Tunniksi, päiväksi tai viikoksi saaristoon x 13

Turun saaristo aukeaa heti kaupungin edustalla, ja sinne pääsyyn on monta mukavaa tapaa. Suoraan sanoen, kannattaa tulla kauempaakin – ihan omasta aikataulustasi riippuu, haluatko poiketa saaristossa pikaisesti vai viettää merillä vaikka viikon.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Låna

Sähkökäyttöinen piknikvene on hauska tapa ottaa Turku haltuun parissa tunnissa. Vuokraa vene Vähätorin rannasta ja ohjaa minne mielit – kunhat et ajele Turun linnaa pitemmälle, ettei tule merihätä. SintonicinKupin ja Kipon kyydissä voit bongailla nähtävyyksiä nauttien eväitä keskellä Aurajokea. Varaa vene etukäteen netissä (fiksua) tai kävele suoraan paikan päälle (rohkeaa).

2S/s Ukkopekka

Ukkopekka on yli 80-vuotias höyryalus Suomen Turusta. Kesällä Ukkopekan aamuvuoro höyryää Aurajoelta kesäkaupunki Naantaliin (matka kestää yhteen suuntaan vajaat pari tuntia), ja iltaisin käydään Turusta läheisellä Loistokarilla (neljän tunnin reissu). Siellä on luvassa saaristolaisillallinen ja romanttis-nostalgiset laituritanssit Airiston taivaan alla.

3Föli-vesibussi

Turun seudun paikallisliikenteen eli Fölin vesibussilla pääsee kätevästi suoraan Aurajoelta Ruissaloon ja Pikisaareen. Reitillä kulkee kaksi alusta, sympaattinen m/s Ruissalo ja astetta isompi m/s Jaarli. Maksuvälineenä käyvät Fölin matka- ja matkailijakortit sekä käteinen aivan kuten busseissakin. Kertalipun hinta on Turussa 3 €, joten eipä muuta kun hiuli hei ja päiväksi Ruissaloon!

4M/s Lily

Punavalkoinen M/S Lily on tuttu näky Aurajoella kyyditsemässä matkustajia Turusta Vepsän ulkoilusaareen. Tätä reittiä Lily kulkee kesäsesongin aikaan päivittäin, ja kyytiin voi hypätä nauttimaan kahden tunnin risteilystä tai viettää koko päivän Vepsässä seikkaillen. 

5Ruotsinlaivojen päiväristeilyt (11 h)

Jättiläismäisen risteilijän kannelta luet saaristoa kuin avointa kirjaa. Hyppää kyytiin ja nauti WAU-tyyppisten saaristomaisemien ohella shoppailusta ja muista isojen laivojen koukutuksista. Turun satamasta lähtee laivoja sekä Viking Linen että Tallink Siljan väreissä.

6Aavameri-melonta

Kun haluat kokea saaristoluonnon mahdollisimman läheltä, kokeile melontaa. Aavameri on paikallinen yritys, joka järjestää melontaelämyksiä joka makuun. Valitse muutaman tunnin opastettu retki tai lähde useammaksi päiväksi seikkailulle maailman kauneimman saariston sulosointuisiin sokkeloihin. 

WWW

7Buster Rent

Veneen kyydissä pääset kokemaan Turun saaristoa uudella tavalla, oli kyseessä sitten päiväretki tai kokonainen viikonloppu veneillen. Buster-veneitä saa vuokralle sekä Turusta että Raisiosta. Veneen voit tilata joko vesille laskettuna tai toimitettuna trailerilla minne ikinä haluatkin.

WWW

8Utö

Puolustusvoimien vanhalle saarelle pääsee nykyisin pikku lomalle. Matka ulkosaariston äärilaidalle taittuu Turusta 4–5 tunnissa, ja yhteysaluksen kyydistä kelpaa skannailla maisemia. Utössä otat lunkisti hengitellen meren äärettömyyttä, taivaan rannattomuutta ja luonnon mahtavuutta. Lisäksi syöt hyvin ja majoitut mukavasti hotellissa, joka saattaa hyvinkin olla osa entistä kasarmia. 

9Örö

Ulkosaariston Örössä sinua odottaa kokonaisvaltainen paketti luonnonkauneutta ja puolustushistoriaa. Tykkien ja kasarmirakennuksien lisäksi asevoimien entisellä linnakesaarella on ihania kanervaniittyjä ja harvinaisia kasveja lännenkylmäkukasta merikaaliin. Lisäksi Örössä on parikin kivaa ravintolaa ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja uudistetuissa vanhoissa kasarmirakennuksissa.  

10Bengtskär

Bengtskärin majakkasaari on Suomen eteläisin asuttu paikka, jolla on poikkeuksellisen hurja historia. Ennen majakan valmistumista saarta ympäröivät karikkoiset vedet koituivat lukuisien laivojen kohtaloksi.

Valmistuttuaan vuonna 1906 Bengtskär joutui aggressiivisten sotatoimien näyttämöksi molemmissa Maailmansodissa. Nykyisin kansallisromantiikkaa ja jugendia edustavassa majakkarakennuksessa voi sekä majoittua että käydä päiväretkellä. 

11Saariston Rengastie ja Pikku Rengastie

Saariston Rengastie on virallinen matkailutie, jonka voi kulkea niin polkupyörällä, autolla kuin vaeltamallakin. Valittavana on kaksi eripituista reittiä, 250 kilometrin Saariston Rengastie ja noin sadan kilometrin Pikku Rengastie. Matkan varrelta löytyy molemmissa tapauksissa nähtävyyksiä ja palveluja sekä tietenkin aitoa saaristolaistunnelmaa. Saarelta toiselle vievät siltojen lisäksi lossit ja lautat. 

12Rannikkoreitti

Salon keskustasta starttaava monipuolinen Rannikkoreitti kulkee pitkin saaristoa ja metsää ja jopa meriteitse. Innokkain pyöräilijä vetäisee koko reilun 170 kilometrin lenkin, mutta myös lyhyempiin päiväretkiin mahtuu paljon nähtävää.

 Jos otat haltuun koko komeuden, matka vie muun muassa Teijon kansallispuiston ja kolmen ruukkikylän kautta – mukaan lukien trendikkään Mathildedalin, josta löydät muun muassa kyläpanimon, kyläleipomon ja ihanoita alpakoita.     

13Pyhän Olavin merireitti

Vihdoinkin pyhiinvaellusta näillä leveyspiireillä! Kesäksi 2019 avautunut Pyhän Olavin merireitti kulkee Turun tuomiokirkolta saariston halki Ruotsiin ja lopulta aina Norjan Trondheimiin asti tarjoten maiselle matkamiehelle mahdollisuuden melkoiseen mindfulness-kokemukseen. Valitse matka, valitse menopeli, valitse fiilistely – näissä maisemissa voi tuskin muuta kuin tulla onnelliseksi. 

Julkaistu | Päivitetty