Teatteria Turussa x 7

Turkulainen teatteritarjonta on ihan mieletön. Suuntaa Suomen vanhimpaan teatteritaloon tai ota selvää, mitä kaikkea nukketeatteri voi pitää sisällään.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Aura of Puppets

Luulitko, että nukketeatteri on pelkkää lasten viihdettä? Ei sinne päinkään. Tästä hyvä osoitus on nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppets, jonka missio on raottaa tätä veikeän taiteenlajin moninaisuutta ja hivuttaa nukketeatteria lähemmäs yleisöä. 

AofP:n taiteilijat vievät teoksissaan luovuuden ja mielikuvituksellisuuden ihan nextille levelille. Myös sitä lasten viihdettä löytyy, mutta tekijät ovat tunnettuja etenkin aikuisille suunnatuista teoksistaan. Persoonalliset hahmot ja vetävä tarina tempaavat mukaansa niinkin hyvin, että jossain vaiheessa unohtaa kyseessä olevan nukkeja eikä oikeita näyttelijöitä.  

2Saaristo-ooppera

Ihan vaan vinkkinä: joskus sitä kannattaa löytää itsensä oopperasta. Saaristo-ooppera on oopperalaulaja Päivi Nisulan perustama pieni oopperaseurue. Eli juuri sellainen mukavan intiimi ja matalan kynnyksen vaihtoehto tutustua oopperan maailmaan. Ja huomata, miten huikea juttu ooppera oikeastaan onkaan.

Saaristo-oopperan upeissa teoksissa yhdistellään taidokkaasti oopperaa ja teatteria. Esityksiä järjestetään vaihtelevasti Turun seudulla ja muualla Länsi-Suomen alueella. Katso ajankohtainen ohjelmisto sivuilta!

Kuvat: Robert Seger & Matti Vahtera

3Åbo Svenska Teater

Aivan Turun kauppatorin kulmalla sijaitsee Suomen vanhin teatteritalo, Åbo Svenska Teater. Vuonna 1839 rakennettu teatteri kätkee sisälleen vaikuttavan annoksen teatteritaiteen historiaa, ja tunne välittyy heti aulaan astuessa. Etenkin päänäyttämön 1800-luvun kattokruunu ja -maalaus ällistyttävät, samoin lukuisat koristeelliset kullatut yksityiskohdat.

Yhdessä kaupungin kauneimmista taloista toimivan teatterin kotikieli on ruotsi, ja kaikki päänäyttämön oopperat, musikaalit ja puhenäytelmät tekstitetään suomeksi. Esitykset siis sopivat laajalle yleisölle. Luvassa on elävää taidetta – katso ohjelmisto teatterin sivuilta.

4TEHDAS Teatteri

TEHDAS Teatteri on virkistävän erilainen, ja sellaisena herättelee ja inspiroi katsojaansa juuri niin kuin taiteen kuuluukin. 

TEHDAS Teatteri sijaitsee Manillan tunnelmallisessa tehdaskiinteistössä aivan Aurajoen rannalla toimien näyttämönä ennakkoluulottomille avauksille sekä vaihtoehtoiselle teatteritaiteelle. Vapaan ammattiteatterin ohjelmistossa korostuu monitaiteellinen yhteistyö, nykyteatteri ja uusi nukketeatteri. Myös lapsille löytyy koettavaa! Katso kausiohjelmisto teatterin sivuilta.

5Turun Nuori Teatteri

Turun Nuori Teatteri löytyy keskustan kieppeiltä, Ursininkadun vanhasta kivipainosta. Nuori tämä teatteri ei suinkaan ole, sillä se on organisoinut lasten ja nuorten teatteritoimintaa jo lähes 50 vuotta. Produktioihin mahtuu niin klassikoita kuin kepeää komediaakin, ja ohjelmisto sopii kaikenikäisille.

Täällä lapset ja nuoret taipuvat mielettömiin roolisuorituksiin, mielikuvituksella ei ole rajoja – eikä harjoituksissa säästytä naurunpurskahduksilta. Rutiineja rikkomalla tehdään eri ikäisten oppimisesta ammattilaisten johdolla riemullista, ja se tekee tästä teatterista erityisen.

6Linnateatteri

Meillä ei turhia jäpitetä” sanoo Linnateatteri, ja sehän on muuten justiinsa niin. Linnateatteriin tullaan aidosti tekemään juuri sitä itseään: viihtymään. Kiireetön illallinen komedialla höystettynä on tämän paikan bravuuri, ja täällä todellakin saa nauraa. Näytelmien lisäksi valikoimaan mahtuu myös varsin passeli valikoima konsertteja sekä stand up -esityksiä – pieniä teatterinystäviä unohtamatta.

Linnateatterin historiaa huokuvissa tiloissa yhdistyy 1920-luvulla rakennettu, Alvar Aallon suunnittelema Lounais-Suomen Maalaistentalo ja monia vuosia elokuvateatterinakin toiminut Domino-sali, joka palvelee syksystä 2019 alkaen uudistuneena teatteriravintolana. Kesällä Linnateatteri naurattaa Ruissalon Tapahtumatelakalla. 

7Turun Kaupunginteatteri

Turun Kaupunginteatteri seisoo paraatipaikalla suoraan Aurajokirannan tunnelmallisessa otteessa, ja sen näyttävä teatteritorni kuuluukin vahvasti turkulaiseen maisemamiljööseen. Teatteri on yksi Suomen suurimmista, ja ohjelmisto ilahduttavan monipuolinen. Kolmella näyttämöllä pääsee uppoutumaan monenlaiseen livekarismaan musikaaleista laatudraamaan ja stand upista konsertteihin.

Jos kaipaat spesiaalimpaa tapahtumatilaa, näyttämöt ja muut yleisötilat ovat vuokrattavissa. Teatteri järjestää myös todella kivoja opastettuja kierroksia kulisseihin, kannattaa mennä kurkistamaan!

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?