Turun seudun pyöräilyreitti 10 – Vanhalinnan lenkki

Vastaa sorateiden kutsuun ja lähde pyörällä tutustumaan Aurajoen riippusiltoihin ja jokivarren maastoihin sekä ensiluokkaisiin historiallisiin kohteisiin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kokonaismatka: n. 29 km

Kesto: n. 2-3 tuntia

Vaikeustaso: Helppo/keskivaikea.

Reitti kartalla »

Halistenkoski

Lähdet matkaan Turun Tuomiokirkolta. Piispankadulla ohitat arkkipiispantalon, jonka jälkeen matkasi jatkuu Aurajoen rannassa. Piipahda Tuomaansillalla ihailemassa upeaa jokimaisemaa! Halistenkosken vanhalla sillalla voit vuodenajasta riippuen ihailla kosken kuohuja tai nauttia leppeästä solinasta. Halistenkosken kupeesta voit vuokrata kanootin ja käydä melomassa yläjuoksun suuntaan.

Virnamäen polku ja Ristimäen kirkko

Halistenkoskelta opasteet johdattavat sinut Aurajokea myötäilevälle ulkoilupolulle. Virnamäen lehdossa kiemurtelevan polun varrelle jää muinaisesta elämästä kertovia jäänteitä, mm. Komoisten rautakautiset hautakummut. Reitin opastetaulut kertovat alueen historiasta ja luonnosta.

Kuralan kävelysillan tienoo on hyvä tauon paikka. Täällä on kiva pysähtyä vaikka popsimaan omia eväitä. Pinnisteltyäsi sillalta jyrkän mäen ylös poljet Vanhaa Ravattulantietä Aurajokilaakson viljapeltojen levittäytyessä eteesi. Särväntieltä kurvaat peltotielle, joka vie sinut Ravattulan Ristimäelle. Tällä metsäisellä mäellä lepäävät Suomen vanhimman tunnetun kirkon jäänteet. 1100-luvun loppupuolelta ja 1200-luvun alkuun käytössä olleesta kirkkorakennuksesta on jäljellä vain kivinen perustus. Ristimäki on arvokas pala Suomen historiaa!

Vanhalinna

Reitti kulkee maatalon pihan läpi – älä huolestu mutta älä elämöikään! – Turun kehätien varteen. Pyörätie koukkaa kymppitien kautta Vanhalle Härkätielle. Vähän ennen Vanhalinnan linnavuoren ilmestymistä silmiesi eteen näet tien oikealla puolella Kuninkaanlähteen. Perimätiedon mukaan Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kulki tarkastusmatkallaan Härkätietä pitkin ja pysähtyi juottamaan täällä hevostaan.

Vanhalinnan linnavuori on valtakunnallisesti merkittävä muinaisjäännös. Laelle pääsee helppokulkuisia portaita ja kapuaminen palkitaan henkeäsalpaavilla näkymillä Aurajokilaaksoon. Vanhalinnan kartanossa ja piharakennuksissa on esillä näyttelyitä. Yhdestä piharakennuksesta löytyy myös kesäkahvila, jossa on tarjolla monipuolinen valikoima suolaista ja makeaa purtavaa. Vanhalinnan luontoon ja historiaan voi tutustua alueen luonto- ja kulttuuripoluilla. Voit myös vuokrata veneen ja nauttia jokimaisemista soudellen. Vanhalinnaan pääsee Turusta myös kävellen Suomen sydän -reittiä pitkin. Opastettu reitti alkaa Maaherran makasiinilta (Henrikinkatu 10, Turku).

Loukinaistenkaaren ja Vanhan Härkätien risteyksessä seisoo Henrik Antinpojan (1753–1808) hautakivi. Vakoisten rusthollin poika Henrik rakasti kovasti kotikyläänsä ja halusi tulla haudatuksi talon maille juuri tälle paikalle.

Vääntelänkoski

Käväiset pikaisesti kymppitien toisella puolella ylittämässä Savijoen komeaa Lietniemen kivisiltaa pitkin. Selkeät opasteet johdattavat sinut sieltä Vääntelänkosken sillalle. Vääntelänkoski sijaitsee Liedossa ja on toiseksi alin Aurajoen koski. Keskellä maanviljelysaluetta sijaitsevan kosken pohja muodostuu näyttävistä laakeista kallioista. Vääntelänkosken riippusillalla pyörää on talutettava ja ylittäjien on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys toisiinsa.

Ristinpelto

Matka jatkuu peltojen halki. Peltotien jälkeen poljet rauhallista Väänteläntietä. Sauvolan kylän kohdalla käännyt Ristinpellolle vievälle tielle. Tie vie yksityistalon pihapiirin läpi puisen ristin luo. Olet nyt Ristinpellon muinaisen ruumiskalmiston alueella. Jos paikalla seisoo risti, voit olla levollisin mielin. Legendan mukaan nimittäin ”kerupääpojat” nousevat kalmistosta piinamaan eläviä, jos risti puuttuu.

Ristinpellon jälkeen saavut Ilmaristen matkailutilalle. Täällä voi majoittua tai järjestää juhlia idyllisessä talonpoikaismiljöössä. Reitti jatkuu Vanhan Tampereentien kautta Haagantielle. Kohta Vanhanlinnan linnavuori siintää jälleen edessäsi, kaukana peltojen takana. Soratie vie sinut Kieterinmäen riippusillalle. Kapean sillan yli voi pyöräillä, jos ketään ei tule vastaan.

Koroinen

Palaat samoja jälkiä Vanhalle Ravattulantielle, mutta poljet Komoistenkadun kautta Halistenkosken sillalle. Paluumatka Halistenkoskelta kulkee Aurajoen eri puolta kuin tulomatkalla. Jokea myötäilevää soratietä polkiessa tuntuu edelleen kuin ajelisi maalla, vaikka ollaan jo melkein kaupungin ytimessä.

Koroistenniemellä seisoo suuri valkoinen risti keskellä keskiaikaisen kirkon kiviperustuksia. Täällä sijaitsi piispankirkko ennen Tuomiokirkon rakentamista. Koroisista tuli uskonnollinen ja hallinnollinen keskus 1200-luvulla, kun piispanistuin siirrettiin tänne Nousiaisista. Niemeltä on hienot näkymät Aurajoelle. Kun jatkat matkaa, aja varovasti, sillä polku ja Vähäjoen ylittävä silta ovat kapeita!

Maaseutumainen tunnelma jatkuu rautatiesillalle saakka, jonka alta pujahdat Lonttistentielle. Ennen maalia käy vielä ihailemassa Lönnrotinpuistossa hienoja maisemia Tuomiokirkon suuntaan. Päivän suorituksen jälkeen voit palkita itsesi Kirkkopuiston Terassin antimilla. 

Hyvä tietää:

Reitti seurailee osin pyhiinvaellusreitti ”Pietarin polkua” (n. 35 km), joka käy Liedon kirkolla saakka. Pietarin polku soveltuu erittäin hyvin pyöräiltäväksi.
 

TOP 3 siltaa

Lietniemen kivisilta

Vääntelänkosken riippusilta

Kieterinmäen riippusilta

Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Veli-Matti Rissanen, Terri Vahtera ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty