Tekemistä ja vinkkejä kotipäiviin x 14

Mitä tehdä kotona, kun pandemia rajaa menot minimiin? Onneksi Turku tarjoaa monipuolista tekemistä sisällä ja ulkona – tässä 14 vinkkiä, jotka piristävät korona-arkea!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Luontoterapiaa

Turun luonto- ja lenkkeilypolut, kansallispuistot ja kuntoradat ovat nyt kuuminta hottia. Freesi ulkoilma ja luonnonrauha lieventävät tehokkaasti karanteeniahdistusta, auttavat saamaan ajatukset muualle ja laittavat onnellisuushormonit hyrräämään. Eli lyhyesti: mene metsään!

Ota suunnaksi esim. Paavonpolut, Pomponrahka, Ruissalo tai vaikka Littoistenjärvi. Jos tutut reitit tympivät, valitse joku uusi. Vaihtoehtoja löytyy linkistä alta.

WWW

2Tee se ulkona

Lenkkeilyinspiraatio pyöreät nolla? Nou hätä. Pakko ei ole juosta, tee jotain muuta. Joogaa ja meditoi, tee askelkyykkyjä, kerää vaikka pajunkissoja. Soita mummille. Kuuntele äänikirjaa tai podcasteja. Ihan mitä vaan. Oikeasti, kunhan poistut sieltä neljän seinän sisältä.  

3Patsastelua Jokirannassa

Jos luontopolut ovat aiiivan liian kaukana, mutta johonkin pitäisi päästä vähän rauhoittumaan, vanha kunnon Jokiranta toimii aina. Matkan varrella voi bongailla vastaan tulevia patsaita, ulkoveistoksia ja muita turkulaisia maamerkkejä – näitä on nimittäin yllättävän paljon. Jos olet liikkeellä lasten kanssa, voitte yhdessä vaikka keksiä patsaille nimet ja tarinat.

Turun patsaat ja niiden tiedot voit kurkata kartasta alla olevasta linkistä:

WWW

4Kaupunginteatterin kulttuurivinkit

Turun Kaupunginteatterin porukka ei ole antanut koronan lannistaa, vaikka esitykset onkin toistaiseksi peruttu. Täytyi vain keksiä vaihtoehtoisia keinoja tuoda teatteria ihmisille. 

Kaupunginteatterin lanseeraama Somenäyttämö on Facebook-liven kautta tapahtuvaa improvisaatiota, eli hetkessä syntyviä miniesityksiä, joihin yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa kommentoimalla. 

Teatteri vinkkaa myös muita tapoja kuluttaa kulttuuria somekanavissaan tiistaisin. Pysy kärryillä niistä Facbookissa (@TurunKaupunginteatteri) ja Instagramissa (@tkteatteri)

5Museoiden ääniopastukset

Vaikka museot on suljettu, historiallisille aikamatkoille pääsee onneksi etänäkin. Sukella Turun linnan keskiaikaan, Luostarinmäelle vuoteen 1828 tai Pippingin perheen Elsa-piian johdattamana Qwenselin taloon ääniopastusten avulla. Keskity kuuntelemiseen ja anna mielikuvituksen hoitaa loput.

6Mahtavat E-aineistot

Jos et ole tajunnut hyödyntää e-aineistoja ennen, nyt on otollinen hetki ottaa haltuun tämäkin homma. Vaski-kirjastojen E-aineistoista löytyykin laaja kattaus paitsi luettavaa, myös katseltavaa ja kuunneltavaa. Tsekkaa myös monipuolinen Kirjastokino-videopalvelu!

Myös Omakirjasto on näppärä palvelu, joka tarjoaa monipuolista kulttuuria ihan sinne kotisohvalle saakka. Valikoimaan kuuluu muun muassa jumppavideoita, äänikirjoja, verkkokonsertteja ja jopa virtuaalikirkko. Jep, luit oikein.

7Aamukahvit Insta-livessä

Kaipaatko uutta aamurutiinia? Turun kaupunginkirjasto pitää Instagramin välityksellä live-aamukahvit joka arkiaamu klo 10–11. Aamukahveilla kirjaston työntekijät vastaavat asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin, vinkkaavat kirjoja, kertovat työstään ja haastattelevat kirjailijoita. Hörppää kahvit kotosalla, nappaa talteen päivän vinkit ja lähetä vaikka sydän-emoji. Yhteisöllisyys best!

Instagram: @turunkaupunginkirjasto

8Culture Walk

C niin kuin culttuuri! Culture Walk on kelpo tapa tutustua kaupungin kulttuurikohteisiin ja historiaan omatoimisen kävelyretken muodossa. Helppoa: sivuilta löydät viisi eri reittiä, joista jokainen vie kolmeen eri kohteeseen.

Sivistä itseäsi perehtymällä keskiaikaisiin tarinoihin, ihaile empire-tyylisiä taloja tai ota syväluotaava katsaus Vanhan Suurtorin alueeseen. Reittiin pääset tutustumaan myös sivulta löytyvien videoiden kautta. Ja eikun menoks!


WWW

9Kulttuurikuntoilu

Turun kulttuurikuntoilureiteissä yhdistyy kivasti sekä liikunta että kulttuuri. Reittejä löytyy useita, joten ajan saa varmasti kulumaan. Valkkaa vapaasti teema, nappaa mukaan kartta (tulostettu tai sähköinen) ja suuntaa tutkimaan kotikulmia. Missä kulkee Turun toinen salakäytävä ja mitkä ovatkaan Turun romanttisimpia paikkoja? Ota selvää. Menomuoto vapaa: pyöräile, hölkkää, juokse tai kävele. 

WWW

10Tehtäväkortit ulkoiluun

Ulkoiluun ja kulttuurikuntoilureitteihin voi myös yhdistää erilaisia aktivoivia tehtäviä. Tehtäväkorttien opastuksella tutkitaan ja havainnoidaan omia fiiliksiä sekä tuttua ympäristöä. Ihan näppärä keino houkutella perheen pikkutyypitkin mukaan ulos, kun yhdessä on hauskaa puuhailua. Tutustu kortteihin alla olevasta linkistä.

WWW

11Spurttaile menemään

Kaatuuko kotona seinät päälle, eikä kuntosalillekaan pääse raivojumppaamaan? Etsi Turun jyrkimmät portaat ja anna palaa. Samppalinnan mäki, Kakolanmäki ja monet muut kivat kummut tarjoavat hengästymishetken etäilyyn. Potentiaalisia vaihtoehtoja onneksi löytyy, onhan Turku oikea kukkuloiden kunkku och kuningatar. 

Pro tip! Aloittakaa työporukalla porrasjuoksuhaaste ja tsempatkaa toisianne hikoilemaan työpaikan chatissa.

WWW

12TFO Live -konsertit

Korkeakulttuurista ei tarvitse luopua! Turun filharmonisen orkesterin verkkosivuilla pääsee seuraamaan suoria HD-tasoisia konserttilähetyksiä, jotka lieventävät tehokkaasti konserttikaipuuta. Kurkkaa ihmeessä myös verkkokonserttiarkistoon! 

Jos kaipaat jotain aktivoivaa, TFO:n pelisivulla pääset vaikkapa miksaamaan Mozartia tai tunnistamaan sinfoniaorkesterin soittimia.

13Leikkimistä ei ole peruttu

Nyt jos koskaan tarvitaan leikkimistä, yhdessäoloa ja hassuttelua. Seikkiksen somekanavat kannattaa ottaa haltuun, sillä lapsiperheille on luvassa kivoja etämenovinkkejä ja tekemistä kotipäiviin.
Facebook: (@seikkis) Instagram: (@seikkisturku)

14KISSKA

Moni paikallinen toimija tarvitsee nyt tukea ja yhteisön voimaa. Siksi loimme “lahjakorttien verkkokaupan” paikallisten matkailualan toimijoiden tueksi. Sen nimeksi tuli KISSKA

Tänne kissmyturku.fi-sivustolle on siis koottu lista matkailutoimijoista, joita ennakko-ostot esimerkiksi lahjakorttien muodossa kannattelevat pandemian piinatessa. Osoita tukesi hankkimalla lahjakortti vaikka siihen lemppariravintolaasi tai -putiikkiin. Tsekkaa lisää linkistä ja tee hyvää! <3 

WWW

Julkaistu | Päivitetty