Toukokuun tärpit Turkuun x 10

Kevät on jälleennäkemisten aikaa. Nämä toukokuun ihanuudet otamme Turussa vastaan avosylin. Mene, syö, koe, näe!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Kakolanruusu

Vielä vuosituhannen alussa Kakolaan ei ollut mitään asiaa, ellei ollut menossa istumaan tuomiota. Nyt Suomen pahamaineisimman ex-vankilan tiloissa toimii ravintola Kakolanruusu, jonka takana on ravintola Kaskiksesta tuttua porukkaa, esimerkiksi keittiömestari Erik Mansikka. ​​​​​​​

Ruoka ei sentään tule kalterioven luukusta, mutta avotulen kautta kyllä; grillatut herkut ovat ravintolan erikoisalaa. Kakolan pidot on huikea läpileikkaus keittiön parhaisiin makuihin. Sen annokset tarjoillaan jaettaviksi pöytäseurueen kesken, joten maistelemaan pääsee vähän kaikkea. Pienten talviunien jälkeen ravintola avaa ovensa nyt toukokuussa 2019 uusissa tiloissa Kakolan muurien sisäpuolella. Ja tätähän me odotamme!

2Fölin vesibussi

Hiiohoi! Fölin vesibussilla pääsee kätevästi suoraan Aurajoelta Ruissaloon ja Pikisaareen toukokuun lopulta (20.5.) syyskuun puoliväliin asti. Vesibussin kyydissä on seikkailun tuntua, kun merituuli puhaltaa ja keskusta jää kauas horisonttiin. Reitillä kulkee kaksi alusta, sympaattinen m/s Ruissalo ja astetta isompi paatti m/s Jaarli.

Maksuvälineenä käyvät Fölin matka- ja matkailijakortit sekä käteinen, aivan kuten busseissakin. Kertalipuilla on normaali kahden tunnin vaihto-oikeus muuhun Föli-liikenteeseen, ja myös polkupyörän saa tuoda mukaan maksutta. 

3Pax Navis

Veneilykausi startataan Turussa Saaristomeren suojelua ja vastuullista vesillä liikkumista edustavassa tapahtumassa (23.5.). Pax Navis starttaa samalla myös Jokisataman avajaiset -tapahtumaviikonlopun, jota vietetään 23.–26.5.  

Pax Navikselle lähtee kyllä iso peukku – me turkulaiset nimittäin tykätään meidän Saaristomerestä, ja vastuullinen veneily on aina hot. Tapahtumapaikkana tälle merihenkiselle tilaisuudelle toimii viehättävän urbaani Ruissalon Telakka, josta on muodostunut varsin eläväinen tapahtumamiljöö. Julkisten lisäksi telakalle voi lipua myös näppärästi omalla veneellä tai Fölin vesibussikyydillä. Jätte kivåinta ikinä!

4Jacob Hashimoto

Muistatko ne värikkäät rakennelmat ja liikkuvat purjeveneet, joita some oli täynnä 2017? Kyseessä oli newyorkilaisen installaatiotaiteilija Jacob Hashimoton näyttely, josta väki villiintyi täysin. Jos koko homma meni silloin täysin ohi, Hashimoton töitä on esillä 20.6. asti Makasiini Contemporaryssa.

Hashimoto on tullut tunnetuksi erityisesti riisipaperisista pienoisleijoistaan, joista hän rakentaa mielettömiä reliefejä ja geometrisia installaatioita. Makasiini Contemporaryssa esillä olevat työt eivät ole olleet aiemmin esillä missään, mikä kuulostaa kovin kutkuttavalta. Tänne on siis päästävä.

5S/s Ukkopekka

Ukkopekka on yli 80-vuotias höyryalus – ja Suomen merialueen viimeinen aito matkustajahöyrylaiva. Kesäisin Ukkopekan aamuvuoro höyryää luonnonkauniin saariston halki kesäkaupunki Naantaliin, vanhan puutalokaupungin rantaan lähelle Muumimaailmaa.

Kun ilta saa, Ukkopekka on aikuiseen makuun. Ukkopekan illallisristeilyt käynnistyvät kesäkauteen 15.5. alkaen, jolloin klo 19 Aurajoelta lähtevät risteilyt suuntaavat vanhalle loistonvartijan luodolle. Loistokarilla on romanttis-nostalgiset laituritanssit ja saaristolaisillallinen savukaloineen kallion koloissa Airiston taivaan alla.

6Funikulaarin avajaiset

Mahtavan mediakohun saattelemana syntynyt Turun uusi funikulaari kuljettaa kavereita Kakolanmäelle ja takaisin 24.5. alkaen. Kuulemma mm. ruumisarkkua, roskista ja legendaarista Mantun Grilliä muistuttavaa rinnevaunua on jo ehditty kutsua rumaksi, mutta emme todellakaan odota, että uskot moista näkemättä. Hyppää kyytiin, se on ilmainen – ja Kakolanmäellä sinua odottavat mm. ravintola Kakolanruusu, Café Kakola sekä Kakola Brewing Company.

7Key Ensemblen läksiäiskonsertti

Key Ensemble on kaikkialla kiitetty ja tukevasti palkittu turkulaiskuoro, joka tunnetaan täyteläisestä a cappella -soundistaan ja innovatiivisesta ohjelmistostaan. Suosiosta kertonee vaikkapa se, että tänä kesänä Key Ensemble on kutsuttu konserttikiertueelle Kiinaan!

Ennen tulevaa kiertuetta Key Ensemblen voi nähdä vielä Turun VPK-talossa 28.5. Läksiäiskonsertti muodostuu Key Ensemblen kantaohjelmistossa olevista skandinaavisista ja baltialaisista a cappella -klassikoista, joiden lisäksi yleisö saa myös mielenkiintoisia maistiaisia kiertueohjelmassa olevasta kiinalaisesta musiikista.

8FINFRINGE

Fringe-festivaali on esittävän taiteen kansainvälinen liike, jonka nimissä järjestetään erilaisia sykähdyttäviä tapahtumia ympäri maailmaa. Kuulostaako kutkuttavalta? Hyvä, sillä tänä keväänä festivaali on saapumassa ihan ekaa kertaa Turkuun! Kolmipäiväisen festivaalin aikana (10.–12.5.) Turun keskustassa kuhisee kuin sirkuksessa konsanaan, kun kansainväliset monilahjakkuudet pistävät pystyyn esityksiään ympäri kaupunkia.

Mielenkiintoiset showt saavat uteliaisuuden väkisinkin heräämään: kiinnostaisiko esimerkiksi tutustua venäläiseen stand-uppiin, italialaiseen teatteriin tai sveitsiläiseen miimikko-esitykseen? Super vau!

Tutustu ohjelmaan ja esityspaikkoihin tarkemmin alla olevan linkin kautta.

WWW

9TFO telakalla! -festivaali

Turku on kulttuurin kehto, joten käy järkeen että Suomen vanhin ja maailman vanhimpiin kuuluva orkesteri on turkulaista alkuperää. Toukokuussa Turun filharmoninen orkesteri nähdään jammailemassa Ruissalon telakalla – ja sinne kannattaa ehdottomasti suunnata.

Nelipäiväisellä TFO telakalla! -festivaalilla (22.–25.5.) leikitään musagenreillä oikein kunnolla. On tango- ja brunssikonserttia sekä joogaa klassisen musiikin säestyksellä. Odotamme myös innolla elektronisen musiikin kunkun, Jori Hulkkosen, yhteiskonserttia TFO:n jousikvartetin kanssa. Ööö – kiinnostaa!

10Video Art Festival Turku

Huippukiinnostava VAFT levittäytyy ympäri Turkua jälleen toukokuussa 22.-26.5. Jo neljättä kertaa järjestettävä kansainvälinen videotaidefestivaali on visuaalista herkkua parhaimmillaan. Ohjelmistossa on mukana 22  teosta, joihin pääsee tutustumaan Vanhan Suurtorin makasiineilla, Turun kaupunginkirjastolla, Kino Dianassa sekä Turun Kaupunginteatterin taideseinällä.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, mistä hurjasti plussaa. Festivaalilla on mukana myös paljon muuta audiovisuaalista ohjelmaa, kuten hauska pakettiautoon rakennettu leffateatteri, VAFTmobiili. Sitä voi bongailla ympäri kaupunkia!

WWW

Julkaistu | Päivitetty