Turun saariston tärpit x 7

Turun saaristo ulottuu Turun edustalta Ahvenanmaalle ja käsittää 40 000 saarta. Esittelyssä niistä muutama, jossa aivan erityisesti kannattaa käydä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Ruissalo

Klassikkosaari Turun edustalla tunnetaan ennen kaikkea runollisesta luonnonkauneudesta, mutta myös tsaarinaikaisista puupitsihuviloista ja Ruisrock-festareista. Muita vinkkejä mm. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Ruissalon kansanpuisto, Saaronniemen uimaranta sekä Honkapirtti hernekeittoineen ja munkkeineen päivineen. Vanhaa industriaaliromantiikkaa tarjoaa Tapahtumatelakan alue – vankka suositus poiketa Aveliassa (sisustusliike ja kahvila) sekä Sergio's Al Maressa (autenttista italialaista pizzaa). 

Ruissaloon pääset siltaa pitkin kaupungista, mutta myös Turun joukkoliikenteen eli Fölin vesibussilla keskustasta. Hiuli hei!

2Loistokari

Airiston selällä, noin puolen tunnin laivamatkan päässä Turun keskustasta sijaitsevalla pikkuruisella Loistokarilla kasvatti ennen vanhaan eräskin loistonvartija 11-lapsista perhettään. Tarina kertoo, että luodolla pystyi mm. harjoittelemaan pyöräilyä, kunhan sitoi fillarin köydellä lipputankoon.

Nyt kuvankauniille Loistokarille risteillään kesäiltaisin Turusta höyryalus Ukkopekalla. Noin neljän tunnin ohjelmaan kuuluu illallinen Airiston taivaan alla, ja saaristolaistunnelman huipentavat nostalgiset laituritanssit.  

3Seili

Seili on saari, joka vetoaa draaman tajuun. Paikan historia on kerrassaan merkillinen, ja sitä paitsi melkoisen pitkä.

Kaikki alkoi 1619, kun kuningas Kustaa II Aadolf antoi määräyksen rakentaa Seiliin spitaalisairaalan. Käytännössä Seilistä tuli karkotussaari, jolta sinne kerran lähetetty ei koskaan palannut. Spitaalin hävittyä Suomesta Seiliin alettiin laivata "hulluja". Mielisairaala lakkautettiin vasta 1900-luvulla, ja tilat siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön.

Nyt luonnonkauniissa Seilissä voi majoittua myös satunnainen matkailija, ja ravintola Seili on kuulemma mainio. Bongaa toki myös jessuksen ihana puukirkko 1700-luvulta.  

4Högsåra

Silloin kun Suomi oli Venäjän autonominen suuriruhtinaskunta, oli maan tsaareilla tapana lomailla toisinaan Turun saaristossa. Niitä peruja esimerkiksi Högsåran saarella on Keisarinsatama, jossa Aleksanteri III vietti hoveineen kesiä 1800-luvun lopulla.

Nykyään Högsåran vastustamattomin houkutus taitaa olla Farmor's Café. Tämä mummolan näköinen ja herkullisen makuinen kahvila-ravintola tunnetaan mm. muhkeista kakuistaan, joista vieras saa leikata niin ison palan kuin haluaa.

Högsåraan on lyhyt lossimatka Kemiönsaaren Svartnäsistä.

5Örö

Öron saari sijaitsee jo varsin kaukana mantereelta; kun ajat Kasnäsin niemen kärkeen (1,5 tuntia Turusta) ja hyppäät yhteysaluksen kyytiin, olet vajaan tunnin päästä perillä.

Örössä sinua odottaa kokonaisvaltainen paketti luonnonkauneutta ja puolustushistoriaa – Örö nimittäin toimi Suomen asevoimien linnakesaarena aina vuoteen 2015 asti. Tykkien ja kasarmirakennuksien lisäksi saarella on komeaa luontoa: Suomessa poikkeuksellisia kanervaniittyjä, perhosbongarin unelmapaikkoja sekä harvinaisia kasveja lännenkylmäkukasta merikaaliin.

Saarella on parikin kivaa ravintolaa ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja vanhoissa kasarmirakennuksissa.  

6Utö

Örön lailla myös Utö on puolustusvoimien vanha saari, jolle nykyään voi mennä pikku lomalle. Osa saaresta on edelleen rajattu puolustusvoimien käyttöön. Matka ulkosaariston äärilaidalle taittuu Turusta 4–5 tunnissa, ja yhteysaluksen kyydistä kelpaa skannailla maailman kauneinta Turun saaristoa, joka muuttuu matkan varrella runsaan vehreästä karun kauniiksi.

Utössä otat lunkisti hengitellen meren äärettömyyttä, taivaan rannattomuutta ja luonnon mahtavuutta. Lisäksi syöt hyvin ja majoitut mukavasti hotellissa, joka saattaa hyvinkin olla osa entistä kasarmia. 

7Bengtskär

Bengtskärin majakkasaari on Suomen eteläisin asuttu paikka – kesäisin. Talvella karulle majakkasaarelle ei oikein ole asiaa, ja hyvä niin.

Graniittisena keskellä meren tyrskyjä seisovalla Bengtskärillä on poikkeuksellisen hurja historia. Ennen majakan valmistumista saarta ympäröivät karikkoiset vedet koituivat lukuisien laivojen kohtaloksi. Valmistuttuaan vuonna 1906 Bengtskär joutui aggressiivisten sotatoimien näyttämöksi sekä I että II Maailmansodassa.

Nykyisin maalauksellisen kauniissa, kansallisromantiikkaa ja jugendia edustavassa majakkarakennuksessa voi sekä majoittua että käydä päiväretkellä.     

Julkaistu | Päivitetty