Turkulaisia liikennevälineitä x 6

Turussa on kaikkea mikä liikkuu, ketteristä kaupunkipyöristä vikkeliin vuokra-autoihin. Tutustu myös Turun uusimpaan puheenaiheeseen: funikulaariin. Jokaisella täytyy olla mielipide siitä – mikä on sinun?

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Avis Autovuokraamo

Vuokra-auton kanssa matkailu on helppoa ja huoletonta. Ei tarvitse miettiä bussiaikatauluja tai pitkiä välimatkoja, kun voi kruisailla vapaasti ympäri Turkua ja lähiseutuja näpsäkällä kaupunkiautolla, tilavalla perheautolla tai vaikkapa pakettiautolla.

Aviksen toimipisteitä löytyy Turun rautatieasemalta, lentoasemalta sekä Orikedolta, joten auton saa nopeasti käyttöön. Lisäpalveluista löytyvät myös lastenistuimet, GPS-navigaattorit ja tankkauspalvelut.

2Paikallisbussit

Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin keltaiset bussit piristävät mukavasti Turun katukuvaa ja ovat helppo tapa liikkua pidempiäkin matkoja. Fölin kyydissä voi matkustaa Turun lisäksi samalla hinnalla myös Kaarinassa, Liedossa, Raisiossa, Naantalissa ja Ruskolla.

Fölin busseissa ja vesibusseissa voit maksaa lähimaksulla

Föli on tuonut matkalippujen lähimaksun joukkoliikenteeseen yhtenä ensimmäisistä paikallisliikennetoimijoista maailmassa ja ensimmäisenä Suomessa.

Maksu tapahtuu näyttämällä lähimaksullista pankkikorttia tai mobiililaitetta bussin lukijalaitteelle, jolloin veloitus tapahtuu pankkitililtäsi päivän päätteeksi. Järjestelmä laskee automaattisesti edullisimman lipputuotteen tekemiesi matkojen perusteella ja veloittaa sinulta joko kertalipun, vuorokausilipun tai 7 vuorokauden lipun hinnan. Jos siis esimerkiksi teet lähimaksulla useamman matkan kertalippuun sisältyvän kahden tunnin vaihtoajan sisällä, sinulta veloitetaan vain yksittäinen kertalipun hinta (3€).

Lähimaksaminen on erityisen näppärä ominaisuus Turun seudulla vieraileville matkailijoille. Fölin bussien lisäksi lähimaksu on käytössä myös Fölin vesibusseissa, jotka liikennöivät Aurajoelta Ruissaloon. Maksuvälineinä käyvät lähimaksun lisäksi yhä myös mobiililiput, Fölin matkakortit sekä käteinen.

3Kaupunkipyörät

Mikä olisikaan kätevämpi tapa seikkailla ympäri kaupunkia kuin pyöräily? Turun seudun joukkoliikenne Föli otti keväällä 2018 käyttöön Föli-fillarit eli tutummin Föllärit, ja nykyään kaupungilla liikkuessa onkin mahdotonta olla törmäämättä näihin keltaisiin menopeleihin.

Pyörät on tarkoitettu erityisesti lyhytaikaiseen käyttöön ja nopeaan siirtymiseen paikasta toiseen etenkin keskustan alueella. Ympäri kaupunkia löytyy lukuisia pyöräasemia, joten pyörän voi jättää ja ottaa käyttöön missä ikinä liikkuukin. Ohjeet rekisteröitymiseen sekä pyörän käyttöön löytyvät Fölin sivuilta.

4Föri

Föri on turkulaisten oma romuluinen kaupunkilossi, joka kulkee Aurajoen yli Wechterinkujan ja Tervahovinkadun välillä. Förin nimi tulee joko ruotsin sanasta ”färja” tai englannin ”ferry”. Rakastettu lautta on kuljettanut turkulaisia jo vuodesta 1904, eikä kuulemma voi kutsua itseään aidoksi turkulaiseksi, ellei ole matkustanut Förin kyydissä.

Föri on hauska tapa vaihtaa puolta joko ”tois pual jokke” tai ”täl pual jokke”. Matka kestää noin kaksi minuuttia, ja sillä välin voi ihailla Aurajoen kauniita maisemia. Kyyti on muuten täysin ilmainen, sen kun hyppäät lautalle.

5Vesibussi

Hiiohoi! Fölin vesibussilla pääsee kätevästi suoraan Aurajoelta Ruissaloon ja Pikisaareen toukokuun lopulta syyskuun puoliväliin asti. Vesibussin kyydissä on seikkailun tuntua kun merituuli puhaltaa ja keskusta jää kauas horisonttiin. Reitillä kulkee kaksi alusta, sympaattinen m/s Ruissalo ja astetta isompi paatti m/s Jaarli.

Maksuvälineenä käyvät Fölin matka- ja matkailijakortit, käteinen sekä pankkikortin tai mobiililaitteen lähimaksu, aivan kuten busseissakin. Kertalipuilla on normaali kahden tunnin vaihto-oikeus muuhun Föli-liikenteeseen, ja myös polkupyörän saa tuoda mukaan maksutta.

6Funikulaari

Mahtavan mediakohun saattelemana syntynyt Turun uusi funikulaari kuljettaa kavereita Kakolanmäelle ja takaisin.

Kuulemma mm. ruumisarkkua, roskista ja legendaarista Mantun Grilliä muistuttavaa rinnevaunua on jo ehditty kutsua rumaksi, mutta emme todellakaan odota, että uskot moista näkemättä.

Hyppää kyytiin, se on ilmainen – ja Kakolanmäellä sinua odottavat mm. ravintola Kakolanruusu, Café Kakola sekä Kakola Brewing Company.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?