Ihana idea ruokareissuksi: Turku–Ahvenanmaa

Tutustu Turun ja Ahvenanmaan kukoistaviin ruokakulttuureihin – ja syö hyvin myös Viking Linen kyydissä laivamatkalla Turusta Maarianhaminaan. Paikallisoppaana mukana matkassa ruokalähettiläs Micke Björklund.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Ah, aamu alkaa Amorellan antimilla

– Laiva ei ole bussi, tokaisee Viking Linen tuotepäällikkö ja perustelee saman tien:

– Kun lomailet Tukholmassa tai Ahvenanmaalla, laivamatka on ehdottomasti yksi reissun kohokohdista. Nautit matkanteosta ihan eri tavalla kuin muilla kulkuneuvoilla. 

Laivalla nauttimiseen on monta eri tapaa ja jokaiselle löytyy jotakin. 

Lumoudu huikeista saaristomaisemista. Rentoudu kylpylähoidossa. Shoppaile tax-free-kaupoissa. Biletä baarista toiseen…

Yhä useammalle laivamatkasta nauttiminen tarkoittaa hyvää ruokaa kaikessa rauhassa, sillä laivalla ei yleensä ole kiire minnekään.

Ruoan rakastajille

Ruokaan ja juomaan panostetaan Viking Linella enemmän kuin koskaan.

Se on paljon se.

– Ihmiset ovat nykyään tosi kiinnostuneita ruosta. Siitä kertoo esimerkiksi, että A La Cárte -aamiaisemme on nykyisin se, joka usein varataan loppuun, kertoo emäntämme.

Käsin tehtyä

Nautiskelijat arvostavat alusta loppuun laivan omassa keittiössä tehtyjä premiumherkkuja, kahvin tarjoilua pöytään sekä sitä, että tähän aamiaiseen kuuluu kellonaikaan nähden juuri sopivan huikentelevainen lasi kuohuviiniä.

Ja kun tykästyy laivalla maistamaansa viiniin, sitä voi aina ostaa mukaan kotiin tax-free-myymälästä.

Meidän kyytimme on menossa Maarianhaminaan, ja myös moni laivan matkustajista jää laivasta siellä. Suomalaiset ovat löytäneet Ahvenanmaan ruokakohteena, eivätkä turhaan.

– Ahvenanmaan ruokakulttuuri elää parhaillaan ihan mahtavaa renessanssia, ja esimerkiksi syksyinen sadonkorjuujuhla, Skördefesten på Åland (20.–22.9.2019), kerää asioista perillä olevia ruokavieraita myös mantereelta. Ahvenanmaalla on loistavia omia raaka-aineita, mahtavaa pienpanimokulttuuria ja maakunnan kokoon nähden kova lukumäärä hyviä ravintoloita. 

 • Afternoon Tea, anyone?

  Mitäs jos olette menossa kunnolla syömään vasta Ahvenanmaalla, mutta haluatte laivamatkalle mukavaa sosiaalista tekemistä ja pientä naposteltavaa?

  Korkea suositus: Kello viiden tee Amorellan Coffee & Wine -ravintolassa!

  Pöytäänne kärrätään pikku vaunullinen herkkuja tuoreista skonsseista, voista ja hillosta pikkaraisiin herkkuvoileipiin ja leivoksiin – luvassa on seitsemää sorttia. Makupalat huuhdellaan alas haudutetulla englantilaisella teellä. No, kahviakin saa, ajellaanhan kuitenkin Suomen lipun alla. Afternoon Tea on tarjolla Amorellalla kello 12–19.  

Smakbyn – kulinaristin paratiisi

Ahvenanmaalla vieraillessa ruokamatkailijan paikallinen ykköskohde on usein Smakbyn. Tämä 20 minuutin automatkan päässä Maarianhaminasta sijaitseva makumekka on paikallisen ruokaguru Micke Björklundin toteutunut unelma.

Ihan kuin Strömsössä!

Micke Björlund on ahvenanmaalainen huippukokki, jonka moni muistaa kulttiohjelma Strömsöstä. Hän on myös Bocuse d'Or -viitonen vuodelta 1999 sekä aidon paikallisen ruokakulttuurin väsymätön puolestapuhuja ja toimeenpanija.

"My twist is no twist"

– Keittiöidolini on oma äitini – my twist is no twist, valottaa Micke Björklund ravintoloidensa ruokafilosofiaa. Hän haluaa maistaa mitä syö eikä kikkailla liikaa. Toinen filosofian kulmakivi on halu kerätä ihmiset yhteen ruokapöydän ääreen.

Ateria on jaettu juttu

– Kun ajattelen hyvää ateriaa, ajattelen usein isoa pöytää, perhettä, sukua ja ystäviä. Hyvään ruokaan liittyy hetken jakaminen, ja mukavinta kokkina on huolehtia isoista, iloisista seurueista.

Näistä lähtökohdista ravintola Smakbyn ei ole fine dining -paikka, vaan mutkaton ja tunnelmallinen bistro. Siellä tarjoillaan paljon ahvenanmaalaisista lähiraaka-aineista valmistettuja herkkuja esimerkkisi lampaasta ja paikallisista kasviksista, potuista omenoihin.

Ravintolan rinnalla kokonaisuuteen kuuluvat myös oma tislaamo ja puoti. Tislaamon omia liköörejä voi muuten ostaa Viking Linelta.

 • Likööriä Ahvenanmaalta

  Esittelyssä muutama Smakbyn-tislaamon oma tuote. Valikoima laivalla saattaa vaihdella – käyhän kurkkimassa hyllyille.

  Päråla
  Smakbyn päärynälikööri soveltuu sellaisenaan jälkkäriksi, mutta myös vaikkapa kovien kermaisten juustojen kaveriksi tai drinkkeihin

  Röd Granit
  "Punainen graniitti" on ahvenanmaalainen kirsikkalikööri, jossa häivähdys karvasmantelia. Kokeile vaikka cocktailiin tai suklaajälkiruokien seuraksi.

  Appleaud
  ​​​​​​​Tämä omenalikööri on voimakkaan, makean omenainen. Käy mainiosti esimerkiksi valkosuklaan tai vaniljajäätelön ja tuoreiden marjojen kanssa jälkiruoaksi, toimii hyvin myös raikkaissa drinkeissä.

Micke Björklundin suunnitelmissa on kasvattaa Smakbyn myös paikaksi, johon ihmiset voivat tulla oppimaan ruoasta ja syventämään ruokaharrastustaan.

– Suunnitelmissani on, että jonain päivänä meille voisi tulla esimerkiksi valmistamaan itse juustoa. Uskoisin, että se voi olla ihmisistä kivaa ja kiinnostavaa.

Vinkki: Viking Linella on myynnissä ryhmäpaketti, jossa laivamatkoihin on yhdistetty Smakbyn-elämysretki. Kurkkaa vaihtoehdot tästä.    

 • Micke Björklundin Ahvenenmaa-experience

  Millaisia ovat täydelliset loma-aktiviteetit Ahvenanmaalla, jos Micke Björklundilta kysytään?

  1. Vuokraa pyörä ja fillaroi pohjoiseen, aina Gätaan asti. Nauti näkymistä – täällä on ihaninta silloin kun tuulee kunnolla.

  2. Merenkulkumuseo on todella kiva ja kertoo jotain hyvin olennaista Ahvenanmaasta

  3. Vuokraa kanootti ja melo merelle. Yövy pikku saarella.

  4. Syö hyvin ravintola Smakbynissa tai jossakin muussa Ahvenanmaan kivoimmista paikoista. Niitä ovat Micken mukaan ainakin Pub Stallhagen, Havsvidden Hotel, Kvarter 5 ja ÅSS Pavviljongen.

Viking Grace tuo takaisin Turkuun

Paluumatkalla Maarianhaminasta Turkuun jututan vielä Micke Björklundia samalla kun nautimme ravintola Oscarin äyriäisvadin Essi Avellanin nimikkosamppanja Essentielin kanssa. Laiva on Viking Grace, yhtiön laivoista uusin ja esimerkiksi ravintolamaailmaltaan erittäinkin ajassa kiinni.

Oscar à La Carte on Viking Gracen ykkösravintola ja tyylilajiltaan aitoa fine diningia. Tänne kelpaa vetäytyä, kun haluaa illallisella nauttia arvokkaan rauhallisesta tunnelmasta viinilasien vaimealla taustahelinällä.

Mikäli valkoiset pöytäliinat eivät matkapäivänä nappaa, hyvää ruokaa saa muualtakin. Esimerkiksi Frank's yhdistää konstailemattoman itsepalvelukonseptin ja modernisti monipuolisen ruokatarjonnan ramen-nuudeleista pizzaan ja pihveihin.   

Iltapalalle Pub Niskaan

Micke Björklund on matkalla Turkuun, jossa toimii yksi hänen Pub Niska-ravintoloistaan. Niska tunnetaan varsinkin "peltileivistään", jotka ovat herkullinen saaristolaisversio pizzasta.

Tribuutti salaperäiselle salakuljettajalle

– Niska-ravintolat, joita nyt on viidessä kaupungissa, ovat saaneet nimensä Ahvenanmaallakin vaikuttaneelta Algoth Niskalta, kertoo Micke ja jatkaa:

– Niska oli melkoinen persoona, mm. jalkapalloilija, salakuljettaja seikkailija, joka kieltolain aikaan salakuljetti alkoholia saaristoalueilla, mutta otti suuria riskejä myös pelastaakseen juutalaisia Saksan Toisen maailmansodan yhteydessä miehittämiltä alueilta. 

Oma ravintolaimperiumiaan kasvattava Micke Börklund on Turussa liikkuessaan luonnollisesti pannut merkille myös Turun ravintolakentän nousun ja toteaa:

– Ruokamatka, jonka napoina toimivat Turku ja Ahvenanmaa, on todellakin mainio idea vaikka lomamatkaksi ruoasta kiinnostuneille kaveriporukoille tai pariskunnille. Tällä akselilla ruokakulttuurissa tapahtuu todella paljon juuri nyt. 

Ja matkat kannattaa tietysti tehdä Viking Linen laivoilla, joiden kanssa myös Micke Björklund on vuosien mittaan tehnyt yhteistyötä eri projektien merkeissä: 

– Tasosta kertoo jotakin, että Punaisten laivojen ruokatarjontaa on jo useamman vuoden ajan kehitetty yhteistyössä Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. On hieno juttu, että Viking Linella on otettu ruokakulttuurin kehittäminen ihan toiminnan ytimeen. 

Varaukset

Jutun yhteistyökumppanina Viking Line.
Teksti Liina Komi. Video ja kuvat Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty