Turun seudun pyöräilyreitti 16 – Paimion lenkki

Tartu pyörää sarvista ja polkaise Paimioon! Varsinaissuomalaiset peltomaisemat odottavat sinua. Reitti tarjoaa myös kiinnostavia kulttuurikohteita, huippuna arkkitehtuurin merkkiteoksiin lukeutuva Paimion parantola.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Pituus: n. 68 km

Kesto: n. 4-5 tuntia

Vaikeustaso: Keskivaikea

Reitti kartalla

Matka alkaa Tuomiokirkolta kohti Kaarinaa. Ohitettuasi Kupittaanpuiston saavut Turun ensimmäiselle pyöräkadulle. Tunnistat sen punaisesta tien pinnasta ja omasta liikennemerkistään. Uudenmaantien ja Kaskentien risteyksestä alkaa kevyen liikenteen väylä eli laatukäytävä, joka on laadittu pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden mukavuutta ja turvallisuutta silmällä pitäen.

Reitti sivuaa Turun hautausmaata. Alun perin 1800-luvun alussa suunniteltu hautausmaa on laajuudeltaan melkein 60 hehtaaria. Kulttuurihistoriallisesti merkittävällä hautausmaalla lepää monia merkkihenkilöitä, esimerkiksi Paavo Nurmi.

Piispanristin jälkeen saavut Kaarinan keskustaan, jossa voit poiketa lounaalle tai kahville, tai voit koukata Hovirinnan hienon uimarannan kautta.

Tuorlan Majatalo ja Piikkiö

Reilun kolmen kilometrin päässä Kaarinan keskustasta sijaitsee Tuorlan Majatalojossa voit nauttia kahvit tai lounaan historiallisessa miljöössä. Majatalossa on myös lähiruoka- ja lahjapuoti. Kesäaikaan pihapiirissä laiduntaa lampaita. Alueelta löytyy myös Avaruuspuisto Väisälä. Polkiessasi kohti Piikkiötä näet oikealla puolella meren siintävän peltojen takana. Kannattaa käydä Piikkiön kivikirkossa vuodelta 1755. Kirkon kupeessa sijaitsee kahvila Pirskatti, joka tarjoaa myös arkilounasta.

Piikkiö – Paimio

Piikkiöstä poljet Alaskartanon tilan kautta, jonka kohdalla on pienen pieni pätkä soratietä. Tilalla sijaitsee Makarlan mönkijävarikko, josta pääsee mönkijäsafarille.

Tammisillan ABC:n kohdalla ylität Turku-Helsinki -moottoritien. Uusi hieno pyörätie johtaa Tammisillasta Paimioon, mutta kesällä 2022 joudut siltatyömaan vuoksi tekemään pienen koukkauksen Vanhan Turuntien kautta. Ennen kuin polkaiset Paimionjoen sillan yli, poikkea Sillanpääntien ja Räpäläntien kulmassa sijaitsevalla Paimion vanhalla kirkon paikalla. Räpälän keskiaikaisen kirkon tiedetään olleen toiminnassa jo 1300-luvulla. Kuusiaita kätkee suojiinsa rauhan tyyssijan, jossa voi aistia historian siipien havinaa lintujen viserryksen säestyksellä.

Reitti vie Paimion keskustaan, jossa voit pysähtyä pitämään taukoa ja nauttimaan Cafe Astan suolaisista tai makeista herkuista. Kahvikupposen jälkeen matka jatkuu ylämäkeen, Paimion keskiaikaiselle kivikirkolle. Kirkon vieressä sijaitsee sähkömuseo, jossa on näytteillä sähkötekniikkaan liittyvää esineistöä.

Paimion parantola

Paimion kirkolta parantolaan pääset ajamalla Alvar Aallontietä. Parantola rakennuksineen seisoo hienolla paikalla mäntymetsikön keskellä ja se näkyy koko komeudessaan vasta kun ajat pihaan. Aino ja Alvar Aallon suunnittelema tuberkuloosiparantola valmistui vuonna 1933 ja se on maailman merkittävimpiä funkkistyyliä edustavia rakennuksia. Nykyään paikka tarjoaa toimitiloja yrityksille sekä toimii tapahtumapaikkana ja vierailukohteena suurelle yleisölle. Parantolaan ja sen tarinaan voi tutustua opastetun kierroksen avulla. Parantolasta löytyy ravintola Toivo, jossa on tarjolla lounasta myös viikonloppuisin.

Paimio – Hepojoki - Lieto

Parantolan jälkeen upeaa varsinaissuomalaista maalaismaisemaa näkyy silmänkantamattomiin. Ole tarkkana, sillä pian käännyt vasemmalle Tomerontielle. Kapea, kumpuileva ja mutkitteleva tie kulkee aluksi viljapeltojen keskellä ja vie sitten metsän läpi Oinilan asuntoalueelle. Täällä, aivan tien vieressä sijaitsee maauimala Ankkalampi, jossa on erinomainen hiekkaranta. Pidä tauko ja pulahda lammen vilvoittavaan veteen!

Jos uinnin jälkeen kahvihammasta alkaa kolottaa, apu on lähellä. Cafe Atsaleaan on vain noin 3 km:n matka Ankkalammelta. Kahvila sijaitsee vanhassa rengintuvassa, ja sen idyllisessä kotipuutarhassa voi rentoutua nauttien kahvista ja paikan kotoisista herkuista.

Ankkalammelta laskettelet Paimionjoelle ja ylität saman sillan kuin saapuessasi Paimioon. Veikkarintieltä suuntaat kohti Hepojokea hiljaista ja tasaista maantietä pitkin. Peltomaisemat ovat vailla vertaa. Reitti kääntyy sitten kohti Lietoa. Saat nauttia näistä samoista upeista näkymistä vielä kahdeksan kilometrin verran. Liedossa palaat taas sivistyksen pariin ja tarjolla on myös tankkauspisteitä. Kannattaa poiketa vastikään kunnostetulle Liedon keskiaikaiselle Pyhän Pietarin kirkolle, joka palvelee kesällä 2022 tiekirkkona.

Lieto – Turku

Liedosta Turkuun johtava pyörätie seurailee Aurajokea. Maasto on yllättävän mäkistä, joten loppumatkalle kannattaa säästää voimia.

Reitin varrelle jää pari huomattavaa nähtävyyttä. Vanhalinnan linnavuori on valtakunnallisesti merkittävä muinaisjäännös. Vanhalinnaan pääsee kymppitien suuntaisesti kulkevaa sorapintaista museotietä pitkin. Linnavuorelta on huikeat näkymät Aurajokilaaksoon.

Museo- ja kulttuurivirkistysalue Kuralan kylämäki sijaitsee aivan pyörätien vieressä. Nostalgiaa huokuvassa Kylämäessa voit tutustua 1950-luvun maalaiskylän elämään. Kesäisin laitumella käyskentelee mm. lehmiä, lampaita ja kanoja. Kuralassa järjestetään myös erilaisia opastuksia ja kädentaitopajoja. Kuralan kylämäki on auki ympäri vuoden ja sinne on vapaa pääsy. Kylämäestä löytyy myös kahvila ja puoti. Alueeseen voi tutustua omatoimisesti myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Ennen saapumistasi Tuomiokirkolle sinulla on mahdollisuus poiketa katsastamaan Aurajoen alinta koskea, Halistenkoskea sekä yliopiston arkkitehtuuria Yliopistonmäellä.

Teksti ja kuvat Veli-Matti Rissanen.

Julkaistu | Päivitetty