Turku kolmella tapaa

Vierailet sitten päivän, kaksi tai koko viikonlopun, tässä valmiiksi pureskellut reissuohjelmat Turku-visiitille. Katso vinkit ja anna suunnitelman ja Turun viedä!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Mistä Turku on tehty? Ainakin kulttuurista, saaristosta ja keskiaikaisista mestoista. Seuraavilla reissuresepteillä saat lyhyessäkin reissussa aimo annoksen Turun parhauksista. Yhdistele päiväohjelmista mieleisesi kombo tai kirmaa läpi koko kolmen päivän ohjelma. 

Yhden päivän reissu Turkuun: Jokiranta ja maistiainen Saaristomerestä

Kiva, kun tulit Turkuun! Yhdessä päivässäkin ehtii maistaa parhaat palat turkulaista kulttuuria ja kurkistaa ihan vähän saaristoon – ainakin seuraavilla vinkeillä. Tarjolla on kunnon kattaus klassikoita, joista Turku tunnetaan.

Radisson Blu Marina Palace Hotel, Turku – Heitäpä kuule kapsäkit hotelliin niin on kevyempi kulkea pitkin Turkua. Jokirannan Radisson Blu Marina Palace Hotel on oiva valinta yhden yön reissuun – lähempänä Aurajokea et pysty kuivalla maalla yöpymään. Vilkas jokiranta avautuu hotellin edessä, ja kivaa katsottavaa löytyy mihin suuntaan askeleet viekään.

Vetäise viilentävät virvokkeet aulabaarissa tai terassilla ja ota tuntumaa Turkuun. Saman katon alta löytyvä Grill it! Marina -ravintola pelastaa nälkäisen reissaajan, jos aamiaisesta on jo aikaa.

Turun Kauppahalli – Eiköhän ole aika ottaa Turku haltuun. Ensimmäinen etappi on ruokien ja herkkujen pyhättö, 1800-luvun lopussa ovensa avannut kauppahalli. Arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelemassa korttelin mittaisessa komeudessa kohtaavat vanhat perinneherkut ja ihan uudet makumaailmat. Nappaa mukaan vaikka MBakeryn ihana kakkupala ja suuntaa Jokirantaan piknikille.

Jokiranta – Aurajoen rantatörmät ja penkit ovat passeleita piknikkiin, joten tee kuten turkulaiset ja istu alas. Haukkaa pala kakkua ja turkulaista ihanuutta. Eipä väliä kummalle puolelle jokea jäät huilaamaan, Turkua riittää molemmin puolin. 

Jokilaivat – Tässä kohtaa tulee houkutus hypätä Aurajokeen parkkeerattujen Jokilaivojen kannelle. Mikäs siinä, mene ihmeessä. Jokirannan juju on, ettei tarvitse etsiä tekemistä, vaan kivat jutut tupsahtavat syliin.

Vanha Suurtori ja Luostarin välikatu – Seuraava spotti on Turkua vanhimmillaan. Keskiaikainen komeus, Vanha Suurtori on ollut vilkas kauppapaikka ja liikennettä on muinoin ollut ruuhkaksi asti. Nyt sen mukulakivillä ja auringonlaskun väreissä hehkuvien rakennusten kujilla on kiva imeä kulttuuria. Viimeistään söpöllä Luostarin Välikadulla tulee napattua kuva tai kymmenen. Kurkista myös Luostarin Välikadun Makasiini-myymälöihin. Ehkä muutamat tuliaiset käsityöläisten kojuista? 

Kakolan alue – Ei muuta kuin eteenpäin. Kävele, kunnes silmiin osuu oranssi kaupunkilautta, yli sata vuotta Aurajokea seilannut Föri. Tämän turkulaisempaa kulkupeliä ei löydy, joten hyppää kyytiin ja jatka seikkailua tois pual jokkee katse tiukasti Kakolanmäessä. Ennen Kakolanmäen vankila-alueelle ei kävelty vapaaehtoisesti, mutta nyt se kannattaa. Voit myös antaa jaloille lepoa kokeilemalla uudempaa turkulaista kulkupeliä, funikulaaria.

Vaeltele vanhan vankilan alueella ja tsekkaa vankilan karun komeat graniittirakennukset. Hieno miljöö on täynnä houkutuksia: kahvipaahtimo, pienpanimo, juurileipomo, sisustusliike, pari ravintolaa sekä vankilahotelli Kakola. 

Vinkki: Jos jalat vihjailevat, että lepotauko olisi gutaa, nappaa alle fölläri eli Föli-kaupunkipyörä. Tällä polkaiset hetkessä pidemmällekin.

Vesibussilla Ruissalon telakalle syömään – Ehkä saaristoon syömään? Helppo juttu, turkulaisilla on tähänkin tyylikäs ehdotus. Koordinoi itsesi Martinsillan kupeeseen, hyppää vesibussin kyytiin ja kohta olet Ruissalon telakan herkkujen ääressä. Bussilipulla maistat pienen palan merta ja monta ikonista Turku-juttua: Aurajoki, Suomen Joutsen, Turun linna. Perillä pitää päättää parista herkullisesta vaihtoehdosta: Zakén pizzat vai Tenlénin savustetut herkut? 

Vinkki: Jos ilta venähti, bussi numero 8 vie takaisin hotellin tuntumaan.

Toisen Turku-päivän kultturelli ja herkullinen ohjelma

Turku voi ylpeillä kulttuuri- ja ravintolatarjonnallaan, joten toisen Turku-päivän suunnitelmat ovat selvät: kunnon annos keskiaikaista ja modernia kulttuuria, museoiden koluamista kaikessa rauhassa ja syömistä pitkän kaavan mukaan – ja mahdollisimman usein.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone – Huomenta, kulttuuripäivä tulossa! Kahden päivän reissun kivana tukikohtana toimii ihanasti rempattu Turun Seurahuone, jonka on suunnittellut turkulainen funkkisarkkitehti Erik Bryggman. Parasta: Moderni meininki, mutta vanhan ajan glamour silti säilynyt. 1920-luvun hotelli keimailee keskellä Turkua, joten lyhyt matka kaikkialle. 

Kauppakeskus Hansakortteli – Potkaistaan päivä käyntiin Turun keskustan kulmakivessä, Hansakorttelissa, joka löytyy ihan hotellin kulmilta. Yllättikö Suomen kesä tällä kertaa villapaita- vai uikkarikeleillä, vai onko jo kaffen aika? Hansasta löytyy mukavaa täydennystä reissuvaatteisiin ja vatsaan. 

Turun taidemuseo – Sitten kulttuuria kohti. Hansakorttelin kulmilta saatat jo bongatakin Puolanpuiston puut ja yli 100-vuotiaan graniittilinnan, Turun taidemuseon. Komean kuoren sisällä odottaa kutkuttava kattaus kaikkea klassikoista uusimpaan nykytaiteeseen. Varaa aikaa museon sekä sen vehreän ympäristön valloittamiseen. 

Vähätorin terassit ja ravintolat – Kroppa ei käy pelkän kulttuurin voimin, joten vähän välipalaa tähän väliin. Suuntaa mannermaisen ihanalle Vähätorille ja heitä vaikka arpaa mihin herkkukeitaaseen astut. Pieleen ei voi mennä, ravintoloita riittää pitkin Jokirannan varta: Gustavo, Tiirikkala, Mami, Hügge, Tårget, E. Ekblom, Smör, Tintå, Oobu.

Sibelius-museo – Maha täynnä maistuu taas kulttuuri, vaikka jälkkäriksi. Sibelius-museo on musafanin must. Mitä ponnisteluita Finlandia ja muut Sibeliuksen mestariteokset vaativat, millaisia instrumentteja maailmaan mahtuu tai millä vempeleillä musiikkia on kuunneltu? Entä mistä Ruisrock sai alkunsa? No nämä ja muut suomalaisen musiikkielämän salaisuudet selviävät sisällä.

Vinkki: Museon takapihalla poseeraa tammivanhus, Kalmin tammi. Tässä on muutenkin mainio paikka sulatella kulttuuripläjäystä ennen seuraavaa tärppiä. 

Roster – Oisko pitkän dinnerin paikka? Syö vaikka Rosterissa, se löytyy läheltä Turun Tuomiokirkkoa. Roster maistuu mukavasti maailmalle ja tunnelma on ihanan rento. Testaa, mitä kovan luokan kokit taikovat parhaista raaka-aineista.

Makasiini Contemporary – Nyt on ihan täydellistä, että seuraava taidetärppi on muutaman askeleen päässä äskeisestä ravintolasta. Makasiini Contemporary hemmottelee galleriadiggaria just nyt kiinnostavien kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksilla, joukossa uusia lahjakkuuksia. Erittäin raikasta taidetta.

Turun kaupungin taidemuseo WAM – Jokirannan seuraava helmi on valoisan avara WAM ja sen modernit kuvataiteen näyttelyt. Katso ainakin kesän kuumin näyttely, keramiikan kuningattaren Anu Pentikin puuta ja keramiikkaa yhdistelevät installaatiot. Anu Pentik – Alussa oli siemen 4.6.–19.9.2021.

Vulcanin pop-up terassi – Seuraavaksi nenä kohti ihan uusia tuulia, jopa turkulaisille. Klikkaa itsellesi Biketaxi ja kerro osoitteeksi Vulcanin pop-up-terassi. Aurajoen alajuoksulta, melkein jo mereltä, löytyy kolmen konttiravintolan kombo: Vulcan, Grotesk ja BAÅ. Drinksut täällä? Satamanosturin juurelta löytyy myös kiva rafla, Crane 22.

Koroistenniemi – Hengähdä hetki hotellilla, sillä kulttuuri ei kuluttamalla lopu: illaksi on vielä yllätys. Ota alle jalat, Föli-fillari tai 10Bikesin sähköpyörän. Nyt lähdetään katsomaan Aurajoen yläjuoksua ja paikkaa, josta Turku sai alkunsa 1100-luvulla.

Matkaa kertyy Turun Tuomiokirkolta noin 1,5 kilometriä, ja perillä odottaa vehreä niemi ja suuri valkoinen risti merkkinä muinaisesta kirkosta. Niemennokasta on kivat näkymät Aurajoelle ja auringonlaskuun. Jos kuntohuippu osui tähän reissuun, kannattaa aluetta toki tutkia enemmänkin. Polkaise vaikka Halistenkoskelta joen yli ja takaisin hotellille. Maalaisidylli löytyy yllättävän läheltä keskustaa.  

Gunnar Eatery & Bar– Jos hiukoo, ota pientä purtavaa hotellin viihtyisässä ravintolassa ennen lakanoihin sujahtamista. Myös lasillinen jotain rentouttavaa voi olla tiukan kulttuuriseikkailun päätteeksi paikallaan.

Kolmannen päivän kohokohta: Piknik-risteily saaristoon

Turku ja saaristo liittyvät tiukasti yhteen, joten et lähde mihinkään ennen maistiaista maailman suurimmasta saaristosta. Viking Linen Piknik-risteilyllä bongaat kivan palan Saaristomeren 40 000 saaresta.

Original Sokos Hotel Wiklund – Varaa kolmen päivän reissuun huone uutuuttaan hohtavasta Original Sokos Hotel Wiklundista. Bussipysäkit ovat ihan lähellä, joten hotellilta on helppo siirtyä terminaaliin – tai ihan minne vain. Saman katon alta löytyvät kaupat, ravintolat ja hemmottelevat hoidot ovat iso plussa. 

Turun linna – Aseta herätys soimaan aikaisemmin ja heitä moikat Turun keulakuvalle, Turun linnalla. Kierros linnan ja puiston ympäri tekee terää, ja terminaali on kivenheiton päässä. 

Viking Linen Piknik-päiväristeily Turusta – Tuuut-tuuuut. Aina sellainen kiva kutkutus, kun laiva lähtee laiturista. Turun satamasta klo 8.45 starttaava Viikkarin päiväristeily antaa kunnon kurkistuksen Turun saaristoon. Matka Gracella ja Amorellalla on ihanan verkkaista, joten saaria ehtii töllätä ihan rauhassa. 

Vilkuta Ruissalon pitsihuvioille aurinkokannelta ja imaise keuhkojen täydeltä saaristoa. Pistäydy spassa tai saunassa, syö hyvin – tietty tooosi pitkän kaavan mukaan. Kiireetön buffet ja merimaisemat ovat ihan pikkuisen ihana yhdistelmä. Jos Hansa jäi välistä, tsekkaa tax-free-keidas ja osta lakupiiput ja muut klassikot messiin. Lekottele aurinkokannella, maistele merituulta ja vilkuile välillä saaristoon. Kilistele kannella jokaiselle saarelle ja heiluta saaristolaisille. Onneksi tätä riittää koko päivälle, sillä laiva lipuu takaisin Turun satamaan vasta iltakahdeksalta. 

Parasta: Kaikki kiva löytyy samasta kelluvasta jättiläisestä, ja maisemat vaihtuvat koko ajan. Ei pähkäilyä mitä seuraavaksi, eikä turhia siirtymiä. Eipä heti tule mieleen helpompaa tapaa ottaa saaristo haltuun.

Vinkki: Risteilyyn saattaa osua kiva artisti tai muuta musiikkia. Ehkä iltapäivätanssit? 

Trattoria Wiklund – Jos ei kiire kotiin, venytä lomaa ja jää vielä yöksi. Sehän tietää toisten kattamaa aamupalaa, jes! Sitä odotellessa käy päivän seikkailua läpi Trattorian italialaisten herkkujen äärellä tai maista mocktailia. 

Teksti Heidi Lajunen. Video Kim Allen-Mersh ja Oliver Webb. Kuvat Terri Vahtera ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?