja indiemusiikin festivaali, joka järjestetään kesäkuussa 10.–12.6.2022 Turun Linnanpuistossa. Vuoden 2021 festivaaliksi valittu Kesärauha on lunastanut paikkansa yhtenä Turun ja Suomen keskeisimmistä vaihtoehtomusiikin festivaaleista. Kesärauhassa 2022 nähdään niin ulkomaisia kuin kotimaisia huippuluokan artisteja, joihin lukeutuvat mm. First Aid Kit, Josè Gonzàlez, Wolf Alice, Viagra Boys ja lukuisa joukko muita esiintyjiä.

Paavo Nurmi Games

Turussa 14. kesäkuuta järjestettävä Paavo Nurmi Games on Suomen kovatasoisin yleisurheilukilpailu ja kuuluu maailmaan suurimman yleisurheilukilpailusarjan Continental Tourin korkeimmalle Gold-tasolle. Games on osa Paavo Nurmi Festivalia, joka juhlistaa ja kunnioittaa juoksijalegenda Paavo Nurmen muistoa. Osana festivaalia järjestetään myös koko perheelle suunnattu Paavon Sporttipäivä Paavo Nurmen Stadionilla lauantaina 11.6.

Neitsytperunafestivaali

Turun Neitsytperunafestivaali on varhaisperunan asialla jo kymmenettä kertaa 17.-18.6.2022. Festivaalilla ajetaan Suomen upean ja ainutlaatuisen varhaisperunan asiaa syömällä perunaruokia iloisessa seurassa ja letkeän ohjelman ryydittämänä.

Keskiaikaiset markkinat

Keskiaikaiset markkinat on Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma Vanhan Suurtorin alueella Turussa 30.6.−3.7.2022. Ohjelmassa yhdistyvät tiede, taide ja hauskanpito uusia oivalluksia synnyttävällä tavalla. Musikanttien laulun luritus, leikareiden tanssin töminä sekä muut hauskat ja riehakkaat huvitukset johdattavat koko perheen kohti keskiaikaista Turkua. Vanhan Suurtorin markkinakojuissa on tarjolla monenlaista käsityötä sekä ruokaa ja juomaa, ja Porthaninpuiston Työnäytösalueella pääsee tutustumaan moniin vanhoihin käsityötekniikoihin ja kokeilemaan niitä itsekin. Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Ruisrock

Ruisrock on yksi Suomen johtavista ja vanhimmista kulttuuritapahtumista. Festivaali juhlitaan seuraavan kerran 8.–10.7.2022 Turun Ruissalossa. Ruisrockissa nautitaan monipuolisesta musiikki- ja taideohjelmasta, laadukkaista ravintolapalveluista ja onnellisesta yhdessäolosta. Kesällä 2022 festivaalilla esiintyvät muun muassa Major Lazer, Martin Garrix, Megan Thee Stallion, The Ark, Antti Tuisku ja Blind Channel. Ruisrock vie kävijänsä viikonlopun mittaiselle matkalle toiseen maailmaan, joka on täynnä iloa, ystävyyttä ja vapautta.

Archipelago Sea Jazz

Archipelago Sea Jazz on ainutlaatuinen neljän festivaalin sarja, joka kutsuu saariston ihastuttavan tunnelman ja huippumusiikin pariin. Merellinen festivaalikokonaisuus kokoaa jazzin ystävät Kemiönsaareen, Korppooseen, Turkuun Forum Marinumin alueelle sekä Maarianhaminaan. Maailmanluokan jazzia sekä saariston romantiikkaa – sitä on Archipelago Sea Jazz.

Turun Linnan Turnajaiset

Näyttävien taistelulajien sikermä saapuu Turkuun jo kuudetta kertaa avoimen mestaruuskilpailun muodossa 14.–17.7. upeissa puitteissa historiallisella Turun linnalla. Kilpailijoita hevosineen saapuu ympäri maailman kisaamaan voitosta. Kilpailulajeina ovat myös pitkämiekka ja buhurt, ja samassa yhteydessä käydään lajien suomenmestaruuskisat. Kilpailun ajaksi linna herää täyteen eloon teemoitettujen kierrosten ja mahtavan ohjelman myötä. Alueelle nousee ajan henkeen sopivien myyjien alue, josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Myös monenmoista ajan henkeen sopivaa ruokaa on tarjolla nälkäisille kilpailuvieraille alueella. Taistelualueelle ja markkina-alueelle on yleisöllä vapaa pääsy.

Asuntomessut Naantalissa 2022

Vuoden 2022 Asuntomessut järjestetään Naantalissa upealla Luonnonmaan saarella. Asuntomessualue Lounatuuli on merellinen ja luonnonläheinen asuinalue, joka on rakentunut saariston luontoa kunnioittaen jyhkeiden kallioiden päälle. Lounatuulessa on esillä 36 messukohdetta, jotka ovat omakotitaloja, rivi- ja paritaloja sekä vapaa-ajan asuntoja. Rannassa järjestetään tapahtuman aikana myös Venemessut, joihin pääsee tutustumaan samalla lipulla.

ILMIÖ Rettig

ILMIÖ Rettig ottaa haltuunsa Rettigin ja Brinkkalan idylliset kaupunkikorttelit kahdeksi päiväksi 22.-23.7.2022 Turun vanhankaupungin ytimessä Taiteen talon kupeessa! Luvassa on kaksi päivää mielenkiintoisia artisteja, kutkuttavia saundeja, monipuolisesti taidetta ja kaupunkifestarin hurmaa. Festivaali on kaikille (k18, lukuunottamatta lauantai-iltapäivää) avoin. Kesällä 2022 festivaali on pääsymaksuton.

Down By The Laituri

Historiallinen ja ainutlaatuinen puistoalue Turun ydinkeskustassa muuntautuu jälleen festivaalialueeksi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun DBTL-festivaalit juhlitaan Turun Tuomiokirkkotorilla ja Brahenpuistossa torstaista lauantaihin 28.-30.7.2022. Upean artistikattauksen lisäksi DBTL:n palveluja alueella monipuolistetaan entisestään ja ruokatarjontaan tullaan panostamaan merkittävästi.

Challenge Turku

Challenge Turku tuo kansainvälisen triathlonkilpailun Turkuun ja Aurajoen ikoniseen jokirantaan. Vaikka kilpailu kokoaa maailmanluokan triathlonammattilaisia ja suomalaisia kärkinimiä kilpailemaan voitosta, on Challenge Turku myös koko perheen urheilutapahtuma. Osallistumisen kynnys on matala, sillä matkoja löytyy kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille!

Taiteiden yö

Jo tunnetuksi noussut Turun Taiteiden yö ihastuttaa kaupunkilaisia ja matkailijoita jälleen tänä kesänä. 11.8. taidekentän toimijat levittäytyvät ympäri Turkua ja järjestävät monipuolista ohjelmaa, josta voi nauttia niin ulkona kuin sisätiloissakin. Tämä on matalan kynnyksen tilaisuus kaikille, jotka haluavat helposti sisällyttää hieman kulttuuria arki-iltaansa. Taiteiden yötä rakastavat kaikenikäiset! Illan tapahtumia, tilaisuuksia ja näyttelyitä voi katsoa jo etukäteen ja valita, mihin haluaa osallistua. Hyvä vaihtoehto on myös kävellä ympäri keskustaa ja aistia taidetta sen kaikissa muodoissa.

Suuret Oluet – Pienet Panimot

Suuret Oluet – Pienet Panimot on perinteinen suomalainen olutfestivaali, jonka päätähtinä loistavat kotimaiset pienpanimot. Turkuun tämä iloinen oluttapahtuma rantautuu tänä kesänä jo seitsemättä kertaa. Juomavalikoima on laaja, tule valitsemaan lempparisi! Tapahtumapaikkana toimii Mannerheiminpuisto Mikaelin kirkon läheisyydessä.

Aura Fest

Jo kahdettatoista kertaa järjestettävä Aura Fest juhlitaan tulevana kesänä 12.–13.8.2022 tuttuun tapaan upeassa Turun Kupittaanpuistossa. Luvassa on jälleen tasokas artistikattaus keskellä kauneinta Turkua. Festivaalialue sijaitsee kävelymatkan päässä Turun keskustasta, palveluiden keskiössä. Heittäydy mukaan Aura Festin tunnelmaan ja anna fiiliksen viedä! Tapahtuma on K18.

Turun musiikkijuhlat

Turun musiikkijuhlat tuo elokuun juhlaviikoilla Turkuun kansainvälisiä ja kotimaisia klassisen musiikin huippunimiä. Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä klassisen musiikin festivaaleista.

Paavo Nurmi Marathon

30. juhlavuottaan viettävä Paavo Nurmi Marathon valtaa Turun kadut 19–20. elokuuta. Kaksipäiväisessä tapatumassa juostaan 5km, 10km, puolimaraton, maraton sekä perheen pienimmille tarkoitettu Minimarathon. Reitit kulkevat tänä vuonna uudistetuilla reiteillä Turun kauniissa saaristomaisemissa.

Itämeripäivä

Itämeripäivää vietetään 25.8. monien mielenkiintoisten tapahtumien parissa. Itämeripäivän tapahtumat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia laidasta laitaan ja osallistuminen on pääasiassa ilmaista. Kiinnostaisiko esimerkiksi luovan kirjoittamisen työpaja, jossa muistellaan ja maistellaan meren sekä elämän suolaa? Vai kenties joku kierros, näyttely tai keskustelu? Vaiko Luontosinfonia-ulkoilmakonsertti, Itämerimenu tai joukkopulahdus? Itämeri-hetkistä on moneksi!

Turun päivä

Turun päivän viikonloppuna Turku täyttyy tapahtumista! Turun päivää on vietetty vuodesta 1961 lähtien monipuolisella ohjelmalla, joka huipentuu perinteeksi muodostuneeseen ilotulitukseen Samppalinnanmäellä klo 21. Vuonna 2022 Turun päivää vietetään sunnuntaina 18. syyskuuta. Viikonlopun ohjelmasta löytyy tarjontaa niin musiikista, tanssista, urheilusta kuin historiasta kiinnostuneille turkulaisille.