Turun seudun pyöräilyreitti 3 – Hirvensalon kierros

Polkaise nauttimaan maaseudun rauhoittavasta tunnelmasta Hirvensaloon, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Turun keskustasta. Reitin varrelle osuu myös kokoaan suurempia nähtävyyksiä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Pituus: n. 29 km (pääreitiltä poikkeamatta n. 21 km)

Kesto: n. 2 tuntia (rauhallista vauhtia)

Vaikeustaso: helppo/keskivaikea. Reitti sisältää nousuja. Jos mäkisyys arveluttaa, sähköpyörä on oiva valinta.

Reitti kartalla »

Turun eteläpuolella sijaitseva Hirvensalon saari on Turun ripeimmin kasvavia asuinalueita. Yhä kiihtyvästä rakennustahdista huolimatta saarelta löytyy merellistä luontoa ja idyllistä maaseutua.

Föri – Hirvensalon silta

Matka alkaa pienellä ilmaisella jokiristeilyllä. Seilattuasi Förillä joen yli poljet jokivartta pitkin Telakkarannan modernin asuntoalueen ohitse. Reitin varrelle jää joen partaalla seisova vanha telakkanosturi ja sen kupeeseen tyylikkäästi istutettu ravintola Nobi. Hyvästä rakentamisesta palkitun ravintolan terassille voit paluumatkalla istahtaa aterialle tai lasilliselle. Pian nosturin jälkeen pujahdat tunnelin läpi Hirvensalon puistotielle, joka vie sinut Hirvensalon sillalle. Sillalta avautuvat hienot maisemat molempiin suuntiin. Horisontissa siintävät Turun linna sekä aamuisin ja iltaisin satamassa piipahtavat ruotsinlaivat. Sillan jälkeen kaarrat alas oikealle.

Lauttaranta – Pikisaari – Maanpää

Lauttarannan venesataman paikkeilla, pyörätien vasemmalla puolella näkyy pieni siro naispatsas. Vanhan Kakskerrantien ja Toijaistentien risteyksessä, ranta-alueella sijaitsi aikoinaan kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen ateljee. Paikkaa osoittaa Juhani Pallasmaan teos ”Muistijälki”, jonka muodostavat Aaltosen Muusa-veistos ja sitä ympäröivä teräskehä. Tien toisella puolella kalliojyrkänteen suojassa lepää Wäinö Aaltosen punainen kotitalo piharakennuksineen.

Parisataa metriä Aaltosen muistomerkin jälkeen vasemmalta metsän siimeksestä pistää silmään keltainen talo, joka on kuin suoraan satukirjasta. Life on a Leaf on piristävä ilmestys ja näyttää nimensä mukaisesti puunlehdeltä ylhäältä katsottuna. Talon on suunnitellut taiteilija Jan-Erik Andersson ja se on yksityiskäytössä. 

Pikisaarentietä jatketaan Särkilahdentielle, josta käännytään Maanpäähän johtavalle tielle. Tätä tasaista, aukeaa ja rauhallista peltotietä on mukava polkea, vaikka pyörätie puuttuukin. Keväisin ja syksyisin tietä reunustavilla pelloilla näkee usein kurkia tepastelemassa. Seulussa sijaitsee Sipsalon maatila, jonne kasvitieteilijä Carl von Linnén oppilas Pietari Kalm perusti vuonna 1752 kokeellisen puutarhan. Kalmin Amerikasta tuomia lajikkeita on tiettävästi säilynyt näihin päiviin saakka. Sipsalo on nykyään yksityisomistuksessa. Maanpääntie on niin sanotusti pistoraide, matkaa kääntöpaikalle kertyy 2 km.

Särkilahti – Oriniemi – Haarla

Häppiläntien alkupäässä pyörätie päättyy. Maantie on kuitenkin verraten rauhallinen, joten siinä saa polkea ihan rennosti. Ylämäkeä kavutessasi vasemmalla levittäytyy Illoisten kukoistava siirtopuutarha-alue. Seuraa reitin kenties hauskin osuus. Seuraavat viisi kilometriä tie kiemurtelee kumpuilevassa maastossa. Nousut ja laskut vuorottelevat toisiaan ja meri pilkahtelee peltojen takaa siellä täällä. Näissä maalaismaisemissa kaupunki tuntuu kaukaiselta. Nopeissa laskuissa pääset nauttimaan vauhdin hurmasta mutta kannattaa olla hieman varuillaan, sillä saarella liikkuu peuroja runsain määrin. Haarlanlahdentien kohdalla pyörätie alkaa uudelleen kuin merkkinä siitä, että pian tullaan taas ihmisten ilmoille.

Haarla – Friskalan lintutorni – Pyhän Henrikin taidekappeli

Haarlan liikenneympyrässä käännytään kohti keskustaa ja Wastmäen kartanon portin edestä puikahdetaan soratielle. Suunnilleen kilometrin päässä sijaitsee Friskalanlahden lintutorni. Tornista voit bongata monia Friskalanlahden luonnonsuojelualueella viihtyviä lintulajeja. Maisemat tornista ruovikkoiselle merenlahdelle ovat näkemisen arvoiset. 

Lintutornilta palataan eri reittiä Kakskerrantielle. Kakskerrantien oikealla puolella laiduntaa kesäisin suuria lehmälaumoja ja vasemmalla puolella sijaitsevalla ratsutilalla käyskentelee heppoja. Oikealla kääntyvä Seiskarinkatu vie sinut Pyhän Henrikin ekumeeniselle taidekappelille, matkaa sinne Kakskerrantieltä on vain vajaa kilometri. Rakennus on itsessään upea taideteos, ulkoa kuparia, sisältä suomalaista mäntyä. Rakennuksen nimi ikhthys, ”kala” on kreikkaa ja kuvastaa rakennuksen ulkomuotoa, mutta sisältää myös kristillistä symboliikkaa. Taidekappelissa järjestetään mm. taidenäyttelyitä ja konsertteja.

Taidekappeli – Hirvensalon silta – Föri

Taidekappelilta jatketaan pyörätietä Pitkäsalmenkadun kautta Honkaistentielle, joka johtaa Hirvensalon sillalle. Noin 100 metriä ennen siltaa tien oikealla puolella on Wäinö Aaltosen entisen asuinpaikan muistolaatta. Pian sukellat tunneliin ja kurvaat jyrkästi oikealle Hirvensalon sillalle. Loppumatka sillalta soljuu mukavasti tuttua reittiä. Lenkin jälkeen tekee jo varmasti mieli päästä nauttimaan Aurajoen kahviloiden ja ravintoloiden herkullisista antimista.

Vinkki: Reitti on hyvä kuntolenkki vaihtelevan maastonsa takia. Reitin voi ajaa myös myötäpäivään. Se on helposti muunneltavissa (esim. soratieosuudet voi jättää pois) ja yhdistettävissä Kakskerran kierrokseen. Kesäkaudella vesibussi kulkee keskustan, Hirvensalon Pikisaaren ja Ruissalon välillä. Kyytiin voi ottaa myös polkupyörän. 

 

Kolme mielenkiintoista kulttuurikohdetta:

Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Veli-Matti Rissanen, Pekka Vallila ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?